Забутий палац з околиці — маєток на Кутковецькій горі

Забутий палац з околиці — маєток на Кутковецькій горі
Руїни загадкової будівлі на Кутковецькій горі знаходять тернополяни на світлинах і листівках із довоєнних часів. В Інтернеті обговорюють, що ж це за пам'ятка. Виявляється, це може бути маєток місцевого підприємця і багатія Рудольфа Галля та його нащадків.


“Привіт! Може, тобі щось відомо про цей об'єкт? Знайомий каже, що це костелик на Загребеллі, якщо це так, то який саме? Можливо, є бодай якась інформація? Інші знайомі припускають, що це частина маєтку Галля на Кутківецькій горі”, - написав до автора статті шукач забутої історії Тернополя Тарас Циклиняк.
А й справді, на Кутковецькій горі тепер парк “Загребеля”, який ще місцеві називають лісом. Тут часто збираються на пікніки студенти, господарі вигулюють собак... І майже ніхто не знає, що перед Першою світовою на пагорбі біля телевишки стояв величний палац. Білі стіни тієї будівлі було видно навіть із залізничного моста, що між теперішніми вул. Крушельницької та Збаразькою.
Пошуки — із картою
Чи не усі факти, які мають краєзнавці про палац родини Галлів, — це те, що він стояв на Кутковецькій горі, а також старі карти і декілька світлин.
- Фото - зі збірки Чеслава Бліхарського, а вони — переважно довоєнні. Та й місто на тій світлині з руїнами виглядає надто цілим, як на Другу світову війну. А ще, якщо припустити, що це міжвоєнний період, то виникає питання: чому маєток такої заможної людини міста не був зображеним на жодній листівці? - продовжує Тарас Циклиняк.
Справді, на фотографії із загадковими руїнами місто не таке знищене, як після 1917-го. Натомість впадають у вічі будівлі казарм австрійської армії зліва від замку. Ті казарми називали ще кошарами. У наші дні на їхньому місці стоїть перинатальний центр “Мати і дитина”.
Одначе найбільше з пошуками будівлі на Кутковецькій горі, з якої можна було це все оглядати, допомагає географія. Вид із вікна будинку може точно вказати на те, де він стояв, навіть якщо самого будинку вже десятки років не існує. Із руїн виглядає так, що замок майже закриває собою низ парафіяльного костелу (стояв на місці ЦУМу — прим. ред.).


Тож таємнича споруда, замок і костел стояли на одній умовній лінії. Проводимо цю лінію на старій карті і виходимо на Кутківецьку гору — якраз на велику споруду. Саме вона, вочевидь, і була палацом, адже стоїть приблизно там, те тепер вишка.
- Я спеціально обійшов уздовж і впоперек Кутковецьку гору, там, де був маєток, - (телевежа) місце просто чудове. На самій горі з красивим видом на центр, - говорить Тарас Циклиняк.
Забуті бізнесмени Галлі
Утім, якщо про тернопільську резиденцію Галлів відомо небагато, то про них самих історики таки щось написали.

“1873 р. наприкінці року з'явився найбільший промисловий заклад Тернополя, що забезпечив роботою майже 100 осіб, — американський паровий млин Рудольфа Галля”, - подає у “Хроніці міста Тернополя” Ігор Дуда.
Час появи Галлів у Тернополі — не випадковий. Додаткового поштовху для розвитку бізнесу в місті надала поява залізниці у 1871-му. Відтоді зникло багато проблем із транспортуванням подільського зерна і борошна на захід. І Галлі про це добре знали.
Займалися представники цієї родини також політикою.
“Під час виборів австрійського парламенту 1907 р.
Кандидували русин о. Володимир Громницький і єврей Рудольф Ґалль, власник парового млина. Багач Ґалль пообіцяв полякам побудувати своїм коштом костьол і завдяки цьому здобув 2905 голосів, о. Громницький — 1763”, - пише Ігор Дуда.

