"Проїзд 5, а сервіс на 1 гривню", кажуть пасажири. Дурдом з картками тернополянина у маршрутках

"Проїзд 5, а сервіс на 1 гривню", кажуть пасажири. Дурдом з картками тернополянина у маршрутках
  • Щоб перевірити, як 2 січня працює система оплати за проїзд картою тернополянина або електронним квитком журналіст, «20 хвилин» проїхалась громадським транспортом. 
  • Дива не сталося. Маршрутки - ті ж самі брудні розвалюхи, в яких тече на голову. Тільки їдемо тепер не за 4, а за 5 грн. І те, що  вас є карта тернополянина, не гарантує дешевшого проїзду. У перший день підняття тарифу на проїзд та запровадження карти тернополянина міськрада відпочиває і прокоментувати проблем, які виникли, наразі не може. 

З 2 січня проїзд у тролейбусі для тих, хто має картку тернополянина чи електронний квиток – 3 грн. Для всіх інших – 4, навіть для студентів та школярів, які не мають картки. У маршрутках 5 грн без картки та 4 з карткою. Для учнів з картою тернополянина діє 50% знижка на проїзд і в тролейбусах, і в маршрутках. Для студентів - лише в тролейбусах. 

Читайте також"Картка тернополянина": що дає, де і як отримати

-    А ви знаєте, що деякі водії нині кажуть - не більше трьох карток тернополянина на маршрутку. Решта по 5, - пише у соцмережі Facebook Ірина Прокопенко.  

Такий випадок був, за словами жінки, вранці 2 січня у 18-й маршрутці. Про подібні випадки розповідають  в соцмережах і інші тернополяни. 

"Їхала сьогодні 19- тим. Проїзд 5 грн готівкою і карткою теж 5 грн . Пенсіонери з карткою або з посвідченням - 3 людини безоплатно, решта платять 5 грн", - пише Тетяна Геведзе.

Різні ситуації описують і читачі на сайті «20 хвилин».

У прес-службі міськради пояснюють, що з картки тернополянина, якщо це електронна система оплати, зчитується лише 4 грн за проїзд у маршрутці. Імовірно, що у випадку, який описує пасажирка 19-ї маршрутки, людина мала електронний проїзний, але не був поповнений баланс картки. Інформацію для перевірки передалив управління транспорту.

Картки потрібно поповнювати

Що робиться в громадському транспорті 2 січня і як діють картки тернополянина, перевіряла журналіст «20 хвилин». За першу поїздку у 19-й маршрутці журналіст заплатила 5 грн, оскільки карти тернополянина не мала. Тай по дорозі з «Дружби» до «Центру» у маршрутку не зайшов жоден пасажир з картою тернополянина. Водій розповів, що від ранку було лише кілька таких і то вони заплатити по 5 грн, бо не поповнили свої картки. До речі, більшість тернополян не знали, що проїзд уже по 5 грн. Хоча у всіх маршрутках уже є відповідні наліпки. .

Тим, хто давав за проїзд купюри 10 чи 20 грн, то водій давав решту 5 чи 15 грн. Тим, хто давай відразу по 4 грн, нічого не казав. До слова, більшість водіїв беруть пенсіонерів за старою традицією – не більше трьох.

-    Це перший день, ще не всі люди знають, що проїзд тепер по п’ять гривень, - каже водій. – День-два і люди знатимуть по-скільки проїзд. І якраз поповнять ті свої картки. Щодо того, що водії беруть лише три картки тернополянина за раз, то не чув про таке. Ми маємо брати усіх пасажирів, які мають ці картки. 

Одне з місць, де можна поповнити картку тернополянина – газетний кіоск на зупинці в Центрі біля Храму Різдва Христового («Зеленої церкви» - ред). 2 січня черга біля цього кіоску була чимала, і тернополяни підходять один за іншим. І кожен з них стояв у черзі не за газетами чи журналами. Ми поспілкувалися з сімейною парою, яка має персоніфіковані картки тернополянина. Жінка розповіла, що вранці з чоловіком уже витратили 10 грн за проїзд, бо забули поповнити картку. Оскільки їздять громадським транспортом вони часто, то поповнятимуть картки на 200 грн. 

