Чи потрібно носити шкільну форму

Чи потрібно носити шкільну форму
Фото: Архів редакції Традиційно тернопільські учні приходять у шкільній формі на Свято першого дзвоника. Її нерідко поєднують із вишиванками або у такі свята змінюють форму на вишивані строї. На фото – учні школи №4

Дискусії навколо того, чи потрібна у школі форма, не вщухають уже понад двадцять років. Мають на це питання протилежні погляди і тернополяни. Одні вважають, що форма дисциплінує, інші вважають це пережитком 

 

 

 

Вже двадцять років українські школярі не зобов’язані носити шкільну форму. Точніше на законодавчому рівні ніщо дітей не зобов’язує одягатись в однаковий стрій. Чи носити учням форму, вирішують у кожному навчальному закладі окремо.

Традиційно шкільна форма - додаткові фінансові навантаження для батьків. Адже форма коштує чимало – 500-1000 грн і більше. У той же час, подбавши про форму раз на рік, не доводиться далі мізкувати над щоденним зовнішнім виглядом дитини. Тож вимогу щодо шкільної форми можна розцінювати по-різному. 

- Кожен навчальний заклад згідно із статутом має дорадчі органи, - каже виконувач обов’язків начальника управління освіти і науки Тернопільської облдержадміністрації Ганна Зварич. – Один із найважливіших органів – рада навчального закладу. Туди директор може і не входити, але входять у пропорційній кількості, залежно від кількості учнів, вчителі, батьки, учнівське самоврядування, може бути громадськість. Це такий колегіальний орган, який визначає структуру навчального року. Він же визначає, чи носитимуть учні форму. Якогось законодавчого документа, який зобов’язував би це робити, нема. Але ось такий орган вирішує це питання.

Останні постанови Кабміну і Указ президента про шкільну форму був ще у 1996 році. Утім, цими документами  запровадили форму, кажуть юристи, але не зобов’язали її носити. А за останні 20 років, каже пані Зварич, жодного документа про це більше не було. Тим більше не може бути у часи реформування.

- У рамках реформи навчальним закладам надають більшу автономію, - додає вона. – Реформа передбачає формування суспільства вільних і відповідальних людей. Тож чимало таких питань вирішують самі навчальні заклади.
Єдиний лист, що стосувався форми, був надісланий Міносвіти торік. Він мав рекомендаційний характер. І, зрозуміло, заклади самі вирішували, чи виконувати ці рекомендації.

- У ході декомунізації Міносвіти розсилало лист, у якому просило не використовувати  форму радянського зразка для старшокласників, - каже вона. – Утім, як ми могли бачити, до цієї рекомендації прислухались не всі. 


Форма дисциплінує
Тернопільські батьки щодо згадуваного питання діляться на два протилежні табори. Одні вважають, що форма дисциплінує і зрівнює учнів незалежно від соціального статусу їхніх батьків, інші – форма шкодить формуванню естетичних смаків і заважає самовираженню.


- Шкільну форму у нашій школі носять учні у 1-4-х класах, - каже тернополянка Олена Трач. – Але, як на мене, краще б вимогу носити шкільну форму ставили з класу п’ятого, а не у молодшій школі. Бо в молодшій школі дитина і так особливих вимог не ставить. А вже далі діти, особливо дівчата, починають “сходити з розуму”. Коли в однієї блуза за 200 грн, а в іншої – за 1000, то, звісно, бідніша дитина не почуваєшся комфортно.

Відео дня


За те, що дитина прийшла у школу без форми, вона може отримати зауваження від вчительки. Тож навіть у дні, коли є заняття з фізкультури, учениця приходить у формі, а тоді вже переодягається. А це, каже мама, не зовсім зручно.

- У нашій школі є шкільна форма. Але я не сказала б, що це дуже принципове питання. Якщо дитина прийде без форми, її не сварять, - каже Юлія Тиха. – Моє ставлення двояке: з одного боку, форма ставить усіх діток в однакові умови і допомагає концентруватись на навчанні, а не на тому, хто у чому прийшов, але з іншого, – у дні, коли у дитини фізкультура, незручно переодягатись. Не кожен молодший школяр може переодягнутись за перерву самостійно. Тому у ці дні дитина бере спортивні штани та якусь кофту, яка однаково личить і до класичного, і до спортивного одягу. 

