Скільки коштуватиме квадратний метр житла під Новий рік

Скільки коштуватиме квадратний метр житла під Новий рік

Вартість квадратного метра житла у місті має зрости, особливо у монолітних будинках, все тому, що зростають ціни на матеріали. Однак не дивлячись на перспективу росту цін, сьогодні вартість житла більш-менш стабільна, проте попит на нього не зростає

Прибутковість будівництва житла в нашій державі зменшується за рахунок зростання конкуренції на ринку та зменшення собівартості бізнесу. Більше того, попит залишатиметься обмеженим через низьку платоспроможність населення. Такі роз’яснення надає Національний банк України у своєму звіті про фінансову стабільність. Серед основних причин зростання конкуренції, скорочення кількості ділянок під забудову і нові державні будівельні норми, що обмежують щільність забудови. Яка ж ситуація на ринку нерухомості в нашому місті та чого чекати тернополянам з’ясувала "RIA плюс".

Різких коливань немає

Наразі різких цінових коливань на ринку житла в місті немає, особливо на вторинному ринку, розповідає місцевий ріелтор Ольга Радинська. Основні тенденції ринку збережені.

- Ціни на житло від літа дещо зросли, однак не відчутно, - розповідає фахівець. - Тернополяни, як і раніше, цікавляться помешканням поблизу Центру, однак більше купують дешеві квартири на околицях.

Відео дня

На вартість квадратного метра впливає багато чинників, зокрема: район, де розташоване житло, тип житла, дольова участь чи ні, на якому етапі будівництво, тощо. Приміром, житло на околиці завжди дешевше, ніж у Центрі. А квартира у будинку, який лише почали будувати, чи планують лише будувати, буде на 5, а то й 7 тис. доларів дешевша, ніж така ж квартира, але у будинку, який недавно збудували та є усі відповідні документи наводить приклад Пані Радинська.

- Сьогодні попит на житло у місті стабільний, стрибків немає, ринок розвивається помірно, - продовжує співрозмовниця. - Наші люди все ще зорієнтовані на дешеві квартири з вторинного ринку. До прикладу, шукають однокімнатні за 15 тис дол. Подібне житло важко знайти за таку ціну, однак інколи покупцю щастить. Не часто, однак цікавляться тернополяни житлом і за 80 тис євро, мова йде про трьохкімнатну квартиру площею 100 кв. м.

Щодо прогнозу, то пані Радинська каже, що вартість квадратного метра до нового року зрости не повинна, оскільки немає для цього причин.

- Попит на квартири невисокий, ажіотажу немає. В основному купують житло ті,  хто приїжджають з-за кордону, вони купують дорожчі квартири, котеджі, часто будинки за містом, - каже ріелтор.

Як не придбати “кота в мішку”

Багато наших покупців не хочуть новобудов, продовжує пані Радинська. Оскільки багато людей погоріли в пайовій участі. Часто виникають проблеми зі здачею в експлуатацію новобудов. Тернополянам, які не хочуть придбати “кота в мішку”, ріелтор надає кілька порад, як правильно купувати квартиру в новобудові.

- Перед покупкою нової нерухомості тернополянам потрібно бути обачними, і по максимуму зібрати інформацію про будівельну фірму. Також краще купувати нову квартиру, у зданому будинку, який має усі відповідні документи, - радить фахівець.

Перш за все майбутньому власнику нової квартири ріелтор радить почати з перевірки земельної ділянки, на якій планується чи вже навіть будується будинок. Зокрема, потрібно знайти інформацію про те, кому належать права на землю. Це може бути власність, оренда чи суперфіцій.

- Відсутність таких прав говорить про незаконність будівництва, - роз’яснює співрозмовниця. - За умови, що ділянка, наприклад, орендується, варто звернути увагу ще й на термін отриманого права користування нею. Документ, що підтверджує права на землю, буде потрібен при оформленні права власності на житло. Тож важливо, щоб таке право користування ділянкою залишалося дійсним до дати введення в експлуатацію та оформлення права власності.

Цільове призначення можна знайти за кадастровим номером земельної ділянки ‒ на Кадастровій карті у мережі Інтернет, додає ріелтор. Крім того, інформацію про права на земельну ділянку теж можна знайти за кадастровим номером, на тому ж сайті Держгеокадастру. Цільове призначення ділянки - важлива річ. Якщо в ньому вказано будівництво нежитлових приміщень, зведення багатоквартирного житлового будинку в такому разі буде незаконним.

