Вбивство Іринки Мукоїди: 6 років судів і розгляд справи можуть розпочати спочатку?

Вбивство Іринки Мукоїди: 6 років судів і розгляд справи можуть розпочати спочатку?
  • Справу «закрили» і доступу до неї, окрім учасників процесу, ніхто, в тому числі і журналісти, — не мають. Чому адвокати обвинуваченого говорять про катування і чому досі немає вироку — та коли він буде, — «20 хвилин» запитали в головного прокурора Тернопільщини.
  • Розгляд справи можуть розпочати спочатку і триватиме ще роками? Чому, дізнавались «20 хвилин».  

Шість років у суді розглядають справу вбивства вишневецької випускниці Іринки Мукоїди, а вироку принаймні першої інстанції — суду присяжних, немає досі. Майже 6, 5 років Василь Гнатюк, якого звинувачують у вбивстві та зґвалтуванні в неприродній спосіб, перебуває під вартою. Навіть якщо його провину доведуть і засудять, а поліція неодноразово заявляла про залізні докази причетності хлопця до цих злочинів, то фактично дві третини терміну ув’язнення він відсидів. Адвокати говорять про Європейський суд з прав людини, а що кажуть у прокуратурі? Коли чекати на вирок та чому щораз переносять розгляд, дізнавались «20 хвилин».

Справу «закрили»

Тіло випускниці Іринки Мукоїди зі слідами насильницької смерті, нагадаємо, виявили зранку 26 червня 2017 р. на узбіччі траси у смт. Вишнівець тоді Збаразького району. Підозрюваного, Василя Гнатюка, затримали через тиждень після убивства. Йому інкримінують, окрім убивства, зґвалтування в неприродний спосіб. Приблизно півроку тривало слідство, після чого справу передали до суду.

Підготовчі засідання відбувались в Тернопільському міськрайсуді, де, окрім іншого, обрали присяжних. Згодом перенесли розгляд до Чорткова, так вирішила колегія апеляційного суду. Окрім того, справу «закрили» і доступу до неї, окрім учасників процесу, ніхто, в тому числі і журналісти, — не мають.

Відео дня

— Відповідно до ст. 27 КПК України, справа слухається у закритому режимі, тобто в присутності лише учасників кримінального провадження, оскільки обвинуваченим є неповнолітній і обвинувачення стосується злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості особи, — повідомили у прес-службі Тернопільського апеляційного суду.

Тоді ще 16-річного Василя Гнатюка звинуватили в особливо тяжких злочинах: за п. 10 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство, поєднане із зґвалтуванням або насильницьким задоволенням статевої пристрасті неприродним способом) та ч. 3 ст. 153 Кримінального кодексу України (насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом, що спричинило особливо тяжкі наслідки). Відповідно до ст. 12 КК України, це є особливо тяжкими злочинами, за які законом передбачено покарання у виді позбавлення волі строком до 15 років.

Що кажуть у прокуратурі?

Розгляд справи, яку колегія суддів і суд присяжних у Чорткові слухає вже понад шість років, можуть почати спочатку.

Причина — одна з двох суддів, які входили до колегії, що слухала справу, померла. Жінка 29 жовтня потрапила в ДТП разом із сином-адвокатом, який був за кермом. 6 листопада у лікарні суддя померла.

— Зараз постає питання, що має бути створена нова колегія суддів, — повідомив очільник Тернопільської прокуратури Андрій Миколайчук. — За процесуальним законодавством, мова йде про те, що розгляд може відбуватись спочатку.

За одним сценарієм, після вибуття зі справи одного судді, до складу колегії суду вступає інший. І, ознайомившись із матеріалами, розгляд можуть продовжити. Тут є умови: у самого судді не буде заперечень по справі, тому числі і за процесуальними питаннями. Інша умова, — проти такого не заперечуватимуть учасники процесу.

За іншим — у справі з’являється новий суддя, у складі колегії суддів, і розгляд починають із самого початку.

— Зараз наша задача не допустити розгляд даного провадження із самого початку, — зазначив Андрій Миколайчук. —  Зараз прокурори націлені на те, якщо сторона захисту наполягатиме на розгляді справи із самого початку, є практика і позиція Верховного суду з цього питання, і ми відстоюватимемо та обгрунтовуватимемо позицію, що це є ніщо інше як зловживання процесуальними правами. Які ми маємо важелі реагування — такі і використовуватимемо.

Затягування чи тривалість розгляду справи до того, як загинула суддя, прокурор пояснив низкою чинників, зокрема й тим, що один з трьох адвокатів, за ініціативи прокурора, притягнутий до дисциплінарної відповідальності — позбавлений права займатися адвокатською діяльністю на рік.

Інший був призваний на службу. Прокурор області каже, що звернулись до його керівництва та посприяли, аби той мав можливість брати участь у судовому процесі — і військові пішли назустріч. Врешті адвоката взагалі демобілізували.

Зараз він бере активну участь у процесі, проте був відсутнім за крайньому засіданні через хворобу.

За інформацією «20 хвилин», яку ми повідомляли раніше, ще одного  — третього адвоката обвинуваченого також мобілізували. Чи він служить і зараз чи вже звільнився з лав війська, нам дізнатись не вдалось.   

Буде позов до Європейського суду?

Раніше адвокат Андрій Русин, а саме його позбавили права займатись адвокатською діяльністю протягом року, нарікав на те, що Василю автоматично вже протягом стількох  років продовжували міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. І обґрунтування у клопотанні з боку обвинувачення ті ж, що і були одразу після вбивства. Та заявляв, що позиватимуться з цього приводу до Європейського суду з прав людини.  

