Як отримати власне житло молодій сім’ї

Як отримати власне житло молодій сім’ї

Кілька державних програм житлового кредитування молоді діють на Тернопільщині. За однією з них річна ставка кредиту становить 3%, за іншою – 14%. Є й такі, де держава повертає 30-50% вартості житла. Ми з'ясували, як і хто може отримати подібну підтримку від держави

Останнім часом у нашому місті про молодіжне кредитування дещо призабули. Проте отримання власного житла, особливо для молоді, сьогодні досить актуальне питання, адже ціни на нерухомість дуже високі. Лише в Тернополі 2863 молодих сімей станом на грудень 2017 року стояли на квартирному обліку, плекаючи надію одержати власне житло. 

Тернополянка Людмила Жук переконує, що відкласти “заначку” із зарплати на житло - нереально, а стояти на квартирному обліку в надії на покращення житлових умов можна десятиліттями. 

-    Давайте підрахуємо, скільки ж років потрібно працювати молодій сім’ї, щоб придбати однокімнатну квартиру в Тернополі, - пропонує пані Людмила. - Припустимо, що заробітна плата середньостатистична по області - 5865 грн (згідно Держстату, - прим. ред.), тобто 11730 грн на двох в місяць та 140760 грн в рік. Вартість нової однокімнатної квартири в місті у середньому 675 тис грн. Таким чином, якщо нічого не тратити із зарплати, то за п'ять років можна назбирати на цих таких бажаних власних кілька квадратів житла. 

Відео дня

Проте зауважує співрозмовниця, що за тих п’ять років про дітей, їжу, одяг, комуналку, дозвілля та інше навіть не думаєш. В той час, коли більшість тернополян втратили надію отримати від держави будь-яку підтримку для придбання омріяного житла, кільком тернопільським сім’ям таки вдалося закрити квартирне питання. 

Можливість є, було б бажання

Отримати власне житло в кредит можна такими способами - скористатись програмою кредитування від держави або ж отримати кредит в банку. В першому випадку слід звернутись в Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву, який сьогодні реалізує кілька програм держпідтримки для придбання житла. Лише від початку цього року житло отримали вже три тернопільські сім’ї.

Зараз діють три програми, з яким працює Фонд. Зокрема дві програми молодіжного кредитування та програма «Доступне житло».

-    Суть програми “Доступне житло” в тому, що держава задекларувала, що вона готова безповоротно оплатити до 30% вартості житла нормативної площі сім'ям, які мають бажання та можливість придбати житло у визначених Міністерством регіонального розвитку та будівництва будинках, - роз’яснює директор Тернопільського регіонального управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Андрій Козак.

50% вартості житла повертають

Також за цією програмою передбачені пільги для учасників АТО та сім’ям внутрішньо переміщених осіб - оплата здійснюється 50/50, продовжує він. 
-    Для участі в зазначеній програмі слід написати заяву та принести визначений пакет документів, - роз’яснює Андрій Козак. - Якщо все гаразд з документами, наш працівник регіонального управління реєструє це та протягом дня списки висвітлюють на нашому сайті. Кожна людина може відстежувати себе за списками у живій черзі.

Перелік необхідних документів є на сайті. Проте основне - ця сім'я має підтвердити, що не має у власності житла чи житлова площа менша 13,65 кв. м на кожного члена сім'ї, а також принести пакет документів. Середньомісячний грошовий дохід разом із доходом членів сім'ї має бути не більше 5-кратного розміру середньомісячної заробітної плати у відповідному регіоні. Тепер зареєстрована 41 заява на цю програму.

Дві програми для молоді

Окрім зазначеної програми діють ще дві програми молодіжного кредитування, а саме: “Пільгове молодіжне кредитування” і “Кредит з статутного капіталу”. 
- Кредити за першою програмою можуть отримати молоді сім’ї, вік дружини та чоловіка в яких сягає 35 років, - коментує співрозмовник. - Також цією програмою можуть скористатись молоді учені, спортсмени та одинокі громадяни, подружжя, які перебувають на обліку на поліпшення житлових умов три і більше років. Термін користування такою кредитною програмою становить 30 років. Розмір кредиту теж є фіксованим відповідно до визначених норм - 21 кв. м на одного члена сім'ї й додатково 20 кв. м на сім'ю. 

