Ісус був біженцем, як і Мар'ям

Ісус був біженцем, як і Мар'ям

Зворушливу історію дівчинки-переселенки описала у своїй новій книжці «Мене звати Мар'ям» письменниця Надійка Гербіш, провівши паралель між біблійними подіями і сучасними біженцями.

У новій книжці Надійки Гербіш «Мене звати Мар'ям» всього 48 сторінок. Вона має тверду палітурку і чудові ілюстрації. Та найголовнішою є історія маленької дівчинки-біженки, яка розчулює читача аж до сліз. Не дарма «Мене звати Мар'ям» отримала нагороду «Соціальна книжка року» від простору української дитячої книги «Барабука». До речі, переможця у даній номінації визначали вперше.

Глибоко різдвяна історія

«Мене звати Мар’ям» – глибоко різдвяна історія – вийшла задовго до Різдва, на вересневий Форум, бо я дуже просила видавців не видавати її в грудні: у той час усім хочеться бути хорошими й творити дива для інших; але як було б добре зберегти «дух Різдва» впродовж року, байдуже, чи то пора, коли хочеться на шезлонг під пальми, чи коли пахне гарбузовим пирогом, а з прогулянок приносяться гори красивих листочків, а чи коли земля раптом стає із безароматної – дуже духмяною і просить посіяти в неї зернятка», – написала на своєму блозі Надійка Гербіш.

Відео дня

А ще авторка виокремила чи не найкращий відгук на її книжку. Він опублікований на сайті www.chytomo.com. «Надійка Гербіш пропонує читачеві чітку паралель між біблійними подіями народження Ісуса і… сучасними біженцями. Бо ж Сімейство фактично теж було біженцями – втеча до Єгипту, загроза життю дитини, вимушеність покинути рідну землю. І важливо, що авторка про Різдво Ісуса згадує аж вкінці історії про Мар’ям – як останній, проте найважливіший штрих.

А протягом всієї розповіді читач бачить очима дівчинки Мар’ям новий дім, в якому їй і її сім’ї доводиться шукати прихисток, вчитися наново жити в нових культурних умовах, в іншому соціумі. Тому дуже конкретні обставини, складна ситуація сім’ї Мар’ям прекрасно дозволяє переосмислити й саме Різдво. Різдво як подію, яка не була насправді радісною і такою легкою.

Так, радість була на землі й на небі, але водночас це було передчуття смутку. Тому важливо читати історію Мар’ям, щоб, по-перше, вчитися співпереживати і розуміти іншого у всіх значеннях цього слова, а по-друге, поглянути на себе як на того, хто може давати прихисток, хто може бути вирозумілим та милосердним. Хто бачить Ісуса у кожному зустрічному».

Відмовили у трьох видавництвах

У Тернополі презентація книжки Надійки Гербіш «Мене звати Мар'ям» відбулася в книгарні «Є» в день святого Миколая.

Авторка розповіла, що книжку вона писала під час свого навчання в Польщі. При чому зробила це досить швидко. Проте згодом виникли певні труднощі. Складність полягала в тому, що письменниця сама пережила ті відчуття, які були в героїні.  До того ж між написанням і виходом книжки минуло аж два роки. Така ситуація в письменницькій практиці Надійки Гербіш була вперше.

– Я створила цю книжку майже на одному подихові, – каже авторка. – Приходила з пар і сідала за неї. Мені дуже хотілося написати її якомога швидше. Мій чоловік дуже допоміг, взявши на себе чимало моїх обов’язків. Тож я думала, що й далі буде так легко.

Коли надіслала готовий текст у видавництво, там попередньо погодились його надрукувати, але через якийсь час вирішили, що це заскладна тема і відмовились видати книжку. Надійка Гербіш надіслала її в інше видавництво, яке також спочатку погодилось, а потім відмовилось друкувати. Та ж історія повторилась і з третім видавництвом. І лише у «Віваті» книгу взяли, проте видали її аж через рік.

