Замість Першого дзвоника – «Родинне вогнище», замість заходів – СКІНДи

Замість Першого дзвоника – «Родинне  вогнище», замість заходів – СКІНДи

«Родинне вогнище», гутірки, СКІНДи, «стимул-карточки» для учнів та вчителів, оригінальні щоденники-заліковки, іспити «Кейси», «Бізнес-обіди», конкурс «Хака» – це лише неповний перелік особливостей Тернопільського навчально-виховного комплексу «Школа-ліцей №6 ім. Н.Яремчука».

Previous Next

Школа працює навіть у вихідні

Навчальний заклад знаходиться в центрі міста на вул. Руська, 6 у чотириповерховому приміщенні. Цього року, 21 жовтня, шостій школі виповниться 70. Вже понад 20 років її очолює відмінник народної освіти, педагог-новатор Олександр Остапчук.

Відео дня

- В нас до 9 класу загальноосвітня школа, а 10-11 класи – це ліцей, – каже директор. – Після 9 класу учні здають тести для вступу в ліцей. Це може робити будь-яка дитина з будь-якої школи. В перший клас набираємо без конкурсу в першу чергу тих, хто живе в нашому мікрорайоні, а також у діток, які продовжують родинні династії наших колишніх учнів.

До 8 класу обов’язковою  є шкільна форма темно-синього кольору. Старшокласники ходять у костюмах ділового стилю. Іміджу навчального закладу приділяють велику  увагу. Тут є власна емблема, браслети, ручки, конверти, пакети та щоденники. Кожен клас має свій прапор. Кращим учням вручають шкільну премію ім. Н. Яремчука. Життєдіяльність навчального закладу висвітлюється на власному сайті www.shkola-licej6.te.ua.

– Ми є прихильниками того, що патріотизм виникає на основі хорошого життя, – зазначає пан Остапчук. – Якщо дитині в школі добре, то вона почне любити свій навчальний заклад,  сім’ю, місто і країну. Тому створення комфортного середовища є головним завданням в нашій школі. Якщо дітям затишно, вони розвиваються, отримують знання і стають особистостями, які потім виберуть собі професію до душі, будуть розумно ставитись до грошей, стануть патріотами.

У школі-ліцеї у дві зміни навчається 1026 учнів у 34-х класах, є 92 педагоги.  Заклад працює з 8.00 до 19.00 навіть у вихідні.

- Ми маємо 98% зайнятість дітей у гуртках і секціях, як на базі школи, так і поза нею, – розповідає директор. – У нас працює секція тенісу, комп’ютерні курси, народний танцювальний ансамбль «Рум’янок», вокальний, танцювальний, образотворчий, туристичний гуртки. Також  діє духовно-мистецька студія «Веселковий дивосвіт», театральний гурток «Золотий ключик», ляльковий гурток «Рукавичка», гуртки з вивчення англійської та польської мов.

Зоокуточок і колекція дзвоників

У кабінетах є вся необхідна мультимедійна техніка. Кожен клас естетично оформлений, щоб діти почувалися, як вдома.  У школі є три комп’ютерних класи, спеціальний прес-центр, де відбуваються різні конференції та семінари,  декоративні куточки з макетами млина, сучасного і майбутнього приміщення школи, зоокуточок із папугами, кроликами та шиншилами, бібліотека із зовнішніми книжковими поличками, «Алея шкільних зірок», виставка учнівських малюнків.

В коридорах є улюблені місця школярів. Зокрема, велике дзеркало з написом «Всі люди, як люди, а я – симпатяга», що спонукає усміхнутися.  Над ним висять чотири годинники, котрі показують час у Тернополі, Токіо, Варшаві та Вашингтоні. Для найменших школярів у коридорі на стіні розмістили дошку, де вони можуть писати та малювати, постелили килимки, бо щовівторка учні молодших класів 20 хвилин читають у коридорі.  Для того, щоб школярі жили в оточенні  мудрих думок і висловів, на підвіконниках і сходових клітках виконані написи – афоризми про навчання, життя, взаємовідносини.

