Врізали і норми, і кількість отримувачів субсидії

Врізали і норми, і кількість отримувачів субсидії

Майже 3000 тернополян не отримають субсидії. Особи, які мають заборгованість більше, ніж за два місяці, на суму понад 340 грн, повинні сплатити борг, аби знову отримати пільгу. Норми споживання для розрахунків зменшили, тож доведеться економити.

З початком опалювального періоду єдина надія тернополян на отримання субсидії. Адже тарифи на комунальні послуги зашкалюють, а росту зарплати міщани не відчувають.

Хто не отримає субсидію цього року, кого позбавлять пільги та на які законодавчі зміни варто чекати? Відповіді на ці питання прозвучали під час прямого ефіру у понеділок, 23 жовтня.

- У квітні затвердили міни щодо врахування доходу громадян при нарахуванні субсидій. Так, враховуватимуть дохід вже не за календарний рік, а лише за два попередніх квартали, тобто перший і другий, - пояснює начальник відділу з прийняття рішень щодо нарахування житлових субсидій Оксана Дендевич. – Також на момент  перепризначення субсидій, усі підприємства, які надають послуги, надіслали нам відомості про заборгованість понад два місяці, яка перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів, тобто 340 гр. Таким громадянам субсидію не призначать. Вони мають сплатити борг чи заключити угоду про реструктуризацію (коли суму боргу ділять по частинам, помісячно) платежу.

Відео дня

Крім того, суттєво зменшились соціальні норми. Наприклад, за місяць на одну особу на подачу газу для приготування їжі тепер передбачено 3,3 куб. м., раніше – 4,4 куб. м. У кого був підігрів гарячої води, вони мали 7, 1 куб. м. а тепер лише 5,4 куб. м. Соціальна норма для власників колонок: попередня – 14 куб. м., зараз – 10,5 куб. м. 

На момент перепризначення субсидій тернополянам, в Управлінні соціального захисту нарахували 3500 боржників. Лише 20% наразі сплатили заборгованість.

Тенденція щодо несплати нарахувань за компослуги досі лишається невтішною, наголошує директор обслуговуючого підприємства «Тернопількомсервіс» Юрій Вересюк.

- Зараз, коли пішла хвиля перепризначення пільг, 20-30% тернополян згадали про свої борги і почали їх сплачувати, - каже він. – Але є і боржники, які принципово не платять, їм навіть та субсидія не потрібна.

Загалом же минулого року понад 48 тисяч тернополян отримали субсидії, додає Оксана Дендевич. А от цього року цифра зменшилась – 45 712 домогосподарств отримають послугу. Частина тернополян, за її словами, перейшли на інші пільги, частину – відсіяли через нові законодавчі вимоги. На це вплинули і підняття рівня прожиткового мінімуму, і мінімальної заробітної плати.

 

Найцікавіші обговорення з сайту «20 хвилин»:

 

Наталя

Чи можу я відмовитись від послуг жеку?

Юрій Вересюк

З тарифу важко виключити якусь одну складову. Як можна відмовитись від прибирання прибудинкової території, ремонту покрівлі чи поточного ремонту будинку? Мешканці будинку можуть домовитись про те, що вони самостійно прибиратимуть сходові клітки, таким чином знизивши тариф. Інші види послуг – тепловідведення, водопостачання, водовідведення, відновлення мереж електропостачання – апріорі не можуть бути виключені з тарифу. Тому за це потрібно платити. Ми і так коригуємо тариф в залежності від того, який стан будинку. Якщо це новобудова, то немає потреби у ремонті даху, наприклад.

 

Від редакції

Як ви боритесь із боржниками?

Юрій Вересюк

На зборах з мешканцями пояснюємо, які види робіт могли би зробити, якби не було боржників. І це дає невеликий ефект. 30-40% боржників під впливом громадськості сплачують кошти. У решті випадків – стягнення боргу через суд.

 

Від редакції

То хто з тернополян таки не отримає субсидію?

Оксана Дендевич

Особи, які протягом попереднього року здійснили покупку, на суму більше, ніж 50 тис. грн. також пільги не матимуть тернополяни, у яких обов’язкова частка від доходу перевищує нарахування за самі комунальні послуги.

