У Тернополі міська рада хоче виключати дітей із садків. Батьки готові до війни

У Тернополі міська рада хоче виключати дітей із садків. Батьки готові до війни

Діти, за яких батьки відмовляються платити 1215 грн/міс., не зможуть відвідувати садочки. Так вирішили місцеві чиновники, вони погрожують відрахуванням. Юристи запевняють: це порушення закону, батьки готуються до війни з місцевою владою.

Якщо раніше про те, що на батьківські плечі можуть покласти додаткову плату за відвідування садочку у міськраді говорили з попередженням. То тепер чиновники зубами «вчепилися» в незареєстрованих у місті дітей: з 1 травня за кожен місяць їх перебування у закладах дошкільної освіти потрібно віддати 1215 грн.

Такий лист з управління освіти міськради  від 23 квітня поточного року отримали всі керівники ДНЗ. Нагадаємо, ще з 1 січня 2018 року чиновники пропонували встановити додаткову щомісячну плату у садках для «іногородніх дітей» - 1215 грн. Фактично виконання рішення сесії від 24 лютого 2017 року «Про взаємовідносини з об’єднаними територіальними  громадами (іншими органами місцевого  самоврядування) у сфері надання послуг» чиновники вирішили перекласти на плечі простих людей. У скандальному пункті 4 йдеться, що органи місцевого самоврядування повинні зробити умови для того, аби діти, які належать до них територіально, могли відвідувати там заклади освіти, або ж відшкодувати Тернопільській міськраді  кошти. Батьки також «мають право» самостійно оплатити ці витрати.

Термін підписання угод закінчився

Після багаточисленних звернень, скандалів і акцій протесту в міськраді нібито вирішили спробувати домовитися з місцевими органами самоврядування. Питання додаткової плати для іногородніх дітей відклали до 1 квітня, але скандального 4 пункту, згідно із яким саме батьки можуть оплачувати надані послуги, скасувати відмовилися. Важливо: ст. 93 Бюджетного Кодексу України передбачено, що усі міжбюджетні трансферти на 2018 рік мають бути укладені до 1 серпня 2017 року. Як ми вже неодноразово згадували в публікаціях, про встановлення додаткової плати для «іногородніх» дітей, які відвідують тернопільські садки, в інших районних центрах, селах, селищах чи навіть областях нічого не чули. Лише цьогоріч міське управління освіти скерувало листи в окремі з них, хоча і наполягають, що всі громади таке звернення отримали.

Відео дня

Нема сенсу ходити в садок

Обурені, злі, шоковані та готові до рішучих дій – так можна сказати про батьків, діти яких потрапили під «обстріл» міської влади.

- Розвели в Тернополі князівство – царьок Надал і гоп-компанія. Невже їм закони неписані? Як вистачає совісті здирати в три шкури з дітей? 1215 грн, а якщо двоє чи троє дітей? Нема сенсу взагалі в садок ходити, бо зарплата мінімальна, - обурюється Ірина. – Обіцяли, що батьків не чіпатимуть, а вирішать питання з громадами. Але обдурили!

Співрозмовниця додає, що вона особисто ніяких коштів з державного бюджету, про які говорить Сергій Надал, не отримувала. У селищі, де діти зареєстровані, садків немає, тому ніякої державної субвенції туди не скеровували. То хто з ким має укладати трансферт?!

- Основний закон України – Конституція! Задумайтесь, безсовісні, перед тим, як знімати руки на дітей, - в емоціях додає пані Оксана. – В Україні освіта є безкоштовною.

Тим часом у спільнотах батьки повідомляють про погрози з відрахуванням їхніх дітей. Мами готові «штурмувати» міськраду, прокуратуру та звертатися за захистом у Київ.

- Хотілось, аби і тернополяни підтримали нас у боротьбі за права дітей. Немає бути «чужих» і «своїх». Не будьте байдужими! – закликає мама двох діточок, пані Наталія.

