Скільки зароблятимуть нардепи з Тернопільщини у Верховній Раді

Скільки зароблятимуть нардепи з Тернопільщини у Верховній Раді

Верховна Рада України 9-го скликання уже офіційно розпочала свою роботу. Історична подія – прийняття рішення за зняття депутатської недоторканності. "20 хвилин" проаналізувала, як працюватимуть та скільки отримуватимуть народні депутати з Тернопільщини.

 

Шестеро народних депутатів із Тернопільщини уже прийняли присягу. П’ятеро із них пройшли до Верховної Ради по мажоритарці, одна – за списком партії «Слуга народу». І до нового парламенту потрапляє професор ТНЕУ Іван Калаур. Це стало відомо після того, як склали повноваження 5 народних депутатів з фракції “Слуга народу”, що увійшли до складу Кабінету Міністрів. Тому настала черга Калаура, який у виборчому списку партії Зеленського був на 132-му місці.

Планів у народних депутатів з Тернопільщини чимало. Про багато з них вони вже говорили під час попередніх розмов із журналістами «RIA плюс». Тепер у них є всі шанси втілити їх у реальність. Народні обранці з Тернопільщини працюватимуть у різних комітетах. І сфери їх діяльності різнобічні.

Що планують робити

Андрій Богданець, лідер на 163-му окрузі, увійшов до складу комітету з питань аграрної та земельної політики. Відколи ЦВК офіційно оголосили результати голосування, поспілкуватися із ним так і не вдалося. Усі повідомлення він ігнорує. Читає, але не відповідає. Не вдалося нічого дізнатися більше і про Миколу Люшняка  - зі 166-го округу. Лише, що працюватиме він у комітеті з питань бюджету. 

Відео дня

Ігор Василів, нардеп із 164-го округу, працюватиме в комітеті інфраструктури й транспорту.

- Розбудова та відновлення інфраструктури – це не лише будівництво доріг, а й важливих соціальних об’єктів. Ми повинні вдихнути життя у села та містечка. Ми порахували: створення інфраструктури допоможе збільшити ВВП та запустити економіку. Наше завдання – навести порядок у фінансуванні проектів, - говорить він.

Скорочення чисельності парламенту, викорінення політичної корупції та забезпечення порядку на дорогах – це є одні з ключових питань, які варто розглянути, переконаний Ігор Василів.

Іван Чайківський, переможець на 165-му окрузі,  ще раніше розповідав, що аграрна тема буде для нього в пріоритеті. Він працюватиме в аграрному комітеті ВРУ. Це пов’язано з продовольчою безпекою в державі, експортно-імпортними операціями сільгоспвиробників, відкриттям нових потенційних ринків та статусом українського чорнозему.  Тому правила у земельних взаємовідносинах – це те, чому приділятиме найбільше часу.

Посаду заступника голови бюджетного комітету отримав нардеп з Тернопільщини Володимир Гевко. На 167-му окрузі уже почалося відновлення мосту між містами Борщів та Заліщики. Він обвалився, тож люди змушені об’їжджати цю ділянку та долати при цьому багато кілометрів. У Товстому, звідки він родом, є відділення водолікування у лікарні.

- Дуже давно тут не оновлювали ні оснащення, ні проводили серйозних ремонтів. Активно потрібно братися і за дороги. Якщо ще про великі траси хтось дбав, то дороги між містечками чи селами понищені та просто жахливі. Дай Боже сил і здоров’я втілити всі задуми, - каже Володимир Гевко.

Скільки зароблятимуть народні депутати 

Без деепутатської недорканності, але з «плюшками». Вивчивши нормативні документи, ми проанілзували, скільки зарлятимуть нові парламентарі.

Згідно із законом, посадовий оклад залежить від посади кожного законодавця. Жоден депутат не може бути «просто» депутатом. Він займає у парламенті певну посаду. Зарплата у спікера Верховної Ради — 12 прожиткових мінімумів;

першого заступника голови парламенту — 11,5; заступника голови парламенту — 11; голови комітету Ради — 10,5; першого заступника і заступника голови комітету — 10,3; члена комітету — 10.

А прожитковий мінімум з 1 липня становить 1936 гривень (а з 1 грудня буде 2027).

Крім того, для депутатів законом передбачені ще й інші привілеї: компенсація за проїзд по всій території України, на житло в столиці (готель або оренда квартири), гроші на відрядження по Україні і за кордон. При цьому на відрядження передбачена певна сума на всіх депутатів. І сильно «розкошувати» їм не дозволено. Наприклад, оплата приватного літака сюди не входить.

Також за держкошт нардеп може утримувати службове приміщення у своєму окрузі, де проводить прийом громадян. Ще є доплати до зарплати за науковий ступінь або почесне звання. А ще нардепи забезпечуються безкоштовним медичним обслуговуванням.

 

ДОВІДКА

Громадяни України обрали новий склад Верховної Ради. До парламенту дев'ятого скликання потрапили 424 кандидати – 225 було обрано за партійними списками, а ще 199 – в одномандатних округах. Загалом в українському парламенті 450 місць, однак 26 мандатів залишились вакантними – через російську окупацію не було обрано 10 депутатів від Автономної Республіки Крим, 2 депутатів від Севастополя, 9 депутатів від Донеччини та 5 від Луганщини.

 

 

Скільки зароблятимуть нардепи ( у грн/місяць)

Спікер Верховної Ради — 23 232;

Перший заступник голови парламенту — 22 264;

Заступник голови парламенту — 21 296;

Голова комітету Ради — 20 238;

Перший заступник і заступник голови комітету — 19 940,8;

Член комітету — 19 360.

 

За інф. законів України.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    Депутати на навчані у Трускавцях

    Анонім reply Анонім

    Анонім reply Анонім

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up