Партнер рубрики Події

Без тепла, води та каналізації: тернополянам розповіли, куди звертатися під час блекаутів

Без тепла, води та каналізації: тернополянам розповіли, куди звертатися під час блекаутів
  • У Тернополі продовжують проводити навчання для населення та спецслужб. Людям нагадують, як діяти, якщо у місті зникне світло, опалення та водопостачання.
  • Журналісти «20 хвилин» долучилися до навчання і дізналися про всі важливі нюанси.

Навчання для тернополян  систематично проводять від 12 жовтня. Представники міської влади спільно з рятувальниками, правоохоронцями та головами ОСББ оглядають підвальні приміщення, комунікації, а також найближчі пункти масового перебування.

Зі слів представників Нацполіції та ДСНС України, такі навчання вкрай необхідні під час воєнного стану. Адже на випадок надзвичайної ситуації люди менше панікуватимуть та знатимуть як діяти, хто їм зможе допомогти.

Відео дня

Маємо бути готовими до найгіршого

Як діяти при повному блекауті відтепер знають і жителі двох багатоповерхівок за адресами: Клима Савури, 5 та Героїв Крут, 4. Для них навчання почалися з оголошення у гучномовці. Працівники поліції просили мешканців багатоповерхівок взяти тривожні валізи та зібратися біля під’їздів.

Враховуючи те, що не всі люди могли почути оголошення, працівники поліції потрапили до під’їзду та почали стукати у двері, аби проінформувати додатково. У кожного реакція була різною.

— Так, я почула, що оголосили в гучномовець. Тільки зібралася виходити та ви постукали. Зараз візьму тривожний рюкзак, курточку і піду з вами. Думаю, справи почекають, а цей алгоритм дій треба знати про всяк випадок, — розповіла мешканка будинку на вулиці Клима Савури, 5.

Також траплялися і випадки, коли люди відмовляли виходити та долучатися до навчань. Вони переконували, що не вбачають у цьому потреби.

— Якщо буде повний блекаут, ось тоді дізнаємося. Можемо подзвонити в міську раду і нехай нам розкажуть, проінформують, — відповіла інша мешканка будинку на вулиці Клима Савури, 5.

Неохоче виходили під час оголошення на навчання і мешканці будинку на Героїв Крут, 4. Люди переважно з вікон цікавилися, що відбувається і для чого.

— Є люди, які збігають в укриття при першій повітряній тривозі. Але це переважно переселенці, які на власні очі бачили бомбардування чи проживали в окупації. Місцеві більш-менш спокійно реагують. Та я постійно їм в чаті наголошую, що у нас є підвал, поблизу розташована школа №14. За потреби їм відкриють і сховають. І якщо у школі є часові обмеження, то у нашому підвалі – ні. Якщо чесно, то у школі укриття міцніше, бо у нас звичайний, старий підвал, — розповів керівник ОСББ «Героїв Крут, 4» Андрій Теслюк.

Де знайти прихисток

Після того, як всі охочі зібралися біля під’їздів, працівники поліції скеровують їх до найближчого пункту масового перебування. Зокрема, мешканців багатоповерхівок за адресами: Клима Савури, 5 та Героїв Крут, 4 й інших наближених готові прийняти у школі №14 імені Богдана Лепкого.

Зі слів директорки навчального закладу Оксани Добровольської, для відкриття пункту масового перебування закладу виділили 360 карематів та спальних мішків. Натомість школа має ще й спортивні мати та спеціальні м’які елементи для спорту, на яких також можна розмістити людей.

— Якщо буде потреба, то ми облаштуємо місця у спортивній, актовій залі та навіть звичайних класах. Думаю, до 1000 осіб зможемо прийняти. Для зручності людей ми вже маємо потужний генератор, польову кухню, бочки для питної та технічної води, одноразовий посуд, засоби гігієни, ліхтарики, — каже Оксана Добровольська. — Також нам виділили два біотуалети та польову кухню. Кухня ця стандартна, як і у всіх закладах. Ми вже її випробували, ось приготували гречану кашу та чай з лимоном. З усім розібралися, все працює.