-    Спочатку сім’ї потрібно буде сплатити 6% першого внеску від вартості будівництва, - розповідає Андрій Козак. - При цьому відсоток за кредитом залежить від кількості дітей, які є в позичальника - якщо діток немає - 3% річних; одна дитина - відсоток не сплачується; двоє - 25% від суми погашається за рахунок бюджетних коштів; троє і більше - погашається 50%. Не сплачують відсотки й військовослужбовці, резервісти та військовозобов'язані,  проте лише з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду, на час проходження військової служби.

Якщо квартира більша від нормативу, сім’я повинна оплатити відразу всю суму на виявлену різницю при підписані угоди. 

Співрозмовник каже, що цього року дуже обмежене фінансування за цією програмою. Зокрема, цього року не виділені кошти з Држбюджету, а лише ресурси обласного і міського бюджету. Зокрема, з обласного бюджету на програму “Пільгове молодіжне кредитування” виділили майже 1 млн. грн, а з міського - наразі 150 тис. грн. Минулого року з області виділили майже 800 000 грн, а місто - біля 100 000 грн. Для порівняння, у Івано-Франківській області на цю програму виділили 9 млн грн. 

Вираховують платоспроможність

Щодо іншої програми для молоді “Кредит з статутного капіталу”, то вона подібна до попередньої. Програма пільг не має, а відсоткова ставка за нею становить 14,1% у гривнях. Цю ставку фіксують при підписанні договору. 

-    Минулого року за цими двома програмами молодіжного кредитування сім'ї отримали по дві квартири. На цей рік за програмою “Кредит з статутного капіталу” ми маємо трохи більше ресурсів і на сьогодні дві сім'ї уже звернулись до нас за цією програмою, - зауважує Андрій Козак. - Якщо з переліком документів у сім'ї все гаразд, то ми пропонуємо їм акредитованих забудовників для вибору житла, – пояснює Андрій Козак. 

Ми вираховуємо платоспроможність клієнта за доволі простою формулою: від сукупного сімейного доходу мінусуємо витрати на повернення кредиту, тіла і відсотків. На місяць повинен залишитися мінімальний прожитковий мінімум на кожного члена сім’ї. Ми також погоджуємося на двох поручителів. Як правило, це люди з високими доходами. Останнім часом 90% людей, які бажали отримати молодіжний кредит, були неплатоспроможними, розповідає фахівець.

Гроші на 2018 рік є 

В 2018 році згідно з “Проектом Програми кредитування молодіжного житлового будівництва в Тернопільській області на 2018-2022 роки”, фінансування молодіжного кредитування нашої області відбуватиметься у сумі 5, 889 млн грн, зокрема у 2018 р. - 1,1 млн.грн.

Про фінансування молодіжного кредитування анонсує й міська рада. Зокрема, в грудні 2017 р. міська рада затвердила програму “Будівництво (придбання) доступного житла у місті Тернополі на 2018 – 2020 роки”. При цьому програмою передбачене фінансування у розмірі 30,480 млн. грн, з яких 10,160 млн грн у 2018 році. Проте у мерії кажуть, що програму ще має затверити виконком міста, аж тоді вона діятиме.

Крім молоді, програмою матимуть змогу скористатись й  інваліди I-II груп, багатодітні сім’ї – що складається з батьків (або одного з батьків) та трьох і більше дітей до 18 років або до 23 років за умови навчання на денній формі. При цьому обов’язковою умовою участі в програмі є необхідність сплати початкового внеску в сумі не менше ніж 30% від вартості житла, яке буде придбано в рамках Програми та в разі необхідності отримати та погасити кредит на придбання житла.

Недержавні програми

Окрім зазначених програм, які фінануються з бюджету міста, області та держави існує ряд й інших - комерційних. Зокрема, як розповідає керівник регіонального прес-офісу ПриватБанку Тернопільської області Олександр Жильцов, на сьогодні в банку працює програма споживчого кредитування “Житло в кредит”. 

-    Якщо ще рік тому фінансова установа в основному кредитувала та реалізовувала конфіскатні приміщення, то тепер можливості кредитування та придбання житла для мешканців Тернополя значно розширились, - зазначає спірозмовник. - Дана програма дозволяє мешканцям отримати повноцінне кредитування на квартири як на первинному, так і на вторинному ринку.

