Понад 69 тисяч переселенців є на Тернопільщині. Хто з них отримуватиме виплати у 2024-му та куди звертатися?

Понад 69 тисяч переселенців є на Тернопільщині. Хто з них отримуватиме виплати у 2024-му та куди звертатися?
  • Від 1 березня 2024 року не всі внутрішньо переміщені особи зможуть отримувати щомісячні 2000 чи 3000 гривень.
  • Хто може розраховувати на підтримку, а кому відмовлять – дізнавались «20 хвилин».

Наразі у Тернопільській області зареєстровані понад 69 000 переселенців. За два роки повномасштабної війни внутрішньо переміщеним особам в області виплатили понад 3 000 000 000 гривень. Діти та особи з інвалідністю отримують по 3 000 гривень, а інші люди – 2 000 гривень на місяць. Про це «20 хвилин» повідомили у департаменті соціального захисту населення Тернопільської ОВА.

Проте на третій рік війни влада вирішила скоротити перелік тих, хто може отримувати державну виплату. Директорка департаменту Оксана Смолій каже, зміни пов’язані з обмеженням фінансового ресурсу.

— Вимушені переглядати умови щодо призначення виплат на проживання для переселенців. Питання у грошах, а також працівники соцзахисту фіксували зловживання цією допомогою. Наприклад, люди поверталися від нас додому, виїжджали за кордон, але не повідомляли про це відповідні органи і продовжували отримувати гроші. Наразі роблять акцент на тому, щоб особи соціалізувались, знаходили роботу, могли про себе подбати, — розповідає Оксана Смолій.

Відео дня

Кому можуть подовжити виплати

За даними Міністерства соціальної політики України, влада визначила категорії переселенців, яким незалежно від часу отримання статусу ВПО, автоматично подовжать фінансову допомогу на пів року. Мова йде про:

  • пенсіонерів, у яких станом на перше січня 2024 року розмір пенсії не перевищує 9 444 гривні;
  • осіб з інвалідністю I чи II групи, дітей з інвалідністю, віком до 18 років, тяжкохворих дітей;
  • дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з  їх числа віком до 23 років, а також батьків-вихователів і прийомних батьків.

Крім цього, деяким категоріям ВПО можуть продовжити виплати ще на пів року, якщо вони подадуть нову заявку. Зокрема, це:

  • малолітні діти, які прибули в нову громаду без супроводу законного представника;
  • жінки після 30-го тижня вагітності;
  • людина, яка втратила працездатність, але не має права на пенсійну виплату або отримує державну соціальну допомогу (середньомісячний сукупний дохід на одну особу в такій сім’ї не перевищує 9 444 гривень);
  • особи, які доглядають за людьми з інвалідністю I групи, з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, пенсіонерами від 80 років. Також рахується догляд за дитиною з інвалідністю до 18 років або за тяжкохворою.

Держава надає додаткову підтримку батькам, які не мають можливості працювати, доглядаючи дітей. За заявою допомогу продовжать, якщо середньомісячний сукупний дохід на одного члена сім'ї не перевищує 9 444 гривень:

  • для осіб працездатного віку, які не працюють і доглядають за дитиною до 14 років;
  • або сімей, у яких виховується троє і більше дітей до 18 років (при цьому всі діти проживають в сім’ї і не виховуються в інтернатних закладах).

Важливо! В усіх цих випадках допомога призначатиметься на всіх осіб з-поміж ВПО у такій сім’ї, але інші члени родини, які не працюють, мають зареєструватися в центрі зайнятості. Якщо вони цього не зроблять, виплати припиняться через місяць.

Надаватимуть піврічну фінансову підтримку і переселенцям, які повернулися в Україну після тривалого (понад 90 днів поспіль) перебування за кордоном. Навіть, якщо у їх складі є працездатні непрацюючі особи, які не сплачували єдиний соціальний внесок.

