У садках знову взялися за "іногородніх" дітей. Незареєстрованих у заклади не братимуть

У садках знову взялися за "іногородніх" дітей. Незареєстрованих у заклади не братимуть

Старе нове питання про встановлення додаткової плати для іногородніх дітей у садках досі стоїть посеред горла батькам, які давно живуть та працюють у Тернополі, відповідно, сплачують тут податки. Адже, за їх словами, у дошкільних закладах знову заговорили про збір коштів.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року в міськраді придумали геніальне рішення, як наповнити бюджет. З 1 січня 2018 року чиновники пропонували встановити додаткову щомісячну плату у садках для «іногородніх дітей» - 1200 грн. Фактично виконання рішення сесії від 24 лютого 2017 року «Про взаємовідносини з об’єднаними територіальними  громадами (іншими органами місцевого  самоврядування) у сфері надання послуг», чиновники вирішили перекласти на плечі простих людей. Цитуємо інформаційне звернення міського управління освіти: «Просимо батьків забезпечити виконання даного рішення шляхом самостійної оплати витрат, або зобов’язання своєї місцевої влади здійснювати таке фінансування замість них та укласти з Тернопільською міською радою угоду про міжбюджетний трансферт».

У садках знову кажуть платити

Обурені батьки вийшли на пікети під міськраду. Після багаточисленних звернень, скандалів і акцій протесту в міськраді вирішили спробувати домовитися з місцевими органами самоврядування. Питання додаткової плати для іногородніх дітей відклали до 1 квітня, але скандального 4 пункту, згідно із яким саме батьки можуть оплачувати надані послуги, скасувати відмовилися.

Лише лютий добігає кінця, а батьки вже знов заговорили про проблему, яка не дає їм спокою.

Відео дня

- Щойно забирала дітей з 36 садочку, і мені вихователі сказали, що з 1 березня платити 1200 грн плюс 22 грн за харчування. Так, як у мене двоє дітей, я просто не можу знайти слів, щоб описати свій стан, - написала у соцмережах одна із мам (прізвище та ім’я редакції відоме – прим. авт.).

Чи справді питання поставили ребром, «RIA плюс» запитала у начальника міського управління освіти і науки Ольги Похиляк. Та пояснила, що перебуває у відрядженні, однак телефоном запевнила – ніхто ніяких розпоряджень про збір коштів не давав.

Заступник начальника управління освіти Ірина Сум додала, що міська влада взагалі не піднімала питання, щоб кошти збирали з батьків. Адже із самого початку мова йшла про міжбюджетні трансферти між органами місцевого самоврядування. Ситуація з 36 садочком – незрозуміла, адже завідуючим чітко пояснили, що ніхто з батьків ніякої плати не бере, наголошує вона. В управлінні пообіцяли розібратися, чому в закладі батькам говорять про додаткову плату.

Зі свого боку, міське управління освіти надіслало листи в усі ОТГ, районні ради та адміністрації.

У квітні будуть приймати рішення

- Що стосується дітей, які зареєстровані в інших областях, ми також скерували їм листи. Наразі угоду про міжбюджетний трансферт підписала лише Байківецька об’єднана територіальна громада, - зауважує пані Сум. – Але ми продовжуємо комунікувати з усіма органами місцевого самоврядування, аби до квітня вже вирішити питання з оплатою.

Міська рада також затвердила перелік пільгових категорій, яких додаткова плата стосуватися не буде. Нагадаємо, що це – діти батьків, які працюють у комунальних установах Тернополя. Сюди також належать діти-учасників АТО, багатодітні, діти-сироти, діти-інваліди.

Міське управління освіти також підготувало проект рішення, згідно з яким будуть змінені правила прийому у дошкільні навчальні заклади.

- На сесію міськради у березні плануємо винести питання про те, аби дітей, які не зареєстровані в Тернополі, не вносити в електронний реєстр черги у місцеві садки. Адже згідно із новим законом «Про освіту», пріоритет для вступу у дошкільні та середні навчальні заклади мають діти за місцем реєстрації, - каже заступник начальника. – Таким чином, нам вдасться дещо розвантажити і садочки, і школи. Адже насправді вони дуже переповнені.

За даними міського управління освіти, дошкільні навчальні заклади наразі відвідують 1558 дітей, які не зареєстровані в місті. З них 829 користуються пільгами. Лишаються понад 700 осіб, які не підпадають під пільгові категорії, 304 – це ті, котрі належать до Тернопільського району. До слова, пані Сум наголосила, що Тернопільський район наразі не надто активно працює у напрямку підписання міжбюджетних трансфертів. Лише Байківецька громада підписала таку угоду. Решту – мовчать.

Заклали 3,7 млн на трансферт

Голова райдержадміністрації Олександр Похилий зауважив, що лист від міського управління освіти вони отримували. Однак адміністрація є органом виконавчої влади і не має повноважень підписувати угоди про міжбюджетні трансферти.

- Зі свого боку, ми зробили все. Ми проаналізували ситуацію, перевірили, чи відповідає дійсності інформація про кількість наших дітей, які відвідують тернопільські садки. Зробили відповідні розрахунки. На цей рік ми передбачили виділити з районного бюджету 3,7 млн грн на відшкодування видатків Тернопільській міській раді за дошкільнят. Далі депутати райради повинні голосуванням прийняти рішення про укладення договору про міжбюджетний трансферт, - пояснює високопосадовець.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (19)
  • Мар'янка

    Я вважаю, що все правильно! Немає чого звинувачувати тут місцеву владу! Ви звинувачуйте голів своїх ОТГ, чому вони відмовляються платити за школи та садки своїх же дітей! До чого тут Надал? Чому місто має за вас платити? Ви до нього тепер не належите! Хотіли до села - маєте село! Штурмуйте свої сільради, тільки там вас може почують! Чому Надал повинен виділяти кошти на дітей з інших сіл? В нього є чіткий закон, і все. Включайте логіку. По закону кожен має фінансувати свою ОТГ. Чому місто має "спонсорувати" та комусь щось давати задурно. У них свій бюджет а у вас тепер свій! Це закон. І все! Правильно вже говорили тут, треба було думати до якої ГЛУШІ ви приєднувались. Як не як, але місто - містом. АЛЕ ТЕПЕР ВЖЕ ПІЗНО....
  • Олена

    Дорогенькі! Надал тут ні до чого!! Це закон який стосується децентралізації!!!!! Труба було думати коли до глуші приєднувались! Але в нас так є, шо спершу роблю, а потім думаю... Нехай голова вашого ОТГ платить за вас... Тепер всі питання до нього. А садіки то ше пів біди, ви ше будете шоковані, як Надал зробить так, щоб сільський транспорт їздив тільки до першої міської зупинки. О тоді задумаються всі решта сіл до якої ОТГ їм приєднатись, чи все ж таки приєднатись до міста.
  • Роман

    Сережа забири свої криві руки від дидсадків. Нам котелень на торфі хватає, ніяк їх позбутись неможемо
  • Tanya Tan

    Надал, схаменись дай нормально жити простим людям
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up