А через два роки Галль вирішив, як у Тернополі поділити місце для зведення польської та української гімназій. Польській віддали зручнішу вул. Конарського — теперішню вул. Грушевського, а українській - Камінну.
“1913р. Одне із найбільших підприємств — паровий млин Рудольфа Галля — через брак коштів перестав діяти. Зупинився і млин Якуба та Давида Бартфельдів на Загребеллі”, інформує нас знову пан Дуда.
Збереглася ще інформація, що бізнес у Рудольфа перейняв Якуб Галль із синами. Остаточно млин Галлів зруйнували під час Першої світової війни. Тернопіль втратив велике підприємство. Як-не-як, а той млин, згідно з матеріалами Держархіву Тернопільської області, міг за добу намолоти 24 тисячі кілограмів борошна.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Anonymous

    А називається то місце ЗОЛОТА ГОРА, а не Кутковецька. А є ще Циганська, Біла, Княжа, всього сім...
  • Anonymous

    - А й справді, на Кутковецькій горі тепер парк “Загребеля”, який ще місцеві називають лісом.- нічо, Вово, мужайся, - вийдеш на пенцію, писатимеш - отам, де була гора з Кутковецьким лісом (за моєї молодості), там тепер великий смітник над болотом, що колись було Комсомольським озером, зробленим москалями. А все знищили ті, кому я , Вова Мароз, вірив палко і повністю, - партія свобода

    Anonymous reply Anonymous

    Став будували не москалі, а ПРОСТІ ТЕРНОПОЛЯНИ: їх зганяли після роботи і після школи на земляні роботи. І людям не платили. У 20хвилин десь була така стаття. І взагалі до Свабоди станя не має ніякого відношення. Ше б всі так критикували політиків, як 20 хвилин. Ототожнення усього, що українське зі Свабодою - то зумисний хід. І вигідний він - самі знаєте кому... Став існував з 1540-х. То правда, що поляки його потім закапарили. Але комуністи не принесли "покращення уже сьогодні". Хіба тим - кого замість репресованих заселили у добротні квартири у Центрі! Так шо не треба ля-ля.

    Anonymous reply Anonymous

    Ви теж згодні, що у всьому винен Сталін? Я вважаю, що патріоти не брешуть, то все москалі винні та жиди! Приходьте на урочисту смолоскипну ходу у вишиванках! Лише так переможимо!

    Anonymous reply Anonymous

    Ти дурень? Та якби довелося сьогодні відбудовувати Тернопіль, так як довелося в 40-50ті, то ні х...я би не було - бо сьогоднішня "НАША" влада, а не проклятв комуняцька, би вкрала все!!! Збудували би собі палаци, і парки ти би теж безплатно садив, але не громадські, для своїх дітей, а приватні для Надалівської бидлоти і їх дітей!!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Влада не наша, не українська, - і в цьому - головна фішка. Поглянь но, хто при владі у державі і Тернополі? Правильно - середня ланка колишньої КПУ і Комсомолу. Так що не треба вірити всім їхнім вишиванкам і клясти українське тільки тому, що якийсь ... одягнув вишиту сорочку. Не потрібно бути стадом. А то спершу проголосують, не розібравшись, а потім ганьблять ту Україну, на чому світ стоїть! І ще - обзивати когось - це визнати свою капітуляцію. Так робили саме комуністи і нацисти. Якщо ти справді обурюєшся - то обурюйся там, де можеш щось змінити, а не під статтями про історію. От вийди під міськраду - і там обурюйся. Обзивати всіх і вся під ніком - ото геройство!!! Влада вже тебе боїться!!! Уже тікає з Тернополя! )))

