Школа, де першокласники та випускники закладають калинові алеї

Школа, де першокласники та випускники закладають калинові алеї

Калинова алея, насаджена першокласниками та випускниками, спортивний комплекс під відкритим небом, літній іншомовний табір, хореографічний ансамбль танцю «Лелеки», що об’їздив із концертами всю Європу, змагання з рукопашного бою, в яких беруть участь навіть дівчата, – це лише декілька особливостей Тернопільської спеціалізованої школи № 7 з поглибленим вивченням іноземних мов.

Велика пришкільна територія

Триповерхове приміщення навчального закладу знаходиться на масиві «Дружба», вул. Юності, 11. Пришкільна територія становить 2, 5 га і включає в себе спортивний комплекс під відкритим небом, калинову алею, яку насаджують першокласники та випускники (щороку кожен перший і одинадцятий клас садить кущ калини), гай, закладений з нагоди 60-річчя навчального закладу, дитячий майданчик для учнів початкової школи.

Відео дня

При вході діє система контролю Smarsy. У просторому холі є гардероб та лавки, виготовлені учнями на уроках трудового навчання. Також на першому поверсі розміщений зал ритміки, спортзал, учительська, кабінет директора, бомбосховище міської ради та їдальня зі сценою, приміщення якої при потребі трансформують в актовий зал.

На другому поверсі – класи початкової школи. Щоб діти не навчалися у дві зміни, у широких коридорах добудували 10 невеличких кабінетів. Загалом у школі обладнані 35 навчальних кабінетів, 3 майстерні, два комп’ютерні класи у молодшій та старшій школі, організовано радіомовлення.  У закладі – вільний доступ до мережі Інтернет.

Шукають таланти в кожному

Школа № 7 має свій сайт: www.7.school-info.te.ua, гімн і девіз: «Для талановитого педагога – кожна дитина обдарування». Наразі тут навчаються 731 учень у 26 класах, працюють 73 педагоги. З них – один заслужений вчитель України, 22 вчителі-методисти, 17 старших учителів, один вихователь-методист і один практичний психолог-методист.

- Наше педагогічне кредо: «Для талановитого педагога кожна дитина – обдарування», – зазначає директор навчального закладу Світлана Константинова. – Тому ми стараємося знайти талант у кожному учневі. Усі педагоги нашої школи люблять дітей. Ми плекаємо гідність кожного, виховуємо вільних людей. Усі свої зусилля спрямовуємо на те, щоб наші діти були успішними, компетентними, задоволеними життям.

У 2015 році Тернопільська спеціалізована школа № 7 з поглибленим вивченням іноземних мов відсвяткувала своє 60-ліття. Вона була заснована 10 травня 1955 р. як школа з російською мовою навчання. Перший випуск СШ №7 (34 учні) був у 1956 р., а  перший набір учнів з російською та українською мовами навчання – 1 вересня 1990 р. До 1991 р. навчання вели тільки російською мовою. Останній російськомовний клас випустили у 2000 р. Починаючи з 1 вересня 1997 р., набрали дітей у спеціалізовані класи з поглибленим вивченням англійської мови. У грудні 2004 р. заклад реорганізували в Тернопільську спеціалізовану школу І-ІІІ  ступенів з поглибленим вивченням іноземних мов.

- Вже чотири роки поспіль у перший клас ми набираємо дітей на конкурсній основі, – каже заступник директора Галина Боднарчук. – Конкурс має два етапи. У першому – діти виконують письмове завдання, а другий тур –  це співбесіда у присутності батьків. Головну увагу звертаємо на загальний розвиток дитини.

Серед нагород навчального закладу – титул «Найпрестижніший і найпопулярніший навчальний заклад м. Тернополя» (2009р.), перемога у конкурсі «Найкращий навчальний заклад м. Тернополя» (2011-12 рр.). У 2005, 2007, 2008, 2009 роках школа стала переможцем у номінації «Школа-олімпієць». У 2012 р. педагогічний колектив здобув перемогу на всеукраїнському конкурсі «Флагмани освіти і науки України».

Уже 29 років незмінним директором школи № 7 є відмінник освіти України, лауреат номінацій «Менеджер року» (2006 р.) та «Найавторитетніша колега» (2008 р.) Світлана Константинова.  У роботі їй допомагають заступники – Галина Костюк, Галина Боднарчук,  Людмила Ільчук, Тетяна Губар, Тетяна Кравчук.

Всі вчителі – творчі

Головний принцип роботи педагогів  –  атмосфера дружелюбності у колективі, любов до дітей – запорука успіху. Велика увага приділяється виховній роботі, повноцінному розвитку учнів, відродженню національних традицій, відзначенню свят і пам’ятних подій разом з сім’єю, правовому вихованню.

Упродовж цього року у школі № 7 провели 15 семінарів та 8 майстер-класів для вчителів.

