Це було нестерпно, мені погрожували: як діяти, якщо колектори «вибивають» з вас гроші

Це було нестерпно, мені погрожували: як діяти, якщо колектори «вибивають» з вас гроші

Часто необхідність швидких грошей приводить людей до банківських установ, або ж до установ, де можна швидко отримати гроші в кредит. Не завжди люди мають змогу їх вчасно віддати. Тоді починають діяти колектори – чиїм обов'язком є «вибивання» грошей різноманітними способами.

Тернополянин Борис розповів, що декілька років тому фінансова ситуація змусила його піти до  установ, які швидко дають гроші в кредит. З того часу і до сьогодні він має проблеми з колекторами, які час від часу дзвонять до нього.

«Колектори дзвонили до рідних та друзів»

– Через скрутну фінансову ситуацію, я взяв кредити в кількох установах за пару днів, – каже пан Борис. – Це допомогло вирішити мої проблеми, але на той момент я не мав чим віддавати гроші.

За словами чоловіка, спочатку йому телефонували з банківських установ та просили повернути борг, пізніше надсилали СМС. Але вже за деякий час почалися дзвінки від колекторів, а коли Борис змінив номер, дзвонити почали до його родичів та друзів.

Відео дня

– Колектори дзвонили до моєї мами, яка навіть не підозрювала про мої «пригоди», – каже чоловік. – Казали, що я соромлю свою родину і якщо не поверну гроші, то вони спілкуватимуться зі мною по-іншому.

Чоловіку писали СМС, клеїли на двері його квартири та його сусідів, листівки про те, що в їхньому домі проживає боржник. Борис пояснив, що ситуація була просто нестерпною. На нього тиснули з усіх сторін, і він був змушений взяти ще один кредит, щоби погасити інші. Та грошей вистачило лише щоб погасити відсотки, але не тіло кредиту. І в результаті у нього стало ще більше боргів.

– Друг заспокоїв мене. Сказав, що від погроз до діла колектори не перейдуть. Для того, щоб вберегти хоча б рідних, я на декілька місяців поїхав до Польщі. З того часу до мене так само приходять СМС-повідомлення з погрозами, але значно менше, - продовжує співрозмовник.

«Задача колекторів – натиснути психологічно»

Тернополянин Олександр розповів, що деякий час працював колектором. Чоловік каже, що робота ця не вимагає особливих здібностей та вмінь: потрібно було розклеювати листівки та дзвонити до боржників.

– Моєю задачею було здійснити психологічний вплив на людину, – каже Олександр. – Зазвичай, люди, в яких є сім'я, майже одразу віддають гроші, адже переживають за рідних. На тих, кому нема що втрачати, звичайні погрози не діють.

Чоловік каже, що не знає про те, які засоби застосовували до людей «безнадійних», адже працював колектором всього два місяці.

«Колекторів можна притягнути до відповідальності»

Юрист Ростислав Небельський каже, що колектора можна притягнути до відповідальності за дії, що він вчинив проти вас, якщо ці дії йдуть всупереч закону. Дуже важливо все фіксувати на диктофон чи камеру.

– Колектори в основному психологічно тиснуть на людину, – каже юрист.

Ростислав Небельський пояснив, якщо колектори телефонують до родичів і в такий спосіб намагаються схилити боржника до виплати грошей, то з точки зору закону, їх важче буде притягнути до відповідальності, адже такі дії є фактично нейтральними. Вони не ідуть всупереч закону, але водночас їх не можна назвати законними.

– Банки піклуються про свою репутацію, тому відмовляються від послуг колекторів у своєму штаті. Якщо клієнт не віддає борг навіть після довгих погроз, банки продають борги людей колекторським фірмам за меншу суму, аби бодай щось заробити. Наприклад, якщо боржник винен банку сто тисяч гривень, його борг продають колекторам за п’ятдесят тисяч гривень. Колектори в свою чергу просять у боржника всю суму.

Якщо людина вимагає гроші, погрожуючи нашкодити здоров'ю боржника, його родині чи житлу – її дійсно можна притягнути до відповідальності, впевнений юрист. В таких випадках варто звернуться до поліції.

А ви стикалися з переслідуванням колекторів? Які методи до вас застосовували? Діліться своїми історіями в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Инна Панчук

    Если вы не нашли еще своего единственного или единственную , то попробуйте бесплатный telegram-bot поиск здесь https://t.me/airybay_bot . Знакомства с людьми со всех стран ! Желаю тебе счастья и удачи! Верь - все хорошее только впереди!💞💝💞

    Telegram (https://t.me/airybay_bot)
    Airybay Dating
    🗣 Best direct dating!

  • Zeo

    От цікаво, ниють що колектори погані, а взяти чужі гроші і не віддавати то напевно правильно? Жити хочеться красиво, понтуватись новими айфонами, так за це треба заплатити.
  • ВолодяУкраїна!!!

    Цих колекторів треба саджати на 10 років тюрми без права на заставу а що до нашої поліції вона має дуже жорстко реагувати на такі події щоб КОРД виносив цим колекторам двері разом з ними мені дуже прикро що в Україні існують такі злочинці цим має займатись виключно держава Україна чому зеленський як президент не відреагує на таке безчинство в Україні як колектори!!!
  • David Starr

    Колись стикнувся, через махінації банку(лишили пару гривень і за пару років намалювали скажені проценти). "Пробив" тих колекторів, скинув їм всі дані на них і всю родину-друзів, більше не дзвонили.

    ВолодяУкраїна!!! reply David Starr

    Їх Давиде треба знищити щоб їх не існувало в загалі !!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up