Пломбір від "самозванців" відрізняє перелік складників

Пломбір від "самозванців" відрізняє перелік складників
На етикетці морозива виробники вказують, за яким державним стандартом його зробили. Якщо є напис ДСТУ 4733:2007, то морозива має бути виготовлене лише з молока. А от ДСТУ 4735:2007 свідчить про комбіновану сировину, тобто молоко і його рослинні замінники

Серед інгредієнтів справжнього пломбіру не повинно бути пальмової чи кокосової олії.
Щоб не купити самозванця, почитайте склад продукту, його назву. Адже деякі виробники морозива виготовляють його не з молока, а з дешевших рослинних замінників, але на етикетці пишуть “пломбір”.
- У моєму дитинстві морозиво було смачнішим і зовсім іншим, - пригадує тернополянка Оксана Кавун. - Тепер воно має зовсім іншим смак. Купую внукові, а він поки з’їсть, морозиво розтане і стає як піна. Явно не з молока його тепер роблять.
Такої думки дотримується чимало тернополян. Але тим не менше в спеку коло торгових лотків із морозивом - черги. Формове вагою 60-80 грамів продають за ціною від двох гривень і до чотирьох-семи. Наразі люди більше купують морозиво на основі молока - пломбіри та вершкові. Проте вже скоро попит буде більше на заморожені соки або “фруктовий лід”, кажуть продавці цього продукту. Мовляв, щоб втамувати спрагу.
Замінник дозволений державою
В Україні діють стандарти для морозива типу пломбір. Це документ ДСТУ 4733:2007 і він охоплює молочне, вершкове та пломбірне морозиво. Усі ці продукти мають бути виготовлені виключно з молока, говорить керівник експертно-аналітичного відділу Центру споживчих експертиз “Тест” Ніна Кільдій. Пломбір - найбільш жирний у цій групі. Якщо вершкове морозиво має жирність 8 - 11,5%, то пломбір - 12-20%. Стандарт дозволяє додавати в таке морозиво ягоди, сік, сиропи, джеми, горіхи, шоколад, харчові добавки, наприклад, стабілізатори, але ні в якому разі не рослинний жир.
Також у нас діє стандарт ДСТУ 4735:2007, який поширюється на морозиво з комбінованим складом сировини. Саме так повинно називатися морозиво, до складу якого додали рослинний жир або будь-який замінник молочного жиру. Такого морозива в магазинах - більшість. Називається воно просто - "морозиво". Такий продукт, безумовно, має право на існування. Головне, щоб виробник чесно вказував склад свого продукту і вже коли використовував рослинний жир для його приготування, то не приховував цю інформацію від споживача.
“Креативлять” із назвами
Але, на жаль, так буває далеко незавжди. Купуючи морозиво для досліджень, експерти “Тесту” зауважили цікаву річ: на лицевій стороні упаковки Ізмаїльського морозива написано “пломбір вишня”, на звороті - теж. Але у складі продукту після сухого знежиреного молока - кокосова олія.
- Слова “пломбір” у назві і “кокосова олія” у складі суперечать один одному, - говорить Ніна Кільдій. - Додавання рослинного жиру - кокосової олії - це пряме порушення вимог до пломбіру та відверта фальсифікація!
Ще один приклад - великим шрифтом на упаковці кіровоградського морозива пишуть “100% пломбіру”.
- Складається враження, що перед вами 100%-ий пломбір. Насправді виробник назвав цей продукт “Морозиво ТМ “Про100% морозиво від “Дядечка Пломбіра”, - пояснює фахівець. - Тобто слово “пломбір” в назві є. Але у власній назві торгової марки і, як виявилося, за складом, вказаним на етикетці, взагалі ніякого відношення до пломбіру не має. Адже серед інгредієнтів зазначена кокосова олія. Та й ДСТУ 4735:2007, який наведений на упаковці, відноситься до морозива з комбінованим складом сировини. Ось тільки так “з комбінованим складом сировини” виробник свій продукт назвати не поспішив, а вирішив привернути увагу споживача, а точніше, просто ввести його в оману “дядечком пломбіром”.
Тобто, за словами експерта, і без лабораторних досліджень, лише читаючи етикетку, можна розрізнити справжнє морозива і фальсифікат.
Шукали молоко
Щоправда, є виробники, які розбавляють морозиво рослинними жирами, а в назві та складі продукту не повідомляють про це споживача.
- Серед молочних продуктів така фальсифікація - нерідкість. Саме тому наш центр експертиз вирішив включити в тест пломбірів тільки продукти з молочним складом, - говорить експерт. - Тому основну увагу приділили перевірці морозива на справжність, тобто чи з молока його зробили. Тим більше, що з семи придбаних зразків шість вироблені за стандартом.
Під час лабораторних досліджень виявили, що більшість зразків тестованого морозива зроблено таки з молока, що тішить. Але не обійшлося без “ложки дьогтю”. У морозиві “Ласунка” знайшли замінник молочного жиру, про який у складі продукту не згадувалося. На етикетці зазначений ДСТУ 4733:2007, тобто ніякого рослинного жиру у ньому немає бути. Тому цьому морозиву значно знизили оцінку.
Загалом, за підсумками досліджень, три зразки пломбіру отримали оцінку “відмінно”, одне - “добре”. У двох зразків морозива оцінки “задовільно” через смак і консистенцію, одне має оцінку “погано” через замінники молока.
Якщо перемерзло – чути кристалики
Дефекти морозива, особливо його консистенції бувають досить часто. Зазвичай вони виникають через неправильне зберігання або ж виробництво.
Наприклад, груба консистенція, коли чути кристали льоду, виникає при порушенні режиму заморожування або недостатньому перемішуванні суміші, а також при різких коливаннях температури.
Якщо морозиво має маслянистий смак, то при виробництві його теж неправильно перемішували. Занадто щільна консистенція характерна для недостатньо збитого морозива, а “пісок на зубах” - це кристали лактози, які виходять при недотриманні режиму заморожування та зберігання продукції.
Дефекти смаку і запаху можуть виникнути тоді, коли сировина мала сторонні відтінки - неякісне молоко, вершки, які “переходять” в готовий продукт. До речі, важливу роль при виробництві морозива відіграють стабілізатори. Це може бути желатин, агар та агароїд, альгінат натрію, камеді ріжкового дерева, ксантанова чи гуарова. Часто використовують суміш стабілізаторів, в якій поєднані позитивні властивості кожного. Додаючи їх, отримують ніжну структуру морозива. Тоді при заморожуванні утворюються дрібніші кристали льоду, а морозиво виходить більш стійким до танення.

