Вдарив ножем дружину у живіт, бо посварились через ключі. Чому жінка все пробачила у суді?

Вдарив ножем дружину у живіт, бо посварились через ключі. Чому жінка все пробачила у суді?
  • Як наносив ножові поранення та як ніж опинився у його руках, у суді стверджував, що не пам`ятає. І додав: жодних ран на дружині він не бачив.
  • Дружину з різаною проникаючою раною живота з пошкодженням товстого кишківника госпіталізували до лікарні. Удару та болю, розповідала у суді жінка, — не відчула, але по животі потекла тепла рідина, і вона зрозуміла, що то кров.


 

Словесний конфлікт переріс у бійку: чоловік вдарив дружину ножем у живіт. Вона потрапила у лікарню, а її благовірний – на лаву підсудних.

Події відбувались у січні 2021 р на Борщівщині. Буквально за тиждень до того подібна трагедія сталась і в Плотичі, що в Козівськму районі – там чоловік виховував 49-річну Ірину кулаками. Проте врятувати життя фельдшерці лікарі не змогли.

Ще одна Ірина, 41-річна тернополянка, померла у лікарні на початку березня, після виховання кулаками від чоловіка.  

Відео дня

Героїні нашої історії, 64-річній пенсіонерці з одного із сіл Борщівського району  пощастило більше – вона вижила, хоча її здоров’я суттєво похитнулось. Жінка навіть була присутньою у суді, де на лаві навпроти був її кривдник, а за паспортом, — законний чоловік.

Пішла до церкви і навідала маму: прийшла пізно

Ольга (дані жінки змінені з етичних міркувань – прим. авт.) проживала з чоловіком на одному подвір’ї, але в різних будинках. 17 січня зранку жінка пішла до церкви. Після цього зайшла провідати літню матір. Додому не поспішала, тому повернулась близько 23.00. Двері до її будинку були зачиненими, і вона зрозуміла, що їх закрив чоловік. Пішла до його будинку та просила повернути ключі. Подружжя через це посварилось.

Сварка тривала з пів години. З нервів жінка навіть подряпала благовірного. Ножа та як він опинився в руках чоловіка, каже, не бачила. Але якоїсь миті чоловік підбіг до неї.

— Удару та болі не відчула, але по животі потекла тепла рідина, і я зрозуміла, що то кров, — розповідала у суді пані Ольга. — Побігла до сусідки, де мені надавали першу допомогу…

Згодом експерти виявили у жінки проникаюче поранення черевної стінки справа з пошкодженням серозної оболонки товстої кишки та очеревини, яке за ознакою небезпеки для життя на момент заподіяння належить до тяжкого тілесного ушкодження.

У чоловіка, дії якого слідство кваліфікувало як умисне тяжке тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент заподіяння, — своя версія. Хоча в суді він провину свою визнав і погодився з усіма доказами, зібраними під час слідства. Він пригадав, як пізно ввечері до його будинку прийшла дружина. Вони сварились через ключі, і тоді дружина його подряпала.

Вона його... пробачила

Переконував суд, що ніж був біля нього, і в ході конфлікту він міг нанести удар дружині, однак всіх обставин не пам`ятає. Дружина, пригадував, вийшла, а він через деякий час не знайшов її в будинку і тому подзвонив до сестри, щоб та викликала швидку та поліцію. Як наносив ножові поранення та як ніж опинився в його руках, теж, стверджував, — не пам`ятає. Жодних ран на потерпілій не бачив.

У суді, до речі, дружина… просила не позбавляти обвинуваченого волі. І суд врахував її думку. А ще те, що пенсіонер тяжко хворіє, до кримінальної відповідальності притягується вперше і позитивно характеризується.

— Визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.121 КК України і призначити покарання п`ять років позбавлення волі, — таким був вирок Борщівського райсуду. — На підставі ст.75 КК України засудженого звільнити від відбування покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, визначивши іспитовий строк три роки.

Апеляційна скарга на вирок може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду через Борщівський районний суд.​

Понад півтори тисячі заяв про насилля  — за два місяці

За січень-лютий до територіальних підрозділів поліції області надійшло понад півтори тисячі повідомлень про домашнє насильство. Найбільше зверталися за допомогою жінки.

 — За результатами проведених перевірок поліцейські склали 810 адмінпротоколів на сімейних дебоширів та розпочали 24 кримінальних провадження, — розповів інспектор відділу дільничних офіцерів  управління превентивної діяльності поліції Тернопільщини Дмитро Адамович. — Виїхавши на місце події, правоохоронці оцінюють ситуацію, опитують свідків, очевидців та з урахуванням результатів оцінки ризиків приймають рішення щодо  винесення термінових заборонних приписів кривднику. За два місяці винесено 356 таких приписів.

