Чи варто переплачувати? Ми перевірили, як насправді працюють дорогі та дешеві пульсоксиметри (ЕКСПЕРИМЕНТ)

Чи варто переплачувати? Ми перевірили, як насправді працюють дорогі та дешеві пульсоксиметри (ЕКСПЕРИМЕНТ)
  • Ще рік тому про пульсоксиметри майже ніхто не знав, та пандемія внесла свої корективи і тепер цей медичний пристрій купують чи не найчастіше. Але разом з попитом зросла і ціна.
  • Однак чи відіграє вона вагому роль в кінцевому результаті та як проявлять себе польсоксиметри за 200 та понад 800 гривень? Ми перевірили.

Та що ж таке – пульсоксиметр і чому його зараз так часто купують?

Якщо говорити простими словами, пульсоксиметр визначає насиченість крові киснем та яка частота пульсу. Насиченість крові киснем (сатурацію) пульсоксиметр відображає у відсотках. Тобто, якщо пристрій показав, до прикладу, число 96, це означає, що кисень переносить 96 відсотків гемоглобіну, а 4 – ні. Для здорової людини нормою є 95 – 99%. Однак у деяких людей через хронічні хвороби цей показник може бути нижчий – 92 – 95%.

Коронавірусна інфекція може спричинити запалення легенів. Рівень кисню в крові падає. Саме тому за показником сатурації крові у пацієнта стежать.

Відео дня

Саме для моніторингу стану свого здоров'я люди і купують пульсоксиметр, адже пристрій цей не громіздкий і не складний. Варто просто увімкнути його, розмістити на кінчику пальця, почекати декілька секунд і він покаже вам вашу сатурацію, тобто рівень насичення кров киснем, а також ваш пульс.

Ціна від 200 грн до кількох тисяч

Придбати пульсоксиметр можна в аптеці чи магазині медтехніки. А останнім часом ці пристрої є і в магазинах побутових дрібниць. Залежно від того, де ви купуєте пульсоксиметр, різниться і ціна, яка розпочинається від 200 гривень, а верхня її межа сягає понад тисячу гривень. В інтернет-магазинах є пульсоксиметри і за 2-3 тис. гривень від відомих виробників. А є і китайські ноунейми за 150-200 гривень

Та в чому різниця? В цьому спробували розібратися журналісти «20 хвилин».

Ми придбали пульсоксиметр в магазині дрібничок за 200 гривень. Звичайно, ні про яку сертифікацію мова не йде. З ним ми завітали в аптеки та магазин медтехніки, аби порівняти результати дорожчих сертифікованих приладів.

Чи відрізняються показники?

В магазині медтехніки дешевші пульсоксиметри вартували понад 400 гривень, дорожчі – трохи менше 900. Ми обрали найдорожчий варіант та порівняли результати з нашим за 200 гривен. Результат нас здивував – пульс два прилади показали однаковий. Показники сатурації – 96% та 98% на дешевому та дорогому. Як розповіли продавці – 2% фактично не грають ніякої ролі.

Ми повторили експеримент кілька разів. Показники фактично однакові. Однак чому така різниця в ціні?

Як пояснила представниця організації «Медхауз», яка постачає медичні пристрої в магазини медтехніки Наталя Дембовська, дешеві пульсоксиметри частіше за все продають без гарантії та супровідних документів.

– З дешевими пульсоксиметрами виникає сумнів, чи є результати достовірними, – каже пані Дембовська. – На дорожчі пульсоксиметри є гарантія, наприклад, два роки. Тобто фірма бере на себе відповідальність за їх справність.

Трилисник на упакуванні означає, що пристрій сертифікований, навіть якщо його привезли з іншої країни. На фото знак сертифікації справа з написом UA.TR.001.

В одній з аптек ми знайшли пульсоксиметр зовні дуже схожий на наш, однак в 4 рази дорожчий. Він сертифікований та від відомого виробника. Показник сатурації відрізнявся на 1%.

Як правильно замірювати сатурацію?

Показники сатурації відрізняються залежно від того, на пальці якої руки її міряти. В інструкції до пристрою вказують і палець, на якому і треба робити заміри. Деякі лікарі радять одягати його на вказівний палець, деякі – на безіменний.

– Головне не рухати рукою і не розмовляти в той момент, коли ви робите заміри, – каже пані Дембовська.

