У супермаркетах великий вибір м’яса. Окрім свинини, яловичини та курятини, можна знайти м’ясо індички чи перепела.
Купувати просто м’ясо та маринувати його самому вигідніше. Як розповідає тернополянин Павло, часу треба витратити більше, але результат буде кращий.
– Мариноване купувати простіше, але ти не бачиш, що це за м’ясо, – каже чоловік. – Краще обрати хороше, де видно, скільки там жиру, яке воно на вигляд, чи свіже і маринувати самому.
Ми порівняли ціни на прилавках у місцевих супермаркетах. Зауважимо, що в супермаркеті "АТБ" продають фасоване м'ясо,а у "Сільпо" та NOVUS – можна придбати на вагу. Де яке м’ясо дешевше – дивіться у таблиці нижче:
|
Сільпо |
NOVUS |
АТБ |
Бекон свинячий |
119 грн |
– |
– |
Свинячий стейк без кістки |
109 грн |
– |
– |
Свиняча вирізка |
159 грн |
159 грн |
– |
Свинячий гуляш |
114 грн |
– |
– |
Свинина корейка |
139 грн |
174 грн |
– |
Свинячий биток |
159 грн |
– |
– |
Свиняча грудка |
104 грн |
114 грн |
– |
Свиняче ребро |
104 грн |
109 грн |
– |
Свиняча підчеревина |
104 грн |
109 грн |
95,8 грн |
Свинячий ошийок |
– |
149 грн |
147,8 грн |
Свинячий стейк лопатка |
– |
124 грн |
– |
Свиняча лопатка |
– |
119 грн |
– |
Свиняче стегно |
– |
119 грн |
– |
Свинячий шніцель |
– |
134 грн |
– |
Свиняча піджарка |
– |
– |
126,9 грн |
Ескалоп свинячий |
– |
– |
141,3 грн |
Яловичина лопатка |
184 грн |
– |
– |
Яловичина гуляш |
174 грн |
– |
– |
Яловичина ошийок |
169 грн |
– |
– |
Яловичина грудина |
88 грн |
– |
– |
Індиче філе |
214 грн |
199 грн |
– |
Індиче стегно |
159 грн |
150 грн |
– |
Куряче філе |
109 грн |
114 грн |
139 грн |
Куряча гомілка |
– |
709 грн |
– |
Курка охолоджена тушка |
67 грн |
– |
– |
Курячі крильця |
55 грн |
66 грн |
76 грн |
Куряче стегно |
– |
– |
111 грн |
Перепелине м’ясо |
– |
219 грн |
– |
На ринку можна купити м’ясо свинини чи яловичини. Також там продають курятину. Ціни у різних продавців різні. Можна знайти дешевше, ніж в супермаркетах, а є дорожче.
На ринок за м’ясом краще йти зранку, коли є більший вибір і його тільки поклали на прилавки. Свинячий ошийок коштує близько 140–150 гривень. Свиняча лопатка – 110 гривень. Свинячі реберця – 100–110 гривень. Сало – орієнтовно 50 гривень за кілограм.
Продають на ринку все, навіть кістки. Їх беруть домашнім тваринам.
Якщо ви не хочете самі маринувати м’ясо – можна купити вже готове, яке треба лише посмажити. У супермаркетах продають шашлик в маринаді, а також замариноване м’ясо. Найдешевше – курятина. Це крильця та гомілки.
|
Сільпо |
NOVUS |
АТБ |
Курячий шашлик |
134 грн |
139 грн |
– |
Свинячий шашлик |
134 грн |
119 грн |
– |
Свинячий шашлик «По–грузинські» |
– |
134 грн |
– |
Свинячий шашлик «По–кавказьки» |
– |
– |
150,6 грн |
Свинячий шашлик «Селянский» |
129 грн |
– |
– |
Свиняча грудина в маринаді |
119 грн |
– |
– |
Свиняче ребро в маринаді |
119 грн |
144 грн |
– |
Курячі крильця мариновані |
67 грн |
97,9 грн |
– |
Куряча гомілка маринована |
72 грн |
84, 9 грн |
– |
Куряче стегно мариноване |
– |
114 грн |
– |
Свинячий стейк з лопатки |
– |
134 грн |
– |
Свинячий стейк з корейки в маринаді |
– |
– |
226 грн |
Свинячий стейк зі стегна |
– |
134 |
– |
Свинячий стейк з ошийка в маринаді |
– |
– |
221,4 грн |
Свинячий стейк з битка |
169 грн |
– |
– |
Ковбаски «Мюнхенські» |
119 грн |
99,9 грн |
147 грн |
Ковбаски «Нюрнберзькі» |
119 грн |
– |
– |
Ковбаски «Асорті» |
– |
199 грн |
– |
Ковбаски «Альпійські» |
– |
– |
151 грн |
Ковбаски «Домашні» |
– |
99,9 грн |
– |
Ковбаски «Баварські» |
– |
– |
124,6 грн |
Ковбаска «Фермерська» |
– |
114 грн |
– |
Чевапчичі з беконом |
109 грн |
– |
– |
Ковбаски «Часникові» |
– |
– |
123 грн |
На тернопільському ринку продавці поділились секретами, як обрати хороше та свіже м’ясо на шашлик.
– Свіже м’ясо можна побачити за кольором, – розповідає продавець пан Володимир. – Це одразу помітно, чи свіже воно, чи ні. Свинина має бути насиченого рожевого кольору. Телятина – червоного. Також м’ясо можна притиснути пальцем. Свіже – пружне. Якщо ж лишається слід від вм’ятини – м’ясо не свіже. Жир на м’ясі має бути білий.
Дивіться на прошарок сала.
– Найкраще м’ясо на шашлик – з сільської свинки, – каже продавець пан Богдан. – Має бути прошарок з сала, тоді він буде жирний і соковитий. Ошийок добре підійде. Якщо обрати м’ясо, де сала мало, або його немає – шашлик буде сухий, жорсткий і не смачний. Але сала має бути в міру. Тут вже як хто більше любить. Ну і маринад грає роль. Рецептів є купа.
А ви готуєте шашлик на травневі свята? Чи дотримуєтесь Великого посту? Пишіть у коментарях!
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 22 від 31 травня 2023
Читати номер
Fun Dorin