Боржників хочуть відраховувати

Співчувати «іногороднім» в місцевому управлінні освіти, вочевидь, ніхто не збирається. Мовляв, їхні працівники – лише виконавці рішення, яке прийняла міська рада на сесії 24 лютого минулого року.
За словами в.о начальника управління Ірини Сум, дошкільні навчальні заклади наразі відвідують 1558 дітей, які не зареєстровані в місті. 422 дитини зареєстровані в Тернопільському районі, за 327 з них кошти надходитимуть за рахунок укладених угод про міжбюджетний трансфер.

- Тернопільський район пояснив нам, що готовий заплатити кошти за тих дітей, які не мають у своїх населених пунктах закладів дошкільної освіти чи ті переповнені. Для інших створені належні умови перебування дитини у садках за місцем їх проживанням, - каже пані Сум. – Усі батьки і діти належать до певної територіальної громади, орган місцевого самоврядування якої також має власний бюджет. А відтак за ці кошти повинно забезпечуватися надання дітям освітніх послуг. Така позиція закріплена чинним законодавством України. Наразі угоди про здійснення міжбюджетних трансферів укладені між Тернопільською міською радою і Байковецькою сільською радою та Залозецькою селищною радою.

Відшкодування по міжбюджетному трансферту відбуватиметься за ті дні, коли дитина відвідує заклад. Для батьків, які самостійно оплачуватимуть послуги, за повний місяць – 1215 грн, додає заступник начальника управління освіти з фінансових питань Олена Пельвецька. Абсурднішого рішення годі було й придумати! На питання, чому така несправедливість, відповідає коротко: «Ну таке рішення сесії… я не можу коментувати нічого».

- Чому ми маємо надавати послуги тим людям, які не формують наш бюджет? – запитує вона у відповідь на репліку журналіста про порушення законного права вільного доступу дітей до освіти. – Значить, батьки мають іти в селищні ради і вимагати в них гроші за своїх дітей.

Цікаво, що Тернопіль ні копійки не відшкодував іншим містам, районам чи селам за те, що там навчаються діти, зареєстровані у Файному. Пані Пельвецька каже, що ніхто з керівників органів місцевого самоврядування до них не звертався.

Ще один абсурдний момент – категорія пільговиків: власники ПП звільняються від сплати, а от їх наймані працівники, - ні. Навіть дітей учасників АТО, які не зареєстровані в Тернополі, виключили зі списку пільговиків, мовляв хай за них громада платить. Аби міська рада платила за переселенців, вони також повинні надати підтвердження – договір оренди квартири чи довідку про місце реєстрації у Тернополі. Інакше також самостійно сплачуватимуть 1215 грн/міс.

Чи виключатимуть дітей із садків у разі несплати? У рішенні сесії йдеться про те, що батьки мають право оплатити, а не зобов’язані. Хоча в управлінні трактують інакше.

- Якщо територіальні громади не укладають договори про міжбюджетний трансферт, то батьки мають право самі оплатити послуги, в іншому випадку їхні діти будуть відраховані. Зараз ми готуємо документ про порядок нарахування батьківської плати у закладах дошкільної освіти, - підсумовує Ірина Сум.

 

Категорія пільговиків:

  • Діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування; діти-інваліди;
  • Діти, у яких один з батьків зареєстрований у місті;
  • Діти громадян, які працюють в комунальних установах/підприємствах, організаціях Тернопільської міської ради; на підприємствах, які обслуговують житловий фонд міста;
  • Діти приватних підприємців, власників приватних підприємства, ТОВ, які сплачують податки до бюджету міста Тернополя.

 

Районна рада збиратиметься 4 травня

Батьки не повинні бути заручниками міжбюджетних трансфертів, вкотре наголошує голова райдержадміністрації Олександр Похилий. За його словами 3,7 млн грн заклали в бюджеті району для дітей, які навчаються в місті Тернополі. На сесії 4 травня депутати мають дати «зелене» світло для їх перерахунку та укладення угоди про міжбюджетний трансферт.

- Також будемо остаточно вирішувати питання по тим дітям, які можуть відвідувати ДНЗ у свої населених пунктах. Хоча батьки в праві самостійно обирати навчальний заклад для своєї дитини, - каже він. 

