Партнер рубрики Події

У Тернополі АТОвця «кинули» - і з землею, і на гроші

У Тернополі АТОвця «кинули» - і з землею, і на гроші

Інвалідові війни відмовили в земельній ділянці під гараж. АТОвець припускає, що хтось впливовий «кинув оком» на цю землю, розташовану на «Східному». У міськраді кажуть, що проект рішення не відповідав Генеральному плану міста. Юрист радить оскаржувати відмову міськради у суді

- От навіщо я витрачав гроші? Навіщо витрачав час, сили, збирав ті всі документи? – емоції чоловіка, який звернувся до редакції, вирували. – Це ж непробивна стіна. І непробивна міськрада. Правди немає. І добитись чогось без хабарів, без зв’язків, - неможливо. Тоді навіщо це все було?

Як з’ясувалось, 43-річний Андрій Пристайко – учасник бойових дій, інвалід війни. Два з половиною роки він за контрактом служив у складі 44 бригади. Звільнився через цілий «букет хвороб», які здобув під час служби. Після чотирьох місяців госпіталів та лікарень вердикт медиків був одностайним: служити більше не може. Відтоді пан Андрій отримав статус інваліда війни.

- Це тільки задекларовані «на папері» пільги і привілеї для таких як я, - каже пан Андрій. – А насправді – чесно добитись чогось нереально. Ще наприкінці минулого року мені запропонували подати заяву, аби отримати землю під гараж на вул. Довженка. Жодних земельних ділянок, гарантованих мені державою та, враховуючи, що я учасник бойових дій, - не отримував. А гараж мені справді потрібен.

Відео дня

«Які ж тут зміни? Тут шок»

Чоловік розповів, що звернувся до земельного відділу міськради. Подав пакет документів та заяву. Уже в лютому 2019 чоловікові передзвонили із земельного відділу.

– Сказали, що треба заплатити 1 тис 150 грн за оформлення проекту, - розповів Андрій Пристайко. - Я заплатив в банку, і, отримавши документи, заніс їх в ЦНАП. Далі, знаю, це питання мали винести на сесію міськради. І коли депутати проголосували б, мав  заплатити ще стільки за документи на право власності.

Коли вже все було оплачене, а розроблений проект – в ЦНАП, це було у квітні, - ветеранові прийшов лист від міськради. Якщо коротко передати суть за підписом заступниці міського голови Вікторії Остапчук, - землю АТОвцеві виділити не можуть.

- Я знов звернувся до земельного відділу, - каже пан Андрій. - Там пояснили:  відношення до того не мають і порадили звертатись в міську раду. Але і там ніхто нічого не пояснює. Щоправда, натякнули, що хтось інших, можливо, претендує на цю землю. І з великою кишенею…

Виходить, що землю ветеран не отримав, а витрачені кошти – ніхто не повертатиме.

- Це влада? В якій країні ми живемо? – обурюється пан Андрій. – Так, ілюзій в мене не було. Я і раніше знав, що ми, АТОвці, нікому не потрібні. Але все ж вірив у якісь зміни. Які ж тут зміни? Тут шок. І тиск три дні поза 200… Я віддав армії 2, 5 роки. Повернувся звідти інвалідом. І що тепер? Нікому до цього діла немає.

Але найбільше ветерана обурює, що ніхто і нічого пояснити не може – куди йому далі звертатись, що робити. Поради він наразі шукає в юриста. І каже, що так цього питання не лишатиме.

- Такі «схеми», де людей просто кидають, не можуть бути нормою, - каже Андрій Пристайко. - Не за це я там (в зоні ООС – прим. авт.). І не за це зараз служать мої побратими.

Міськрада: може отримати компенсацію

Проект рішення не пройшов процедуру погодження, оскільки не відповідав  Генеральному плану міста та іншій містобудівній документації, повідомила у відповіді на наші запитання з приводу ситуації із землею під гараж речник міськради Мар’яна Зварич. - Варто роз’яснити, що для отримання земельної ділянки під будівництво гаража є чітко встановлена процедура: заявник повинен подати для отримання дозволу на виготовлення проекту землеустрою пакет документів та графічні матеріали, які замовляє у будь-яких ліцензованих землевпорядних організаціях самостійно, - повідомила пані Зварич. - Після цього відділ земельних ресурсів готує проект рішення і подає на погодження.

Оскільки розташування цього об’єкту мало невідповідність Генеральному плану міста та іншій містобудівній документації, тому це стало підставою для відмови у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою за вказаною адресою, запевнили у міськраді.

- Додатково зазначимо, що, відповідно до чинного законодавства, учасники АТО можуть подати документи на отримання земельної ділянки під будівництво та обслуговування житлового будинку, - повідомила Мар’яна Зварич. - Або отримати грошову компенсацію взамін надання земельної ділянки для вищевказаного призначення. А також звернулися з відповідним клопотанням про надання земельної ділянки під будівництво та обслуговування індивідуального гаража, якщо таке розташування відповідає Генеральному плану та містобудівній документації міста.

Також учасники АТО можуть претендувати на отримання земельної ділянки для ведення садівництва або сільського господарства, проте Генеральним планом та містобудівною документацією у Тернополі такі земельні ділянки не передбачені. Тому для реалізації цих прав учасники АТО можуть звернутися у інші населені пункти країни, де є вільні земельні ділянки із вказаним цільовим призначенням.

Всі документи - 

Коментар юриста Відмову міськради варто оскаржити в суді
 

 

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    Коли державі щось треба так ти зобовязаний , а як тобі треба так держава тобі показує реальний член. Пора розуміти , що ми живемо в країні де правлять шахраї ,наперсточники і просто кидали ,а особливо тут в Тернополі .
  • олег

    я би вбив за таке
  • Герасимчук Ростислав

    Кляті місцеві свинарчуки
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 Тимчасове відключать газ в центральній частині Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up