Підприємців перевіряють, чи дотримуються вони законів про працю

Підприємців перевіряють, чи дотримуються вони законів про працю

Багатотисячні штрафи почали діяти з початку року за порушення трудового законодавства. Підприємці обурюються, що розмір санкції неадекватні. Чиновники кажуть, що оштрафувати роботодавця не так легко.

Нові фінансові санкції почали діяти з початку 2017 року. Роботодавці, які не впускають інспектора Управління Держпраці провести перевірку з питань оформлення найманих працівників отримують штраф 320 000 грн. А за одного неоформленого працівника роботодавцю доведеться заплатити грошову санкцію в 96 000 грн. 
 
Підприємці дезінформовані
Для тернопільського малого і середнього бізнесу такі суми фінансового стягнення - критичні. На такі штрафи досить емоційно реагують тернопільські підприємці. Більше того, люди дезінформовані і вважають, що перевірки здійснює державна фіскальна служба у Тернопільській області (далі ДФС).
  • Сьогодні досить важко знайти клієнтів, оскільки люди справді бідні. Офіційна статистика свідчить, що за межею бідності знаходиться більша частина співгромадян, - розповідає місцевий підприємець Олег Качан. - Усім відомо, що в Тернополі найнижчий рівень заробітних плат, промисловість області на нулю. На фоні мізерного доходу вартість життя весь час зростає. Не дивлячись на таку негативну динаміку, урядові вирішив додатково нам “покращити” життя. Майже 100 000 грн штрафу за одного неоформленого працівника - абсурд. Такі необґрунтовані урядові рішення просто задушать «малий» бізнес в Україні.
Підприємець каже, що за минулі декілька тижнів податкова по місту провела серію рейдів. В результаті чого, багато ФОПів оштрафовано на досить великі суми.
 
Перевірку здійснює Управління держпраці
У ДФС кажуть, що таких перевірок не здійснюють.
  • Станом на сьогодні, наша служба жодних подібних перевірок не проводить, - коментують в ДФС у Тернопільській області. - Управління фізичних осіб по ринках, магазинах та інших організаціях не ходять та в рейдах участі не беруть. Якщо є перевірки, то вони виключно по письмовому зверненні громадян, де вказано чітко порушення або за наявності інших підстав, що передбачено Податковим кодексом України.

Насправді усі перевірки, яких так бояться тернопільські підприємці з початку року проводить Управління держпраці у Тернопільській області. Як зазначає в.о. начальника зазначеного управління Наталія Рус, їхні інспектори практично щоденно проводять перевірки. 

  • Ми проводимо, як планові так і позапланові перевірки, - розповідає пані Наталія. - Планова перевірка здійснюється виключно до затвердженого плану проведення перевірок суб'єктів господарювання Управління держпраці у Тернопільській області. Усі планові перевірки є у відкритому доступі на нашому сайті. Окрім цього, про планову перевірку організацію повідомляють за 10 днів. 
Посадовець наголошує, що в плані перевірок чітко зазначений суб'єкт господарювання який будуть інспектувати, дату проведення перевірки та інспектора, який буде проводити перевірку. Така вихідна інформація стосується виключно планових перевірок. Щодо позапланових перевірок, то Наталія Рус каже, що підставою для проведення такої перевірки може бути подання з боку ДФС, пенсійного фонду, правоохоронних органів, центру зайнятості чи зі звернення громадян. 
 
Дозвіл на перевірку дає Київ
Для того, щоб здійснити перевірку, інспектор повинен отримати ряд дозволів. 
  • Наш інспектор просто так не може зайти до роботодавця, і здійснювати ту чи іншу перевірку, - наголошує посадовець - Якщо до нас надходить звернення про непланову превірку, ми його відправляємо у Київ в центральний апарат Державної служби України, для того щоб отримати дозвіл на проведення інспекції.
Коли інспектор іде на перевірку, він обов'язково має із собою посвідчення посадової особи, направлення і підстави для проведення інспекції та наказ, у якому зазначено, що даний інспектор з такого по таке число проводить ту чи іншу перевірку.
  • До нас в управління, часто телефонують роботодавці для того, аби перевірити, чи справді той чи інший інспектор зараз здійснює перевірку, - каже співрозмовниця. - Загалом в управлінні всього 12 інспекторів, які діють по всій області. Вони перевіряють усі суб’єкти господарювання де є наймана праця, чи це приватна чи то державна структура.
Порушення та штрафи
Часто підприємці вважають, що інспектори "з порогу" накладають шалені штрафи. Однак, як роз’яснює фахівець - накласти фінансову санкцію не так легко. Більше того, сьогодні в державі факту накладання штрафу 320 000 грн, яких так бояться підприємці, ще не було.
  • Тернопільські роботодавці часто порушують Трудове законодавство, тобто невчасно виплачують зарплату, - наголошує посадовець. - Часті випадки, коли робітників переводять на 0,5 ставки, оскільки не хочуть платити мінімальної зарплати, в той час, навантаження на працівника залишають, як на повну ставку.
Наталія Рус розповідає, що система штрафів різна. Однак розмір їх напряму залежить від розмірів мінімальної зарплати.
  • Мінімальний розмір грошової санкції - одна мінімальна зарплата, тобто 3200 грн, - каже пані Наталія. - Також є штрафи в розмірі трьох, десяти, 30 та 100 мінімальних зарплат. Усе залежить від порушення.
Комісія приймає рішення про санкцію
Посадовець каже, що усі фінансові санкції розглядає відповідна комісія безпосередньо в управлінні Держпраці. 
  • Якщо є порушення, то основне завдання інспектора - належним чином оформити матеріали справи і їх передати керівництву управління на розгляд, - коментує посадовець. - За 10 днів до засідання ми роботодавця повідомляють, що за його справою призначене слухання за його участі. 
Однак, як каже пані Наталія, часто особи, які вчинили порушення на засідання не приходять, в такому випадку комісія засідає без порушника. Після чого уповноваженою особою виноситься постанова де вказані усі порушення та фінансова санкція. 
  • Штраф повинен бути сплачений протягом 30 календарних днів з моменту видання постанови, - каже вона. - Усі штрафи сплачуються у бюджет держави, а не в управління, як часто думають підприємці. Якщо за 30 днів підприємець сплачує штраф він приносить нам відповідну квитанцію. Якщо штраф на його думку не обґрунтований то особа може оскаржити постанову у судовому порядку. Проте, якщо підприємець не сплачує і не оскаржує грошове стягнення, то після 30 днів ми передаємо справу виконавчу службу.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Niko

    а самі прикриваються добрими намірами
  • Niko

    Знову за допомогою простого народу хочуть залатати дірки в бюджеті
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up