Б’є – значить любить? Вони би тішились життю і жили, аби… не їхні чоловіки

Б’є – значить любить? Вони би тішились життю і жили, аби… не їхні чоловіки
  • Дві мученицькі смерті на Тернопільщині досить молодих жінок від рук власних чоловіків, яких ті «виховували» кулаками — і це за два місяці. За дивним збігом, обох закатованих звали Іринами.
  • Лише за два місяці року до поліції надійшло понад півтори тисячі (!) повідомлень про домашнє насилля. Проте вироки для тиранів символічні — умовний термін, громадські роботи, або сторони йдуть на примирення. 
  • Де шукати порятунку і як протистояти домашньому тирану – читайте у матеріалі.

Фельдшерку Ірину рятували всім світом через проблеми з серцем, а життя забрав рідний чоловік. Саме 13 лютого минає два місяці, як її не стало.

Не раз Ірина казала подрузі: «Він мене колись заб’є». Жінка вже роками ходила на роботу, замальовуючи синці, коли це можливо було зробити. Якщо ні – просила відгули, бо соромилась побитою виходити на люди, —  а в селі її поважали і дуже любили. Вона померла у лікарні, де медики 5 днів боролись за життя колеги. Ірині Грундовській з с. Плотича Козівського району було лишень 49.

Два місяці не дожила до 50

Її чоловік Володимир, який на Різдвяні свята обтовк дружину до напівсмерті, — зараз під вартою. Спочатку йому інкримінували побиття дружини, після її смерті статтю перекваліфікували. Суд обрав міру запобіжного заходу – тримання під вартою. Нещодавно минув двомісячний термін, тому знов був суд. І знову мірою запобіжного заходу на найближчі два місяці суд для нього обрав тримання під вартою.

Відео дня

Днями, 8 березня, жінка могла б святкувати своє 50— річчя, але їй назавжди залишиться 49.

Нагадаємо, з відкритою черепно-мозковою травмою в реанімаційне відділення Козівської районної лікарні 8 січня потрапила мешканка села Плотича, що на Тернопільщині. Тяжкі травми 49-річна жінка отримала під час сварки з чоловіком. Суперечка між подружжям виникла 8 січня.

— Чоловік напідпитку повернувся додому, а жінки не застав. Коли ж вона повернулася, розпочалася сильна сварка, — такою була версія правоохоронців. — Розлючений підозрюваний вхопив велику товкачку, якою розминали їжу худобі та щосили вдарив дружину по голові. Від важкої травми вона знепритомніла. Конфлікт завершився викликом бригади екстреної медичної допомоги.

Люди у селі обурились офіційною версією подій. Що нібито Ірини не було вдома, через це чоловік знервувався.

«Він мене колись заб’є»

  • Брехня! Нахабна брехня! – стверджують колеги. – Іра того дня була вдома. З хати практично не виходила. Вона була дуже вправною господинею і готувалась до свят. Все було вимите, наготовлене – від холодців до пляцків. Коли приїхала швидка і забирала Іру – на столі були кутя і пампухи.

Не раз Ірина казала подрузі: «Він мене колись заб’є». Але ніхто й припустити не міг, що Різдвяні свята так трагічно закінчаться…

Коли дружина померла, статтю перекваліфікували – з ч. 1 на ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу України. Тобто, не нанесення тяжких тілесних ушкоджень, але тепер – які призвели до смерті потерпілої. Про це повідомив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета.

Всі, хто знали Ірину, шоковані. Люди кажуть, що це була надзвичайна і абсолютно неконфліктна людина. За чоловіка Володимира, якого підозрюють у побитті дружини, люди говорять неохоче. Він місцевий, з Плотичі. Коли одружився, прийшов жити до батьківської хати Ірини – у зяті.

— Років 6 тому вони офіційно розлучились, – це її батьківська хата, і Іра його вигнала, —  розповіла подруга загиблої, яка просила не називати її даних. —  Він пробував в сестри своєї жити, але там не склалось, і Володя повернувся назад. Іра його настільки боялась, не могла пів слова сказати наперекір. Через то мусила терпіти – він прожив там більше 10 років, прописаний і третина належить йому.

