Вбивство Іринки Мукоїди: шість років минуло, а вироку немає досі

Вбивство Іринки Мукоїди: шість років минуло, а вироку немає досі
  • Навесні 2023 року адвокати намагались оскаржити міру запобіжного заходу, аби Василь Гнатюк вийшов під домашній арешт. Але апеляційний суд й надалі залишив його під вартою.
  • На якому етапі справа, коли чекати на вирок і що змінилось за ці шість років, «20 хвилин» поцікавились у прокуратурі та в адвокатів Василя.

Шість років минуло 26 червня від дня резонансного вбивства у Вишнівці випускниці Іринки Мукоїди. Однак суд присяжних досі не назвав ім’я вбивці дівчинки.

Суди тривають вже понад 5,5 роки. І майже 6 років Василь, якого звинувачують у вбивстві та зґвалтуванні в неприродній спосіб випускниці, перебуває під вартою – у СІЗО.

Відео дня

Навесні 2023 року адвокати намагались оскаржити в апеляційному суді міру запобіжного заходу, просили домашнього арешту.

Що змінилось у справі, на якому вона етапі, коли чекати на вирок та чому щораз переносять розгляд, дізнавались «20 хвилин».

Справу розглядають у закритому режимі

Тіло випускниці Іринки Мукоїди зі слідами насильницької смерті, нагадаємо, виявили зранку 26 червня 2017 р. на узбіччі траси у смт. Вишнівець тоді Збаразького району. Підозрюваного, Василя Гнатюка, затримали через тиждень після убивства. Йому інкримінують, окрім убивства, зґвалтування в неприродний спосіб. Приблизно півроку тривало слідство, після чого справу передали до суду.

Підготовчі засідання відбувались в Тернопільському міськрайсуді, де, окрім іншого, обрали присяжних. Згодом перенесли розгляд до Чорткова, так вирішила колегія апеляційного суду. Окрім того, справу «закрили» і доступу до неї, окрім учасників процесу, ніхто, в тому числі і журналісти, — не мають.

— Відповідно до ст. 27 КПК України, справа слухається у закритому режимі, тобто в присутності лише учасників кримінального провадження, оскільки обвинуваченим є неповнолітній і обвинувачення стосується злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості особи, — повідомили у прес-службі Тернопільського апеляційного суду.

Тоді ще 16-річного Василя Гнатюка звинуватили в особливо тяжких злочинах: за п. 10 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство, поєднане із зґвалтуванням або насильницьким задоволенням статевої пристрасті неприродним способом) та ч. 3 ст. 153 Кримінального кодексу України (насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом, що спричинило особливо тяжкі наслідки). Відповідно до ст. 12 КК України, це є особливо тяжкими злочинами, за які законом передбачено покарання у виді позбавлення волі строком до 15 років.

З дня убивства минуло 6 років, вироку немає досі. Хто затягує справу, на якому етапі розгляд і коли чекати на вирок, ми поцікавились в Тернопільській обласній прокуратурі.

Що кажуть у прокуратурі?

— Судові засідання призначаються судом систематично, однак відкладалися через відсутність захисників обвинуваченого, без яких неможливо продовжувати розгляд кримінального провадження, — повідомила речниця Тернопільської обласної прокуратури, посилаючись на прокурора, який підтримує обвинувачення в суді. —  Встановлено, що двоє з трьох адвокатів з початку війни з рф були призвані у лави ЗСУ. Ще один безпричинно не з’являвся на виклики суду, за що за ініціативи прокурора притягнутий до дисциплінарної відповідальності — позбавлений права займатися адвокатською діяльністю на рік.

Станом на сьогодні один із захисників, що були призвані за мобілізацією, демобілізований та готовий продовжувати участь у судових засіданнях. Наразі знайомиться з матеріалами судового провадження, зазначили у прокуратурі.

Раніше адвокат Андрій Русин, а саме його позбавили права займатись адвокатською діяльністю протягом року, нарікав на те, що Василю автоматично вже протягом стількох  років продовжували міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. І обґрунтування у клопотанні з боку обвинувачення ті ж, що і були одразу після вбивства. Та заявляв, що позиватимуться з цього приводу до Європейського суду з прав людини.   

— Ми подаватимемо скаргу в Європейський суд з прав людини, коли зберемо максимально доказів щодо незаконних дій органів влади, — запевняв рік тому «20 хвилин» Андрій Русин. — Йдеться про катування. Як це пояснити, коли у клопотанні про обрання міри запобіжного заходу підстави обрання і продовження на початку справи ніби як під копірку протягом всіх років? Не може ж ситуація абсолютно не змінюватись протягом цього часу.