Позитивно оцінює шкільну форму і мама гімназистки Ірина Біла. Жінка каже, що у їхньому навчальному закладі форма для дівчаток – це спідниці або сарафани, піджаки темно-синього або чорного кольору з емблемою закладу. Повний комплект для старшокласників - піджак, спідниця, біла блузка і штани тепер коштують від 1,5 тисячі.

- На мою думку, форма дисциплінує і допомагає зосередитися на навчанні, а не на дурницях, - додає співрозмовниця. – І вона, звісно, потрібна у навчальному закладі. Головне, щоб не доходило до фанатизму. Приміром, у нашій школі дитина не щодня ходить у формі. Учням дозволяють одягати й інший одяг, однак у тих же кольорах, що і форма. Тож якщо дитині незручно у піджаку, вона може одягнути теплу кофту темно-синього кольору. Щоправда, в певні дні, приміром шкільні чи державні свята, однострій обов’язковий.

Діти – не офісні працівники
Не розуміє доцільності носіння форми тернополянка Марія Кравчук. На її думку, форма – пережиток. Сучасні діти, як-от у Фінляндії, вчаться без неї.
- У мене в школі була коричнева форма. Вона нагадувала робу. Я не знаю, чи в класі вона комусь подобалась, але тоді так було, що цього питання навіть ніхто не озвучував. Форма була обов’язковою - і крапка, - каже вона. – Коли ж ми закінчили школу і отримали можливість носити те, що хочеться, то більшість дівчат почали одягатись як папуги –  яскраво і без смаку. І після його минуло ще чимало часу, допоки ми навчались підбирати одяг правильно. 

У її дітей, каже пані Марія, також у школі є форма. Але ніхто їх не змушує неухильно її носити. Школярі, каже вона, одягаються в те, що їм подобається. Причому на діток, які одягнені у дешевший одяг, ніхто пальцями не показує і не насміхається з них.

- Ще жодну дитину форма не змусила вчитись краще, - каже Інна Шевчук. – І ні з одного двієчника не зробила відмінника. Тому не можна змушувати усіх одягатись однаково тільки заради дисципліни. Дитина має вчитись правильно одягатись, підбирати одяг. Має зрозуміти, що і з чим поєднувати. Тому своїх дітей я не змушую. Добре, що і в школі за це не чіпляються. Все-таки діти – не офісні працівники, і в піджаках, класичних брюках, спідницях їм не завжди зручно.  

Читайте також: Навіть колір шкарпеток, колготок і взуття має значення

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Подусовська Наталка

    Нинішня шкільна форма зроблена не з дуже якісного матеріалу, і через те вона дуже кудлатиться під час носіння.Тому своїм школярам я беру костюми темного кольору, оскільки колір форми у нашій школі синій. Але не кожен собі може позволити , та навіть мені трохи дорогувато, бо вартісь одного костюма з більш - менш нормального матеріалу коливається в межах  від 1000 і вище. Та і ходити в ньому мої діти не хочуть, бо не зручно.
  • Драйзер Наталя

    Ходити дітям в формі, яку зараз шиють і дискомфортно, і депресивно. Ніби немає інших кольорів, крім коричневого і синього. Таке і суспільство: сіре і одноманітне!
  • Людмила Лукіян

    я ЗА! форма потрібна. вона налаштовує дитину на "шкільний лад". згадайте свої відчуття у вечірній сукні, джинсах та у діловому костюмі. різниця є? те, що кожет пригадує з свого дитинства - та коричнева дійсно була як роба. сучасні моделі з стречатласу, з мереживом, рюшами і різними кольорами прикольні.

    а на рахунок вирізнятись - і у формі можна бути різними. адже є дешеві за 250 грн, а є за 1500 грн. окрім того, блузки під форму можна одягати різні, взуття також впливає на вигляд. тому це все відносно.

    а для економних допоможуть комісійні магазини, в яких можна за 250 грн придбати гарний якісний комплект форми, який коштує від 1300 грн в бутіку.
  • Оля

    потрібна але не за такі шаленні гроші.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up