“Без мандату” можуть залишитися деякі місцеві обранці

“Без мандату” можуть залишитися деякі місцеві обранці

Активісти звинувачують депутатів в тому, що вони голосують в міській раді за власні інтереси. Депутати ж кажуть, що регламент ради дотриманий і все згідно з законом. Тим часом, правоохоронці почали перевірки щодо конфлікту інтересів.

Деякі тернопільські депутати, схоже, можуть втрапити в кримінальну історію, адже голосували під час сесій за питання, які стосуються їх особисто або ж їхніх бізнесів. Закон України «Про запобігання корупції» визначає такі дії як конфлікт інтересів. Про підприємства, які зареєстровані на місцевих обранців та їх сімей ми дізналися на ресурсі YouControl

Зокрема згідно зі ст. 1 вказаного Закону, потенційний конфлікт інтересів – наявність у особи приватного інтересу у сфері, в якій вона виконує свої службові чи представницькі повноваження, що може вплинути на об’єктивність чи неупередженість прийняття нею рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень. 

Місцеві ЗМІ пишуть про депутатів, які ймовірно порушили закон. Мова йде про свободівку Галину Гевко, радикала Святослава Півторака, Петра Ландяка, який представляє ПП “Громадянська позиція” та Юрія Смакоуза від БПП "Солідарність". Ми запитали депутатів, як вони пояснюють свої дії в раді.

Відео дня

“Вчинила згідно порядку”

В раді неофіційно подейкують, що Галина Гевко голосувала за питання безкоштовного виділення приміщення своїй фірмі. Чи це так, ми запитали у неї.

- Коли я отримала порядок денний сесії, яка відбулася 24 лютого, одразу ж почала вивчати питання, і зауважила, що є проект рішення, який стосуються ПП «Благоустрій», - коментує депутат від ВО “Свобода” Галина Гевко. - Напередодні сесії, 23 лютого, я написала звернення на ім’я міського голови про те, що передбачається питання про підприємство, на якому я працюю. У зверненні я зазначила, що нашим законодавством не визначено такого поняття, як “часткове підтримання проекту рішення”, відповідно повідомляю, що на пленарному засіданні за загальні питання я буду голосувати “За”. Проте, прошу не враховувати мій голос “За” в частині питання, що стосуються підприємства ПП «Благоустрій», в якому я працюю.

Заздалегідь вчинила дії для запобігання конфлікту інтересів, додає депутат Гевко. Більше того, питання, яке виносилося про ЖЕКи, звучало як: “Продовження договору позички”, а не “надання в безоплатне користування комунального майна”, наголосила депутат. 

- ЖЕКи мають заключені договори з відповідним терміном, - коментує пані Гевко. - Цей термін депутати щораз продовжують.

До слова, у е-декларації пані Гевко вказує, що є власником ПП «Благоустрій» та директором ДП «Благоустрій 1». А її чоловік Степан Гевко — власник ПП «Люкс». Проте, згідно з даними ресурсу YouСontrol, пані Гевко є власником ще одного підприємства ДП «Благоустрій 2». Згідно з тим же ресурсом, її чоловік Степан Гевко причетний ще до семи підприємств, зокрема є власником: ДП «Люкс 1», ДП «Люкс 2», ДП «Люкс 3», ДП «Люкс 4», ДП «Люкс-Житло», ДП «Люкс-Житло 1» та ПП «Ліфт-Сервіс».

Після останньої сесії міської ради правоохоронці перепинили пані Гевко в приміщенні міської ради. Чи протокол про корупційне правопорушення вручали, чи слідчі дії проводили, чи ще щось робили, наразі невідомо...

Приміщення виділяють 25 років

Корупційних дій в його депутатській діяльності не було, наполягає Святослав Півторак. 

- Те, що поширює ЗМІ та роздувають громадські активісти - виключно замовні матеріали ворогів, - коментує депутат-радикал Святослав Півторак. - В мене немає жодних персональних інтересів в раді. Я гуманітарій і ніколи не займався підприємницькою діяльністю.

Депутат каже, що його місцеві активісти звинувачували по ГО «Тернопільський Меморіал», мовляв, при голосуванні за виділення приміщення організації, членом якої він є, виявили конфлікт інтересів. До слова, згідно з ресурсом YouControl пан Святослав, з 18 січня 2016 року керівник ГО «Тернопільський Меморіал».

- Міськрада вже 25 років виділяє приміщення на цю громадську організацію, - продовжує він. - Голосування за виділення бзкоштовно приміщень громадським організаціям відбувається пакетом. Більше того, за декілька днів до сесії я написав відповідну заяву на міського голову, що при голосуванні є можливий конфлікт інтересів. Заява є зареєстрована, все оформлено відповідним чином, але чомусь так звані активісти почали роздувати цю ситуацію.

“Занесли” у список корупціонерів

Ми також телефонували до депутатів Петра Ландяка, якому закидають голосування за свої земельні питання. Зв'язатися з ним нам не вдалося. Однак депутат у себе на сторінці у соцмережі написав свою позицію.

“Знаю, що корупція - закрита, в певній мірі невидима, тіньова діяльність, але поскільки мене вперше сюди "занесли", чесно кажучи я в цих питаннях новачок” - пише депутат. 

Власний "корупційний" приклад наводить депутат, і каже, що у 2011 році коли товариство, яке він очолює, отримало містобудівні умови і дозвіл на розширення закладу по вул. Коновальця, 4. Після завершення всіх робіт вони ввели в експлуатацію новий об'єкт. 