Тоді ж у Андрія Русина була своя версія, чому справу так довго затягують. Він вважав, що обвинувачення не має достатньо доказів винуватості Василя. І протягом кількох років поспіль адвокат сумнівався у виправдальному вироку суду першої інстанції для їхнього клієнта і запевняв, що підуть і в апеляцію, і в касацію – до Верховного суду. Однак органи прокуратури запевняли, що докази є, і їх більш ніж достатньо.

Двоє адвокатів були на війні

Ще один адвокат Василя Гнатюка Олександр Слабий, якого нещодавно мобілізували і який повернувся до участі у цій справі, пояснив свою версію, чому розгляд триває настільки довго.

— Складна справа, велика кількість свідків, яку заявила сторона обвинувачення, а а потім відмовилась від їхньої участі у процесі, ми ж наполягали на допиті понад 20 свідків, які були на місці події чи причетні до справи, — каже Олександр Слабий. — Явку цих свідків не забезпечують, і саме прокурор та органи поліції мали би забезпечити їхню явку у суді. Ще з приводу тривалості розгляду справи — двоє захисників з трьох перебували в зоні проведення бойових дій, один там перебуває досі. Ще одного адвоката на рік призупинили діяльність.

Стан їхнього підзахисного Василя адвокат називає складним — і моральний, і медичний. Все через тривале перебування у СІЗО, наголосив адвокат.

Щодо потерпілої у справі, офіційної опікунки Ірини Ольги Яремчук, яка раніше брала участь у справі за допомогою відеозв’язку, саме через її неявку без пояснення причини перенесли одне з останніх засідань, каже Олександр Слабий. Наступне засідання призначене на 25 серпня.

На якому етапі зараз справа чи інші деталі адвокат повідомляти відмовився, посилаючись на те, що справа слухається у закритому режимі, тому розголошення буде порушенням.

Ще один кримінал і — амністія

Була у біографії неповнолітнього Василя Гнатюка, нагадаємо, ще одна кримінальна історія. Його звинуватили у незаконному заволодінні транспортним засобом.   

Вироком Збаразького районного суду Тернопільської області від 8 грудня 2017 року неповнолітнього Василя Г. визнано винуватим за ч.1 ст. 289 КК України (незаконне заволодіння транспортного засобу) та засуджено до 8 тис. 500 грн. штрафу. На прохання обвинуваченого до нього застосовано Закон України «Про амністію у 2016 році» та звільнено від відбуття покарання.

Відповідно до матеріалів справи, на початку квітня 2017 року, неповнолітній Василь Гнатюк побачив пізно ввечері на вулиці с. Дзвиняча Збаразького району Тернопільської області припаркований біля будинку автомобіль ВАЗ-21063. Переконавшись, що за ним ніхто не спостерігає, побачивши, що власник залишив ключі у замку запалювання, сів за кермо, ввімкнув двигун та поїхав у центр села. Дорогою неповнолітній Василь Гнатюк не впорався з керуванням, автомобіль занесло у кювет і транспортний засіб зазнав пошкоджень у розмірі понад 21 тис. грн.

У суді неповнолітній Василь Г. повністю визнав свою вину, щиро розкаявся та повністю відшкодував потерпілому заподіяну шкоду, що істотно вплинуло на призначення покарання.

 

Читайте також:

Справа убивства Іринки Мукоїди: адвокати Василя не виключають, що підуть до Верховного суду

Вбивство Іринки Мукоїди: коли назвуть ім'я того, хто позбавив дівчину життя

Василя Гнатюка судитимуть і за вбивство, і за зґвалтування в неприродній спосіб

«Де той Бог? І чому він не дивиться, що вони роблять з нами» - мама Іринки Мукоїди

У Вишнівці поховали 17-річну Іринку Мукоїду

Василь ще в перший день зізнався братові, що вбив дівчину

Василь в суді сказав, що його били і змушували зізнатися у вбивстві Ірини Мукоїди

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (45)
  • Andriy Ternopilskyy

    Поліція ,розшифрувала телефонну розмову його брата,з матір'ю,де він сам признається ,що вбив дівчину.А потім його Маша,коли говорила по телефону з батьком,кричала як дурна,щоб заглушити те,щодо той хотів ій розказати,як вбивав дівчину( того що догадувалася,що іх прослуховують).Яких ще доказів треба? Його не в СІЗО,тримати треба,а на зону,біляя параші!
  • Оьга Варик

    Винен винен
  • Андрій Станіславович

    З 2015 року йде "суд"Останній раз інтернет згадував про цей випадок ще три роки тому,потім все затихло.Думаю скоро відпустятьпо "закону савченко"http://nova.te.ua/statti/chotyry-roky-sudyat-eksdyrektora-lisgospu-yakyj-zbyv-nasmert-mogo-syna/

  • Андрій Валійон

    Вот така правда гроші і зв'язки роблять всьо

keyboard_arrow_up