На зміну ПЛР прийшли експрес-тести? Як їх проводять і чи надійні вони — ми перевірили (РЕПОРТАЖ)

На зміну ПЛР прийшли експрес-тести? Як їх проводять і чи надійні вони — ми перевірили (РЕПОРТАЖ)
  • ПЛР-тести тепер не є обов’язковими для того, щоб встановити діагноз COVID-19. Медики уже мають швидкі тести. Однак чи можна довіряти їх якості та як це впливає на загальну статистику хворих?
  • Ми побачили, як проводять швидкі тести та дізналися, чи можна довіряти їх результату.

Міністерство охорони здоров’я України внесли правки до медичних протоколів. Тепер підтвердити діагноз COVID-19 можна за допомогою швидкого тесту.

– МОЗ внесли зміни до протоколів, і тепер пацієнту з підозрою на коронавірус не обов'язково проходити ПЛР-тест, – пояснила заступниця керівника Центру первинної медико-санітарної допомоги Надія Боднар. – Лікувальні заклади забезпечені швидкими тестами на антиген. Якщо є клінічні ознаки коронавірусної інфекції та позитивний результат швидкого тесту – ми подаємо інформацію до лабораторного центру, де цей випадок фіксують як захворювання на COVID-19.

Ми перевірили, як це все відбувається. Дивіться відео. 

Відео дня

Як проходить процедура?

Якщо ваш сімейний лікар підозрює у вас коронавірусну інфекцію, він може не направляти вас до пункту забору матеріалу на ПЛР-тест. Ви можете пройти швидкий тест. Це займає всього 15 хвилин, і результат відомо одразу.

Ми поспілкувались з медпрацівниками міської дитячої лікарні, які проводять швидкі тести дітям.  Тестують три основних групи – дітей, які мають йти на планову госпіталізацію, хлопці допризовного віку та учасники спортивних змагань, які їдуть в інше місто.

– Перевага цих тестів в тому, що їх можна використовувати без спеціального обладнання та лабораторії Результат можна дізнатися через 15 хвилин, – розповідає лікарка, яка проводить забір біоматеріалу Ольга Андрійчук. – Хоча ПЛР-тести мають більшу точність. Швидкі тести проводимо дітям, які йдуть на планову госпіталізацію. Якщо на госпіталізацію дитина йде з батьками – то дорослому ми теж проводимо тест. Багато спортсменів, які їдуть на змагання, приходять робити тести. Також юнаки допризовного віку, які мають йти до військкомату. Ці тести безкоштовні. Роблять їх за направленнями. Їх отримуємо централізовано від держави. Поки що цілком вистачає.  

Сама процедура займає небагато часу. Медики отримують інформацію про пацієнтів, які мають прийти на тестування. Спершу заповнюють дані, дізнаються – чи контактував він з хворими та чи немає симптомів хвороби. Після цього – проводять відбір матеріалу.

У спеціальну пробірку набирають буферний розчин. За допомогою спеціальної палички роблять мазок з носа. Її поміщують до розчину. За кілька хвилин відкривають саму тест-систему. У спеціальне місце крапають отриманий розчин. Вже за кілька секунд починається реакція. Смужка поступово починає червоніти. Якщо пацієнт хворий – має проявитися дві червоні лінії – тестова та контрольна. Якщо людина здорова – лише одна – контрольна. Якщо проявилась лише тестова смужка або не проявилась жодна – такий тест не є дійсним. Його треба переробити. Однак за два місяці у лікарів таких випадків не було.

Після того як тест проведено – використаний матеріал замочують у дезінфекційному розчині, розповіла медсестра Любов Шинкарик.  

Не боляче, а лоскотно

Ми побачили, як проводили швидкий тест дітям, які їдуть на спортивні змагання. Дехто вже робить тест вдруге. Кажуть – процедура не болісна, але це неприємно.

– Вдруге їду на змагання з легкої атлетики і вже вдруге роблю тест на коронавірус, – каже спортсменка Дарина Мостова. – Тест негативний, тому все прекрасно. Це не боляча. Хороші лікарі, все роблять добре.

Степан Петришин також їде на змагання. Він проходив тест вперше.

– Це не боляче, просто лоскотно в носі, і через це сльозяться очі. Ми їдемо Луцьк на чемпіонат України. Метатимемо спис, – говорить він.

Вікових обмежень для проведення ПЛР тесту чи швидкого тесту на антиген немає. Їх можна робити і немовлятам.

– Мазок можна проводити і маленьким дітям, – каже Ольга Андрійчук. – Ми, до прикладу, проводили мазок 5-ти місячній дитині. Діти реагують по-різному. Маленькі можуть плакати. Вже старші діти не бояться. Це не болісна процедура, але вона неприємна.  

