Тернопільський фотограф на «КіноХвилі» вразив дебютною документалкою

Тернопільський фотограф на «КіноХвилі» вразив дебютною документалкою

У перший день міжнародного четвертого кінофоруму «КіноХвиля» у Тернополі показали короткометражні фільми місцевих режисерів. Зокрема 13 листопада в УД «Перемога» відбувся допрем’єрний показ документальної кінострічки «Лицар обов’язку і чину. Михайло Галущинський». Перед тим старшокласники побачили фільм «Орнаменти долі», присвячений 75-ій річниці переселення лемків.

«Лицар обов’язку і чину. Михайло Галущинський» — це режисерський дебют фотохудожника, представника ТОКП «Фірма «КіноДністер» ТО КП «КіноДністер», позаштатного фотокореспондента газети «День» Михайла Урбанського. Він також був задіяний у зйомках в якості актора – січового стрільця, якому головний герой передає листа. У ролі Михайла Галушинського – актор Тернопільського драмтеатру Сергій Бачик, який виявився зовні дуже схожим зі своїм героєм.

  • Зіграти роль Михайла Галущинського мені запропонував Михайло Урбанський, – каже Сергій Бачик. – Коли я прочитав текст, то спрацювала сила людини, яку я грав. Це справді герой України. Мені було страшно читати, але легко зіграти, бо слова правильні. До зйомок я нічого не знав про Михайла Галущинського.

До речі, для Сергія Бачика це перший документальний фільм, в якому він знявся. Решта дев’ять – це художні фільми польського та українського виробництва.

Відео дня

Стрічка «Лицар обов’язку і чину. Михайло Галущинський» розповідає про українського педагога, просвітянина публіциста, культурно-освітнього і громадсько-політичного діяча, першого коменданта Легіону УСС, віце-маршала сенату Польської Республіки Михайла Галущинського. Він народився у с. Звиняч Чортківського району, та попри значні заслуги залишився малознаним для земляків. Тож кінострічка спрямована на те, щоб виправити цю ситуацію. Крім того вона сприятиме патріотичному вихованню учнівської та студентської молоді.

Робота над фільмом тривала упродовж року. Ідея належить Михайлу Урбанському, який захотів зняти стрічку про малознаного земляка, після поїздки на Личаківський цвинтар, де похований Михайло Галущинський.

Над створенням короткометражки працювала знімальна група у складі: продюсери – Степан Градовий, Наталія Музичук, режисер-постановник, фотограф – Михайло Урбанський, режисер монтажу і звукорежисер – Володимир Демкович, сценарист – Леся Заморська, диктор – Наталія Шкляр, відеооператори – Анна Ковалишин, Володимир Надозірний, Віталій Ручковський, Павло Гончук – він же і звукооператор.

Зйомки відбувались в УД «Перемога», в Кутківецькому лісі, у с. Звиняч, де є школа, що носить ім’я Михайла Галущинського, на Личаківському цвинтарі у Львові.

  • Цей фільм дуже цікавий і мотивуючий, особливо для молоді, – каже продюсер фільму, заступниця генерального директора КП «КіноДністер» Наталія Музичук. – Адже він патріотичний, в ньому гарно підібрані кадри, причому не тільки документалістика, а й елементи ігрового кіно. Складність полягала в тому, що про Михайла Галущинського дуже мало інформації, до нас про нього ніхто нічого не знімав. У фільмі є елементи бою, постановочні кадри, цікаві світлини.

Продюсер додала, що охочі побачити фільм «Лицар обов’язку і чину. Михайло Галущинський» матимуть таку нагоду на прем’єрному показі, який невдовзі організують для зацікавлених осіб. Також його демонструватимуть на телебаченні, у школах і бібліотеках, в обласних будинках культури та в інших областях. До речі, стрічку планують подавати на міжнародний конкурс.

Вчителька історії Тернопільської школи №7 Галина Чорна прийшла на допрем’єрний показ разом із учнями 9-11-х класів.

  • Мені дуже сподобався фільм, – ділиться враженнями жінка. – Я багато для себе відкрила про Михайла Галущинського. Моя свекруха родом із села Звиняч, тож я не раз бувала там.  Дуже горджуся тим, що в нас є такі визначні земляки. Сьогодні відкрила особу Галущинського з різних боків. Його слова про Україну, які звучать наприкінці фільму, треба написати великими літерами і розмістити всюди, де тільки можна, бо вони ніколи не втратять своєї актуальності.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up