Партнер рубрики Події

Антирекорд хворих за добу в Тернополі: чи є нові спалахи та чому люди більше не можуть залишатися вдома

Антирекорд хворих за добу в Тернополі: чи є нові спалахи та чому люди більше не можуть залишатися вдома
  • 19 червня, за даними Тернопільського обласного лабораторного центру, зафіксували найбільшу від початку карантину кількість хворих на коронавірус в Тернополі. 
  • Ми проаналізували дані із захворюваності від початку квітня та запитали в експертів, у чому причина раптового зростання захворюваності.

За даними ДУ "Тернопільський обласний лабораторний центр", станом на 19 червня 2020 року в Тернопільській області за результатами досліджень методом ПЛР – у 1605 випадках діагноз лабораторно підтверджений (1474 випадки - дорослі, 131 випадок - діти), з них 27 летальних. Видужало 1050 осіб.

За останню добу в обласному центрі  антирекород - 30 випадків. 

Читайте також: ""Прогноз на літо не збувся, кількість хворих росте". У лікарні швидкої допомоги хочуть зробити госпіталь"

Відео дня

Реєстрували 1-5 випадків, тепер - 30

Журналісти "20 хвилин" проаналізували дані лабораторного центру від 1 квітня. І якщо ще на початку карантину за один день реєстрували від 1 до 5 випадків у місті, то цифра 30 здається не дуже оптимістичною.

Деталі дивіться у інфографіці.

Чи є нові спалахи?

Як розповідає заступник керівника обласного лабораторного центру Володимир Паничев, у Тернополі зараз три спалахи захворюваності. Це - масове захворювання працівників станції швидкої допомоги, святкування ювілею у Баворові та спалах у одній із держструктур міста (податковій). Деталі про ці події читайте у матеріалах за посиланнями нижче.

"Запросили 55 осіб, з них тепер 37 хворих: ювілей у Баворові став причиною спалаху COVID-19"

16 працівників  оперативно-диспетчерської служби, які захворіли на COVID-19.

"У податковій - "позаштатна ситуація", нікого не приймають. В ОДА кажуть - тут спалах коронавірусу"

- Нових спалахів за останні дні не було зафіксовано, - каже Володимир Паничев. - Ситуація з більшим тестуванням фактично не впливає на показники захворюваності. Тому що збільшення кількості тестованих диктується епідситуацією. Є більше тих, хто захворів, відповідно, більша кількість контактних, більша кількість підозр. 

Як люди переносять захворювання

За словами керівника обласного лабораторного центру Оксани Чайчук, люди зараз дещо легше переносять коронавірус, ніж на початку карантину. 

-Як і кожен вірус, СOVID-19 має властивість послаблюватись, - каже вона.  - Ми бачимо, що зараз в Тернопільській області форми захворювання здебільшого легкі. Адже проводять усі необхідні заходи для того, щоб було менше захворювання. Важка форма є у поодиноких випадках. 

Олена Чайчук переконана, що така кількість хворих спровокована нехтуванням вимогами. А затримок із дослідженнями в лабораторії немає. 

- Лабораторія як працювала в посиленому режимі, так і працює зараз, - каже пані Чайчук. - Ми постійно нарощуємо кількість досліджень. Більша кількість позитивних знахідок - це наслідок того, що люди "розслабились". Карантин послабили, і всі сприйняли це як дозвіл до контактів та спілкування. Люди втомились від карантину, вимоги послабили, але тих правил, які були рекомендовані, ніхто не дотримується. Це і є основна причина. 

"Друга хвиля не за горами. Вона вже тут"

Як розвиватимуться події в Україні, якщо і далі люди нехтуватимуть карантином, "20 хвилин" запитали в академіка аціональної академії медичних наук України, президента Всеукраїнської асоціації інфекціоністів, завідувача кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами Тернопільського національного медичного університету імені Івана Горбачевського, професора Михайла Андрейчина.

- Останні дні дали антирекорд захворюваності, - каже професор. - Це були найбільші показники за добу. Це вказує на те, що стадія "плато", яку ми наче досягли в боротьбі з коронавірусом, дала нові піки. Як буде найближчим часом, відповісти важко. Але ймовірність подальшого росту є. І є усі необхідні умови: послаблення карантину, люди перестали дотримуватись правил, які вони зобов'язались виконувати. 

На запитання журналістки: "Чи не за горами друга хвиля захворювання в Україні", пан Андрейчин каже, що вона вже відбувається. 

- При будь-яких рішеннях щодо послаблень чи посилення карантину, варто враховувати, що ця друга хвиля може наростати, - говорить експерт. - Тут, звісно, є конфлікт інтересів. З погляду епідеміології, карантинні заходи треба посилювати, але на економічних показниках це може позначитись дуже негативно. 

Чому люди втомились від карантину

Про те, чому люди втомились від карантину, розповідає практичний психолог, психотерапевт Світлана Ломовцева.

- Люди справді втомились залишатись вдома, - каже психолог. - Які б заборони не були, але це обмежує людей. Вони звикли до спілкування, звикли почувати себе вільно, знаходитись в колі інших людей. Усе дуже індивідуально. Психолог не може сказати: "От так, люди, робіть,  і буде вам щастя". Так і з карантином. Не можна диктувати, як люди мають себе поводити. Інакше, буде зворотня реакція.

Психолог порівнює карантин із періодом війни.

- Спочатку люди налякані сидять в підвалі, - каже психолог. - Але вони не можуть там знаходитись постійно. Тому хтось, навіть знаючи, що там на вулиці кулі, нехтує цим та виходить на вулицю. А далі наслідки можуть бути різними. Варто сказати собі: "Я роблю все можливе, щоб захистити себе, але я продовжую жити нормальним життям та знаходити можливості насолоджуватись життям наскільки це можливо.

 

Ми стежимо за ситуацією із захворюваннями  на коронавірус в Україні та області. Про усі посилення карантинного режиму повідомлятимемо. 

 

Опитування

Як вважаєте, чи потрібно знову посилювати карантин?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (110)
  • Елена Зазуляк

    Вірус, схоже, кордони знає.... Чекає на візу.... Уже 4-й тиждень працюю в польському ресторанчику. Ніяких масок і одноразового посуду ні у кого. Приходять з дітьми, компанії пенсіонерів.... Персонал не хворів.... В транспорті - хто як. Про всяк випадок. Щоб не штрафанули....
  • Олександр Лука

    Виходити і протестувати вже все достало.
  • Володя Древніцький

    Проплачена реклама
  • Ольга Ковальська

    А скажіть, будь ласка, де ви діваєте тих всіх протестованих людей??? 😨
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up