Серед інгредієнтів справжнього пломбіру не повинно бути пальмової чи кокосової олії.
Щоб не купити самозванця, почитайте склад продукту, його назву. Адже деякі виробники морозива виготовляють його не з молока, а з дешевших рослинних замінників, але на етикетці пишуть “пломбір”.
- У моєму дитинстві морозиво було смачнішим і зовсім іншим, - пригадує тернополянка Оксана Кавун. - Тепер воно має зовсім іншим смак. Купую внукові, а він поки з’їсть, морозиво розтане і стає як піна. Явно не з молока його тепер роблять.
Такої думки дотримується чимало тернополян. Але тим не менше в спеку коло торгових лотків із морозивом - черги. Формове вагою 60-80 грамів продають за ціною від двох гривень і до чотирьох-семи. Наразі люди більше купують морозиво на основі молока - пломбіри та вершкові. Проте вже скоро попит буде більше на заморожені соки або “фруктовий лід”, кажуть продавці цього продукту. Мовляв, щоб втамувати спрагу.
Замінник дозволений державою
В Україні діють стандарти для морозива типу пломбір. Це документ ДСТУ 4733:2007 і він охоплює молочне, вершкове та пломбірне морозиво. Усі ці продукти мають бути виготовлені виключно з молока, говорить керівник експертно-аналітичного відділу Центру споживчих експертиз “Тест” Ніна Кільдій. Пломбір - найбільш жирний у цій групі. Якщо вершкове морозиво має жирність 8 - 11,5%, то пломбір - 12-20%. Стандарт дозволяє додавати в таке морозиво ягоди, сік, сиропи, джеми, горіхи, шоколад, харчові добавки, наприклад, стабілізатори, але ні в якому разі не рослинний жир.
Також у нас діє стандарт ДСТУ 4735:2007, який поширюється на морозиво з комбінованим складом сировини. Саме так повинно називатися морозиво, до складу якого додали рослинний жир або будь-який замінник молочного жиру. Такого морозива в магазинах - більшість. Називається воно просто - "морозиво". Такий продукт, безумовно, має право на існування. Головне, щоб виробник чесно вказував склад свого продукту і вже коли використовував рослинний жир для його приготування, то не приховував цю інформацію від споживача.
“Креативлять” із назвами
Але, на жаль, так буває далеко незавжди. Купуючи морозиво для досліджень, експерти “Тесту” зауважили цікаву річ: на лицевій стороні упаковки Ізмаїльського морозива написано “пломбір вишня”, на звороті - теж. Але у складі продукту після сухого знежиреного молока - кокосова олія.
- Слова “пломбір” у назві і “кокосова олія” у складі суперечать один одному, - говорить Ніна Кільдій. - Додавання рослинного жиру - кокосової олії - це пряме порушення вимог до пломбіру та відверта фальсифікація!
Ще один приклад - великим шрифтом на упаковці кіровоградського морозива пишуть “100% пломбіру”.
- Складається враження, що перед вами 100%-ий пломбір. Насправді виробник назвав цей продукт “Морозиво ТМ “Про100% морозиво від “Дядечка Пломбіра”, - пояснює фахівець. - Тобто слово “пломбір” в назві є. Але у власній назві торгової марки і, як виявилося, за складом, вказаним на етикетці, взагалі ніякого відношення до пломбіру не має. Адже серед інгредієнтів зазначена кокосова олія. Та й ДСТУ 4735:2007, який наведений на упаковці, відноситься до морозива з комбінованим складом сировини. Ось тільки так “з комбінованим складом сировини” виробник свій продукт назвати не поспішив, а вирішив привернути увагу споживача, а точніше, просто ввести його в оману “дядечком пломбіром”.
Тобто, за словами експерта, і без лабораторних досліджень, лише читаючи етикетку, можна розрізнити справжнє морозива і фальсифікат.
Шукали молоко
Щоправда, є виробники, які розбавляють морозиво рослинними жирами, а в назві та складі продукту не повідомляють про це споживача.
- Серед молочних продуктів така фальсифікація - нерідкість. Саме тому наш центр експертиз вирішив включити в тест пломбірів тільки продукти з молочним складом, - говорить експерт. - Тому основну увагу приділили перевірці морозива на справжність, тобто чи з молока його зробили. Тим більше, що з семи придбаних зразків шість вироблені за стандартом.
Під час лабораторних досліджень виявили, що більшість зразків тестованого морозива зроблено таки з молока, що тішить. Але не обійшлося без “ложки дьогтю”. У морозиві “Ласунка” знайшли замінник молочного жиру, про який у складі продукту не згадувалося. На етикетці зазначений ДСТУ 4733:2007, тобто ніякого рослинного жиру у ньому немає бути. Тому цьому морозиву значно знизили оцінку.
Загалом, за підсумками досліджень, три зразки пломбіру отримали оцінку “відмінно”, одне - “добре”. У двох зразків морозива оцінки “задовільно” через смак і консистенцію, одне має оцінку “погано” через замінники молока.
Якщо перемерзло – чути кристалики
Дефекти морозива, особливо його консистенції бувають досить часто. Зазвичай вони виникають через неправильне зберігання або ж виробництво.
Наприклад, груба консистенція, коли чути кристали льоду, виникає при порушенні режиму заморожування або недостатньому перемішуванні суміші, а також при різких коливаннях температури.
Якщо морозиво має маслянистий смак, то при виробництві його теж неправильно перемішували. Занадто щільна консистенція характерна для недостатньо збитого морозива, а “пісок на зубах” - це кристали лактози, які виходять при недотриманні режиму заморожування та зберігання продукції.
Дефекти смаку і запаху можуть виникнути тоді, коли сировина мала сторонні відтінки - неякісне молоко, вершки, які “переходять” в готовий продукт. До речі, важливу роль при виробництві морозива відіграють стабілізатори. Це може бути желатин, агар та агароїд, альгінат натрію, камеді ріжкового дерева, ксантанова чи гуарова. Часто використовують суміш стабілізаторів, в якій поєднані позитивні властивості кожного. Додаючи їх, отримують ніжну структуру морозива. Тоді при заморожуванні утворюються дрібніші кристали льоду, а морозиво виходить більш стійким до танення.
Результати тестування вагового пломбіру
Марка (місце виробництва) Оцінка за тест
Геркулес (Донецьк) відмінно
Рудь (Житомир) відмінно
Три ведмеді (Київ) відмінно
Лапландія (Київ) добре
Ажур (Рівне) задовільно
Лімо (Львів) задовільно
Ласунка (Дніпропетровськ) погано
За інф. Центру експертиз Тест
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 19 від 7 травня 2025
Читати номер