У Тернополі зніматимуть і кіно, і мультики

У Тернополі зніматимуть і кіно, і мультики

У Кіношколі тернопільські діти мають змогу освоїти перші ази кіномистецтва. Навчають їх кращі аси зі всієї України. Наразі планують ще і відкриття Кіномайстерні, тож тернополяни зможуть спробувати себе і в ролі акторів, і сценаристів різножанрових фільмів.

Хоча кіноіндустрія в нашій країні представлена не так масштабно, як в інших державах світу, ми поступово розвиваємось у цьому напрямку. А тепер і Тернопіль може похвалитися своїми досягненнями у галузі виробництва фільмів.

21 жовтня в місті вже розпочала свою роботу креативна Кіношкола. Юні учні активно здобувають знання, пробують себе в ролі кіногероїв та мріють про великі повнометражні фільми. Окрім того, Номінаційний комітет озвучив переможців серед авторів проектів Громадського бюджету. І одна з великих ініціатив, яка отримала перемогу завдяки голосуванню тернополян,  – це створення Кіномайстерні. Таким чином, у місті збираються робити якісний кінопродукт – знімати різножанрові фільми, проморолики, мультиплікації, кліпи, соціальну рекламу тощо. Як це відбуватиметься на практиці, хто з тернополян зможе взяти участь у  кастингах та стати зіркою кіно, поговорили під час онлайн-чату на сайті «20 хвилин».

Заступник міського голови, керівник Тернопільської кінокомісії Леонід Бицюра, який до речі, рік тому став ініціатором створення Всеукраїнського форуму «Кінохвиля», детально розповів про перші зрушення в цьому напрямку.

Відео дня

- За всі 26 років незалежності України в Тернополі зняли лише три фільми. І стільки ж кінострічок нам вдалось зробити за попередній рік. Один з фільмів, до слова, знімали за кошти  державного бюджету, - наголошує він. – Решту часу ми працювали над тим, аби створити потужну інфраструктуру процесу кіновиробництва, яка дозволила б реалізувати продюсерські та режисерські проекти, сформувати майданчик для спілкування сценаристів та режисерів, забезпечити їм якісний пошук акторського складу, локацій, відпрацювання усіх організаційних питань, які пов’язані з виробництвом кіно.

За словами гостя програми, Тернопіль наразі не готовий до масштабного кіновиробництва, але поступово включатися у цей потік вже можна.

- Ми наразі маємо контакти з усіма активними режисерськими та продюсерськими групами в Україні, - наголошує він. – Перемогою стало й те, що ми маємо представництво в українській Кіноакадемії.

Перед тим, як створити Кінокомісії у Тернополі, фахівці активно вивчали досвід не лише сусідніх регіонів – Трускавця та Львова, а й інших країн – Італії, Франції, Грузії.

- Цьогоріч Верховна рада прийняла ряд законопроектів, які стимулюватимуть процес кіновиробництва. Зокрема, вже є законно визначений механізм створення тих же самих кінокомісій. Регіони і міста досить сильно конкурують в цій галузі між собою. Тернопіль може скласти противагу, і це тішить, - зауважує Леонід Бицюра.

 

Найцікавіші обговорення з сайту «20 хвилин»:

 

Від редакції

Кінокомісії мають на меті об’єднати зусилля кінорежисерів сценаристів, акторів, а також місцевих підприємців. На скільки останні готові інвестувати свої кошти в цей напрямок?

Леонід Бицюра

Підприємці, звісно, обережно ставляться до цієї справи. Але є немало таких, які готові допомогти із фінансуванням проектів. Люди чітко розуміють, що Тернопільщина не має таких яскравих переваг у рекламуванні регіону, аби конкурувати з іншими областями. Тим не менш, саме кіно є одним із дієвим механізмів промоції краю, представлення наших природних, археологічних та історичних пам’яток.

З бюджету на кіновиробництво йдуть мінімальні кошти, основна ніша лягає ж на плечі місцевих підприємців, за що їм дуже вдячні.

 

Анна

Хто може навчатися у Кіношколі? Чи беруть там дорослих?

Наталія Чорна

Аби апробувати новий підхід до навчання, який не використовують в інших регіонах країни, ми спробували провести кіномайстерню «Тернополятко». Протягом двох тижнів під проводом відомих мультиплікаторів діти зробили два мультфільми. Під егідою режисерів Нікона Романченка та Катерини Горностай вони зняли короткометражку. Побачивши позитивні плоди своєї праці, власне, ми і вирішили створити Кіношколу. До нас можуть приходити діти з 8-9 років і аж до 15. У Тернополі також запрацював Кіносадочок, де дітки з 3 років можуть вивчати ази кіномайстерності.

 

Helga Soloha
Чим будуть відрізнятися знання отриманні в Кіношколі від театральної майстерності?

