У тюрму – так вирішили покарати чоловіка, який вбив свого нападника. Сусіди стали на його захист: деталі

У тюрму – так вирішили покарати чоловіка, який вбив свого нападника. Сусіди стали на його захист: деталі
  • Ми проаналізували найрезонансніші справи на Тернопільщині, коли жертви смертельно ранили нападників, захищаючи власні життя і життя своїх рідних. Які покарання вони отримали?
  • Мешканці Почаєва шоковані вироком. Бо саме ром кинувся не тікати, коли його заскочили на гарячому, а душити Андрія. Той змушений був захищати і себе, і свою хвору сестру. Кажуть, чоловік добряк і мухи не образить. Чи буде апеляція?  

Андрій Ш. з Почаєва кількома ударами ножа відправив злодія, що вдерся до нього додому, на той світ. Чоловік не тікав, а з сестрою викликали швидку і поліцію. Більше того, захищав свою хвору сестру. Проте суд відправив його за грати.

Ми проаналізували найрезонансніші випадки, що трапились на Тернопільщині за останні 5 років. Саме ті справи, де жертви смертельно ранили своїх нападників. Як виявилось, Андрій — єдиний, кого відправили до в’язниці. Інших вдалось відстояти, в тому числі і завдяки резонансу та галасу, який підняли журналісти. Більше того, в одному з випадків на жінку з чоловіком напали двоє. Одного дружина смертельно поранила, іншого ж суд… виправдав.

23 листопада Кременецький райсуд проголосив вирок Андрієві Ш. з Почаєва (прізвища ми не називатимемо, доки рішення суду не набере законної сили. З етичних міркувань не називатимемо і даних убитого нападника, які відомі редакції. Зазначимо лише, що він – ромської національності. Детальніше про нього в кінці тексту – прим. авт.)

Відео дня

Цей вирок шокував багатьох – чоловіка засудили до реального позбавлення волі. За те, що він оборонявся, коли ром, заскочений на гарячому, кинувся не тікати, а душити чоловіка, приперши його до стінки. А поруч стояла Андрієва сестра, яка має серйозні проблеми зі здоров’ям. І кремезний нападник навряд чи залишив би обох живими…

— Я винен, так. Але що було робити? — ніяковіючи, поділився Андрій. — Як він мені кричить, я зараз зроблю, що ти живим не будеш. Я теж переживав. Ну, зараз я піду (загину – прим. авт.), я вона (сестра Наталя – прим. авт.) наступна? Ми тут зчепились, я вже чую, що не можу, вхопив, що під руками було – і вдарив. Або ти, або тебе – іншого виходу просто не бачив.

Андрій вже задихався, аж тут прибігла сестра. Чоловік лиш подумав, що наступною жертвою може стати вона. Не тямлячись, Андрій хапає ніж і б’є ним злодія, що його душив.  

За кілька секунд брат ще крикнув Наталі, аби викликала швидку і поліцію. Нападник вибіг з дому, але впав на дорозі. Помер він у кареті швидкої.

— Він застав злодія в своїй хаті, людина на емоціях, захищалась, — каже сусідка Людмила Тимонюк. — І в нього ж тепер біда. Людина абсолютно неконфліктна, добра. Із сусідами добре живе. Дуже шкода…

Його не потрібно карати, його треба ставити в приклад, переконаний сусід Віктор. Щоб всі злочинці бачили це, і не пхались до чужих помешкань.

— Вихід один – або нас, або ми, — каже мешканка Почаєва Ніла Пасічник. — Андрій взагалі безобідний. Що не попроси – завжди послухає. Трудяга. Будуть судити – будуть всі люди йти. Такого ніхто не допустить, щоб його посадили.

Здобич — Біблія, мішок зерна і жбан

Здобиччю грабіжника тоді мало не стали Біблія, мішок зерна та чавунний жбан. За це тоді 43-річний ром, мешканець Почаєва, і поплатився життям. У нього було багате кримінальне минуле – чоловіка неодноразово судили за майнові злодії. Про таких кажуть, рецидивіст. А Андрій, якщо не буде апеляції, відсидить рік у тюрмі.

І в суді Андрій свою вину визнав повністю. Розповів, як того вечора, близько 23 год., приїхав велосипедом додому. Присвітивши ліхтарем, побачив, що вхідні двері літньої кухні відкриті, і у них пошкоджена планка. Зрозумів, що хтось у літню кухню заходив.

Зразу пішов до сестри, яка живе по-сусідству. Вона сказала, що була у господарстві, проте двері літньої кухні закрила на замок. Після цього з сестрою прийшли на його подвір`я, і він зрозумів, що хтось є у будинку.

