Тернопіль перегнав сусідів за ціною на воду. Тариф ще планують збільшити влітку

Тернопіль перегнав сусідів за ціною на воду. Тариф ще планують збільшити влітку

Вода для тернополян знову подорожчає. Уже із червня тариф на централізоване водопостачання складатиме 8,004 гривень за метр кубічний та на централізоване водовідведення – 10,188 гривень, разом – 18,192 гривень за кубометр. Попередня ціна - 16,30 гривень. Отже, вартість за водопостачання підніметься ще на 1,89 гривень за кубометр.

Чим аргументують такі зміни працівники КП "Тернопільводоканал", на які тарифи варто чекати нам до кінця року чи на початку вже наступного, вони розповіли під час трансляції.

- Наразі вода подорожчала на 10,8%, розмір тарифу залежить від витрат, які несе підприємство. Це не є стала величина. В ідеалі, вартість послуг мала б коригуватися раз на рік, і до неї включались би всі статті витрат, аби підприємство могло вести беззбиткову діяльність. Насправді все не так. Тариф, який був прийнятий у травня 2019 року, мав би діяти вже з 1 січня. Тобто фактично КП "Тернопільводоканал" працює у збитковому режимі. Якщо порівнювати з регіонами, то ціна послуги в Тернополі завжди була нижчою, ніж в інших. Тому що в нас найменша кількість працівників. Якщо у Хмельницькому чи Луцьку близько 800 осіб у штаті, то в нас – 480, - розповідає начальник планово-економічного відділу КП "Тернопільводоканал" Володимир Водовіз.

Якщо вже мова зайшла про тарифи у сусідів, перед прямим ефіром ми зробили вибірку у найближчих регіонах (див. таблицю – прим. авт.). Виявилося, що Тернопіль – лідер за вартістю води! Чому так? Експерти кажуть, що сусіди скоро піднімуть ціну із врахуванням потреб 2019-го року.

Відео дня

- Ми також беремо учать у програмі співпраці уряду України та Світового банку щодо розвитку місцевої інфраструктури. Залучений кредит у розмірі 36 млн доларів для виконання ряду інвестиційних проектів. Цього року приходить сплата тіла кредиту і відсотків, тому ми змушені враховувати це і в чинний тариф, - пояснює пан Водовіз. – Самим тарифами ми не можемо компенсувати усю вартість ремонтних робіт чи відновлення системи водопостачання. Наш тариф – це приблизно 5 млн грн на все – капітальні ремонти, придбання обладнання, автотранспорту, заміну труб. Це дуже мізерна сума. А от завдяки інвестиціям ми можемо говорити про реалізацію соціальних проектів, наприклад, знезалізнення води, яке покращить її якість.

Зростання ж вартості послуги, за словами пана Водовоза, не є дуже істотним. Якщо сім'я споживає приблизно 10 кубів води, то переплачувати за місяць вона буде в межах 20 грн.

Подорожчання буде і надалі. За словами експертів, улітку тариф може виросте ще на 15%. Для тернополян такі аргументи – не аргументи. У коментарях до онлайн-чату вони залишили багато питань та зауважень щодо відповідності ціна-якість.

 

Повний запис трансляції тут: У червні за воду платитимемо більше. Чи задоволені ви якістю послуг?

- начальник планово-економічного відділу КП "Тернопільводоканал" Володимир Водовіз

- начальник відділу розрахунків населення Руслан Бурмас

 

Найцікавіші обговорення із сайту "20 хвилин":

 

Наталя

Чи збільшилась кількість боржників протягом останнього року?

Руслан Бурмас

Так, наразі тернополяни боргують КП "Тернопільводоканал" майже 17 млн грн. Причини різні. Останні з них – відсутність субсидій у багатьох споживачів. Хтось ще чекає на пільги, але, як бачимо, їх "врізали". Зменшили соціальні нормативи для абонентів. Тому тернополянам варто не чекати на субсидію, а самостійно оплачувати послуги.

Інша причина, яка може вплинути на суму боргу, – зміни до ЗУ "Про житлово-комунальні послуги". Боржникам буде нараховуватися пеня з 21-го дня поточного місяця.

 

Ольга

Як щодо плати за обслуговування вузлів комерційного обліку. Чому вона різниться?

Руслан Бурмас

Є закон "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання". Відповідно до нього, щокварталу здійснюється нарахування за обслуговування засобів обліку, їх заміну та встановлення (наразі нема джерел фінансування). Плата у вигляді внесків здійснюється в залежності від кількості помешкань у будинку. Тому сума індивідуальна. Найвищий показник, здається, – понад 100 грн на одне помешкання, найменший – до 3-4 грн.

 

Бульба

Я до сьогодні думав що з кранів кава тече?

Володимир Водовіз

Наша лабораторія виїжджає за зверненнями тернополян, аби визначити, чому погіршилась якість води. Ми також споживаємо воду з кранів. Усе ок.

Руслан Бурмас

Власне, КП "Тернопільводоканал" за кошти Світового банку будує станцію знезалізнення, аби якість води покращилася.

 

Від редакції

А звідки ви п’єте воду?