Пан Жильцов розповідає, що на первинному ринку банк працює з акредитованими забудовниками за вже зданих в експлуатацію об'єктах. Ставка за таким кредитом становить 17,9% річних, а для вторинного ринку нерухомості кредити надаються на придбання квартир в містах з населенням понад 100 тис. осіб з річною ставкою під 22,9%.

 

Перелік документів для програми «Пільгове молодіжне кредитування» та «Кредит з статутного капіталу»

  • заяву про надання кредиту;
  • анкету позичальника за формою, затвердженою правлінням Держмолодьжитла;
  • довідку про перебування кандидата на обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов, або документ, що підтверджує необхідність поліпшення житлових умов кандидата, що постійно проживає у селі;
  • документ, виданий уповноваженим органом, про склад сім’ї;
  • копію свідоцтва про шлюб (у разі його укладання);
  • копію свідоцтва про народження дитини (дітей);
  • копії сторінок паспорта громадянина України, що містять останнє фото, прізвище та ім’я особи, відомості про дату видачі та орган, що видав паспорт, або копія паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм у формі ID-картки;
  • копії довідок про присвоєння ідентифікаційного номера згідно з Державним реєстром фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів кандитата та членів його сім’ї (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття номера та мають відповідну відмітку в паспорті);
  • нотаріально посвідчену згоду другого із подружжя (інших повнолітніх членів сім’ї) кандидата на передачу в іпотеку майнових прав на об’єкт кредитування (об’єкта кредитування) – у разі, якщо другий з подружжя (інший член сім’ї) кандидата не буде присутній особисто під час укладання відповідного договору;
  • документи, необхідні для визначення платоспроможності кандидата, а саме:

           - довідку з місця роботи із зазначенням посади, нарахованого та фактично одержаного доходу протягом 6 останніх місяців (з помісячною розбивкою);

           - виписку з трудових книжок про місце роботи за останні три роки;

           - виписку або витяг з ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань, фінансову звітність, затверджену органом державної податкової служби – для фізичних осіб-підприємців;

           - документи, що підтверджують інші доходи кандидата, у тому числі декларацію про доходи на останню звітну дату, завірену державною податковою інспекцією;

           - документ, що посвідчує особу поручителя та документи, необхідні для визначення платоспроможності поручителя, заяву поручителя про згоду на те, що його доходи будуть враховані при розрахунку платоспроможності (кредитоспроможності) кандидата – у разі забезпечення виконання зобов’язань позичальника за кредитним договором порукою (крім випадків поруки другого з подружжя – члена сім’ї кандидата).

Перелік документів для участі у програмах молодіжного кредитування можна переглянути на сайті Фонду : http://tr.molod-kredit.gov.ua/

Довідка

Тернопільське регіональне управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву. Адреса: Тернопіль, вул. Танцорова, 11, 3 поверх (вхід з вулиці Шашкевича). тел. 0352 – 43-09-58

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Carter Collins

    Вам потрібен терміновий кредит? Ми видаємо бізнес кредити, персональні кредити, студентські кредити, автокредитування E.t.c, якщо ви зацікавлені, зв'яжіться з нами
    зараз ([email protected])

    З повагою
    Г-н Картер Коллінз

  • George Kenneth

    Я ЕРІКА БРЕДДОК Я хочу поділитися чудовим свідченням того, як я отримав позику у розмірі 580,000 (гривень) через інвестиції GEORGE KENNETH в кредит. Якщо ви зацікавлені в отриманні кредиту, зв'яжіться з нами електронною поштою:
    ([email protected])

  • George Kenneth

    Я ЕРІКА БРЕДДОК Я хочу поділитися чудовим свідченням того, як я отримав позику у розмірі 580,000 (гривень) через інвестиції GEORGE KENNETH в кредит. Якщо ви зацікавлені в отриманні кредиту, зв'яжіться з нами електронною поштою: ([email protected])

  • Dave Blak

    Шановні позичальники!

    Ви в будь-яких фінансових труднощах? Ви хочете розпочати власний бізнес? Ця кредитна компанія була створена правозахисними організаціями у всьому світі з єдиною метою - допомагати бідним та людям у фінансових труднощах життя. Якщо ви хочете подати заявку на отримання кредиту, зв'яжіться з нами за адресою електронної пошти [email protected]

    Ім'я:
    Потрібна сума кредиту:
    Тривалість кредиту:
    Номер мобільного:

    Спасибі, і благослови Ти Бог
    ДОВІДКА
    Олена

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up