— Зайшов в коридор. Включив світло, в коридорі і побачив, що в другому коридорі, де стоїть драбина, що веде на горище, хтось спускається з горища з мішком, — розповідав Андрій у суді. — Той чоловік поставив мішок з зерном на підлогу, підійшов до мене, схопив руками за шию спереду і почав душити. Я намагався виходити назад і вирватися. В цей момент побачив на швейній машинці у коридорі лежить ніж. Тоді схопив ніж і наніс два удари спереду по тулубу невідомого чоловіка десь в ділянку грудей.

Від удару потерпілий почав відпускати шию, в той момент Андрій вдарив ножем втретє, десь в область грудей. Потерпілий відпустив його шию і почав виходити з будинку, саме тоді він наніс четвертий удар ззаду в область тулуба.

Незнайомець побіг на вулицю, і там впав. Приїхали лікарі і забрали потерпілого, той помер дорогою до лікарні.

Андрій і в суді розкаявся, запевняв, що вбивати не хотів. Просив його суворо не карати та обіцяв щомісяця відшкодовувати потерпілій гроші.

Дружина покійного у суді заявила, що підозрюваний не компенсував їй витрат та просила суворо його покарати. До речі, дружина не з’являлись на засідання в суд, аж доки суддя не виніс ухвалу та не покарав її «гривнею». Щоправда, як вдалось нам дізнатись, ті стягнення згодом скасували.

Суд засудив Андрія за умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони. Нібито експертиза довела, що забагато ударів ножем було для свого захисту.

Чи подаватиме Андрій і його адвокат апеляцію, поки невідомо. Наразі ще мають час, аби це вирішити, запевнив захисник засудженого чоловіка.

Міру запобіжного заходу Андрієві не обирали, на час слідства він поводився добре, і підстав поміщати його у СІЗО не було. Після вироку під варту його поки не взяли. Зроблять це або коли вирок першої інстанції набере законної сили, або якщо й дійде до апеляції, але й ця судова інстанція залишить в силі вирок першої інстанції.

Справу АТОвця Пекельного закрили

Ця історія стане однією з трьох найбільш резонансних справ, що трапились на Тернопільщині за останні 5 років.

Дві інші досі на слуху у багатьох. Це справи АТОвця Андрія Пекельного і жінки з Білої, що, захищаючись із чоловіком від двох озброєних нападників, смертельно поранила одного з них ножем. Іншого нападника не так давно… виправдав суд.

Нагадаємо, нещастя з Андрієм Пекельним трапилося 2 травня близько опівночі. За словами начальника місцевого відділення поліції Андрія Купчака, компанія з шести осіб приїхала в сусіднє село на дискотеку з Іванівки. Ще у клубі Андрій Пекельний, родом з Глещави, зробив їм зауваження. Це не сподобалося хлопцям, і вони вирішили розібратися з місцевим жителем. Останній, аби уникнути бійки, втік додому та закрився. Проте компанія з шести осіб прийшла вночі на його подвір'я. Вони вирвали дверні ручки та вибили двері. На момент хуліганства в будинку разом з хлопцем була мама. Він злякався за неї.Про непроханих гостей повідомив на лінію «102» і після цього одразу вийшов до дебоширів з ножем. Проте, коли почалася штовханина, юнак випадково вдарив ножем одного з нападників.

Детальніше про цю справу читайте

Самозахист чи вбивство: подробиці Великодньої трагедії на Теребовлянщині 

Після того, як ця історія набула неабиякого резонансу, а чимало людей стали на захист Андрія, справу забрали до Києва. І врешті її закрили. Детальніше про це читайте

Справу атовця Пекельного закрили! Але чи покарають тих, хто вночі прийшов на його подвір'я?

Напад у Білій: один нападник напоровся на ніж, іншого виправдав суд

Не менш резонансною став розбійний напад у Білій, що в передмісті Тернополя.

Нагадаємо, двоє в масках і з битами увірвались до помешкання господарів у с. Біла, що в передмісті Тернополя. Почали бити людей, вимагаючи гроші. В один з таких моментів жінка, тримаючи у руках ніж, бо розробляла свиню, обороняючись, нанесла удар одному з нападників. Її згодом виправдали. Труп чоловіка знайшли наступного ранку неподалік помешкання, де все сталось.

Детельніше читайте
Розбій у Білій: нападники познайомились за гратами, коли сиділи… за розбій

Жінку, яка підрізала нападника, обіцяла захистити поліція

Невдовзі справу проти господині закрили

Жінка з Білої за вбивство нападника не відповідатиме. Справу закрили

Майже через два роки другого нападника затримали. 

Розбійний напад на подружжя у Білій: затримали другого нападника

Майже через 3 роки після інциденту його виправдав суд.

Розбійний напад в Білій: один з нападників напоровся на ніж і загинув. Іншого днями… виправдав суд

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України
Стаття 118. Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця

Умисне вбивство, вчинене при перевищенні меж необхідної оборони, а також у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця, - карається виправними роботами на строк до двох років або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до двох років.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up