Руслан Бурмас

З крану, але кип’ячену.

Руслан Бурмас

Аналогічно.

 

Левчук Анатолій 

Звертався у КП "Тернопільводоканал" на рахунок якості води. На місяць міняю три фільтри. Відправили в лабораторію. Завідуюча лабораторії невихована хамка, доводить, що вода якісна. А іржа-то так має бути. Запевнила,що прийдуть і візьмуть воду на аналіз. Уже два тижні йдуть.

Володимир Водовіз

Наші лаборанти за зверненням виїжджають до тернополян, аби з'ясувати причину погіршення якості води. Зверніться ще раз.

 

marijka

Навіщо загальнобудинкові лічильники, якщо в кожній квартирі є свій, з якого щомісячно передаються показники? Яким чином будуть зніматися показники із загальнобудинкових лічильників, хто слідкуватиме за їх технічним станом?  Хто оплачуватиме заміну загальнобудинкового лічильника, якщо він поламаний і протікає?

Руслан Бурмас

Згідно із законом, враховуватимуться показники загальнобудинкового лічильника. Той, що у квартирі, є лишень розподільчим. Їх використовуватимуть тільки для визначення об’єму, скільки та чи інша квартира спожила води і скільки їй виставити по загальному лічильнику. Якщо ви спожили 1 куб, по загально будинковому лічильнику вам буде нараховано вдвічі більше ніж тому, хто спожив лише 2. Тим абонентам, які не мають внутрішньоквартирних приладів обліку, доплюсують усю різницю із загальнобудинкової.

 

Наталія Хомишин

Якість води низька, ще й постійні відключення через промивання труб. У жодній європейській країні такого немає, хіба в державах колишнього СРСР.

Володимир Водовіз

Промивання здійснюється двічі на рік. Це пов’язано із вмістом заліза та іншими факторами. Сподіваємось, що будівництво станції знезалізнення вирішить ці питання.

 

Наталя

Чому до та після промивання з кранів тече іржава вода?

Руслан Бурмас

Відбувається великий забір води, осад піднімається та потрапляє в крани.

 

 

Від редакції

Ціна росте, а що з якістю? На які конкретно позитивні зміни варто чекати вже цього року?

Володимир Водовіз

За декілька років співпраці зі Світовим банком нам вдалося придбати кілька спеціалізованих машин: для промивки каналізації, локалізації аварійних ситуації, лабораторне обладнання, зараз відбувається робота щодо будівництва станції знезалізнення, оптимізації мереж водопостачання та водовідведення (а їх 346 км). Жителі не відчули покращень, бо відбувається процес проектування. Але, можливо, наступного року чи через рік зміни вже будуть очевидні.

 

 

ФОТО:

Покращення якості послуг тернополяни зможуть відчути через рік-півтора, розповіли експерти під час онлайн-трансляції

Фото Архів редакції

 

ДОВІДКА

Запис трансляції відбувався за технічної підтримки та в рамках співпраці з компанією MagneticOne.

 

 

ТАБЛИЦЯ

Тарифи на холодну воду у сусідів і Тернополі

 

Місто

Центральне водопостачання для багатоквартирних будинків (грн./м. куб.)

Центральне водовідведення

для багатоквартирних будинків (грн./м. куб.)

Разом (грн./м. куб.)

Тернопіль

8,00

10,188

18,19 (з 1.06.19)

Івано-Франківськ

8,06

9,95

18,01 (з 1.03.19)

Рівне

9,60

7,06

16,66 (з 14.10.18)

Чернівці

10,33

5,43

15,76 (з 1.03.19)

Львів

10,33

5,40

15,73 (з 16.03.19)

Вінниця

9,66

5,87

15,53 (з 1.03.19)

Луцьк

7,37

7,68

15,05 (на 1.06.19)

 

За інф. офіційних сайтів міст-сусідів станом на 12 червня 2019 року.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (28)
  • Лілія Воробель

    Спочатку Уряд стрімко підняв ціни на послуги, а тепер, перед виборами, знизив. Це ж просто "чудо"  з багатьох "чудес" нашого ЗАДЗЕРКАЛЛЯ!!!
  • марина

    Новобудов в городе с индивидуальным отоплением сотни а может тысячи Если взять пятыитажки или панельки, то новобудов с индивидуальным отоплением в расчёте 70% на 25% Хочется спросить миску влалу, почему так отличается цена в отопительных сезон ? 23-30 м кв и 32,5-3 грн на м кв ?? Почему такая разница в цене??? Тоже газом все палят и те и другие отопляют. Вот взять панельку 65 кв м (3хкомн) то платитьтза отопление зимой 2500 грн, и в новостное с индивидуальном отоплением 72 кв м ( 2 х ком ) 300-450 грн за тепло , новостройки 120 кв м (3хкомн) 1200- 1000 грн за тепло То есть в 1000 раз больше Если бюджет города складывается с подарков на коммунальные, а новостроек в 70 больше с инд отоплением, то почему с новостроек не тянут деньги , например зза екологию за выкиды из труб стокоже как за газ ????
  • Герасимчук Ростислав

  • Galia Vavryk

    Ідіотизм
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up