Резонанс: по вісім років тюрми отримали обоє податківців за хабар 400 тис. грн. Що кажуть колеги?

Резонанс: по вісім років тюрми отримали обоє податківців за хабар 400 тис. грн. Що кажуть колеги?
  • Справу розглядали майже чотири роки. Хабар вимагали у керівництва приватного агропромислового підприємства, назва якого співпадає з назвою політсили.
  • Що відомо про вже екс-податківців? Адвокати обох засуджених вже заявили, що подаватимуть апеляції. Один з них не виключає, що підуть у разі потреби і до Верховного суду. Чому, читайте.

По вісім років тюрми отримали двоє вже колишніх податківців, які вимагали та отримали 400 тисяч гривень хабара в ПАП «Добрий самарянин».

Затримували їх гучно, у ресторані «Балагур», що на вул. Руській. Тоді свідками спецоперації стали чимало городян. Невдовзі брифінг зібрав і нині діючий голова Вишневецької громади, та екс-керівник ПАП і екс-очільник партійного осередку «Доброго самарянина» Володимир Кравець.  

Відео дня

Тодішня головна бухгалтерка підприємства Алла Палій розповіла журналістам, що історія почалась з планової перевірки ще наприкінці серпня 2017 р. Перевіряли кілька днів, після чого повідомили про певні зауваження. Ціна питання – 5 млн грн. Для того, щоб їх «не побачили», запропонували їм заплатити 200 тис. грн.

«Будете в суді доказувати, що є, а чого немає»

  • Спочатку мова йшла про те, що зловживань було на 2, 5 млн, — розповіла журналістам Алла Палій. — Разом зі штрафними санкціями це мало бути 5 млн. Потім сума зійшлась на 4 мільйонах – 2 порушень і ще два штрафу. Тоді мені сказали — краще вам заплатити 200 тис. і розійтись по-мирному.

Далі мова вже йшла, що сплатити мають 400 тис. грн.

Проте порушення, які були висунуті підприємству, не відповідали дійсності, запевняв тоді Володимир Кравець.

  • Порушення, на які вони вказали — це будівельні матеріали, на які вони (податківці – прим. авт.) казали, що ви закуповуєте, створюєте податковий кредит і витрачаєте його на неіснуючий об’єкт. Коли і бухгалтер, і директор їм почали казати, що сідаємо в машину, їдемо на об’єкт і ви дивитесь на ці матеріали, податківець відповів, мовляв, мене це не цікавить, будете в суді доказувати, що у вас є, а чого немає.

Тоді Володимир Кравець додав, що у корупційних схемах фігурують фіскали найвищих щаблів. І під час прес-конференції дав послухати журналістам запис розмови з тодішнім головним податківцем Збаража Анатолієм Локтем. Який, зазначимо, забігаючи наперед, і є одним з двох засуджених податківців. У записі розмови, зокрема, Анатолій Локоть говорив, мовляв, буде великий суд – будуть великі суми.

Великий суд відбувся. Щоправда, не за податкові порушення, а у хабарній справі. Розгляд і досудового, і судового слідства тривав понад 4 роки. Днями міськрайонний суд оголосив вирок двом тепер вже екс-податківцям – по 8 років тюрми кожному з позбавленням права обіймати певні посади протягом 2 років і 3 років відповідно. У них також мають конфіскувати все належне їм майно.

Одного затримали з грошима в ресторані, іншого згодом

Одразу після гучного затримання пресслужба Нацполіції повідомила: керівник одного з відділень податкової інспекції та ревізор-інспектор обласного управління ДФС організували злочинну схему з мінімізації штрафів, за що вони брали хабарі.

  • Поліцейські з’ясували, що під час планової виїзної документальної перевірки працівниками фіскальної служби були виявленні численні порушення, за які правопорушник мав би сплатити до бюджету понад мільйон гривень, — йшлось у повідомленні.

Під час перевірки були встановлені численні порушення фіскалів.

  • Правоохоронці задокументували, що керівник одного з відділень Кременецької ОДПІ ГУ ДФС у Тернопільській області за 400 тисяч гривень неправомірної вигоди погодився вирішити дане питання. Зокрема, «мінімізація» штрафних санкції до 400 тисяч гривень, — повідомляли тоді у столичній поліції.

Податківця Анатолія Локтя затримали у ресторані в Тернополі, а в його сумці знайшли гроші, які він отримав як хабар. Також був затриманий державний ревізор-інспектор Василь Луцко, який не вніс до акту перевірки деякі порушення.

У поліції тоді повідомили, що в межах кримінального провадження, відкритого за ч. 3 ст. 368  Кримінального кодексу України, йдеться про Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, провели санкціоновані обшуки за місцем мешкання фігурантів справи та у приміщеннях податкової інспекції та фіскальної служби.

Чому скасували ще один «кримінал»

Як тоді «трусили» податкову, теж добре пам’ятають городяни.