Важливий нюанс, якщо у вас на нігтях є лак, заміри можуть бути неточними, якщо лак чорний, то результатів пульсоксиметр і взагалі може не показати. В такому випадку палець слід розмістити так, щоб датчики, які замірюють сатурацію розмістилися на шкірі, а не нігтевій пластині.

– Результат 94 відсотки і вище є нормою, – додала Наталя Дембовська. – Окрім того, слідкуйте за тим, щоб батарейки в пульсоксиметрі були зарядженими, адже низький заряд означає неточні показники. В дорожчих пульсоксиметрах батарейки служать приблизно рік.

Чи варто купувати пульсоксиметр?

А от чи потрібен пульсоксиметр для домашнього користування – дискусійне питання. Одні медики кажуть, що пульсоксиметр, як термометр чи тонометр варто мати у кожній сім’ї, а хтось каже, що домашя самодіагнозтика може нашкодити пацієнту. 

Ми просимо не панікувати, - заявила заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микічак під час одного з брифінгів МОЗ. - Ми просимо бути вдумливими. Ми просимо не вимітати аптеки, наші аптечні установи, не викупляти всі ті препарати, які не несуть ніякої лікувальної дії. Якщо у вас є додаткова копійка для того, щоб купити такі медикаменти про запас, то краще купити для себе пульсоксиметр, який був би на рівні з апаратом для вимірювання тиску чи термометром в сім'ї. Сьогодні це важливо. Цим ви підтримаєте і полегшите роботу сімейних лікарів, контролюючи особисто своє здоров'я.

Однак сімейний лікар Михайло Данильчук каже – далеко не всім потрібен пульсоксиметр. Він може бути корисним, але деякі пацієнти не можуть правильно його використовувати, починають панікувати та «накручувати себе», коли показник нижче норми.  

– Є багато лікарів які радять купувати пульсоксиметри, – каже пан Михайло. – Особисто я цього своїм пацієнтам це робити не раджу. Звичайно, він дає оперативну інформацію про рівень кисню в крові, визначити стан пацієнта. Це зручно. Але для того щоб оцінити ситуацію правильно – потрібно враховувати багато інших факторів та показів.

Як пояснює лікар – звичайна людина не завжди може правильно оцінити свій стан. До того ж, на покази пульсоксиметру можуть впливати і різні фактори. Тому людина може неправильно трактувати покази і оцінити свій стан.

– Дехто має свої особливості пальців, хтось має фарбовані нігті, а це також може вплинути на результат, – каже лікар. – Грань між нормальними показами насиченості крові киснем і низьким дуже мала. Через специфічний колір нігтів пульсоксиметр може показати, що вам вже потрібно бути в реанімації. Таких дрібниць багато. Тому навіть якщо ви придбали дорогий і високоточний пристрій – не варто розраховувати, що покази будуть точні. 

Чи можна виміряти сатурацію без пульсоксиметру?

Михайло Данильчук каже – не лише пульсоксиметр допоможе вказати про проблему з насиченістю крові киснем.

– Коли я приймаю пацієнта, я під час розмови спостерігаю за диханням людини, – розповідає лікар. – Ви так само можете робити. До прикладу – якщо ви або ваші рідні хворі – поспостерігайте, скільки дихальних рухів робить людина. Але це не варто робити, коли людина свідомо розуміє, що ви рахуєте кількість подихів. Здорова людина робить 16 – 20 подихів в хвилину. Якщо частота дихання під час хвороби збільшується – це може побачити, що сатурація крові падає. Однак знову ж таки, багато чого залежить від пацієта. Не всі можуть правильно считати показники і проаналізувати їх. Людина може щось робити, підніматися по сходах, після цього виміряти сатурацію і показник буде нижче норми. Тому краще радитись зі своїм лікарем, а не займатись самодіагностикою.

Лікарі нагадують – самодіагностика – така ж шкідлива як і самолікування. Якщо ж ви хворієте на коронавірус, або у вас запалення легень і ви лікуєтесь амбулаторно – можна порадитися зі своїм сімейним лікарем і придбати такий пристрій для того щоб стежити за своїм станом. Однак скуповувати пульсоксиметри і без потреби вимірювати сатурацію не варто.

А ви маєте вдома пульсоксиметр? Чи плануєте купити? Пишіть у коментарях!

Читайте також:

Допоможе раніше діагностувати коронавірус чи гроші на вітер - кому насправді потрібні пульсоксиметри
Концентратори, балони та кисневі подушки: чи допоможуть у лікуванні COVID-19 вдома? Що кажуть медики
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up