-    Сьогодні було багато людей, - каже продавець кіоску пані Марія. - Щоб поповнити картку, потрібно її мати. Тоді я поповнюю її через термінал на ту суму, яку хоче людина. Обмежень в поповненні немає.

Окрім персоніфікованої картки, яка до речі, коштує 57 грн, пасажири можуть придбати звичайний неіменний квиток тривалого користування, тобто електронний квиток. Продають його у тих же кіосках, де поповнюють картки тернополянина. І коштує він 20 грн. Проте його теж потрібно поповнювати. Такий квиток придбала і журналіст «20 хвилин».

Для того, щоб отримати електронний квиток, не потрібно жодних ваших даних.  Його наш журналіст вже протестувала і в маршрутці, і в тролейбусі. В обох випадках валідатор видав чеки на 4 грн у маршрутці та 3 у тролейбусі. У п’ятьох з п’яти маршруток водії нормально відреагували на те, що є картка і навіть показали, як нею користуватись. До слова, жоден з цих водіїв не знав, що перед ним журналіст. 

У тролейбусах два валідатори

У тролейбусах теж без проблем розрахувались карткою. В 11-ому тролейбусі кондуктор пані Галина розповіла, що багато людей уже мають картки, але пасажири скаржаться, що підняли вартість проїзду

-     І студенти дуже обурюються. Сьогодні, 2 січня, було кілька незадоволених студентів без карток, але заплатили за проїзд 3 гривні, - каже жінка. - А ще як підуть школярі, то буде ще більше обурених. Знаю, що до кінця січня усі, хто ще не має картки – має її доробити, а з лютого усі пасажири мають їздити тільки за картами. 

У тролейбусі є два валідатори – один біля середніх дверей, а інший у кондуктора. Як пояснила вона, хто заходить у середні двері і має картку, то користується стаціонарним валідатором. А якщо пасажир зайшов на задні двері, то кондуктор сама підходить до них, щоб люди не ходили з кінця салону на перед до стаціонарного валідатора. Також кондуктор видає квитки на проїзд тим, хто платить готівкою. 

 

Поки кондуктор розповідала про картки, один з пасажирів тролейбуса обурювався, що ті карти нікому не потрібні і взагалі, хто це таке придумав. Його підтримували й інші пасажири. 

Пенсіонерів "кинули"?

На своїй сторінці у соцмережі facebook депутат Назар Зелінка написав, що пенсіонери, які мають пільгову картку тернополянина, щоб проїхати в маршрутці поза пільговою квотою (3 пільговики) мають платити 5 грн. Оскільки цю картку поповнювати не можна.  Або зробити собі ще одну звичайну картку тернополянина.

Ми запитали у кількох пенсіонерів на зупинках в Центрі, чи мають вони такі картки і чи вдалось скористатись ними. З десяти пенсіонерів пільгову картку на проїзд мало лише 6. Один з них таки підтвердив, що потрапив у ситуацію, коли в маршрутці було уже три пільговики і водій сказав платити 5 грн. 

Пенсіонер представився Анатолієм. На відео відмовився говорити, проте в розмові з журналістом розповів, що така історія з ним трапилась близько 14.20 у маршрутці №22 на зупинці біля ринку.

- Я зайшов, запитав чи можна їхати по цій пільговій картці тернополянина, - каже чоловік. - Водій сказав, що уже є троє і потрібно платити 5 гривень. Я поспішав, тому заплатив. Але для чого мені ця картка, якщо все одно доводиться платити 5 гривень? Добре, що у тролейбусах не такий дурдом. 

Поповнити електронні квитки та картки тернополянина можна тут:

Оператор електронних систем – вул.В.Чорновола, 1 (2 поверх)

Магазин «Ксеня» вул. Тролейбусна, на зупинці Війскомату. 