Кому відмовлять

З шести позицій складається перелік переселенців, які не зможуть отримати виплати. За інформацією Міністерства соціальної політики України, це люди:

Де та як подати заявку

Переселенцям пропонують кілька варіантів, де вони можуть подати заявки на продовження виплат: у мобільному застосунку «Дія», через Центри надання адміністративних послуг, в управліннях соціального захисту населення або через відповідальних осіб у селищних радах.

Для поновлення інформації та написання заявки від родини може звертатися один представник. Зі слів начальниці відділу з прийому громадян управління соцполітики ТМР Уляни Микитюк, при собі заявник повинен мати визначений перелік документів.

— Обов’язково паспорт, ідентифікаційний номер, довідка ВПО заявника. Також аналогічні документи на кожного члена родини, — каже пані Уляна. — Якщо в родині є діти до 14 років і вони навчаються дистанційно або на змішаній формі, то варто приносити і довідку зі школи. У такому випадку хтось з рідних може перебувати вдома з дитиною та отримувати фінансову допомогу. Якщо в родині є люди з інвалідністю, то треба приносити довідку МСЕК.

ВАЖЛИВО! Під час оновлення у заяві мають вказувати лише один банківський рахунок, на яких надходитимуть кошти за всю родину. Тобто, виплата у розмірі 2000-3000 гривень не нараховуватиметься кожному окремо.

УВАГА! Часових обмежень щодо подання заявки на продовження виплат для ВПО немає. Але зауважте, якщо вам не продовжили фінансову підтримку автоматично, то до поновлення даних гроші ви не отримаєте.

Читайте також:

Індексація пенсій з 1 березня: кого це стосується

50 гривень на обід. Чим годують у шкільних їдальнях – перевірили «20 хвилин»

12 мільйонів хочуть витратити на відкриття нового садка у Тернополі. «20 хвилин» побували на місці будови

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Ірина Кальмук

    Всіх переселенців потрібно перевірити. Мають дорогі машини, більшість не працює (живуть на допомогу і не тільки від держави). Всім їх забезпечують. А прості мешканці ще і з своїх доходів їм мають допомагати.

    Нюта ❤️ reply Ірина Кальмук

    А переселенці хотіли лишати свій дім ? І для чого провіряти їх ? Якщо переселенка то що на жити як усі ?)

    Alina reply Ірина Кальмук

    Перевірити треба, і якщо людина живе по тій адресі, то не відміняти, а продавжувати платити виплати. Переселенцям платять 2000 грн на місяць, не смішіть людей. Кому треба відміняти виплати, так це пенсіі людям з ордло!!!! Там люди отримують по 10 000 і 20 000 і люблять путііна, ще отримали рос паспорти і отримують рос пенсію. Половина повмирала, і досі Україна їм платить величезні суми! От де несправедливість!!!!
  • Наталія

    Є такі внутрішньо переміщені які мають зарплати більші, ніж тернополяни, покупляли автомобілі, ще й пересилають гроші своїм дітям на окуповані території. А тут їм потрібно допомагати. Скільки по закладах їх працює

    Нюта ❤️ reply Наталія

    В чому проблема вам працювати і все мати ?)

    Alina reply Наталія

    Що ви зараз пишете? Ну якщо людина працювала там в Харкові директором якогось закладу, і, відповідно, вона буде в Тернополі працювати і отримувати більшу зарплату ніж підлеглий. Покупляли машини? А що людям робити, якщо машину розбило, розтрощило? Ви знаєте яка та допомога? 2 000 на міс. Не смішіть людей

    Марі reply Alina

    Якщо він працював директором і має змогу купити нову машину або вживану,  не важливо, то хіба йому потрібна допомога 2000 грн? Могли би і самі відмовитися.
  • ОляUA 🇰🇵

    І ще за цю хуйню люди помирають
  • ОляUA 🇰🇵

    Гниди

keyboard_arrow_up