Стартували масштабні перевірки бізнесу. До чого готуватися підприємцям

Стартували масштабні перевірки бізнесу. До чого готуватися підприємцям

Місцеві підприємці шоковані, адже днями інспекція праці розпочала масштабне "полювання" на тих суб’єктів госоподарювання, які виплачують зарплати робітникам в конвертах. Чого чекати бізнесу від цих перевірок

- Вже понад тиждень по всіх каналах телебачення та радіо розповідають, що уряд ініціював перевірки підприємців, - емоційно розповідає місцевий підприємець Олег Яцентий. - Мовляв призначатимуть колосальні штрафи за найменші порушення.

Чоловік переконаний, що перевірятимуть усіх без винятку.

  • В такому інформаційному потоці важко визначити де правда, хто кого і за що штрафуватиме, - продовжує пан Яцентий.

Тернополянин має рацію, перевірки бізнесу, про які не раз попереджав прем'єр-міністр України, справді стартували 5 жовтня. Однак, що ж реально відбувається, "RIA плюс" розповіли в обласному правлінні Держпраці.

Відео дня

Кримінальна відповідальність

Перевірки підприємців на предмет оформлення трудових відносин здійснюють постійно, коментує начальник відділу з питань законодавства про працю, зайнятості та інших нормативно-правових актів управління Держпраці у Тернопільській області Ігор Хаварівський. Перевірці підлягають як фізичні, так і юридичні особи без винятку.

- Однак, з п’ятого жовтня, відповідно до розпорядження Кабміну, подібні перевірки є більш інтенсивними, - наголошує пан Хаварівський.

Перш за все у відомстві кажуть, що вони здійснюють попереджувальні заходи, приміром, інформування роботодавців. Тоді інспектори спілкуються із роботодавцями і розповідають як правильно укладати договори та що потрібно робити аби дотримуватися законодавства.

- Якщо подібні заходи не допомагають, то ми залучаємо наступний важіль впливу, а саме контрольно-перевірочні роботи. І коли виявляємо незадекларованих працівників, звісно застосовуємо різні санкції, - наголошує Ігор Хаварівський. - Зокрема, штраф за одного нелегально влаштованого працівника становить 30 мінімальних заробітних плат, це понад 111 тис грн. Штраф визначений ст. 265 Кодексу законів про працю України.

Насправді санкції є не лише фінансові, продовжує фахівець, зокрема є кримінальна відповідальність. Її застосовують до тих підприємців, які мають неоформлених два і більше працівника. До таких порушників застосовують ст. 172 Кримінального кодексу України.

- Усі матеріали наші інспектори додатково направляють у правоохоронні органи, які розслідують справу, - продовжує співрозмовник. - Ще одна санкція – адмінштрафи, які призначають через суд. Ну і наступна - фінансова санкція, які уповноважені особи управління накладають на підприємців.

Що є підставою для перевірки

Управління Держпраці є досить потужним державним органом, яке має багато повноважень, в тому числі накладати чималі штрафи на порушників. Проте управління не може саме ініціювати перевірки, тобто для будь-якої рядової перевірки має бути підстава.

- Підставою для перевірки може бути звернення працівника із заявою щодо порушення до нього трудових прав, в тому числі не укладення трудових відносин, - роз’яснює  пан Хаварівський. - Ще одна причина перевірки може бути ініційована іншими управліннями, зокрема Фіскальною службою, Пенсійним фондом чи Управлінням статистики. Загалом до перевірок будуть залучені інспектори зазначених управлінь та органи місцевого самоврядування, які мають такі ж повноваження. Зокрема у Тернополі є  п’ятеро інспекторів, та десять у області.

Також, ініціатором перевірки може бути будь-яке джерело не заборонене законодавством, тобто зацікавлена установа, чи будь-який громадянин може проінформувати управління Держпраці про ті чи інші  порушення. Крім того, на сайті Держпраці є відповідне віконечко, де також будь-хто може надати подібну інформацію про суб’єкта господарювання, що порушує Кодекс законів про працю України.

- Якщо до нас звертається людина з інформацією, то ми не маємо права при здійсненні перевірки зазначати, що підставою для перевірки стала та чи інша заява тої чи іншої особи. Тобто ми свої джерела не ідентифікуємо, - наголошує Ігор Хаварівський.

Як здійснюється перевірка

Зі слів пана Хаварівського, процедура перевірки унікальна, відомство не повідомляє про перевірку. Сама перевірка не є тривалою, інспектори насамперед, дивляться, чи оформленні трудові відносини, чи виплачують вчасно заробітну плату та чи дотримуються виплати мінімальної заробітної плати. Це такі три основні позиції на що звертають увагу.

Крім того, співрозмовник наводить деякі статистичні дані.

- Загалом від початку року ми здійснили 273 перевірки, під час інспектори перевіряли дотримання трудових відносин, та виявили, що 69 роботодавців використовували працю без оформлення трудових відносин. В цих 69 роботодавців нелегально працювало 110 працівників. Також в 30 роботодавців працювали люди на підставі цивільних договорів, які мали ознаки трудових, - каже пан Хаварівський.

Кожен третій працюючий - нелегал

- Згідно офіційної статистики, в Україні кожен третій робітник - працює неофіційно, - каже економічний експерт Віталій Теслюк. - Минулоріч, державний бюджет за рік недоотримав понад 30 млрд грн податків, а самі нелегали залишилися без трудового стажу і як наслідок - без пенсії.

На думку пана Віталія, підприємців на порушення закону штовхає надто велике податкове навантаження. За його підрахунками, майже 40% необхідно віддати на податок на доходи фізичних осіб, і ЄСВ, і військовий збір.

- Аби сьогодні втримати фахівця на роботі, керівники змушені піднімати зарплати при цьому шукаючи, на чому заощадити. Як результат скорочують штат або ідуть у “тінь”, - каже пан Віталій. - Тому сьогодні і складається подібна ситуація з нелегальною працею.

Довідково:

Штрафи які отримують фізичні та юридичні особи

111 690  грн - за кожного неоформленого працівника

37 230 грн - недотримання мінімальних державних гарантій з оплати праці

37 230 грн - недотримання встановлених законом гарантій і пільг працівникам

11 169 грн - порушення встановлених строків виплати заробітної плати

11 169 грн - недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • anonim

    ну і правильно, нехай бояться, а то люди за копійки працюють
  • Anonymous

    а до чого ще вчепитись?

    anonim reply Anonymous

    краще б економіку піднімали
  • ihor babey

    Це завжди таке перед виборами, грошенят треба на них багато!

    anonim reply ihor babey

    ті, хто нелегально працевлаштували людей вже давно їх на місяць у відпустку відправили. менше б анонсували за такі перевірки

    Anonymous reply ihor babey

    і грошенят і налякати

    anonim reply Anonymous

    та когог тут вже лякати, куди дальше?
  • Mercedes-Benz Ternopil

    Перевірте малий магазин та він зразу закриється після вашої перевірки.   Ви не до отримуєте щомісячні податки від цього підприємця, люди лишуться без роботи та поїдуть до польщі. Самі гнобите малий та середній бізнес. І доводите до цього людей.
    Зробіть фіксований податок на малий бізнес умовно 1500грн міс. а не по 8000-11000грн.

    anonim reply Mercedes-Benz Ternopil

    так їм і вигідно щоб всі виїхали, сірою масою легше керувати

    Anonymous reply Mercedes-Benz Ternopil

    краще б депутатів перевірили

    anonim reply Anonymous

    чиста правда!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up