"Зарплата мала, а ціни космос" - чому у нас продукти дорожчі, ніж за кордоном

"Зарплата мала, а ціни космос" - чому у нас продукти дорожчі, ніж за кордоном

Знецінення гривні, ріст цін на пальне, комуналку, продукти харчування - чи є підстави для паніки, зя'совував журналіст "RIA-плюс”

 

 

Чому закордоном ціни на продукти нижчі, ніж в Україні, тоді як зарплати там набагато вищі? Над цим питанням не раз задумуються українці.

Тернополянин Іван Погрібний, який нещодавно повернувся з Польщі розповідає, що просто шокований різницею в цінах на продукти харчування та рівнем зарплат закордоном та в Україні. Чоловік каже, що подекуди вартість окремих продуктів нижча, при тому, що доходи в рази перевищують вітчизняні.

- Не розумію як так може бути - взяти елементарні продукти харчування, до прикладу хліб. В Україні на нього ціна досить висока, якщо робити співвідношення із зарплатою. І це при тому, що ми світовий експортер зерна, -  дивується тернополянин. - Вищі в  нас ціни і на молочні продукти, і на деякі фрукти, а також на алкоголь. І як постійно говорять в новинах, все знову має дорожчати.

Відео дня

Пан Іван говорить, що нещодавно перебував на заробітках в Польщі. Працював офіційно, тому з зарплати сплачував усі передбачені податки з доходу, а також оренду житла. І після цього, його чиста зарплата в перерахунку становила біля 24 000 грн.

- На харчування в місяць я тратив в середньому біля 500 злотих (близько 3500 грн авт.). При цьому я практично ні в чому собі не відмовляв - купував і м’ясо, і молочні продукти і солодощі. Також завжди купував овочі і фрукти, - розповідає чоловік. - Не розумію чому в Україні така ситуація - коли зарплата мала, а ціни - космос. В Польщі в місяць я міг мати біля 20000 гр після оплати всіх необхідних потреб, а в рідній країні - якщо підрахувати скільки витрачаєш з зарплати на оплату житла і харчування, то лишаються копійки.

Ціни й надалі зростатимуть

Зростання ціни на хлібобулочні продукти неминуче, і ріст становитиме щонайменше на 8-10%, розповідає директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. Хоча Україна зібрала врожай зерна всього на 3% менше, ніж минулоріч. За прогнозами експерта, найбільше мають зрости в ціні, на 30-40%, - овочі борщового набору, помідори й болгарський перець. Також традиційно слід очікувати зростання вартості м'яса, масла та інших молочних продуктів, олії.

- Вагомим чинником такого подорожчання є курсу долара, за яким також традиційно ростуть ціни.  Ціна хліба в нас вже вища, аніж в сусідній Польщі, - розповідає експерт. - Наші експерти промоніторили інтернет-магазини відомих торгових мереж як в Україні, так і за кордоном за вартістю найдешевшого хліба, де продукти можна купити онлайн. Серед них - Novus, Маxima, Tesco, Prisma, Emag, Groby. В Україні найдешевший білий хліб був за ціною біля 28 грн за кілограм, тоді як в Литві - 44 грн за кілограм. У Польщі ціна  хліба від 27 грн, тобто дешевше ніж у нас. В Естонії менше ніж за 39 грн, в Румунії – від 38 грн. Угорський супермаркет пропонував білий хліб від 34 грн за кілограм. Найдешевший чорний хліб у нашій країні коштував 28 грн за кілограм, а в Литві – 13 грн,  Польщі - від 45 грн, естонський – від 28 грн, румунський – від 41 грн, а угорський – від 58 грн, - зауважує Олексій Дорошенко.

Таким чином, в Польщі популярний білий хліб на одну гривню дешевший, ніж в Україні. Щодо чорного, то наш вдвічі дорожчий за литовський і майже однаковий за ціною із естонським. Тобто середня вартість хліба в Україні та сусідських країн майже зрівнялась.  І це негативне явище, адже в нас різні мінімальні зарплати. В Польщі, якщо конвертувати рівень мінімальної зарплати в гривні, то він складе біля 16 000 грн на місяць, а середня зарплата – понад 30 000 грн. В Україні мінімальна зарплата наразі - 3723 грн, а середня (за перші сім місяців цього року) становила 9170 грн.

Оскільки з 1 січня 2019 року очікуємо підвищення рівня мінімалки, то відбудеться і пов’язане з ним зростання ціни на хліб протягом січня-лютого та інших продуктів харчування.  До речі, за споживанням хліба Україна майже вдвічі випереджає Францію, де споживання становить 54 кг на людину на рік порівняно з нашими 105 кг. Але Туреччина, наприклад, має ще вищий рівень споживання хліба– 124 кг на людину на рік, - говорить експерт.

До слова, на початку року, за даними Євростату, півкілограмовий буханець у Польщі коштував 0,65 долара (18,2 грн), у Великобританії - 1,15 (32,2 грн), у Німеччині - 1,3 (36,4 грн), в Китаї - 1,37 (38,36 грні), в США - 2,54 (71,12 грн), в Норвегії - 2,7 (75,6 грн) у Білорусі - 0,49 (13,72 грн), в Україні - 0,31 долара (8,68 грн).

"Український бургер" подорожчав на 42%

Експерти також порахувати вартість українського бутерброда №1 – житнього хліба із салом, продовжує Олексій Дорошенко.