    Anonymous reply Anonymous

    та як же ж НЕ НАША НЕ СВОЯ влада?!!! Яка середня ланка колишньої КПУ?!! Хто? Та вони хтозна чи в жовтенятах встигли побувати??!!! Надал - 1975р.н., Бицюра - 1977 р.н., Сиротюк - 1978 р.н., Головко - 1983 р.н., Дулеба - 1980 р.н. Та вони дітьми були, коли Союз розвалився!!!! Про яку середню ланку КПУ може йти мова???!!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Повторюю, не варто ототожнювати усіляких... з українською владою. Гітлер - фюрер Німеччини, але не всі німці - фашисти. Сталін - вождь СРСР, але не всі в СРСР були комуністами. Янукович - Президент України, але чи Український Президент? Такі речі треба розрізняти. А щодо середньої ланки: просто варто поглянути на минуле тих діячів: хто ким був, де працював, чи відстоював так палко українські інтереси за СРСР? От і буде відповідь, чи українські вони. Щодо молодших - те ж саме, але вже не в часи незалежної. У деяких сучасних російськомовних фільмах енкаведисти - рятівники мирного населення, а жителі Західної України - поведені неонацисти. І ти гнеш ту ж саму лінію. Хочеться вірити, що ти цього не усвідомлюєш. Інакше, який сенс існування України - давайте всі приєднаємося до Росії? Ось така твоя логіка! Бо іншої твоєї відповіді, окрім "ти дурень", я не бачу. А ти - хто тоді? Ти ж і себе обзиваєш.

    Anonymous reply Anonymous

    я той, хто вміє відрізняти чорне від білого. Не все погане було при комунізмі. Бо як не крути, але наші діти сьогодні ходять в садочки і школи, збудовані "проклятими комуняками", і лікарні збудовані ними ж, і парки посаджені під їх керівництвом... А що, окрім барів-магазинів, збудувала сьогоднішня влада???!!! Я підкреслюю, при владі сьогодні не комуністи, а молода радикально права партія, що позиціонує себе націоналістичною силою без комуністичного минулого!!!! Чомусь і далі закриваються садочки, розпилюються-розпродуються заводи, що годували тисячі сімей і приносили гроші у бюджет країни, закривають лікарні-поліклініки... Я люблю Україну, я патріот і націоналіст, але не у всіх наших бідах, на жаль, винні "кляті москалі і комуняки". Ми самі шкодимо собі набагато більше!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Ой ти і тут нарисовався,? При чому тут свобода?
  • Anonymous

    Боже, яка краса! Особливо перша фотка. Це довершеність!
  • Anonymous

    Да - наші цьоця мали млин -з------ха була з ним.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Мільйони гривень на протезування: родина пораненого Артема Комісарчука благає про допомогу 20:00 З 20 травня знову діятимуть графіки погодинних відключень світла. Шукайте свою вулицю 19:01 Погода на Тернопільщині у найближчий тиждень: варто чекати на грози 18:03 Який вигляд мала школа №4: відтворили фото з одного ракурсу photo_camera Від читача 16:01 BRAMA: Захист Інфопростору від Онлайн Загроз 17:02 Купують дрони, планують подорожі та пікніки: як 11-класники Тернополя святкуватимуть випускний 16:03 Інсульт молодіє: як виявити перші ознаки та що робити для профілактики 15:02 Тернополянин хотів заробити в інтернеті, а натомість втратив тисячі гривень 14:02 У Тернополі відбувся забіг на підтримку ЗСУ: зібрали понад пів мільйона гривень photo_camera 13:02 Бабусю, хочу вишиванку з танчиками і шахедами: тернопільська майстриня поділилась схемою унікальної сорочки photo_camera 12:00 На кордоні затримали двох чоловік з Тернопільщини, які намагались незаконно виїхати 11:02 До 200 гривень за один квиток: скільки коштує доїхати з Тернополя до міст області 10:03 Війна обірвала життя 20-річного воїна-нацгвардійця з Лановеччини Мерджи Даніеля 09:00 Ніжний на смак і виглядає неймовірно: три варіанти салату «Наречена»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up