Партнер рубрики Події

Чи знають тернопільські депутати, які ціни на продукти та комуналку: ми запитали у них

Чи знають тернопільські депутати, які ціни на продукти та комуналку: ми запитали у них
  • Про постійне зростання цін і тарифів представники влади дискутують чимало. Але чи знають місцеві обранці реальні тарифи на газ, воду чи світло. Чи знають яка мінімальна зарплата та скільки коштує хліб і молоко?
  • Перед засіданням сесії Тернопільської міської ради у п'ятницю, 23 квітня, журналісти "20 хвилин" провели опитування серед депутатів. Що відповідали — дивіться на відео.

Чергове засідання сесії Тернопільської міської ради розпочалось о 9.00 23 квітня. Більшість обранців приходять на засідання за 10-15 хвилин до початку. Хоча є і ті, хто чекає вже з 8.30. Привітні між собою у кулуарах вони жваво щось між собою обговорюють. Спілкуються здебільшого з представниками своєї фракції. 

На прохання журналістів "20 хвилин" пройти бліц-опитування погоджуються не всі. Хтось вибачається, мовляв "готуюсь до сесії", хтось кидає фразу "Не зараз", а хтось погоджується, та одразу жартома запитує: "Знову в вас екзамени доведеться здавати. Що питаєте цього разу? 2+2=5?".

Але наші питання стосувалися комунальних тарифів. Перелік подаємо нижче. Оскільки перед початком сесії у нас було обмаль часу, усіх питань кожному з респондентів ми поставити не змогли. 

Відео дня

Що запитували? 

— Яка мінімальна зарплата в Україні? – 6000 грн;

— Який прожитковий мінімум для працездатної особи наразі? — 2270 грн;

— Скільки коштує проїзд у громадському транспорті Тернополя без картки чи з карткою. 7 і 6 у маршрутці та  6 і 5 у тролейбусі.

— Який тариф на воду? Водопостачання – 13,896 грн за куб, водовідведення – 16,128 грн за куб. Разом – 30,024 грн за куб;

— Скільки коштує куб газу? І скільки платимо за «трубу»? – з 1 квітня ТОВ ГК "Нафтогаз України" 6,86 грн  – ДП "Газпостач" ПАТ "Тернопільміськгаз" – 6,99 грн. За "трубу" ПАТ "Тернопільміськгаз" 1,056 грн;

— Скільки коштує кіловат/година електроенергії? —1,68 грн;

— Скільки в середньому за місяць витрачаєте на оплату комунальних послуг?

— Чи пам’ятаєте ціни на продукти в магазині? Хліб, молоко, яйця.

У відео зібрали найцікавіші відповіді. Перегляньте. 

Як відповідали? 

Рустам Ергешов, партія "За Майбутнє":

— Електроенергія для підприємців 3,94 грн. Для населення не пам'ятаю. Щодо газу: ми платимо за доставку газу і за кубометр газу. Я витрачаю близько 120-ти "кубів" на місяць. За воду плачу в середньому 300-400 гривень. 

Щодо проїзду то в маршрутці коштує 7 гривень, а в тролейбусі 6. З картою тернополянина? —  Не знаю, у мене її немає. Ще не зробив (посміхається — прим. ред.) Напевно, пора. 

Іван Сорокаліт, "Сила людей": 

—  Електроенергія для квартир —  1, 68 грн. Газопостачання щомісяця змінюється. Я перейшов на "Нафтогаз". До слова, був здивований, що обійшлось без бюрократичних заморочок. Ціни на проїзд різні, залежно від того, чи є пільги та карта тернополянина від 5-6 грн до 8. Мінімальна зарплата 6 тисяч гривень, а от прожитковий мінімум не пригадаю. На комунальні платежі взимку витрачаю до 4 тисяч гривень. Щодо цін на продукти, так, орієнтуюсь. До прикладу, хліб зараз продукт не універсальний. Можна знайти і за 12 грн, і за 60 грн. Ціну на яйця не пригадаю. Маю домашні. 

Марян Козбур, ВО "Свобода":

—  За моїм рахунком, я оплачую приблизно 400 гривень на електроенергію, оскільки холоди вже минули, за газ до тисячі гривень. Куб коштує орієнтовно 6-8 гривень, кіловат електроенергії коштує близько 1,60 грн. Проїзд у маршрутці вартує 7 гривень, з картою 6 гривень. Мінімальна зарплата 6200, скільки на руки не скажу точно. Прожитковий мінімум орієнтовно три тисячі. 

 

 

Руженна Волянська, "Європейська солідарність":

 —  Моя громадська позиція: я виступаю проти підвищення тарифів, і у лютому щодо цього питання  була співорганізатором громадської акції. Ми зараз знаємо останні новини, у яких йдеться, що на газу та тепло знову очікуємо підвищення тарифів. І звісно, людина, яка отримує мінімальну заробітну плату не може впоратись з такими рахунками (розмову перериває Гімн України та початок засідання).

 

 

Олександр Смик, "Порядок.Відповідальність. Справедливість". 

— У мене напівприватний будинок, він не відноситься до ЖЕКів. За комунальні послуги щомісяця сплачую близько 3,5 тисяч гривень. І чесно, це забагато трохи. Як для пенсіонера. Щодо тарифів, то орієнтуюсь. Щодо газу, після лімітів — 8 гривень за куб. Про воду — знову було подорожчання. Приблизно 11-ть. Зазвичай рахунки оплачує дружина, вона вміє користуватись онлайн-додатками. 

В принципі у цій темі я хочу висловити свою думку і сказати, що усі підвищення мені не подобаються. Можливо, хтось звинуватить мене у "совкових" методах вирішення проблеми, але як дивно це не звучало б, я прихильник того, щоб  підприємства "Обленерго", "Облгазу", "УкрЗалізниці" були в державній власності, а не приватній, як є зараз. 

 

Читайте також: 

Чи знають депутати міськради, скільки років Тернополю, як називали Став раніше та що таке "кадастровий номер"

А що у депутатів міськради запитали б ви? Пишіть відповідь у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Мария Кордан

    Добрий день! Питання до всіх депутатів! Прожитковий мінімум 2270 грн. , а допомога інвалідам з дитинства 1779 грн. , як прожити ?  І чому ніяких підвищень не було ні в березні , ні в квітні ?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up