Також у пункті масового перебування є ігрові кімнати, де малеча зможе помалювати, розважитися. Працюватиме у школі і кімната психології, де дорослі та діти зможуть поспілкуватися з фахівцями. А якщо знадобиться допомога лікаря, то можна звернутися до медичного кабінету.

Школа має два найпростіших укриття, де сидячи можуть поміститися 1050 людей. Одне укриття велике, а інше – трохи менше. В меншому укритті навіть є душова кабіна, вбиральні, тепла вода та роздягальня.

– У нас дуже теплий перший поверх. Ми думали, якщо немає повітряної тривоги, то людей можемо розмістити у вестибюлі або спортивній залі. Якщо будуть повітряні тривоги, то вже помістимо в укриття. Все буде залежати від кількості. Як буде небагато, то ми в маленькому поселимо, а як багато – у великому. У нас територія велика, є стадіон. Ми можемо будь-де розкласти ту кухню з наметом і встановити біотуалети, – каже пані Оксана.

Врятувати комунікації в будинку

Знову ж таки, за сценарієм навчання, на вулиці мінусова температура, а в місті стартував опалювальний сезон. Неочікувано представники влади отримують інформацію про надзвичайну ситуацію, пов’язану з воєнним станом, а саме пошкодження об’єктів інфраструктури.

Враховуючи морози, відсутність електроенергії та газопостачання може спричини пошкодження мереж багатоповерхівок, а також нашкодити мешканцям квартир.

— Про надзвичайну ситуацію повідомляють всі відповідні структури. На місцях обов’язково мають бути залучені підрозділи Нацполіції, ДСНС. Також попереджаємо голів ОСББ та керівництво навчальних закладів. Голови ОСББ першочергово мають повідомити про ситуацію мешканцям та оголосити евакуацію. У свою чергу комісія з питань надзвичайних ситуацій Тернопільської міськради має оперативно прийняти рішення щодо створення групи по ліквідації надзвичайних ситуацій, а також про злив води з мереж багатоповерхівок. Рішення, в яких саме зливатимуть воду, — будуть приймати вже під час оперативного засідання, - прокоментував міський голова Тернополя Сергій Надал.

Тож, поки люди евакуюються та облаштовуються у пунктах масового перебування, представники ОСББ та ЖЕКів повинні протягом 10-30 хвилин спустити всю воду з труб і опалення – не виключення.

— Якщо виникнуть проблеми з електроенергією, водопостачанням та опаленням, то треба оперативно реагувати на рекомендації комісії, щоб зберегти всі системи. Ми маємо зливати всю воду, інженерні рідини з системи, щоб після стабілізації ситуації, запустити її знову і подати до квартир воду та тепло. Бо за умови пониження температури, труби просто замерзнуть і можуть тріснути. Потім відновити можливе, але це такий коштовний процес, — розповів Андрій Теслюк. —  Ми вмонтували додаткові крани, перевірили придатність вже наявних, закупили шланг, спеціальні з’єднання. Рідини маємо спускати виключно на зелені зони, аби не утворилася ожеледиця біля під’їзду.

Нагадаємо, на Тернопільщині продовжують облаштовувати Пункти незламності. Вони працюватимуть на випадок блекаутів та інших надзвичайних ситуацій. Загалом в осінньо-зимовий період на території області планують відкрити 406 таких пунктів.

Читайте також:

Коли працюватимуть Пункти незламності на Тернопільщині та де їх знайти (КАРТА)

Є біотуалети, каремати і польова кухня. Ми перевірили пункти масового проживання у школах

Підприємці в Тернополі кажуть, що генератори б’ють по кишені. Як працюватиме бізнес цієї зими?

А якщо блекаут: чи будуть на Тернопільщині світло, вода і тепло

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up