- Аби провести перевірку земельної ділянки, потрібно всього лиш зареєструватись на сайті Держгеокадастру, - наголошує пані Радинська. - Також відомості про право на землю не лише за кадастровим номером, а й за фізичною чи юрособою можна отримати в Кабінеті електронних сервісів Мін'юсту. Однак тут, окрім реєстрації, потрібна оплата 20 грн за запит.

Все таки ціни зростуть

Сьогодні на вартість квадратного метра житла впливає ряд чинників. Серед основних - ріст цін на паливо та будматеріали, вважає власник будівельної фірми Роман Лаус. Особливо ціни зростуть на товари, що не виготовляють в Україні.

- Найбільше на ціну впливає зростання курсу валют і логістика з заводів-виробників. Імпортери прогнозують зростання вартості продукції відповідно і цін на нову нерухомість також зростуть, - розповідає пан Лаус. - Ми очікуємо здорожчання сировини після нового року. До нового року подорожчання цін на нерухомість не повинно бути.

Після нового року очікується зростання вартості монолітного житла, оскільки спостерігається тенденція підвищення вартості металу, а вже ближче до весни, традиційно зростуть ціни на цеглу, цемент та інші будівельні матеріали, зазначає фахівець, і прогнозує ріст вартості житла на первинному ринку щонайменше до 15%. Зростання цін буде поступове.

Довідка

Як купувати та продавати безпечно через мережу Інтернет, радять експерти порталу dom.ria.com

Правила безпечних продажів

1.Не розголошуйте особисту інформацію

Якщо шахраї потребують копії ваших документів: паспорта, ідентифікаційного коду, — не погоджуйтеся їх передавати.

 

2. Зберігайте в таємниці дані карти банку:

PIN-код, CVV2-код, термін дії картки, а також паролі з СМС. Ви можете назвати покупцям тільки 16-ти значний номер картки.

 

3. Перевіряйте стан рахунку вашої картки перед передачею покупцю товару

Переконайтеся, що оплата товару отримана, звернувшись до співробітника банку або через інтернет-банкінг.

 

4. Відкрийте спеціальну карту для продажів і покупок в інтернеті

Так ви зможете максимально захистити вашу основну карту, адже її номер та інші реквізити ніде не вказуються.

 

Правила безпечних покупок

1.Уважно вивчайте оголошення

  • Будьте пильні, якщо в оголошенні:
  • непідтверджений номер телефону;
  • підозріло низька ціна;
  • немає фото товару;
  • занадто мало інформації про товар або послугу.

 

2. Ви можете довіряти:

  • Реальним об'єктам нерухомості від перевірених продавців у програмі «DOM.RIA: Тільки перевірені оголошення».
  • Оголошенням з підтвердженим номером телефону продавця зі спеціальною відміткою в оголошенні.

 

Що ж таке "Перевірені квартири"?

Аби знайти якісне житло, інспектори порталу DOM.RIA переглядають безліч пропозицій. Після чого їздять по всьому місту оглядаючи нерухомість, оскільки часто квартири не відповідають реальним очікуванням клієнта. Саме тому DOM.RIA побудував мережу Інспекторів RIA по всій Україні, які перевіряють нерухомість, що продають, та роблять зйомку у 360˚. Завдяки панорамним фото клієнт має можливість побачити майбутньою оселею, не виходячи з мобілки.

Ціни за м² житла в Тернополі

11 081 грн - середня ціна

8 900 грн - мінімальна ціна

16 000 грн - максимальна ціна

Вартість квартири у новобудові Тернополя залежно від кількості кімнат

 

Кількість кімнат

Середня ціна, грн

Мінімальна ціна, грн

Максимальна ціна, грн

1-кімнатна

500 459

357 000

737 615

2-кімнатна

790 019

560 000

1 434 720

3-кімнатна

989 645

784 190

1 364 740

5-кімнатна

1 420 461

1 297 560

1 630 090

 

Середні ціни на квартири в новобудовах по мікрорайонах міста

Східний - 13 750 грн/м²

Сонячний -13 025 грн/м²

Північний - 11 500 грн/м²

Дружба - 11 333 грн/м²

Петриків -11 000 грн/м²

Гаї Шевченківські - 11 000 грн/м²

Велика Березовиця - 10 500 грн/м²

Бам -10 500 грн/м²

Кутківці - 10 000 грн/м²

Аляска - 9 450 грн/м²

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • David Starr

    Відколи це Гаї з Березовицею стали мікрорайонами міста?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up