Партнер рубрики Події

Черги на вакцинацію і за сертифікатами. Хто і чому перешкоджав журналістам показати все, як є? (ВІДЕО)

Черги на вакцинацію і за сертифікатами. Хто і чому перешкоджав журналістам показати все, як є? (ВІДЕО)
  • З 8 листопада запрацюють додаткові карантинні обмеження для невакцинованих.  

  • Саме вони, а може, і загальна суспільна свідомість, що вакцинація рятує життя, і стали поштовхом для зростання кількості охочих вакцинуватися. У  тернопільських центрах, де проводять щеплення, уже кілька днів великий наплив людей. Така ж ситуація в міських поліклініках, де люди хочуть отримати ковідні сертифікати.

  • Ми відвідали головні пункти вакцинації та кілька поліклінік, щоб показати, скільки чекають на щеплення, чи вистачає медичного персоналу, чи дотримуються ті, хто в черзі, дистанції та інших карантинних правила. Але в деякі заклади нас відмовились пускати. Бо так просто не можна. Чому? Читайте нижче.

Про головні обмеження для невакцинованих ми розповідали в матеріалах: Чи таки можуть з 8 листопада відсторонити від роботи невакцинованих? Розповідаємо, як діяти

Хоча Тернопіль наразі не в «червоній» карантинній зоні, все більше й більше людей ідуть щепитись, щоб отримати свій COVID-сертифікат. Але і з ним можуть виникнути проблеми. 

У коридорах чекають по кілька годин

Ми вирішили показати ситуацію як є. Тому опівдні 4 листопада відправились у першу поліклініку на вулиці Острозького, де приймають сімейні лікарі. 

Відео дня

У коридорах під кабінетами і справді чимало людей. Вони розповідають, з якими проблемами прийшли: хтось на огляд до лікаря, а хтось, хоче отримати COVID-сертифікат. 

— Я чекаю вже орієнтовно півтора години. Прийшла, бо хочу отримати сертифікат. У Дії він є в мене, але мені потрібен паперовий варіант. Звісно, важко довго чекати, але що зробиш.. Переді мною були люди, які чекали з 8-ї ранку і пішли тільки зараз, — каже тернополянка Діана. 

Дехто з пацієнтів каже, що записувався на прийом і одразу на нього потрапив, а хтось зауважує, що черга все ж «жива», бо люди, які чекають кілька годин без запису, неохоче пропускають тих, хто мав призначену годину. 

Вже після того, як ми поговорили з частиною людей, назустріч журналістам «20 хвилин» вийшов керівник Центру первинної медико-санітарної допомоги Микола Медвідь. 

Він був дуже обурений, що у заклад прийшли без дозволу. Зауважив, що про зйомку потрібно було домовитись заздалегідь. Із ним, або з пресслужбою Тернопільської міської ради. Мовляв, спочатку потрібно отримати дозвіл, а потім спілкуватись чи проводити зйомки. Це при тому, що ніхто нікого не знімав без дозволу людей. 

Питання від редакції: а хіба не можна показати реальну, а не підготовлену для журналістів картину того, що відбувається у громадському місці?  

Ми повідомили пану Медведю, що будемо робити репортаж із інших міських поліклінік та центрів вакцинації, а також запропонували прокоментувати ситуацію з чергами в закладі. 

Не користуються «Дією»

— Насправді дуже часто люди йдуть до сімейного лікаря, щоб отримати сертифікат і не користуються «Дією». Зараз є можливість отримати його онлайн і не ходити за паперовим. Є спалах захворювання, і звісно, якась кількість людей, які приходять на прийом до сімейного лікаря, мають підозри на коронавірус, — зауважив він. — Улітку центри були напівпусті, але тоді ніхто не хотів іти, тепер вони йдуть вакцинуватися зараз і одразу хочуть отримати сертифікат. 

Подібна ситуація із чергами була і в другій міській поліклініці на вулиці Купчинського. Туди ми потрапили орієнтовно о 14-ій годині. 

— Я прийшла десь о 12-ій дня. Сиджу тут вже дві години. Прийшла, бо хочу оформити декларацію з лікарем, аби мати змогу пройти вакцинацію, — каже жінка з черги, яка відмовилась представлятись.  

