Проїзд буде по 8-10 гривень. Із жовтня у транспорті вводять зміни

Проїзд буде по 8-10 гривень. Із жовтня у транспорті вводять зміни
  • Вартість проїзду необхідно збільшити. Наголошує начальник міського управління транспортних мереж та зв'язку Олег Вітрук
  • За його словами, вже підготували проєкти рішень виконкому про зростання ціни. Тариф хочуть зробити однаковим як для маршруток, так і тролейбусів. 
  • Скільки ж будемо платити? У міськраді кажуть про 8-10 гривень. Однак перевізники просять 12. Інакше, кажуть, не виживуть. При цьому рівень комфорту для пасажирів, очевидно, так і не зміниться.

Ще тиждень тому в одній з тернопільських телеграм-груп з'явилося повідомлення про те, що вже з жовтня тернополяни платитимуть за проїзд 8-10 гривень.

Як стало відомо редакції, тариф для тернополян зросте вже у жовтні. Крім того, зміниться система розрахунку, а пересадки стануть безкоштовними. Для кого будуть пільгові умови? Розповідаємо.

Відео дня

Почнемо з того, що востаннє тарифи за проїзд у Тернополі змінювали у 2018 році. Тоді городяни вийшли на акції протесту, а вся країна спостерігала за «Транспортним майданом».  На знак протесту через підняття ціни проїзду тернополяни ходили пішки, а щонеділі на Театральному майдані збирали віче. 

Перевізники ЗАРАЗ хочуть, щоб підвищили тариф у маршрутках до 12 гривень, у тролейбусах та комунальних автобусах до 10 гривень. Для цього вони звернулися в міськраду та навели власні розрахунки.

Приміром, директор  ТОВ «Менс-Авто» Андрій Намака каже, що подали розрахунки міськраді, а які та затвердить, не можуть прогнозувати. 

— Всі тарифи, які приймали до того, не наздоганяли росту витрат, — каже Андрій Намака. — А від початку локдауну ми позалазили в борги, як то жартують, кінчайте торгувати, бо нема чим решту давати. Думали, сподівались, що після карантину відновиться пасажиропотік, а цього не сталось. Ріст мінімальної зарплати, суттєво зросли витрати на пальне і запчастини. 

Інші перевізники солідарні з ним у прагненнях підвищити ціну на проїзд.

Більше щодо зростання тарифу читайте за посиланням: Хочуть від 10 до 12 грн за проїзд – чому? Ми запитали у перевізників, чи буде комфорт за ці гроші.

У цьому матеріалі ми, зокрема, написали про те, що міська рада поки ніяких рішень не приймала. А лиш на виконкому затвердили виділення коштів (20 000 грн) на проведення незалежного аудиту. 

Більше жодних коментарів з цього приводу місцева влада не давала. 

Тож звідки повідомлення про підняття ціни вже у жовтні? 

Платитимемо по-новому

Раніше на виконкомі міської ради затвердили виділення коштів (20 000 грн) на проведення незалежного аудиту. А на 22 вересня питання змін у транспорті також винесли на виконком.

Нові тарифи, очевидно, затвердять. Ще 15 вересня на одній з радіостанцій Тернополя начальник міського управління транспортних мереж та зв’язку Олег Вітрук анонсував зростання тарифів на проїзд у громадському транспорті. Як пояснив пан Вітрук в прямому ефірі, протягом 2021 року в містах обласного значення прокотилася хвиля здорожчання проїзду в громадському транспорті.

— Ми намагалися стримувати зростання тарифів,— каже Олег Вітрук.— Але нам треба зберегти транспорт та забезпечити перевезення. Без належного сполучення може зупинитися робота великої кількості підприємств.

Враховуючи це, понад місяць тому в міськраді вивчали подані перевізниками розрахунки нової вартості проїзду (за їх розрахунками вартість проїзду необхідно встановити на рівні 10-15 гривень), зауважує він.

– Ми підготували проєкти рішень виконкому «Про забезпечення роботи міського електричного транспорту» та «Про забезпечення роботи міського автомобільного транспорту», якими передбачена оплата проїзду в розмірі 8 гривень при розрахунку соціальною «Картою тернополянина», 9 гривень – при розрахунку неперсоніфікованим проїзним квитком, яким може скористатися будь-хто, 10 гривень – при розрахунку пристроєм з технологією NFC, банківською картою та разовим проїзним квитком, тому що при цьому йде додаткова комісія в банк, – пояснив начальник управління транспортних мереж.

Тарифи будуть однаковими як для автотранспорту, так і для тролейбусів. Це пан Вітрук обґрунтував тим, що вартість електроенергії щороку зростає, окрім того, з’явилася додаткова оплата за розподіл електроенергії, зросли затрати на утримання тягових підстанцій.

