Залякував, що у нього є граната та інша зброя. Як покарали «мінера» заправки у Теребовлі?

Залякував, що у нього є граната та інша зброя. Як покарали «мінера» заправки у Теребовлі?
  • Суд врахував як те, що «жартівник» перебував напідпитку, так і те, що у нього двоє малолітніх дітей та одна неповнолітня.
  • Приблизно 60 тис. грн – у стільки обходиться виїзд екстрених служб на повідомлення про замінування. У тому числі, і подібні «жарти». А це гроші з наших кишень.

Вирок оголосили 34-річному жартівнику з Теребовлі, який «підклав вибухівку» на АЗС «ОККО» у Теребовлі. Санкція статті передбачає до шести років позбавлення волі за неправдивий виклик. А як засудили теребовлянського жартівника, який, до речі, не вперше таким чином розважається?

Нагадаємо, 17 січня 2021 р. на лінію 102 невідома особа повідомила про те, що у Теребовлі заміновано автозаправну станцію. По голосу додзвонювача було чути — чоловік в неадекватному стані. Нецензурно висловлювався, залякував, що у нього є гранати та інша зброя.

Місцеві правоохоронці відреагували на повідомлення про замінування. Спільно з вибухотехніками та кінологом виїхали на місце події, огородили АЗС, евакуювали персонал та відвідувачів, оглянули приміщення і прилеглу територію, проте підозрілих предметів та вибухових речовин не виявили.

Відео дня

Жартівника швидко вирахували

Правоохоронці тоді оперативно провели заходи із встановлення особи, що заявила про даний злочин. Як з'ясувалось, до протиправного причетний 34-річний житель райцентру.

— До слова, чоловік не вперше потрапляє у поле зору правоохоронців, — повідомив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. — Лише за один місяць його декілька разів притягували до адміністративної відповідальності за завідомо неправдивий виклик поліції. Зловмисник зловживає алкоголем і постійно повідомляє про різноманітні події.

Цього разу любителю телефонних розваг доведеться відповісти з усією суворістю Закону, сподівались у поліції. Відомості за даним фактом внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 259 ККУ – йдеться про завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності.

Про чоловіка відомо, що він — уродженець с. Раковець Теребовлянського району Тернопільської області. Не одружений, проте із вищою освітою. Раніше не судимий.

1 березня 2021 року Теребовлянський районний суд оголосив жартівникові вирок. А 5 лютого 2021 року прокурор Теребовлянської місцевої прокуратури та обвинувачений у присутності захисника уклали угоду про визнання винуватості у даному кримінальному провадженні.

... і знову умовний термін

Згідно з угодою, «жартівник» повністю визнав свою винуватість та зобов`язався беззастережно визнати обвинувачення в обсязі підозри в судовому провадженні.

Вирішуючи питання про вид та міру покарання, суд враховує дані про особу обвинуваченого, який раніше не судимий, ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, яке є тяжким злочином та обставини, які пом`якшують та обтяжують покарання. Тими, що пом’якшують покарання, суд визнає щире каяття, наявність на утриманні двох малолітніх та однієї неповнолітньої особи. Обставиною, яка обтяжує покарання, є вчинення злочину у стані алкогольного сп`яніння.

— Затвердити угоду про визнання винуватості від 5 лютого 2021 року. Визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.259 КК України та призначити йому покарання у виді 2 років позбавлення волі, — таким був вирок Теребовлянського райсуду. — Відповідно до ст. 75 КК України, звільнити від відбування призначеного покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк 1 рік.

На вирок може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду через Теребовлянський районний суд Тернопільської області.

Яка тепер буде відповідальність

Нагадаємо, парламент нещодавно посилив покарання для «телефонних терористів» — за «замінування» їм загрожує до 8 років тюрми.

2 березня Верховна Рада України ухвалила закон, який посилює кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці людей.

— Кожен виїзд всіх дотичних екстрених служб за подібним викликом обходиться приблизно у 60 тисяч гривень, — повідомив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. — На подібне виїжджають правоохоронці, кінологи, сапери, рятувальники, медики.  

Ми пошукали інші рішення суду, якими карають псевдомінерів. Скажімо, у 2018 р. Тернопільський міськрайсуд розглянув справу жіночки, яка з номера готелю «Галичина» повідомила про замінування закладу «Коловорот». Жінку направили на примусове психіатричне лікування. А в разі видужання та якщо цьому буде підтвердження — висновок комісії лікарів-психіатрів для вирішення питання про припинення застосування примусових заходів медичного характеру та відновлення розгляду кримінального провадження.

У 2019 році судили «мінера» залізничного вокзалу. Чоловіка суд визнав винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 259 КК України та призначив йому за даним кримінальним правопорушенням покарання у виді 5 років позбавлення волі. Однак, на підставі ст. 75 КК України чоловіка звільнили від відбування покарання з випробуванням з встановленням іспитового строку на три роки. Справи ще двох «мінерів», які відзначились у 2020-му – ще перебувають на розгляді суду.

Законопроєктом №3911, прийнятим парламентом, вносяться зміни до статті 259 Кримінального кодексу України (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності). До внесення цих змін санкція статті передбачала від 2 до 6 років ув’язнення – якщо неправдиве повідомлення про мінування було зроблене вперше без тяжких наслідків. Водночас за повторне «мінування» або таке, що призвело до тяжких наслідків, передбачалося покарання від 4 до 8 років за ґратами.

— Натомість зміни, внесені 2 березня парламентом до 259 статті ККУ, вводять покарання з 4 до 8 років – вже за перше неправдиве повідомлення про мінування, навіть якщо воно не мало тяжких наслідків, але стосується наступних споруд: критично важливі об’єкти інфраструктури, об’єкти чи споруди, що забезпечують діяльність органів державної влади, заклади охорони здоров’я, — йдеться на офіційному сайті Нацполіції.  

Довідка

Протягом 2020 року поліцією зареєстровано (без врахування закритих) 823 кримінальні правопорушення, передбачені ст. 259 КК України. Найчастіше повідомлення про мінування надходять електронною поштою. В усіх випадках користувачі електронних скриньок, з яких здійснювалася розсилка таких повідомлень, використовують наявні у вільному доступі онлайн засоби анонімізації. Також повідомлення про «мінування» надходять у телефонному режимі. Зазвичай мотивом такого правопорушення є розваги, хуліганський умисел або ж через якусь образу чи помсту.

Юридична довідка 

Кримінальний кодекс України

Стаття 259. Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності

1. Завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, — карається позбавленням волі на строк від двох до шести років.

2. Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки або вчинене повторно, — карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років.

Читайте також:

У Теребовлі на АЗС шукали вибухівку. Евакуювали персонал та відвідувачів
Кожен хибний виклик обходиться нам у 60 000. А тепер тернопільським «мінерам» загрожує тюрма

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up