 Також ми поспілкувались із людьми, які прийшли недавно. На момент спілкування чекали лише 15 хвилин.

— Ми недавно прийшли, сподіваюсь, недовго будемо чекати. Прийшли, бо не можемо згенерувати сертифікат в «Дії», будемо просити сімейного лікаря допомогти, — каже тернополянин пан Володимир. 

У червні ніхто не хотів вакцинуватися...

Орієнтовно о 13.00 ми відвідали Центр вакцинації, який знаходиться в приміщенні залізничного вокзалу. На момент візиту, людей там практично не було. Але, за словами медиків Байковецького КНП  «Центр Первинної медико-санітарної допомоги», щодня тут щеплюють орієнтовно 60 людей. Зранку, кажуть медики, була велика черга.  

— Ми працюємо з 10-ї до 15-ї, наша бригада тут вже третій день. І щодня є орієнтовно по 60 людей. Вакцинуємо усіх охочих. Звісно, з такою кількістю людей важко працювати. Кожен із своїми проблемами, були випадки також, коли доводилось вакцинувати людей прямо перед відправкою на потяг, бо без сертифікату не пропускали. Наплив пішов раптово, хоча люди могли вакцинуватись ще у червні. Чомусь тоді про це ніхто не думав. А зараз людям треба все і одразу, — розповідає медична сестра, яка проводить щеплення.

Багато чекали в черзі на вакцинацію в пункті, який розташований у «Епіцентрі». Там ми побували о 13.30. Охоронці розповіли нам, що зранку черги тяглись аж на вулицю. 

Медсестра в цьому пункті вакцинації Тетяна Струтинська розповідала, що такі черги постійні, аж до 20.00. А ще більше людей почали вакцинуватися, відколи в Україні ввели обмеження щодо міжобласних поїздок. За день бригада лікарів в «Епіцентрі» вакцинує від 300 до 500 людей. Часто це люди з районів.

— Важко працювати через те, що треба робити дуже багато паперової документації, — каже пані Струтинська. —Багато людей не підписують декларації з сімейним лікарем (задекларованих ми щеплюємо першими), треба певний час їм приділити, укласти декларацію, і відповідно, створюються такі черги.  Вакцинуємо Pfizer.

Люди скаржаться, доводиться стояти годинами.

— Я чекаю півтора години. Вчора моя знайома очікувала понад дві години, — розповів один з охочих вакцинуватися.

Поінформована людина – це захищена людина! Інформація про вакцинацію проти  COVID-19

Не пускали в Центр вакцинації на Злуки

Останньою локацією репортажу був Центр вакцинації в кінотеатрі ім. Довженка на вулиці Злуки. При вході представились черговій лікарці. Вона попросила почекати, бо мала уточнити, чи є у нас дозвіл та зайшла в приміщення. За кілька хвилин повернулась та повідомила, що не може нас впустити до центру, де відбувається вакцинація, бо в нас немає дозволу на зйомку від керівника Миколи Медведя. 

Ми знову зателефонували до нього. Розмову подаємо із запису без змін: 

— Пане Миколо, у нас виникла така ситуація, ми Вам повідомили про те, що працюємо у центрах вакцинації та поліклініках, ми прийшли у Центр вакцинації на Довженка, і черговий лікар сказала нам, що ми не можемо зайти всередину. Чому? 

— Коли ми з вами це узгоджували? Я вам чітко сказав: дії треба узгоджувати з пресслужбою міської ради. А ви їдете в інше місце, та кажете, що я дав дозвіл, з Вами погодив Ваші дії.

— Ми кажемо, що ми повідомили вас про свої дії. Лікарі відмовляються нас пустили, посилаючись не на відсутність дозволу міськради, а на його відсутність від Вас персонально. 

— Я не уповноважений вам давати дозволи. Я вам пояснив і ще раз пояснюю: пресслужба міської ради. Ставте до відома про свої плани.