 

Юрій Вересюк

Як розраховуються ці частки?

Оксана Дендевич

Це все індивідуально для кожного домогосподарства.

 

Олена

Чи багато тернополян позбавляли субсидію через суд?

Оксана Дендевич

Відсоток невеликий, але він є.

 

Від редакції

Як цьогоріч будуть вирішувати ситуацію із двійниками, тобто тими, хто двічі оформляв субсидію?

Оксана Дендевич

Такі ситуації бувають, коли людина в одному місці отримує субсидію за місцем реєстрації, а в іншому – а місцем фактичного проживання, наприклад, це може бути договір оренди. Коли ми проводили верифікацію, то бачили таких осіб. На даний час вони не зможуть уже отримувати дві субсидії. Людина мусить вибрати, на яку адресу вона хоче отримати пільгу.

 

Юрій Вересюк

Чи буде той, хто отримував дві субсидії, повертати кошти в державний бюджет?

Оксана Дендевич

Ні, бо тоді нормами це не було передбачено. Тепер це питання врегульоване, тож двійників бути не повинно.

 

Від редакції

Як часто люди, які зареєстровані в помешканні, беруть довідки, що вони не проживають там?

Юрій Вересюк

Ми даємо таку довідку. Підтвердити такий факт мають троє сусідів, має бути об’єктивна причина – де вона фактично проживає. Часто за такими документами приходять заробітчани. Майстер дільниці робить акт обстеження, після чого керівник обслуговуючого підприємства дає таку довідку.

 

Діонісій

У мене знайомий безробітний, боргів не мав по субсидіях, все платив вчасно. З червня субсидій йому не нараховують. У чому причина?

Оксана Дендевич

На літній період не було опалення, ні центрального, ні індивідуального.

Згідно з розрахунком, до якого було включені два прожиткових мінімуми, субсидія у даного тернополянина не вийшла. Тепер ми проводили перерахування, тож пільга вже має бути надана з жовтня автоматично.

 

Від редакції

Як бути з безробітними, які не стоять на обліку в центрі зайнятості?

Оксана Дендевич

До розрахунку їм включаються два прожиткових мінімуми. Прожитковий мінімум для працездатних осіб складає 1684 грн.

 

Ольга

Як бути тим, хто їде, наприклад за кордон, але хоче залишити за собою право на субсидію?

Юрій Вересюк

Людина мусить звернутися в обслуговуюче підприємство. Акт обстеження в чотирьох копіях родичі надсилають в КП «Тернопільводоканал», ВАТ «Обленерго», ПАТ «Тернопільміськгаз» та ДП фірму «Альтфатер». Таким чином послугу не надаватимуть.

 

Андрій

Як дізнатись, чи в мене є зекономлені ресурси?

Оксана Дендевич

До 1 червня підприємства надали нам всі дані щодо зекономлених ресурсів: газу та електроенергії. У нас є спеціальний реєстр, тернополяни можуть звертатися та дізнатись, чи є в них кошти для повернення. До 1 листопада охочі можуть написати заяву, до кінця року вони отримають нарахування. Максимальна сума, яка може бути відшкодована за зекономлений газ, - 695 грн, а за електрику – 135 грн.

 

Людмила Лукіян

Доки будуть такі подачки у вигляді субсидій?

Оксана Дендевич

До того часу, поки в нас стабілізується економіка, і ми будемо спроможні заплатити за комплслуги без субсидій.

 

Від редакції

Є особи, які мають кілька машин, будинків, але вони отримують субсидію. Чи йдуть наразі розмови про якийсь майновий ценз?

Оксана Дендевич

Ні, на жаль, такі нюанси не враховуються.

 

Natalija Butenko

Чого б не зробити на якомусь сайті, хоча б на сайті Управління соцзахисту населення доступний перелік всіх, хто буде мати субсидію? Бо йти в той жек і ритися в тій макулатурі зовсім не хочеться.

Оксана Дендевич

Усі нарахування по субсидії тернополяни можуть бачити на своїх квитанціях. Уся інформація є на особовому рахунку жителів міста.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up