- «Мене звати Мар'ям» – моя дванадцята книга, – каже письменниця. – Вона сама до мене прийшла, тож мені не треба було щось вигадувати. Я прийняла її, прожила, а потім відпустила. Це був складний процес.

Дослідила проблеми біженців

Завдяки цій книжці Надійка Гербіш змінила тему своєї магістерської роботи, вирішивши досліджувати питання освітньої практики в інтеграції біженців.

- Пишучи книгу «Мене звати Мар'ям», я багато спілкувалася з людьми, які мали схожий досвід, – зазначає вона. –  Робила інтерв’ю з біженцями та з тими, які з ними працюють. Підійшла до цього з наукової точки зору. За звичай, я свої книжки не перечитую, але цю вирішила прочитати бабці. Вона розплакалась. Щоб заспокоїти її, я сказала, що всю цю історію вигадала, хоча насправді кожному слову цієї дівчинки я вірю сама. Це тому, що в книжку вмістився зріз моїх особистих переживань і досвіду.

Також письменниця додала, що своїй доньці прочитає її після того, як дівчинці виповниться 5 рочків, щоб вона зрозуміла і відчула текст. Надійка Гербіш сподівається на екранізацію даної історії.

Нове життя дівчинки Мар'ям

- Я навмисне не називаю країну, з якої походить дівчинка, як і ту, куди вона переселяється, – каже Надійка Гербіш. – Це може бути Сирія, Пакистан чи будь-яка інша східна країна того регіону. Тут є ниточка історії, на яку нанизані образи, а все інше можна додумати й переосмислити. До речі, американська редакторка, котра працювала над твором, сказала, що може вгадати всі ці місця по словах, які я використала. Вона здогадалася, що йдеться про іракських курдів. З деталями побуту мене насправді знайомив мій одногрупник, іракський курд.

Пишучи книжку, авторка думала і про українських біженців із Донбасу. Проте вирішила абстрагуватись, аби уникнути питань спекулятивного характеру, бо, на її думку, легше говорити про те, що відбувається у нас, дивлячись через призму іншості.

Зацікавить дітей і дорослих

На думку Надійки Гербіш, після Майдану і війни, яка досі триває, українське суспільство дуже змінилося. Тому книги на соціальну тематику наразі є досить актуальними.

— У нас книжки на соціальні теми щойно почали з’являтися, – каже письменниця. – На Заході такі вже занепадають, адже в них нема гострої потреби за щось боротися. Там література стає більш розважальною, а нам ще потрібно все це проговорити.

Письменниця спеціально обрала дитячий формат книги, хоч вона буде цікава і для дорослих.

Надійка Гербіш зазначила, що на Франкфуртському книжковому ярмарку видавництва кількох країн, де є криза з біженцями, взяли книжку «Мене звати Мар'ям» на огляд. Тож, імовірно, її перекладуть іншими мовами.

У найближчих творчих планах авторки – написати книгу про Різдво для дорослих, оскільки дитячі книжки цієї тематики у неї вже є. А ще Надійка Гербіш і далі писатиме нон-фікшн (особливий літературний жанр, для якого характерна побудова сюжетної лінії винятково на реальних подіях – прим. ред.) та «живі» книги для дітей. До речі, невдовзі вийде продовження  серії «Мандрівки з Чарівним Атласом». Останнім містом із цього циклу стане Збараж, звідки родом сама письменниця.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Петро Білецький

    Ісус був не біженцев а вигнанцем, а це різні речі !!!
  • Tarnopol Mst

    Зворушливі до сліз нижечки пишуть про біженку-дівчину Марям,а пофакту приїзджають не такі дівчатка,тисячі агресивних дядків,Абдула,Мохамед, і т,д.  Зі своєю помийною культурою,яка довела їхню країну до розрухи та печерного стану.І тепер вони хочуть ту ж культуру привиати тим народам,на терени який прийшли Троянський кінь.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up