– Ніяких дотацій від держави ми не отримуємо, тому зобов’язані виживати самі, – зауважив Олег Вітрук. – Соціальні «Картки тернополянина» видали 135,5 тисяч мешканцям міста, неперсоніфікованих проїзних квитків «на руки» видали орієнтовно 60 тисяч, вони також матимуть додаткову пільгу.

Водій не здійснюватиме оплату

При розробці нових тарифів в міськраді, каже пан Вітрук, свідомо виключили можливість готівкової оплати в громадському транспорті. Це допоможе уникнути питань щодо видачі чи невидачі квитків, пояснив начальник управління транспорту.

– Водій не матиме службової карти, аби реалізовувати квитки та не матиме права брати оплату за проїзд готівкою. У нас зараз завершується робота з компанією EasуPay щодо реалізації разових проїзних квитків. У Тернополі є понад 140 терміналів самообслуговування на зупинках громадського транспорту, так і в місцях, де є найбільша присутність жителів.

Тобто планують запровадити новий спосіб оплати проїзду, тепер водії не розраховуватимуть пасажирів.

Квитки тернополяни купуватимуть самі у терміналах, або ж оплачуватимуть проїзд за допомогою телефону, банківською картою чи "картою тернополянина".

Ще одне нововведення, яке планують, – запровадження послуги єдиного квитка. Вона дає можливість для пасажира протягом визначеного часу здійснити пересадку в інший транспортний засіб безкоштовно.

Зайшовши в тролейбус, пасажир валідуватиме свій засіб оплати, з нього стягнеться визначена сума за проїзд. Протягом 30 хвилин пасажир зможе вийти з одного транспортного засобу, сісти в інший. Ще раз валідувати засіб оплати, але при цьому стягнення коштів не буде.

– Згідно з нашими розрахунками, з будь-якої окраїни міста протягом 15-20 хвилин можна доїхати до найближчих точок пересадки, – пояснив Олег Вітрук. – Сподіваємося, що вже з 1 жовтня ми зможемо скористатися нововведеннями.

Перевізники поки не в курсі

Запитуємо у міській раді, чи 22 вересня на засіданні виконкому готові затвердити нові тарифи. Там інформацію про зміну вартості проїзду в громадському транспорті коментують наступним чином:

– Перевізники подали розрахунки на перегляд тарифів за проїзд у громадському транспорті. Управління транспортних мереж та управління економіки здійснюють перерахунки і нададуть свої висновки. Вартість офіційно буде затверджуватися виконавчим комітетом, — прокоментувала речниця міськради Мар’яна Зварич

Але вже увечері 21 вересня на тернопільських сайтах опублікували повідомлення від міськарди про зміну вартості проїзду уже з 1 жовтня. Тому це рішення є неминучим.

22 вересня на засіданні виконкому вже затвердили нові тарифи на проїзд в громадському транспорті.

Чи задоволені маршрутники?

Чи задоволені маршрутники Журналісти також звернулися до перевізників, аби дізнатися, чи задоволені вони ймовірним тарифом і коли проситимуть у пасажирів більшу оплату.

Керівник ТОВ «Менс-Авто» Андрій Намака розповів, що вони до міськради звертаються регулярно.

— Ми дали свої розрахунки, пропозиції, — каже пан Намака.— Офіційної відповіді не було.

ФОП Юрій Лагіш пояснив, що поки про нові тарифи на проїзд говорити рано, адже перевізників у міськраді ще не повідомляли про їх введення.

— Я до розрахунків міськради відношення не маю,— каже пан Лагіш.— Не знаю ще, який буде проїзд, коли нас повідомлять, тоді будемо думати та рахувати.

А що там рахувати... Уже все порахували!

 

А що ви думаєте про збільшення вартості проїзду у Тернополі? Візьміть участь у опитуванні

Опитування

Як ви ставитеся до нової вартості проїзду в Тернополі та нового способу оплати?

 

Читайте також:

Яка вартість проїзду в транспорті Тернополя та інших обласних центрах? Ми порівняли (ГРАФІКА)

Люди, де ваші маски? Ми перевірили, як тернополяни ігнорують карантин (ВІДЕО)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (20)
  • Андрій Линда

    Нехай перше нормальні маршрутки дадуть, а потім ціну підносять. А то їздимо в тих нещасних маршрутках і ще маємо платити 10гривень
  • S l a v i k

    Якщо водії небудуть мати права брати гроші в машрутках то вечіром водій непринесе додому 1000 гр то машрутки половину будуть стояти без водіїв
  • S l a v i k

    Чому ви власники машруток нехочете сами їздити своїми автобусами - будете кожній день мати прибуток 1000 гр - навіщо власники машруток беруть 2 водія - водії зароблять більше 1000 гр в день
  • S l a v i k

    Най власники машруток сами сідають і їздять своїм автобусом і будуть мати 1000 гр прибутку і непотрібно ціни підносити

keyboard_arrow_up