Вірші трьох поетес зібрали в книжку-пазл

Вірші трьох поетес зібрали в книжку-пазл

Інклюзивний проєкт «Крила життя» об’єднав трьох мисткинь, які маючи проблеми  зі здоров’ям, пишуть чудові вірші і надихають інших ніколи не здаватися.

Нестандартну книгу-пазл «Крила життя», яка вийшла у видавництві «Крок», презентували у тернопільській книгарні «Є». До неї увійшли поезій трьох дівчат з обмеженими фізичними можливостями. Вони живуть у різних куточках України – Надія Гаврилюк у Києві, Тетяна Гладиш у Херсоні, Юлія Ткачова у смт. Нова Водомага на Харківщині. Спілкуються у соціальних мережах, мають власні поетичні збірки. Завдяки тернопільській літературознавцю, літературному критику журналістці Юлії Починок побачила світ спільна книга трьох поетес.

Творчість трьох авторок

Проєкт «Крила життя» покликаний у щонайширший спосіб продемонструвати важливість інклюзивного підходу до людей з особливими потребами сьогодні. Цей творчий мікс у вигляді книги містить наукове обґрунтування, поетичну подачу творчості трьох авторок з різних областей України – Києва, Харківщини та Херсонщини, а також фоторепродукцію у колажному форматі вишиваних картин Тетяни Гладиш.

  • Це яскравий приклад того, як люди з інвалідністю можуть не лише демонструвати нам свою творчість, а також і бути досить успішними, – зазначила Юлія Починок. – Вас очікує інтелектуальне знайомство з творчістю Тетяни Гладиш, Надії Гаврилюк та Юлії Ткачової.

У Тернополі книжку «Крила життя» представляли співавторка Надія Гаврилюк і автор передмови та післямови Юлія Починок.

Відео дня
  • Насправді дуже важливо підтримувати творчих людей, які мають обмежені фізичні можливості, – каже пані Юлія. – Такі проєкти є цікавими з погляду того, як людина може змінюватися, як може себе по-іншому відчувати, вміти багато чому протистояти в цьому житті і боротися за свої внутрішні відчуття чи переживання. Такі проєкти дають зрозуміти всім, що обмежені фізичні можливості не є причиною того, що людина не може себе повноцінно реалізовувати у суспільстві.

На думку модератора презентації Юрія Матевощука, книжка не даремно має назву «Крила життя», бо вона дійсно окрилює.

Проєкт, що долає прірву

На презентацію завітала з Києва поетеса Надія Гаврилюк, яка народилась у Теребовлі. Вона розповіла про те, як реалізовувався даний проєкт.

  • Це сталося завдяки моїй землячці Юлії Починок, яка запропонувала зробити щось цікаве, нестандартне і потрібне, – каже Надія Гаврилюк. – До нас долучилися дві мої знайомі – Тетяна Гладиш і Юлія Ткачова, з якими ми спілкуємося через соціальні мережі. Так з’явилась наша спільна книга «Крила життя». Назву придумали спонтанно.

Поетесі дуже сподобалось, що на обкладинці зображена зелена пташка, адже це колір надії на краще життя.

  • Завдяки таким проєктам люди з обмеженими фізичними можливостями вчаться бути прикладом для когось іншого, щоб не опустилися руки, щоб не забракло сил боротися, творити попри всі несприятливі обставини, – додає пані Надія. – На жаль, у нас суспільство ще бар’єрне, як у фізичному, так і в психологічному плані, тому людину з обмеженими можливостями не завжди сприймають як повноцінну, повноправну, повносправну і успішну. Цей проєкт покликаний здолати цю прірву.

Їхні вірші окрилюють інших

Надія Гаврилюк – випускниця Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Кандидат філологічних наук з фаху «Теорія літератури». Надія Гаврилюк – віршознавець, хоча ще першокурсницею дала собі обіцянку не займатись літературознавством. Проте вже на третьому курсі змінила думку, адже хотіла відшліфувати свій поетичний талант. У її художньому доробку шість збірок віршів – «Щемить душа моя, щемить», «Долання меж»,  «Танго хуртовини», «Еверест любові», «Esperanto», «Дольки днів».

Тетяна Гладиш – журналіст, поетеса, вишивальниця, параолімпійська спортсменка. Вона зайняла одне з призових місць у минулорічному конкурсі від «Самовидця» зі своїм «Репортажем із чотирьох стін». Автор збірки поезій «Я спробую намалювати диво».

Юлія Ткачова – поетеса, авторка збірок «Перевтілення» і «За склом». Дипломант обласного огляду-конкурсу творчої молоді з особливими потребами «Маленький Парнас 2012», переможець і дипломант літературного конкурсу-огляду «Молода Слобожанщина», лауреат конкурсу «Сад Шевченка».

Кожна з цих трьох дівчат має проблеми з опорно-руховим апаратом. У житті їм чи не щодня доводиться долати різні випробування. Проте попри все вони знайшли своє місце під сонцем, здобули освіту, розвивають свої таланти. Ці три тендітні й водночас мужні дівчини є прикладом для всіх інших, як не впадати у відчай, не зневіритися, не розчаруватися. Їхні вірші сповнені світла, душевного тепла, віри, надії, любові і глибокої мудрості.

До речі, за словами Юлії Починок, книга «Крила життя» є першим пазлом у великому проєкті.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:10 У Кутківецький ліс викликали дві «швидких» , там знайшли непритомних підлітків (ОНОВЛЮЄТЬСЯ) 18:01 На Тернопільщині в останню путь провели 50-річного священника 17:01 Під час гасіння пожежі у свинокомплексі в Тернопільськомцу районі врятували 650 свиней 16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up