Ще одна особливість  – музейна кімната Назарія Яремчука, ім’я якого школа-ліцей носить із 2000 року. Тут зібрані матеріали про  життя і творчість співака. Цікавий експонат – наручний годинник із зображенням Назарія Яремчука. Таких випустили лише 100. Тут також є візитки з автографом артиста, його світлини, портрети, платівка з піснями, копії шкільних зошитів відомого українця.

У кабінеті директора – колекція зі 150 дзвоників.  Про таке захоплення Олександра Остапчука знають і вчителі, і учні, які інколи дарують йому нові експонати.

«Родинне вогнище» і гутірки

Вже кілька років замість традиційної першовересневої лінійки вчителі, учні, батьки збираються у Кутківецькому лісі на «Родинне вогнище», що відбувається 31 серпня о 18.00.  Тут окрім цікавого півгодинного сценарію з дзвоником запалюють багаття, діти танцюють, граються, змагаються. Свято завершується спільним частуванням  – смачною їжею, зготованою на вогні, і морозивом.  У сам День знань у школі починається навчання. Для першокласників роблять додаткове свято – готують гарне дійствоі проводять уроки-казки.

Ще одна особливість навчального закладу – це тема, що об’єднує всіх  учнів.

- Раз на два-три роки ми придумуємо певну тему, – каже пан Олександр. – Так, у 2012-15 рр. працювали над темою «Навчання через служіння суспільству». Діти робили багато хороших справ, навчаючись при цьому. Наприклад, садити дерево – це суспільно корисна праця, але коли садити його на березі річки чи ставу, то діти мають вивчити, склад грунту, його кислотність тощо – тобто аспекти, пов’язані з пізнанням.  Зараз ми працюємо над темою «Презентабельність книги і грамотна мова – це суспільно прогресивна мода».

Неповторними є «лінійки настрою». Традиційно три таких лінійки щопонеділка проводять для всіх 5-11 класів, а 1-4 класи за окремим графіком. Обов’язковим є трихвилинне слухання і відгадування назв мелодій класної музики, виступ ораторів на різні моральні теми і «загадка на шоколадку» – хто перший з учнів дасть відповідь на логічну загадку від директора, той отримує шоколадку. Окрім цього дітям вручають різноманітні нагороди і відзнаки, які учні здобувають за тиждень в різних змаганнях, конкурсах, олімпіадах. Також щопонеділка відбуваються зустрічі шкільної адміністрації з учнями, які називаються гутірки.

СКІНДи та ідея на 100 гривень

Всі дійства в шостій школі – нестандартні. Для них навіть особливу назву придумали – СКІНДи – сучасні колективно-індивідуальні дійства.

– Жодного подібного дійства, що відбувається в тернопільських чи інших українських школах ми не повторюємо, – стверджує директор. – Багато ідей беремо між рядочками в книгах визначних освітян – Віктора Громового, Володимира Співаковського, Юрія Шукевича, Ганни Созоненко.  У нашій школі є принцип «І100», тобто кожна ідея, яка приживається у навчальному закладі, вартує 100 гривень.

Цікавими «СКІНДами» є щоранкова кави від директора для вчителів, щоп’ятничне пригощання в учительській оригінальними солодощами, чай з бубликами в директора, коли щовівторка представники одного класу (6 учнів) приходять в кабінет директора, п’ють чай і спілкуються впродовж години.

У школі встановлюють оригінальні рекорди з цікавих змагань. Наприклад, хто швидше підніметься з підвалу на четвертий поверх школи, хто запам’ятає найбільше знаків в числі π (рекорд – 285 знаків після трійки ), який клас отримає найбільше 12 балів за урок тощо. Ще одна фішка – обмін учнями,коли на один навчальний день один з класів іде навчатися в іншу школу міста, а з іншої школи учні одного класу приходять учитися в шосту школу.