Наталія Чорна

Ми працюємо над створенням нового світу, над можливістю самому змінювати світ, показувати іншим світ своїми очима. У школі ми розвиваємо творчу уяву, вміння працювати з монтажними програмами, розповідаємо, як правильно виставити світло, налаштувати звук, як правильно зняти чи ввійти в кадр. У нас потужний професійний колектив: тележурналіст Наталя Стецюк, адже один з напрямків навчання – телевиробництво, письменниця Ірина Мацко, мультиплікатор Олена Мудра, відеооператори Антон Марчевський,  Віталій Цицура,  багатогранна Оксана Ратушняк, котра очолює «Медіалаб», педагог, психолог Наталя Попович. Ми співпрацюємо з акторкою Тетяною Панькевич, чия акторська школа – одна з найпотужніших. У нас викладають  заслужена артистка України Віра Самчук, народний артист України В’ячеслав Хім’як. Кіноакторську майстерність викладає відома кіноактриса Вероніка Шостак, тернополяни можуть знати її за фільмами «Брати», «Ізі». Режисерську майстерність – режисер, очільниця «Сучасного Українського Кіно» (СУК) Валерія Сочивець,  про особливості знімального процесу, кінознавство - режисери Нікон Романченко, Катерина Горностай, Тарас  Химич. Опікуються  нашою Кіношколою і режисери Вікторія Трофіменко, Заза Буадзе, кіноакториса Римма Зюбіна, актор і режисер Олег Мосійчук, кіносценарист Андрій Кокотюха. Є у нас і курс кінокритики, лекції читатиме Антон Філатов.

 

Наталія

Чим конкретно займаються малі тернополяни у школі?

Наталія Чорна

Наразі діти працюють над створенням фільмів. Хтось готуватиме документальне кіно, хтось – історичне. Наші дітки – це як країна в країні: вони і режисери, і кіносценаристи, і актори. Вони самі і монтуватимуть, і  виставлятимуть світло, і самі ж займатимуться потім промоцією фільмів.

 

Від редакції

Чи готові закордонні експерти їхати в Тернопіль, аби сприяти розвитку кіноіндустрії?

Леонід Бицюра

Нам вже вдалося залучити до співпраці чеського режисера та продюсера Віктора Вільгельма, керівників італійських кінокомісій.

Для іноземних представників Тернопільщина – незнаний край. Ми виявили, що більшість із наших гостей ніколи не були на Тернопіллі. Якось для восьми режисерів ми зробили турне двома районами нашої області. Вони показували, що їх цікавить у нас зі своєї професійної точки зору. Це зовсім не те, що бачать туристи чи пересічні тернополяни. Ми плануємо сформувати базу кінолокацій, яку представимо на Кінофорумі, що відбудеться у грудні. Це, власне, те, що буде нашою перевагою. Адже в Україні в жодному регіоні не існує ні аналогічної бази кінолокацій, ні єдиної бази даних акторів.

 

Від редакції

Чи брали учні Кіношколи участь в кастингах?

Наталія Чорна

Так, багато наших діток вже беруть участь у зйомках. У Тернополі направду особливі малюки, адже вони тягнуться до мистецтва.

Леонід Бицюра

Одна з кращих кастинг-директорів України Алла Самойленко приїжджала в Тернопіль. Вона зауважила, що дитяче кіно – величезний незайманий пласт роботи, який потрібно розвивати. Через конфлікт із Росією, ми відмовились від величезного обсягу їхнього кінопродукції. Тож нам потрібно активно працювати над тим, аби мати власне кіновиробництво. На зйомки одного фільму потрібен щонайменше рік. Ви уявіть, скільки часу потрібно, аби ми могло похвалитися потужною кіноіндустрією.

 

Ілля

А навчатись можуть лише діти? Чи дорослі теж?

Наталія Чорна

Плануємо оголосити майстер-класи, які триватимуть впродовж кількох тижнів. Вони матимуть окремі спрямування: режисури, кіноакторської гри, монтажу фільмів. Формуємо викладацький склад лекторів, які приїдуть в Тернопіль. Сподіваємось, що спільними зусиллями про Тернопіль говоритимуть як про місто, сповнене творенням нових кінострічок. У нас може народитися якісне українське кіно.

 

Від редакції

Чи відчувається підтримка держави в галузі кіновиробництва?

Ленід Бицюра

На щастя, є ряд змін і в податковому законодавстві, зокрема, звільнення від сплати ПДВ. Є позитивні зрушення і в митному кодексі, які звільняють від мита імпорт техніки для виробництва чи показу кіно. За рік, коли ми ретельно відслідковуємо процес виробництва фільмів, бачимо суттєву різницю. Для прикладу, словацько-ураїнський фільм «Межа» входить у трійку кінострічок, які будуть номінуватися на «Оскар».

 

ДОВІДКА

З усіма питаннями щодо роботи Кіношколи можна звертатися за телефоном: 0-67-72-73-382 (Наталія Чорна).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо потім він добровільно мобілізувався 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up