— Ми подаватимемо скаргу в Європейський суд з прав людини, коли зберемо максимально доказів щодо незаконних дій органів влади, — запевняв рік тому «20 хвилин» Андрій Русин. — Йдеться про катування. Як це пояснити, коли у клопотанні про обрання міри запобіжного заходу підстави обрання і продовження на початку справи ніби як під копірку протягом всіх років? Не може ж ситуація абсолютно не змінюватись протягом цього часу.

Тоді ж у Андрія Русина була своя версія, чому справу так довго затягують. Він вважав, що обвинувачення не має достатньо доказів винуватості Василя. І протягом кількох років поспіль адвокат сумнівався у виправдальному вироку суду першої інстанції для їхнього клієнта і запевняв, що підуть і в апеляцію, і в касацію – до Верховного суду. Однак органи прокуратури запевняли, що докази є, і їх більш ніж достатньо.

Адвокати були на війні

Ще один адвокат Василя Гнатюка Олександр Слабий, якого не так давно демобілізували і він повернувся до участі у цій справі, пояснив раніше «20 хвилин» свою версію, чому розгляд триває настільки довго.

— Складна справа, велика кількість свідків, яку заявила сторона обвинувачення, а а потім відмовилась від їхньої участі у процесі, ми ж наполягали на допиті понад 20 свідків, які були на місці події чи причетні до справи, — каже Олександр Слабий. — Явку цих свідків не забезпечують, і саме прокурор та органи поліції мали би забезпечити їхню явку у суді. Ще з приводу тривалості розгляду справи — двоє захисників з трьох перебували в зоні проведення бойових дій, один там перебуває досі. Ще одного адвоката на рік призупинили діяльність.

Стан їхнього підзахисного Василя адвокат називає складним — і моральний, і медичний. Все через тривале перебування у СІЗО, наголосив адвокат.

Засудили й за викрадення авто

Була у біографії неповнолітнього Василя Гнатюка, нагадаємо, ще одна кримінальна історія. Його звинуватили у незаконному заволодінні транспортним засобом.   

Вироком Збаразького районного суду Тернопільської області від 8 грудня 2017 року неповнолітнього Василя Г. визнано винуватим за ч.1 ст. 289 КК України (незаконне заволодіння транспортного засобу) та засуджено до 8 тис. 500 грн. штрафу. На прохання обвинуваченого до нього застосовано Закон України «Про амністію у 2016 році» та звільнено від відбуття покарання.

Відповідно до матеріалів справи, на початку квітня 2017 року, неповнолітній Василь Гнатюк побачив пізно ввечері на вулиці с. Дзвиняча Збаразького району Тернопільської області припаркований біля будинку автомобіль ВАЗ-21063. Переконавшись, що за ним ніхто не спостерігає, побачивши, що власник залишив ключі у замку запалювання, сів за кермо, ввімкнув двигун та поїхав у центр села. Дорогою неповнолітній Василь Гнатюк не впорався з керуванням, автомобіль занесло у кювет і транспортний засіб зазнав пошкоджень у розмірі понад 21 тис. грн.

У суді неповнолітній Василь Г. повністю визнав свою вину, щиро розкаявся та повністю відшкодував потерпілому заподіяну шкоду, що істотно вплинуло на призначення покарання.

 

Читайте також:

Справа убивства Іринки Мукоїди: адвокати Василя не виключають, що підуть до Верховного суду

Вбивство Іринки Мукоїди: коли назвуть ім'я того, хто позбавив дівчину життя

Василя Гнатюка судитимуть і за вбивство, і за зґвалтування в неприродній спосіб

«Де той Бог? І чому він не дивиться, що вони роблять з нами» - мама Іринки Мукоїди

У Вишнівці поховали 17-річну Іринку Мукоїду

Василь ще в перший день зізнався братові, що вбив дівчину

Василь в суді сказав, що його били і змушували зізнатися у вбивстві Ірини Мукоїди

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Павло Господарик

    Вбивство здійснено професійно. таким способом міг здійснити спецназівець або кримінальник. В цей вечір ,святкували день молоді і було  кілька бригад з правохоронних органів ,дехто з них побував в АТО.  Спочатку слідство йшло по іншому сценарію, а потім враз ніби по чарівній палочці пішло по іншому руслу. На ручці ножа не знайшли ніяких слідів відпечаток пальців (невже малолітній напівграмотний зміг догадатись акуратно їх витерти ) зате  моментально зробили аналіз ДНК і знайшли на лезі ножа . такий аналіз як правило ролять не меншечим за 2тижні зробили за кілька днів. .це моя версія. можливо помилясь
  • Читач66

    Там в сізо забити до смерті цього Василя або дайте йому шнурок з милом. Якого милого цей цирк тягнути?
  • Читач72

    Прокурора на мило, напевне приховують вбивство по вимозі впливового посадовця з СБУ, прокуратури, суду, або селищного голови Кравця який є мільйонером.  За хабарі приховують вбивство. Рядового громадянина давно би посадили бо без кришувальників.Негайно потрібно відновити люстрацію правоохоронців і суддів.
  • Читач95

    Справа шита білими нитками про це подейкує народ давно. Справжній головоріз за бугром і каже народ відкупився, продавши автомобіль. Хіба таке мале, неповнолітнє здатне на таке звірство? В житті не повірю. Шукайте не призначеного вбивцю а справжнього який розгулює на свободі. СУМНО. і ГИДОТНО.

keyboard_arrow_up