Не пройти без погодження міськради

Із питанням, чому нас не пропустили в центр вакцинації, ми звернулись в пресслужбу Тернопільської міської ради. Там сказали, що про усі візити в комунальні установи ми маємо попереджати заздалегідь (!) та звинуватили в недотримані професійної етики, посилаючись на те, що дехто з персоналу має право відмовитись від зйомки

 — За зйомки в усі державні і інші структури ви домовляєтеся  — тут те саме. Це комунальні підприємства, установи, організації, і сама міська рада саме для зйомок і т.д. А мешканці отримують послуги відповідно до правил прийому і переліку документів,  —  відповіла речниця тернопільської міської ради Мар'яна Зварич. 

Повідомлення про намір зробити репортаж із центру вакцинації виявилося недостатньо. За словами речниці міськради, це потрібно було робити заздалегідь. На питання, за скільки часу конкретно, вона не відповіла. 

Тож фактично, доступ журналістів до пункту вакцинації без зустрічі-супроводу чиновників (на які часто кличуть ЗМІ), узгодження своїх дій з міською радою, яка визначила за собою право, аби з нею погоджували кожен візит, нереальна? Невже є, що приховувати?  На питання, чому ми не можемо побачити і показати читачам реальну картину, без попередньої підготовки, нам так і не відповіли.

У центр ми все ж потрапили. Черги в обідню пору тут були невеликі, тож тут людям на вакцинацію довго чекати не доводилось. З медиками не поспілкувалися, бо їм ніхто «зверху» не дав добро говорити. Отож, коли в центри вакцинації приїжджають чиновники для піару та проходять, напевне, без попередження заздалегідь, це ок? Тоді журналістів кличуть рекламувати вакцинальну кампанію. А коли ми вирішили показати ситуацію, як є  — тут парадокс: на таке має бути дозвіл від влади. 

Для ознайомлення місцевим чиновникам: 

Кожен журналіст має право:

1) отримувати, використовувати, поширювати (публікувати) та зберігати інформацію;

2) відвідувати державні органи, органи місцевого самоврядування, а також підприємства, установи та організації і бути прийнятим їхніми посадовими особами;

3) відкрито здійснювати записи, в тому числі з застосуванням будь-яких технічних засобів, за винятком випадків, передбачених законом.

4) на вільний доступ до статистичних даних, архівних, бібліотечних і музейних фондів;

5) по пред'явленні редакційного посвідчення чи іншого документа, що підтверджує його професійну належність або повноваження, надані редакцією друкованого засобу масової інформації, перебувати в районі стихійного лиха, катастроф, у місцях аварій, масових безпорядків, на мітингах і демонстраціях, на територіях, де оголошено надзвичайний стан;

6) звертатися до спеціалістів при перевірці отриманих інформаційних матеріалів.

Ми звернемось зі скаргою у МОЗ про те, що журналістам у Тернополі не дають можливості об'єктивно висвітлювати процес вакцинації. Без заздалегідь (наскільки завчасно, так і незрозуміло) отриманого погодження міської влади, аби перебувати тут.

 

Читайте також:

Чи пускають невакцинованих у тернопільські кафе та ресторани? Ми перевірили (ВІДЕО)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Marta Dereh

    Там лікарі на межі зриву! На них повісили все! Декларувати вже ніхто не хоче ., скоро і працювати там не буде кому., тільки приватники почнуть декларувати там лишається одні пенсіонери в ролі пацієнтів
  • Фрай Фай

    Всі хто хотів по власному бажанню вакцинуватись вже давно це зробили,а ці черги-це здебільшого люди які не хотіли,чи побоялись піти проти системи,вони не хочуть вакцинуватись,але це роблять по своїй слабкості...бо їх права і свободи не законно обмежують,і вони вирішили не боротись, а плисти за течією,а новини подаються так ніби це люди які за власним бажання прийшли в центр вакцинації!
  • Галя Кузьменюк

    Ті ваші новини з ,, авторизуйтесь" вже набридли. Звідки така мода?
  • Марія Недошитко

    Страшний в  Тернополі  бардак , як  в  лікарнях , ТАК  в  магазинах,  немає  ніякого  контролю  ,в  державних    установах  ,страшна  корупція  кругом  куди   не  звернишся,  щоб  щось  зробити  ,переробити  тебе  посилають  від  одного  до  другого, в  магазинах  антисанітарія  ,обман  покупців,контролюючі  служби  не  працюють

keyboard_arrow_up