  • 23.10.2017 р. о 16 год. 15 хв., начальник Збаразького відділення Кременецької ОДПІ Головного управління у Тернопільській області, перебуваючи в заздалегідь обумовленому місці, а саме в приміщенні ресторану «Балагур», діючи умисно, з корисливих спонукань, за попередньою змовою групою осіб зі своїми співучасниками, з метою доведення злочинного умислу до кінця, незаконно одержав від керівника ПАП «Добрий самарянин» обумовлену неправомірну вигоду в особливо великому розмірі, а саме кошти в сумі 400 000 гривень, після чого незаконна діяльність двох податківців була викрита працівниками правоохоронних органів, — йдеться в матеріалах справи.

Окрім того, досудовим розслідуванням ревізор-інспектор обвинувачувався у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України з тих мотивів, що він, перебуваючи на посаді головного державного ревізора-інспектора відділу перевірок платників основних галузей економіки управління аудиту ГУ ДФС у Тернопільській області, будучи службовою особою, склав завідомо неправдивий офіційний документ та вніс до офіційного документа завідомо неправдиві відомості.

За цією статтею ревізора притягнули до відповідальності, засудивши до 4 250 грн штрафу з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади на строк 1 рік, але звільнили від покарання у зв’язку із закінченням строків давності.

Інспектора-податківця Василя Луцка колегія суддів визнала винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України і призначила йому покарання у виді 8 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади на строк 2 два роки з конфіскацією майна.

У відбутий строк йому зарахують три дні попереднього ув’язнення.

Колишнього головного податківця Збаражчини Анатолія Локтя суд визнав винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 368 КК України і призначив йому покарання у виді позбавлення волі на строк 8 років 2 місяці з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади на строк 3 роки з конфіскацією майна. Йому також зарахують до відбутого покарання три дні.

Колеги кажуть про підставу і репресії

Колеги екс-податківців в приватній розмові із журналісткою зазначили, що і Анатолія, і Василя використали і підставили інші особи. Вони шкодують екс-колег та сподіваються, що рішення апеляції буде зовсім іншим. Наголосили, що настільки суворих вироків пригадати не можуть і припускають, що це більш схоже не репресії. Не виключають, що після такого вироку до їхнього відомства та працівників буде надто прискіплива увага.

Подібних вироків та настільки суворих покарань не можуть пригадати за останні роки і журналісти, які працюють з криміналом. Зазвичай всі фігуранти «хабарних» справ йшли на угоду зі слідством, в результаті отримували або умовний термін, або штраф, який був в рази меншим за суму хабара.

Адвокат Анатолія Локтя від коментарів журналістам утримався, але зазначив, що апеляцію на даний вирок суду подаватимуть.

Адвокат Василя Луцка Владислав Авдєєнко теж запевнив: апеляційну скаргу подаватимуть. А як буде потреба, дійдуть і до Верховного суду.  

Адвокат: такий вирок в силі залишитись не може

  • Безумовно оскаржуватимемо вирок суду першої інстанції в апеляції, — запевнив Владислав Авдєєнко. — Поки що я не бачив повного тексту вироку. Але вже наголошу, що обвинувальний акт базується виключно на припущеннях. Немає доведеної змови між особою, яка проводила перевірку, і тим, хто взяв гроші. Локоть не був посадовою особою, в його компетенцію не входило проведення перевірки. І він не мав можливості жодним чином впливати на особу, яка проводила  перевірку.

Не було жодних доказів в обвинувачення, що діяла організована група.

  • Прокуратура придумала третю невстановлену слідством особу, через яку нібито все відбувалось – і цим обвинувачених «зв’язали» в організовану злочинну групу. Немає доказів про те, що вони щось обговорювали, планували – під час досудового слідства перевіряли все: дзвінки, повідомлення у вайбері та інших месенджерах. Їх просто немає. Вирок суду і обвинувачення ґрунтується на припущеннях, що, можливо, є 3 особа, яка координувала їхні дії. А вже процесуальних стільки там порушень – саме слідство проводилось  незаконно. Тому я певний, що такий вирок в силі залишитись не може – має бути перегляд в апеляційній інстанції. А за потреби – і в Верховному суді.

Апеляція на вирок може бути подана до Тернопільського апеляційного суду через Тернопільський міськрайонний суд протягом 30 діб з моменту проголошення. 

«20 хвилин» й надалі стежитиме за розвитком подій у цій справі та повідомлятиме про все читачів.

Чатайте також 

Тернопільського чиновника гучно затримували з хабарем в тисячу доларів, а він вже на роботі

Мене били і не пускали адвоката, — поліцейський, якого судили за отримання хабара. Чим все закінчилося?

Викрили чи був неугодним? Подробиці справи екс-судді з Тернопільщини, якого засудили до 6 років тюрми

Податківець, якого викрили на хабарі в мільйон, добу був у розшуку. Щойно прийшов до слідчого сам

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up