Апетит у міськради виріс: на одну дитину в садку вже потрібно 1258 грн

Апетит у міськради виріс: на одну дитину в садку вже потрібно 1258 грн

Начальник управління освіти Ольга Похиляк запевняє що довідок про місце реєстрації дітей у навчальних закладах ніхто не вимагає. Втім батьки кажуть, що у садках завідуючі уже збирають «іногородніх». Тим часом, районна та обласна влади готові відповісти місцевим чиновникам.

Коли вже нажретеся? Саме такий меседж закинули пікетувальники міському голові та його прибічникам. Люди хочуть знати, чому вони повинні налагоджувати мости між органами місцевого самоврядування.

- На сесії Надал у такому зверхньому тоні сказав, що ми маємо вибивати гроші у керівників громад та району, бо вони їх отримують з державної субвенції, - розповідає мама двох дітей Ірина Врублевська. – А чому він не вибиває? Законом перебачені трансферти між органами влади, а не людьми. До чого тут ми? Ми ніякі гроші не отримували!

Батьки хочуть знати, за які саме послуги з них вимагають платити космічну суму – 1200 грн.

Відео дня

Довідки вже збирають

Начальник міського управління освіти Ольга Похиляк обіцяла рівно за тиждень прокоментувати ситуацію. Однак досі нічого конкретного сказати не може – чекає на результат зустрічі робочих груп міської та районної влади, яка відбудеться 6 грудня.

Батьки стверджують, що у садках і школах у них вимагають довідки про місце реєстрації дитини. Однак Ольга Похиляк авторитетно заявляє, що цього ніхто не робить, а якщо і робить, то керівники закладів неправильно зрозуміли ситуацію.

- Чекаємо ще тиждень, ніхто довідок не бере, я вам гарантую, - наголошує вона.

Ще до сесії у спілкуванні з журналістом "RIA плюс" начальник управління освіти зауважила, що  голови Байковецької та Великогаївської громад погодились укласти договори про міжбюджетні трансферти з міськрадою.

Ми також спробували розібратися, як саме у міськраді нарахували 1200 грн за місяць перебування «іногородньої» дитини у садку. Заступник начальника міського управління освіти з фінансових питань Олена Пельвецька розповіла, що на рік з бюджету на дошкільні заклади було закладено 143 278 700 грн.

Садки значно подорожчали

Нині життя подорожчало, а отже, і садки також – кошторис вже складає 146 155 500 грн.  Загалом у Тернополі функціонує 38 дошкільних закладів, які відвідують 9 676 дітей (на 1 січня 2017 р. їх нарахували 9 956). Тож, якщо порахувати за формулою: кошти/кількість дітей/12 місяців = 1199 грн. За новими підрахунками, на одного вихованця в дитячому садку нині потрібно вже 1258 грн. І це все – без харчування.

Якщо взяти для прикладу групу в дитсадку яку відвідують в середньому 30 дітей, і на кожного з міського бюджету виділяють хоча б 1200 грн, то в загальному на групу в місяць йде 36 тис. грн.

Виникає зустрічне питання: чому батьки досі за власні кошти роблять ремонти у групах, купують іграшки, допомагають із облаштуванням дитмайданчиків? На що витрачають бюджетні гроші?

800 тис. грн – за переповнення груп

- У ці послуги входять: заробітна плата персоналу, оплата комунальних послуг, компенсація міськради ціни за харчування, придбання дезінфікуючих та інших господарських засобів, медогляд працівників, оплата Інтернету, банківські послуги та інші побутові потреби, - каже пані Олена. – Досить великі кошти сплачуємо за переповнення груп.

У коментарях місцевих ЗМІ головний інспектор з дошкільної освіти міського управління освіти Ірина Антонюк пояснювала, що садочки міста переповнені на 73%. При цьому 1 тис. 126 осіб, які їх відвідують, складають діти, які живуть за межами Тернополя. Органи місцевого самоврядування повинні повернути ті кошти, які виділила держава на кожного члена громади.

Заступник начальника з фінансових питань Олена Пельвецька додає, що в період із січень по листопад вони заплатили 800 тис. грн за переповнення груп у дитячих садках і навчально-виховних комплексах. Лише 7 закладів із 38 додаткових коштів не отримують.

До слова, після подій 30 листопада декотрі тернополяни виступили на захист міської ради, адже аргумент чиновників про брак місць у садках таки зіграв свою роль.

- Чому жителі довколишніх сіл возять дітей у тернопільські садки, коли мають свої? Натомість моя дитина мусить сидіти вдома?- запитує Вікторія Бондар.

Не скрізь є садки

Ми дізналися, що в Тернопільському районі нині функціонує 22 загальнодошкільні заклади, один навчально-виховний комплекс та школа-садок, які відвідують 1295 дітей. З 1 січня року по 24 листопада 2017 року ДНЗ профінансували на 18 603 134, 67 грн. Якщо рахувати за тою ж формулою, що і вище: кошти/кількість дітей/11 місяців (оскільки дані за 11 місяців поточного року), то виходить, що на одну дитину йде 1305 грн.

У районі недостатньо закладів дошкільної освіти. Групи в садках також переповнені: на 100 місць – 113 дітей. Для прикладу, у Великоберезовицькому садку виховується 290 дошкільнят, проектна потужність закладу – 160 місць. А в таких селах, як Біла, Чистилів, Петриків, Підгороднє взагалі відсутні заклади дошкільної освіти.

Про трансферти ніхто не чув

Якщо міська рада хоча б раз зверталась із листами до Тернопільської райдержадміністрації з проханням укласти договори про міжбюджетні трансферти, то в інших районах про це нічого не чули.

Справді, багато дітей, які відвідують тернопільські садки, зареєстровані далеко за межами міста, навіть в інших областях. Про відшкодування коштів там ніхто не чув. Тож тепер батьки стали заручниками ситуації.

Дізнатися, скільки ж грошей натомість виділила міська рада за дітей які зареєстровані в Тернополі, але навчаються в інших районах чи регіонах країни, нам не вдалося. У міському управлінні освіти такого обліку не ведуть. Ми пробували вийти на контакт з міським головою, але безрезультатно. Підготували інформаційний запит. Про результат повідомимо згодом.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (25)
  • Проня Кисілюк

  • Olga Tanina

    ЛЕДАРІ І ТРУТНІ, СВОЄ НЕ БУДУЮТЬ, А НА ЧУЖЕ ЗАСІХАЮТЬ.СЕЛО-ТЕРОРИСТИ.НАГРАБИЛИ ЗЕМЕЛЬ, ЩО САМІ ЦАРІ СТІКО НЕМАЛИ
  • Olga Tanina

    Село-веде себе як ТЕРОРИСТИ, ЗАХОПИЛИ ВСІ ЗЕМЛІ на яких працювати не хоче, і гайда міські споруди захоплювати.Йдіть верощуйте щось, на своїх захоплених паях,везіть в Европу і майте гарні гроші.За вас весь не тілько містяни, а весь світ став голодати.Село, то є ЛЕДАРІ, ТРУТНІ.
  • Катя Попик

    Бо міська рада захищає права, здоров'я, інтереси тернопілян, батьки яких відбудувало то місто, а в іногородніх є свій тато, то нехай подбає про них, створе їм робочі місця, побудує садочки,школи, він за це гроші получає і є менеджером, тобто організатором суспільного життя
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up