– Наш педагогічний колектив – це сплав молодості, ентузіазму і досвіду, – каже заступник директора Тетяна Губар. – Всі наші вчителі – творчі особистості. Вони неодноразово ставали переможцями конкурсу «Вчитель року». Так, у номінації «Правознавство» у 2015 р. перемогла наша вчителька історії і правознавства Тетяна Кульчицька, яка отримала звання «Заслужений вчитель України». У номінації «Математика» у 2016 р. Людмила Ільчук увійшла в десятку кращих математиків України. У конкурсі «Парадигма освітніх інновацій» наші вчителі також є постійними учасниками та призерами. На міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти» у Києві минулого року Світлана Глуха здобула срібну медаль і диплом, цього року переможцем стала Людмила Ільчук, отримавши диплом і бронзову медаль.

Акцент на іноземних мовах

У школі № 7 учні поглиблено вивчають англійську мову, починаючи з першого класу. Цією мовою викладаються такі дисципліни, як: країнознавство, бізнес-курс, література Англії та Америки, ділове мовлення. У початковій, середній і старшій школі факультативно вчать також і польську мову. Крім того, з п’ятого класу школярі мають можливість опанувати німецьку або французьку. Влітку діє іншомовний табір, який започаткували ще 4 роки тому під слоганом: «Табір – це місце, де мені весело, табір – це місце, куди я хочу повернутися, табір – це місце, де я чогось навчаюся».

Навчальний заклад співпрацює із Тернопільським експериментальним інститутом педагогічної освіти, Тернопільським національним педагогічним університетом ім. В. Гнатюка,Тернопільським національним економічним університетом. Налагоджене й міжнародне співробітництво із початковою школою Avenue Primary School м. Лондон (Великобританія) та школою ім. Станіслава Косткі м.Кельце (Польща).

– До нас приїжджала делегація з Avenue Primary School і привезла програму навчання фонетики у початкових класах, якою нам дозволено користуватися, – розповіла заступник директора Галина Костюк. – Ця програма дозволяє дітям вчити англійську в ігровій формі. Серед наших учнів є переможці програми FLEX, які навчаються в США.

Калинова алея і гай

У школі є свої традиції. Зокрема вже 10 років поспіль на свято Покрови проводять посвяту в першокласники. В цей день діти йдуть на Службу Божу в церкву, а після цього кожен перший клас висаджує кущ калини на калиновій алеї. Також за тиждень до Першого Причастя діти їдуть у Зарваницю.

Навчальний рік закінчується грандіозним родинним святом, що є своєрідним підсумком річної діяльності. На заході нагороджують всіх учнів-переможців різних олімпіад, конкурсів, змагань, а також кращих вчителів. Після цього звітують художні колективи. Одинадцяті класи започаткували калинову алею випускників. До 60-річчя школи заклали гай із 80 дерев.

– Виховний простір у нашій школі є національним, відкритим і демократичним, – зазначає заступник директора Тетяна Кравчук. – У 2008 р. ми започаткували проект «Ми – клас», в рамках якого відбувається моніторинг якості виховної системи школи, створюється атмосфера здорового змагання та конкуренції між класами. Щороку визначаємо найкращий учнівський колектив. Впродовж року відбуваються різноманітні заходи, після кожного з них ми підводимо підсумки і даємо відповідну оцінку кожному класу. У травні визначаємо клас-переможець.

Особливим є те, що даний проект сам на себе заробляє. Виручені кошти йдуть на зміцнення матеріально-технічної бази школи, нагородження переможців олімпіад, конкурсів, змагань. У кінці року на святі останнього дзвоника клас-переможець отримує грошову премію, перехідний кубок та грамоту. Премію витрачають на оплату екскурсійної поїздки.

Школярі займаються й волонтерською діяльністю. Вони допомагають людям похилого віку, бійцям АТО, опікуються вчителями-ветеранами.

- Ми чи не єдина школа, яка випускає підручники із зарубіжної літератури з грифом Міносвіти, – додає директор. – Їх розробляє наша вчителька Ніна Міляновська. Ще одна наша колега – вчителька християнської етики Галина Руда розробила зошит-посібник «Джерело духовності».

Третина учнів танцюють

Для всебічного розвитку учнів та реалізації їхніх творчих нахилів і здібностей у навчальному закладі успішно працюють хореографічний, хоровий, радіопелінгаційний і туристичний гуртки, інформаційно-просвітницька студія «Гарт»,  школа безпеки «Юний рятувальник»,  а також спортивні секції з футболу, баскетболу, карате, аеробіки. Третій рік поспіль на базі школи відбуваються змагання з рукопашного бою між учнями тернопільських шкіл. Серед учасників є багато дівчаток.

- Нашою гордістю є зразковий хореографічний ансамбль танцю «Лелеки», що популяризує народний танець із 1987 року, – розповідає Тетяна Кравчук. – Через руки керівників – Надії Світлик та Зоряни Світлик пройшло понад 4000 дітей. Тут займається третина всіх наших учнів. «Лелеки» – постійні переможці різноманітних конкурсів і фестивалів. Щоліта їдуть у тур Європою. Виступали у Швейцарії, Франції, Німеччині, Італії, Словенії, Польщі, Туреччині, Болгарії та інших країнах, щоразу збираючи аншлаги.

Двоє учнів школи № 7 – Катерина Костишин і Юрій Цуп – отримують стипендію мера Тернополя. Юрій Цуп очолює шкільний парламент. З ініціативи учнівського самоврядування створили радіорубку. Щодня на великій перерві можна почути цікаві радіовипуски.

 

   

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up