Найбільше повідомлень про насилля в родинах поліцейські фіксують саме у Тернополі. Вже понад рік тут працює мобільна група з протидії домашньому насильству. За два місяці її працівники здійснили 351 виїзд на такі повідомлення, в кожному третьому випадку факти насильства підтвердилися. Поліцейські склали 149 адмінпротоколів за ст. 173-2 КУпАП та 32 протоколи за ст. 183 КУпАП, відомості за шістьома фактами внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Ми переглянули понад пів сотні вироків у Єдиному реєстрі судових рішень, що стосуються покарань за домашнє насильство. Частина сімейних тиранів відбувається умовними термінами покарання або сотнею-другою годин громадських робіт. У багатьох випадках сторони конфлікту взагалі йшли на примирення…

Що робити, якщо ви стали жертвою домашнього насилля

 — Найперше, що хочеться порадити жінкам в такій ситуації – не бійтесь звертатись за допомогою. Не терпіть, якщо страждаєте від домашнього насилля, — коментує юрист Тернопільського місцевого центру «Безоплатна правова допомога» Оксана Тимчишин. – Обов’язково реагуйте на перші ознаки домашнього насильства. Не чекайте, що це пройде. Тому, що дуже часто, якщо наприклад чоловік б’є один раз – це може повторитись.

При вчиненні над вами насилля – викликайте поліцію та вимагайте складення адміністративного протоколу. Також поліцейські можуть виносити заборонні приписи. За якими насильнику забороняється знаходитись з жертвою та потерпілими в одному приміщенні. Таким припис може видаватись на термін до 10 днів. Також через суд ви можете вимагати обмежувальних приписів. Це заборона наближатись до місць, де перебуває жертва та заборона спілкування.

— Для того, щоб суд міг винести такий припис, у вас має бути достатньо доказів, що ви справді потерпіли, — продовжує юрист. – Тому максимально фіксуйте усю завдану вам шкоду. Якщо це фізичне насилля – зверніться до лікаря та задокументуйте ці всі тілесні пошкодження. Якщо насильство психічне — запишіть свій стан на відео або диктофон. Це саме стосується погроз. Якщо буде запис такої розмови, це може допомогти вам.  

Також важливо розуміти, що у випадку примирення варто таки залишити вашу заяву в правоохоронців. Тому, що якщо насилля вчиняється постійно – міра покарання теж зростає.

Також для боротьби з домашнім насильством в управлінні соціальної політики створили спеціальний підрозділ під назвою «Поліна».  Вони тримають на обліку усі сім’ї, у яких вже вчинялось домашнє насильство. Психологи цього підрозділу працюють і з жертвами насилля та з кривдниками.

Де шукати допомоги

Якщо ви стали жертвою домашнього насилля, можете звернутись за такими контактами: Центр безоплатної правової допомоги — гаряча лінія 0 800 213 103.

Гаряча лінія із боротьби з домашнім насильством ГО «Ла Страда» — 0 800 500 335 або 116 123.

Гаряча лінія з попередження домашнього насильства  1547.

Поліція: 102.

 

Читайте також:

Б’є – значить любить? Вони би тішились життю і жили, аби… не їхні чоловіки

Фельдшерку з Тернопільщини рятували всім світом через проблеми з серцем, а життя забрав рідний чоловік

Померла жінка, яку співмешканець побив через ревнощі

Він каже, що колись вб’є мене: священник порізав свою дружину ножем для хліба, але потім вибачився (18+)

На Тернопільщині чоловік вдарив дружину ножем у груди. Вона не вижила
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Tasha Rom

  • Tasha Rom

    М. ТЕРНОПІЛЬ ВУЛ. ТАРНАВСЬКОГО 4!
    Що таке ОСбб?
    Це коли вилізла правда що під газом мене гвалтують.Швиденько я опинилася фіг зна де. А далі від мешканців будинку я почула що всі питання до Надала. Називається всралися чи як? Надал прийшов але вирішити долю плану екопарковки під вікнами. Що сказав Надал мені особисто в повідомленнях? На це все? Що буде так як хоче більшість.І її якомога швидше встановили. Не дивлячись на численні скарги по стану здоров'я та біду яка мене та матір спіткала. Жоден із сусідів, ні голова Осбб Маліченко А. ані Лупак С. при зустрічі з Надалом не підняв це питання. Значить їх це влаштовує?! Це лише вгрупі вайбер Осбб писали про каву, труби, та забиті каналізації серветками. А також про людей з обмеженими можливостями..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up