Результати тестування вагового пломбіру
Марка (місце виробництва) Оцінка за тест

Геркулес (Донецьк) відмінно
Рудь (Житомир) відмінно
Три ведмеді (Київ) відмінно
Лапландія (Київ) добре
Ажур (Рівне) задовільно
Лімо (Львів) задовільно
Ласунка (Дніпропетровськ) погано
За інф. Центру експертиз Тест
 

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Anonymous
    Впереди снежный сезон! Давно хочу начать погорять горнолыжные склоны, но вечно что-то останавливает. То банальная нехватка времени, то простой человеческий страх. Тут даже не страх болезненных повреждений, тут страх, что не справлюсь. Хотя желание есть. Как считате, для девушки 25 лет, на чём лучше начинать кататься? Горные лижи или сноуборд. Читала в интернете, отзывы разнятся, даже не знаю, что делать. И ещё, может быть кто даст ссылочку на онлайн-курсы. Матчасть выучть для начала, так сказать))) Искала, не нашла ничего путного, одна вода.
  • Anonymous
    а ласунка.. навпаки мені більш подобалося... чому взагалі не відмінять цей стандарт ДСТУ 4735? намішають там з мішків порошків закупленних не ясно звідки і т.д... але ж ЦЕ ЇДЯТЬ ДІТИ!!!!!! ЦЕ НАШЕ ЗДОРОВ*Я!!! ГРІШНИКИ....................................
  • Anonymous
    Шановна п.Мирослава. Перш ніж скачувати статтю із Львівської преси варто відвідати підприємство, до речі яке знаходиться у Тернополі і самій переконатися( навчитися, побачити, зрозуміти) як відбувається процес виготовлення морозива під торговою маркою "Ласунка" і попросити відповідні документи на якість продукції і сировини. А вже потім вводити в оману пересічного покупця м. Тернополя.
  • Anonymous
    А Тернопільський виробник ?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:03 На Ставі біля Острівця закоханих оселилася родина лебедів: дивіться відео photo_camera 19:51 На Замковій горіла квартира: є загиблий 19:00 Кардинал з Тернополя розповів, як минув конклав та чи був він схожим на однойменний фільм 18:00 Комунальні пільги для військових – хто з родичів може подати заяву замість захисника Від читача 16:49 Тижневий дайджест новин служби зайнятості Тернопільщини: 17:00 У Тернополі мама звинувачує студентку-няню в знущаннях над дворічною дитиною 16:03 День милосердя для матерів Героїв: як у Медичному центрі святої Терези безкоштовно отримати допомогу (новини компаній) photo_camera 15:00 Уряд вніс зміни до продовження відстрочки від призову і направлення на ВЛК 14:03 Збирать гроші на підтримку захисників: у центрі міста благодійний концерт photo_camera 13:00 Новий спортзал розпочали будувати у Великогаївській громаді photo_camera 12:03 Що подивитися у кінотеатрах Тернополя на вихідних 10-11 травня: розклад сеансів та ціни photo_camera 11:00 Готуємо разом з Дмитрами Дмитровичами 10:00 Травень, відчувається як березень: коли чекати повернення тепла на Тернопільщину 09:00 «На щиті» повертається до рідного дому Захисник Андрій Жилан з Тернопільського району
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up