Час від часу їздив на заробітки до Києва. Коли його не було – Іра цвіла. Була доглянута, мала гарний настрій і було видно, що добре виспалась. Тільки з’являвся, —  знову вимучена жінка, побите лице і пригнічений стан.

Коли побиту жінку привезли в лікарню, це була не голова, а місиво, пригадують колеги.

Ірина була в комі після «виховання»

Два дні медики боролися за життя ще однієї Ірини, 41-річної тернополянки, яка потрапила до них у важкому стані 28 лютого. Тілесні ушкодження їй завдав співмешканець. Чоловік “виховував” подругу кулаками, а коли вона зомліла, то викликав швидку.

Її в комі та з церебральною гематомою голови бригада екстреної медичної допомоги госпіталізувала до лікарні, повідомляє відділ комунікації поліції Тернопільської області. Дебошира 1 березня затримали. Тоді йому інкримінували частину 1 статті 121 ККУ.

2 березня 41-річна жінка померла. А чоловіка затримали. Йому інкримінують нанесення умисного тяжкого тілесного ушкодження, що спричинило смерть. Санкція статті карається позбавленням волі на строк від семи до десяти років.

Нагадаємо, за попередньою інформацією, цивільне подружжя іноді ночувало у товариша на вулиці Пирогова в обласному центрі. 28 лютого вони разом з господарем зібралися на квартирі та розпивали спиртні напої. В якийсь момент співмешканець приревнував жінку, і через це виник конфлікт. Залагоджувати його пара пішла до іншої кімнати.

— У ході перевірки стало відомо, що чоловік почав "виховувати" подругу кулаками, - розповів Сергій Крета. — Це побачив знайомий. За його словами, коли він увійшов до кімнати, то товариш сидів на подрузі і бив її рукою по голові. За кілька хвилин сварка завершилася, а за деякий час жінці стало погано. Чоловік викликав швидку.

Священик всі конфлікти з жінкою вирішував кулаками

Порізи на руках, ногах та тілі, обличчя — у гематомах. Так конфлікт у сім’ї вирішував священник родом з Тернопільщини, який служить в парафії у сусідній області. Побита жінка втекла з дітьми до родичів, звернулась в поліцію, але погрози не припинялись. Вона казала, що боїться за своє життя і захистити її нікому.

— Він мене вб’є. Я боюсь, що він колись мене вб’є. Я живу в  страху за своє життя і за своїх дітей, - звернулась у редакцію пані М. (прізвище та ім’я не вказуємо з етичних міркувань). – У сім’ї всяке буває. Бувають суперечки, бувають і сварки. Але щоб до такого? Діти просто бояться його. Вони казали: «Мамо, ми не хочем, щоб тато йшов додому». Все через ці сварки, через ці побої. Зараз такий тиждень Христових мук (розмова відбулась 16 квітня 2020 р. — прим.ред), і я сама теж терплю. Я знаю, що він священник. І це біда людям, бо як ті люди мають йти в церкву потім і молитись? Але так само не знаю, як мені бути. Бо він приходить додому з церкви і вдома така біда. 

Жінка розповідала, що під час останньої сварки чоловік різав її ножем для хліба, бив по голові та тілі. І це не єдиний випадок, запевняла вона. Побої чоловік наносив їй раз у кілька місяців. Із синців жінка не виходила. Жила сім’я у сусідній області. Там і служить священник у одній з церков. Після останніх побоїв жінка разом з дітьми, яким 6 та 9 років, втекла на Тернопільщину до своєї сестри. Вже тут вона звернулась у поліцію та зняла побої. 

Понад півтори тисячі заяв про насилля  — за два місяці

За січень-лютий до територіальних підрозділів поліції області надійшло понад півтори тисячі повідомлень про домашнє насильство. Найбільше зверталися за допомогою жінки.

 — За результатами проведених перевірок поліцейські склали 810 адмінпротоколів на сімейних дебоширів та розпочали 24 кримінальних провадження, — розповів інспектор відділу дільничних офіцерів  управління превентивної діяльності поліції Тернопільщини Дмитро Адамович. — Виїхавши на місце події, правоохоронці оцінюють ситуацію, опитують свідків, очевидців та з урахуванням результатів оцінки ризиків приймають рішення щодо  винесення термінових заборонних приписів кривднику. За два місяці винесено 356 таких приписів.