- Для приготування "українського бургера" ми нарізаємо хліб і сало шматочками по 40 г кожен. На сьогодні цей бутерброд обійдеться в середньому по країні у 3,4 грн. Зокрема, 40 г чорного хліба коштує 70 коп, а 40 г сала – 2,7 грн. У минулому році український бургер нам обходився в 2,4 грн. Тобто 40 гр житнього хліба коштувало 50 коп, а 40 г сала – 1,9 грн. За рік бутерброд із салом подорожчав на 42%, або на 1 грн. На сьогодні найдорожчий українській бургер у Києві – 5,1 грн, а найдешевший на Тернопільщині – 2,4 грн. Тобто різниця складає більше, ніж у два рази, -  стверджує пан Олексій.

Також в Асоціації постачальників торговельних мереж проаналізували як змінилися ціни за рік на соціальні продукти в різних регіонах країни і Тернопільщина теж має свій антирекорд -  цибуля подешевшала в Україні в середньому на 32%, а в регіоні цінник показав лише -15%, при цьому зростання середньої зарплати за цей час відбулось на 28%.

Все дорожчає перед виборами

За даними Державної служби статистики України індекс споживчих цін по Тернопільській області в липні 2018 р. порівняно з червнем 2018 р. становив 99,6%, з початку року – 104,0%, по Україні – 99,3% та 103,6% відповідно, розповідає інший економічний експерт Віталій Теслюк. При цьому згідно проекту Бюджету 2019 року, інфляція на зазначений рік запланована на рівні 7,4%, курс долара - 29,4 грн, а мінімалка - 4173 грн.

- Це є основні фактори подорожчання в 2019 році не лише продуктів харчування, а й інших груп промислових та непромислових товарів, - наголошує пан Теслюк. - Згідно офіційних даних, білий хліб подорожчав найбільше за рік у Запорізькій області – на 42%, де середньостатистична ціна становить 14,4 грн за кілограм, Кіровоградська – на 40%, там вартість буханки -15,4 грн, Полтавська – на 39% (15,2 грн), Сумська – на 38% (16,1 грн), Черкаська – на 33% (16,6 грн). Тернопільщина займає аж 19 місце. У нас хліб здорожчав на – 19% і середня ціна становить 15,3 грн за кілограм.

Крім того, економічний експерт додає, що не дивлячись на те, що алкоголь і сигарети дорожчають практично кожен місяць, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України вкотре запропонувало підвищити мінімальні ціни на окремі види алкогольних напоїв.

- В документі, який розробило міністерство, зазначено, що зростання цін обумовлене подорожчанням компонентів виробництва, тому на сьогодні розмір мінімальних цін не відповідає реальним витратам на виробництво і реалізацію алкогольних напоїв та потребує корегування, – цитує пан Віталій.

В проекті закладено підвищення цін на: горілку і лікеро-горілчані вироби – на 12,4-19,6%; віскі, ром і джин – на 12%; коньяк (бренді) – на 6,6-9,5%; вина – на 4,5-13,5%. Після того, як цей документ приймуть, мінімальна ціна пляшки горілки 0,5 л підніметься з 79,55 до 89,4 грн. Віскі подорожчає з 159,8 грн до 179 грн, ром і джин додадуть у ціні близько 20 грн і коштуватимуть майже 170 грн. Вино з 37 грн подорожчає до 42 грн, а шампанське – з 79,19 до 89 грн.

- Насправді причина підвищення цін на алкоголь і сигарети проста, - додає експерт, -  уряд просто намагається знайти найлегші шляхи наповнення Державного бюджету України, - говорить експерт. - Та й подорожчання цін на пальне, газ, воду, значний рівень інфляції та підвищення курсу долара надалі провокуватиме ріст цін практично всіх товарів та послуг, адже виробники забиватимуть ці всі фактори в кінцеву ціну товару. І як завжди страждатимуть споживачі, які змушені це все оплачувати. І саме основне, що така ситуація відбувається перед виборами. Що ж буде після виборів - навіть важко собі уявити, - говорить пан Віталій.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (36)
  • Володимир Уласевич

    Пацан обещал показать,как управлять государством-показал.Беда только в том ,что он сам не знает ,как это делать.Да и откуда он это будет знать после трех классов средней школы и торговли на базаре?

    anonim reply Володимир Уласевич

    до чого цей коментр???
  • ната

    такі надприбутки,які отримують наші підприємці....це мрія кожного підприємця цивілізованого світу!!!!

    anonim reply ната

    а  які надприбутки держава має, особливо за газ
  • Бульба

    А поміж іншим вибрати то нема кого((!! Всі служать якомусь "хузяіну" тільки не народу((!!

    anonim reply Бульба

    так і до того не було, вже без нас наперед все вирішено
  • Leyton Smith

    Я так зрозумів що тернополяни ситі по горло правлінням олігарха Порошенка)

    Що ж побачимо чи дась Бог клепки вибрати на слідуючих виборах на посаду президента людину ,яка як мінімум ніколи не була задіяна в будь-яких корупційних скандалах і служила б лише  для добробуту  простого народу ,а не своєї кишені,чи кишені ,будь-якого олігархічного клану!

    ната reply Leyton Smith

    порошенко ще бізнес не продав,як обіцяв,тому йому ще один строк потрібен,щоб виконати обіцянки-цяцянки))))

    anonim reply ната

    та він радий старатись такими темпами

    Подлюченко reply ната

    Строк - на зоні!

    anonim reply Подлюченко

    то точно

    тойво reply Leyton Smith

    і хто ця людина?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up