Чи можна довіряти результату?

Як розповіли лікарі – це тест-системи німецького виробника. Вони добре себе зарекомендували. Ці тести значно кращої якості, ніж перші експрес-тести на коронавірус.

– Перші швидкі тести на коронавірус виявляли антитіла до коронавірусу в крові, – пояснює Ольга Андрійчук. – Нові тест-системи вже мають інший принцип виявлення. Вони реагують не на антитіла, а на антигени. Тест-система покрита спеціальною мембранною плівкою, яка містить антитіла до збудника. Вони і реагують на антиген.

Медики кажуть – проблем з тестами не було. Ще жодного випадку дефекту не виявляли. Також не було скарг на те, що у людини, у якої не виявляли коронавірусу, а за допомогою швидкого тестування він нібито був.

Точність системи – 80%. Якщо лікарі мають сумніви – пацієнта направляють на ПЛР-тест, який має більшу точність.

Зберігати тест-систему можна при температурі від +2 до +30 градусів за Цельсієм. Але перед самим використанням вона має бути температурою, не менше +15 градусів.

Чи можна зробити тест самому

А чи можна купити такий собі? Тести на антитіла до коронавірусу продають у звичайних аптеках. Їх можуть купити всі охочі. Вартість – 300-400 гривень. Але медики не радять їх купувати та тестуватись самостійно. Не кожен зможе самостійно правильно зробити забір крові. До того ж, вони не дають високої точності.

А чи є нові швидкі тести на антиген? В аптеках ми такі не знайшли поштучно. Але навіть якщо ви десь знайдете їх – зробити його самому без допомоги медпрацівника не можна.

– Людина без спеціальної підготовки сама це зробити не зможе, – каже Ольга Андрійчук. – Потрібно зробити мазок з носової порожнини правильно. Ми вже вміємо це робити, оскільки робимо забір матеріалу для ПЛР та швидких тестів. Але людина, яка не має ніякого поняття про це і робить таке вперше – зробити правильний мазок не зможе. Це досить складна процедура підготовки. Тому краще звернутись до лікаря і не займатись самодіагностикою.   

Якщо ви відчуваєте симптоми респіраторної хвороби – варто звернутися до свого сімейного лікаря. Він вже визначить, чи потрібен вам додатковий огляд. За потреби – вам призначать безкоштовний швидкий чи ПЛР-тест.

Чи впливають нові тести на загальну статистику?

Останнім часом ми помічаємо зменшення кількості хворих у порівнянні з тим, що було наприкінці минулого року. Однак чи пов’язано це з тим, що захворюваність знижується? У Лабораторному центрі кажуть – захворюваність не падає. Зниження відбувалось через те, що ПЛР-тестів стали робити менше.

Професор-інфекціоніст Михайло Андрейчин також каже – статистика значно залежить від кількості проведених тестувань.

– Чим більше ПЛР-тестів, тим більше людей обстежується, а отже можна виявити більше число хворих, – каже Михайло Андрейчин. – Це закономірне явище. Але в нас тестування з допомогою полімеразної ланцюгової реакції проводять у недостатній кількості порівняно з багатьма іншими країнами. Звичайно, на масштабне обстеження населення потрібні значні кошти.

До того ж, показник кількості виявлених хворих методом ПЛР чи іншими методами діагностики не є єдиним важливим критерієм. Значно більше можна дізнатися про реальну картину з заповненості ліжок та кількості важких хворих.

– Має значення відсоток людей, які пройшли тестування і в яких виявили вірус, – продовжує професор. – Тоді цей відсоток можна перерахувати на більшу кількість людей. Загальна тенденція така, що чим частіше вірус виявляють при тестуванні, тим і захворюваність серед населення вища. Судити ще можна по заповненню ліжок у стаціонарах та по кількості важкохворих.

Наразі медики спостерігають збільшення кількості хворих. Але ситуацію може змінити початок вакцинації. Однак чекати, що одразу після початку щеплень станеться переломний момент не варто. Для того щоб пандемія зупинилась – серед населення має виробитись колективний імунітет. Щонайменше 70-75% людей повинні або перехворіти, або отримати імунітет через вакцинацію.

Читайте також:

Що всередині «брудної» зони. Ексклюзивний репортаж з COVID-відділення у Тернополі (ВІДЕО)

Коли почнуть щеплювати в районах та як записатись у чергу на вакцину від COVID-19

Яка різниця у якості вакцин і що робити тим, хто перехворів? Питання і відповіді про щеплення від COVID
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:03 У Чортківській лікарні відкрили оновлене педіатричне відділення photo_camera 16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up