 

Активісти готують звернення в прокуратуру

Активіст «Автомайдану», голова обласного осередку Ради незалежних бухгалтерів та аудиторів Павло Іванечко спільно з батьками готують звернення в прокуратуру, Міністерство освіти і науки України, аби ті розібралися в ситуації.

- У рішенні сесії йдеться, що батьки мають право, а не зобов’язані. Тим паче, що згідно з Конституцією, освіта є безкоштовною. Законних підстав для відрахування немає. У випадку погроз чи інших дій батьки мають право викликати поліцію, - каже він. – Підемо на сесію, підемо до Надала, іншого вибору в нас немає.

 

Підстави для відрахування дитини з садочка (Постанова Кабміну від 12 березня 2003 р. №305:

- за бажанням батьків або осіб, які їх замінюють;
- на підставі  медичного висновку про стан здоров'я дитини,  що
виключає  можливість  її  подальшого  перебування  у   ДНЗ;

- у разі несплати без поважних причин батьками або особами, які
їх замінюють, плати за харчування дитини протягом двох місяців.

Забороняється безпідставне відрахування дитини з  дошкільного
навчального закладу.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (20)
  • Мар'янка

    Я вважаю, що все правильно! Немає чого звинувачувати тут місцеву владу!

    Ви звинувачуйте голів своїх ОТГ, чому вони відмовляються платити за школи та садки своїх же дітей!

    До чого тут Надал? Чому місто має за вас платити? Ви до нього тепер не належите! Хотіли до села - маєте село!

    Штурмуйте свої сільради, тільки там вас може почують!

    Чому Надал повинен виділяти кошти на дітей з інших сіл? В нього є чіткий закон, і все. Включайте логіку.

    По закону кожен має фінансувати свою ОТГ. Чому місто має "спонсорувати" та комусь щось давати задурно. У них свій бюджет а у вас тепер свій! Це закон. І все!

    Правильно вже говорили тут, треба було думати до якої ГЛУШІ ви приєднувались. Як не як, але місто - містом.

    АЛЕ ТЕПЕР ВЖЕ ПІЗНО....
  • Олена

    Дорогенькі! Надал тут ні до чого!! Це закон який стосується децентралізації!!!!! Труба було думати коли до глуші приєднувались!

    Але в нас так є, шо спершу роблю, а потім думаю... Нехай голова вашого ОТГ платить за вас... Тепер всі питання до нього. А садіки то ше пів біди, ви ше будете шоковані, як Надал зробить так, щоб сільський транспорт їздив тільки до першої міської зупинки. О тоді задумаються всі решта сіл до якої ОТГ їм приєднатись, чи все ж таки приєднатись до міста.

    Аліна Вітик reply Олена

    Та що ви кажете? А те що тернополяни земельні ділянки в селах порозбирали  хто має компенсувати , бо земля то закінчується?

    Vadim Yasinskiy reply Аліна Вітик

    Питань нема. Дадуть землю в місті - ніхто не буде купувати в селах)

    Олена reply Аліна Вітик

    У вас забрали землю?

    Олена reply Аліна Вітик

    У вас забрали землю?

    Vadim Yasinskiy reply Олена

    Забрали. Ще й будинками там все забудували.

    Cоломія reply Олена

    Закон не передбачає такого - це раз, дорогенька. А уявіть, якби Тернопіль зобов'язали по всій країні платити за дітей, які прописані в Тернополі, але не живуть в  ньому.  По-друге, в садочки ходять не тільки діти з прилеглих сіл, а живуть студенти, які залишились в  Тернополі  після закінчення навчання, люди з інших міст, райцентрів, районів. ...

    P/S/ І не забувайте,  що і Тернопіль для Києва - село.

    Олена reply Cоломія

    Правильно, і це не тільки стосується Тернополя, така ситуація із школами по цілій країні. Тому мамам треба не Міську Раду пікетувати, а Верховну Раду...

    І Надал просто дотримується законів, які отримує від президента.
  • Герасимчук Ростислав

    go to the village !!!  )))
  • Semen Semenuch

    go to the village !!!  )))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up