“Після цього перед нами постало завдання оформити на цей об’єкт право власності, але враховуючи, що завершився договір оренди на земельну ділянку, ми змушені були його продовжити. І вже кілька років не можемо цього зробити. Не можемо, бо з політичних , а можливо і інших мотивів депутати не голосували за прийняття рішення. Єдине, що я хочу - укласти договір оренди землі, без якого декілька років не можу оформити законного права власності на свій об'єкт.”, - пише депутат.

Пан Ландяк наводить ще один приклад і каже, що у 2007 р., не бувши депутатом, він звернувся до міської ради з проханням на дозвіл зведення в місці знаходження пункту склотари, який належав його підприємству, і знаходився на земельній ділянці площею 5,1 сотих , індивідуального житлового будинку. 

“Такий дозвіл у 2007-ому році я отримав. Зведення будинку розпочав у 2008-ому і у 2013-ому році ввів будинок в експлуатацію.І знову депутати вперто не голосували за вилучення земельної ділянки від підприємства, на балансі якого перебував пункт склотари, та блокували надання мені цієї ж ділянки , хоча на ній вже було збудовано індивідуальний будинок.” - аргументує пан Ландяк.

Засновник ряду будівельних компаній

Депутат Юрій Смакоуз також голосував у міськраді за власні інтереси. Зокрема, представник БПП «Солідарність» на 12 сесії міської ради проголосував за внесення змін в рішення міської ради щодо надання дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою щодо поділу земельної ділянки, яка перебувала в оренді ТОВ «Компанія Добробуд». Це зазначенно у протоколі дванадцятої сесії міської ради від 21 жовтня 2016. До слова, депутат є одним з трьох співвласників ТОВ "Компанія Добробуд" - іншими є його брат та батько: Віталій Смакоуз та Георгій Смакоуз. 

Цікаво, що депутата не було зареєстровано на початку вечірнього пленарного засідання, на якому було прийнято це рішення, але у списку голосуючих він все ж таки є. Варто зазначити, що депутат також входить до складу комісії міської ради з питань містобудування, у рішеннях якої також фігурує ТОВ “Компанія Добробуд”. 

Сім’я депутата також має корпоративні права у ряду організацій, зокрема: ТОВ "Озерянський ДОЗ", ТОВ "Тернопільське РБУ № 4", ТОВ "В-систем Україна", ТОВ "Староміщина", ТОВ "Зборівський цегельний завод", ТОВ "Компанія Добробуд", ТОВ "Тернобітум", ОК ЖБК "Тернобуд Плюс", Об’єднання співвласників кварталу індивідуальної забудови по вул. Паркова в м. Теребовля "Забудівник, ТІЗ "Універсальна комунальна система", обслуговуючий житлово - будівельний кооператив "Парковий квартал", ТОВ "Надра ППС".

Нам не вдалося поспілкуватися з депутатом.

Поліція почала перевірки 

Після публікацій у ЗМІ правоохоронці таки почали перевірки.

- Ми не можемо розголошувати конфіденційну інформацію, - зауважують в ГУ Національній поліції Тернопільської області, - можемо лише повідомити, що після публікацій в ЗМІ щодо можливого вчинення корупційних дій депутатами, відбувається перевірка відносно двох депутатів та розпочинається по ще одному.
Кожного з тих депутатів, якщо доведуть їхню провину, можуть відкликати з ради.

- Дійсно тих депутатів, які вчинили правопорушення, пов'язані з корупцією, можна позбавити мандату, - коментує юрист Ростислав Небельський. - До таких порушень також належить і конфлікт інтересів (порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, - прим. ред.).

Однак є певні моменти в припиненні повноважень депутата за таких обставин. 

- Позбутися мандата можуть ті депутати, яких суд засудив до покарання у вигляді позбавлення волі, тобто ув'язнення, - розяснює Ростислав Небельський. - Щодо адміністративного порушення, яким і є конфлікт інтересів, то позбавлення мандату може бути лише в тому випадку, коли особа, вчинила правопорушення і до неї застосоване стягнення у виді позбавленні права займати посади або займатися діяльністю, що пов’язані  з виконанням  функцій  держави  або місцевого самоврядування.

Відкликати можуть і не за кримінал

Відкликати з ради можуть не лише за кримінал. Нагадаємо, трьох екс-свободівців хоче відкликати партія з Тернопільської міської ради за непослух, а саме: Романа Навроцького, Ігоря Турського та Івана Сороколіта. Ще трьох депутатів з ВО “Батьківщина” Андрія Артимовича, Петра Поврозника та Наталію Шоломейчук, також планують відкликати. В першому випадку, як зауважували і самі депутати, причина: не голосування за сумнівні зміни до Генерального плану міста. В другому випадку, і це заявила партія, депутатів з “Батьківщини” відкликатимуть за те, що голосували за зміни до Генплану. 

 - Партія має докази того, що ці депутати отримали винагороду, голосуючи за сумнівний документ, а тому їх відкликання неминуче, - прокоментував ситуацію з відкликанням керівник “Батьківщини” в області Василь Деревляний в одному з радіоефірів міста.

Також формальна можливість позбавити мандата є й щодо депутата Романа Ляховича. Чоловіка судили за хабар. То ж якщо усі ці відкликання стануться, а в раду прийдуть нові люди то розклад сил може дуже змінитися. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Taras Bilan

    Думаю варто розпочати обговорення відкликання депутата Ібрагімова за роботу на користь Російської Федерації (Теркурій-2, ТРЦ "Подоляни" - торгівля з Санкт-Петербургом) а також в питанні доведення до банкруцтва обронного заводу (залиття бетоном входів). - Голова ТОГО"Тернопільські підсумки" Білан Тарас
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up