Цікавий СКІНД для одинадцятикласників – форт «6-а школа», коли учні всю ніч проводять в навчальному закладі, беруть участь в інтелектуально-спортивній грі з пошуку ключів від кабінетів школи.  Традиційно, в переддень завершення навчального року, одинадцятикласники проводять уроки на природі, в лісі, а директор пригощає їх власноруч приготовленими шашликами.

– Спільно з випускниками в 2011 році ми змурували двометрову стіну-огорожу, – каже Олександр Остапчук. – В ній зробили глухі отвори для того, щоб кожен випускний клас замуровував туди свої побажання. На зустрічі випускників через 10 років вони дістають капсулу з побажаннями і діляться життєвими здобутками.

Щоденники-заліковки і «стимул-карточки»

У шостій школі класні журнали та учнівські щоденники не такі, як в усіх. Діти на гутірках придумали щоденники, схожі на залікові книжки. Їх особливість в тому, що вони дуже яскраві, оскільки це щоденник не для батьків і вчителів, а для дітей. Тут є розмальовки.

- Якщо дитині нудно на уроці, вчитель чомусь не зміг її зацікавити, то хай вона розмальовує, а педагог побачить і зробить відповідний висновок, – зазначає директор. –  На сторінці «Зв'язок з навколишнім світом» дитина має право писати, що хоче. Вона навіть може цю сторінку заклеїти, щоб ніхто не мав права дивитися.  Ще одна особливість щоденника – наявність зірочок. Якщо учень отримує з кожного предмета 12 балів, то здобуде 100 грн.

У закладі впродовж 14 років діють «стимул-карточки» для учнів та вчителів. Якщо учень прославив школу-ліцей на різних змаганнях, конкурсах, олімпіадах чи фестивалях, зайнявши призове місце в місті, області чи Україні – йому вручається «стимул-карточка», завдяки якій він зможе підвищити на одиницю навчальний тематичний бал з будь-якого предмету.  Для вчителів теж передбачена «стимул-карточка», при умові, що педагог зробив щось важливе, він отримує додатковий день до відпустки.

– Також ми заохочуємо вчителів за гарні дійства, – розповідає пан Остапчук. – Є звання «шкільний професор», яке присвоюємо вчителю, який надзвичайно цікаво проводить заняття і діти мають успіхи з предмету. Для таких педагогів вручається спеціальна відзнака і щорічна премія в розмірі 1000 грн.

«Кейси»,«Бізнес-обіди», «Хака»

Щорічно, після завершення навчання учні 5-8 класів здають «кейси». Це своєрідний пропуск до наступного класу. Наперед готується ситуація «кейсу» і кожен клас розбирає її в присутності батьків, вчителів і старшокласників. Наприклад, тема «Бабі Язі дали Нобелівську премію за реактивні польоти», коли діти думали над питанням: щоб зробила Баба Яга, якби вона була причетна до шостої школи. Для наочності навіть Бабу Ягу виготовили.

Ще одна родзинка – «Бізнес-обіди», які передбачають збір активістів учнівського самоврядування та адміністрації,  під час яких обговорюють питання, яким чином можна заробити кошти для школи. З цією метою проводять ярмарок «потрібних непотрібних речей».

В програмі шкільного навчання є розумові ігри – «стратего», «квартет», «доміно», «хрестики-нулики», «п’ять  в ряд». Функціонує школа розумових ігор. Особливої популярності набули комплексно-хвильові уроки, коли одна тема вивчається на всіх предметах в один день.

У школі відбуваються цікаві змагання з аеробіки, до яких дівчата готуються два місяці. Хлопці захопились тенісом. Щоб вони побули на сцені, спеціально придумали конкурс «Хака» – це чоловічий танок новозеландських регбістів, який об’єднує в собі як рухи, так і звуковий акомпанемент у вигляді пісень, вигуків, бойових кличів і звуків від тупоту ніг і ударів руками. До речі, відеокадри із цього конкурсу використали у трихвилинному ролику, який відправили на конкурс Кличка і виграли 5000 грн.

За всією діяльністю школи стоїть невтомна праця вчителів, учнів і розуміння з боку батьків.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Світлана Марченко

    Надзвичайно цікаво!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up