Хочете морозиво з молока – шукайте “4733”

На упаковці морозива з молока вказаний стандарт ДСТУ 4733. Морозиво, яке, крім молока має пальмову чи кокосову олію, марковане стандартом ДСТУ 4735

Хочете морозиво з молока – шукайте “4733”
Купуючи морозиво, звертайте увагу на останню цифру в стандарті: 4733 – з молока, 4734 – плодово-ягідне, 4735 - з комбінованим складом сировини. До його складу входить і молоко, і рослинний жир, наприклад, кокосова олія

Вибираючи морозиво, варто уважно читати етикетку і не очікувати, до прикладу, фруктів у солодощах, у складі яких виробник написав, що там є лише смак і аромат фруктів, але не частинки фруктів чи пюре з них, зазначають фахівці.

– Є три стандарти для морозива, – зазначила інженер відділу стандартизації ДП “Тернопільстандартметрологія” Орися Дмитренко. – ДСТУ 4733 із зазначенням року - 2007. Цей стандарт поширюється на молочне, вершкове морозиво і пломбір – це ті види морозива, які виробляють винятково з молочної сировини і продуктів переробки молока. Як наповнювач до такого морозива можуть входити фрукти чи ягоди, горішки, мармелад, варення, мед, джем, мак. Оскільки це моррозиво має натуральні складники – молоко, вершкове масло чи вершки, то воно дорожче.

Другий стандарт виготовлення морозива, як зазначає співрозмовниця, поширюється на холодні солодощі з комбінованим складом сировини.

– Молочну сировину тут частково замінюють на рослинні жири, – каже Орися Дмитренко. – Це морозиво теж може бути з різними наповнювачами. Воно суттєво відрізняється від натурального, бо, окрім масла, є ще й рослинний жир. Деякі виробники вказують його назву, а деякі пишуть завуальовано – компоненти немолочного походження. Відповідно, таке морозиво дешевше. Рослинний жир менш корисний, тому дітям краще купувати морозиво з натуральної сировини.

Третій стандарт стосується плодово-ягідного морозива, щербету і льоду.

– Цей стандарт маркується цифрами 4734, – продовжує фахівець. – Це збита фруктово-ягідна сировина. До складу таких солодощів може входити цукровий сироп. Причому плодово-ягідні ласощі можуть бути навіть з овочевою сировиною. Я такого морозива не бачила, але за документами таке допускається. Щодо льоду, то до його складу можуть входити розчини -  кава, чай, настої трав. Для смаку і запаху додають натуральні або ідентичні натуральним барвники, ароматизатори. Вони не становлять загрози для здоров’я, адже їх кількість - мізерна.

Цікаво, що ці три стандарти передбачають можливість виготовлення морозива для діабетиків, де замість цукру можуть використовувати цукрозамінники. Таке морозиво повинне мати відповідне маркування – «Для хворих на цукровий діабет», а також типовий значок із червоним хрестом, яким маркують усі продукти для діабетиків.

Важливо також, за словами фахівця, придивлятися до терміна придатності морозива.

– При температурі –18С морозиво може зберігатися 10 місяців, а торти, рулети і тістечка з нього – півроку, – зазначає Орися Дмитренко. – Зазвичай вказують дві дати: виготовлення і термін придатності. Може бути написано «вжити до…».

Щодо складників, то не варто лякатися незрозумілих назв на зразок «гуарова чи ксантанова камедь» чи «камедь ріжкового дерева» – це речовини природного походження, які використовують для густішої консистенції морозива, зазначає фахівець. А от такі складники, як от моно- і дигліцериди жирних кислот, є у морозиві з комбінованою сировиною.

– Читаючи склад морозива, споживач повинен розуміти, що інгредієнт, якого є найбільше, у переліку складників буде першим, – пояснює Орися Дмитренко. – Наприклад, якщо на першому місці у переліку - молочний жир, то його найбільше у ласощах. Отже, це якісний пломбір. Якщо першим у молочному морозиві - знежирене молоко, то жирності йому додають рослинними жирами. Якщо першим компонентом у складі є вода, то й «льоди» будуть відповідними. Не варто мати надмірних очікувань, адже виробник цього не обіцяв. Те ж стосується великих сподівань від фруктового морозива. Якщо у складі зазначено, що морозиво — зі смаком полуниці, то не варто чекати, що там будуть шматочки ягід. Запам’ятайте, що склад продукту наводять у порядку переваги складників.

Коментарі (3)
  • Анонім

    Не знаю як морозиво, а от дівчина на фото - дуже гарна.

    Анонім reply Анонім

    ТМ хороше морозиво
  • Людмила Лукіян

    магазини завалені продуктами, але реально не знаєш що можна їсти.

    згадую, як ще в школі вперше почула про те, що за кордоном проблема з продуктами. ми тоді дуже дивувались. ..а тепер таке у нас.:-(

    ПС: морозиво можна і самому зробити. але воно виходить дуже дороге по собівартості. та й у якості вершків теж можна сумніватись.
20:00 Невеличкий тест: перевір свою кмітливість 19:30 Стан доріг у Тернополі: які «полатають», а які залишаться без змін (СТАВТЕ ПИТАННЯ) 18:00 Тернопільський велосипедист виграв престижні змагання у Чехії 17:16 «Я випив 50 грам, зараз дружина буде їхати», - водій патрульним у Зборові 17:00 Як у Тернополі здавали перше ЗНО з математики 16:22 Через смерть шістьох чоловіків тернополян просять відмовитись від вживання алкоголю 16:00 Ученицю вигнали зі ЗНО через телефон. Тепер в її атестаті буде 1 бал з математики 15:41 На Тернопільщині чоловік вийшов з дому і пропав. Сестра звернулась в поліцію 15:10 Випускний 2018: що потрібно одягнути, щоб бути стильною. Поради від Андре Тана 14:44 Тернополяни можуть подати документи на оформлення допомоги при народженні дитини онлайн 14:00 На Тернопільщині виявили африканську чуму свиней. Поліція просить бути обережними 13:30 На Тернопільщині понад 10 тисяч призовників тікають від військкомату 13:00 Болото і безлад на дорозі – ні проїхати, ні перейти

Щорічне традиційне свято від корпорації “RIА Медіа” відбудеться у неділю, 3 червня, на Театральному майдані. Дитяче свято...

Через промиванням водопровідних мереж у місті не буде води. Від 00 год 30 травня до 24 год 31 травня припинять водопостачання...

До середини травня усі тернопільські школярі здаватимуть ЗНО. Результати проходження тестів з української мови та літератури,...

Система фінансування охорони здоров’я зміниться з 1 липня.  Якщо ви ще не визначилися із лікарем для своїх дітей, - скористайтеся...

Не пропускай новини — долучайся до нас на Facebook
keyboard_arrow_up