Найбільше повідомлень про насилля в родинах поліцейські фіксують саме у Тернополі. Вже понад рік тут працює мобільна група з протидії домашньому насильству. За два місяці її працівники здійснили 351 виїзд на такі повідомлення, в кожному третьому випадку факти насильства підтвердилися. Поліцейські склали 149 адмінпротоколів за ст. 173-2 КУпАП та 32 протоколи за ст. 183 КУпАП, відомості за шістьома фактами внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Ми переглянули понад пів сотні вироків у Єдиному реєстрі судових рішень, що стосуються покарань за домашнє насильство. Частина сімейних тиранів відбувається умовними термінами покарання або сотнею-другою годин громадських робіт. У багатьох випадках сторони конфлікту взагалі йшли на примирення…

Що робити, якщо ви стали жертвою домашнього насилля

 — Найперше, що хочеться порадити жінкам в такій ситуації – не бійтесь звертатись за допомогою. Не терпіть, якщо страждаєте від домашнього насилля, — коментує юрист Тернопільського місцевого центру «Безоплатна правова допомога» Оксана Тимчишин. – Обов’язково реагуйте на перші ознаки домашнього насильства. Не чекайте, що це пройде. Тому, що дуже часто, якщо наприклад чоловік б’є один раз – це може повторитись.

При вчиненні над вами насилля – викликайте поліцію та вимагайте складення адміністративного протоколу. Також поліцейські можуть виносити заборонні приписи. За якими насильнику забороняється знаходитись з жертвою та потерпілими в одному приміщенні. Таким припис може видаватись на термін до 10 днів. Також через суд ви можете вимагати обмежувальних приписів. Це заборона наближатись до місць, де перебуває жертва та заборона спілкування.

— Для того, щоб суд міг винести такий припис, у вас має бути достатньо доказів, що ви справді потерпіли, — продовжує юрист. – Тому максимально фіксуйте усю завдану вам шкоду. Якщо це фізичне насилля – зверніться до лікаря та задокументуйте ці всі тілесні пошкодження. Якщо насильство психічне — запишіть свій стан на відео або диктофон. Це саме стосується погроз. Якщо буде запис такої розмови, це може допомогти вам.  

Також важливо розуміти, що у випадку примирення варто таки залишити вашу заяву в правоохоронців. Тому, що якщо насилля вчиняється постійно – міра покарання теж зростає.

Також для боротьби з домашнім насильством в управлінні соціальної політики створили спеціальний підрозділ під назвою «Поліна».  Вони тримають на обліку усі сім’ї, у яких вже вчинялось домашнє насильство. Психологи цього підрозділу працюють і з жертвами насилля та з кривдниками.

Де шукати допомоги?

Якщо ви стали жертвою домашнього насилля, можете звернутись за такими контактами: Центр безоплатної правової допомоги — гаряча лінія 0 800 213 103.

Гаряча лінія із боротьби з домашнім насильством ГО «Ла Страда» — 0 800 500 335 або 116 123.

Гаряча лінія з попередження домашнього насильства  1547.

Поліція: 102.

Читайте також

Фельдшерку з Тернопільщини рятували всім світом через проблеми з серцем, а життя забрав рідний чоловік
Померла жінка, яку співмешканець побив через ревнощі

Він каже, що колись вб’є мене: священник порізав свою дружину ножем для хліба, але потім вибачився (18+)
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Maria Yasinska

    А чому не судять пияка ,на що чекають пулю в лоб і закінчилось ,смерть за смерть
  • Саша Шашкун

    Таких. Намисці. Рострілювати
  • Halyna Klak

    Хто придумав фразу. Бє значить любить. Що це за дурдом. Господи шкода жінок.
  • Nata Yavorivska

    Я собі не уявляю щоб мене побив чоловік, або ще хтось. Так, жінка слабше за чоловіка, але йому б то з рук все рівне  не зійшло... Обійшлась би без поліції. Шкода жінок. Бідні.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up