Магазин «Альянс» вул. Максима Кривоноса, 9 

Газетний кіоск вул. Руська 19

  Магазин «Щедрик» вул. Анатолія Живова 

Газетний кіоск бульвар Тараса Шевченка, 21 

Газетний кіоск вул. Клінічна , 8  Мерсі пр. Бандери 

Газетний кіоск вул. Київська, 1 

Магазин «Ксеня» вулиця Генерала Мирона Тарнавського, 20 

Магазин «Ксеня» проспект Злуки, 9  Магазин «Ксеня» зупинка 2-е Профтехучилище  Газетний кіоск вулиця Гетьмана Мазепи, 26 

"Мерсі", вулиця Живова  Мерсі вулиця Львівська, 2 

"Мерсі", Привокзальна площа 

"Мерсі" вулиця Леся Курбаса 2 

"Мерсі" вулиця Митрополита Шептицького, 3 

"Три дороги", проспект Степана Бандери, 93

"Мерсі", вулиця Чехова, 16

Згодом обіцяють збільшити кількість місць для поповнення. 
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (78)
  • Роман

    ПЕНСІОНЕРИ, які виготовили картку тернополянина, тепер ще мають купити електроний проїздний квиток, але уже за гроші !!!!! Гарно Надал і компанія придумали !!!!
  • Іра

    Децентралізація бюджетів до підвищення вартості проїзду тут ніпричом. Міський бюджет формується із різних джерел і якраз є неприпустимо, щоб тому хто не має тернопільської прописки, але щодня їздить на роботу в Тернопіль скажімо з В.Глибочка і фактично працює на цей бюджет не має права дешевшого проїзду тільки тому що не має тернопільської прописки. Дякуючи праці тисячам таких "сільських біженців" Тернопіль має кошти на благоустрій і т.п.

    Тому, Катя Попик, ваші коментарі є замовними. Тому що неосвіченій люди відразу розуміють що картка тернополянина - це корупційна схема.

    Катя Попик reply Іра

    Є закон і його потрібно виконувати

    Катя Попик reply Катя Попик

    Ваші дотації на пільговий проїзд виділяються у обласну казну

    Іра reply Катя Попик

    Мова не йде про пільговиків, а про картку тернополянина.

    Катя Попик reply Іра

    Ти напевно з лісу втікла  , бо якби виїзджала трішки дальше свого болота Глибочки, знала б, що персоніфіковані картки діють в усіх регіонах уже біля року і по них дешевше не лише проїзд, а і інші послуги, до прикладу вартість парковки,навчання, комунальних послуг,обіду в комун.закладах,лікування, білетів в розважальні заклади, спортивні секції і багато іншого

    Іра reply Катя Попик

    Живу у Тернополі з тернопільською пропискою з 1987 року. В.Глибочок був наведений як приклад (можна було б і Білу назвати, Байківці, Гаї Шевченківські тощо). Негарно є мислити вам так однобічно і ображати інших. Будьте освіченішими. Ну ну, а тепер розкажіть детальніше хто саме обслуговує муніципальні картки в інших містах і чому саме ці установи..

    Olga Tanina reply Іра

    Тре трохи по світу їздити, а не сидіти в чоловіка на шиї
  • Anonymous

    З 1 липня 2016 року в Україні введено електронне пенсійне посвідчення, що одночасно є банківською картою і дозволяє ідентифікувати особу. От питається, і для чого тоді та карта тернополянина? Є електронне пенсійне, є електронні проїзні, є. кінець-кінців, платіжні банківські картки, є посвідчення пільговиків, що діють ВСЮДИ і ніхто не має права цю дію відміняти. навіть сам Надал. Ну і для чого вся ця, вибачте, херня? Та обладнайте транспортні засоби валідаторами, щоб кожен самостійно прибав проїзний квиток. Кому за гроші, кому безкоштовний, а ветерани АТО і так, лиш пред*явивше відповідне посвідчення. Ну і для чого ви суки місто кошмарите? Ну скільки можна з ту лису гниду терпіти. З тою тварюкою в нас безперервні скандали. Як не бруківка, то фестивалі,  то будови всюди, то карта тернополянина. А чи не пора його поганою мітлою з міста вже гнати?
  • Катя Попик

    А я би радила усім купити авто потім його заправити і катати усіх бажаючих за 2 грн і тако шоб один квиток можна використовувати протягом дня, бо я так хочу, бо я з села, бо я така

    Роман reply Катя Попик

    Катя Попик, тебе хай Сережа Надал катає на своїй лисині :)

    Катя Попик reply Роман

    Тобі просто завкридно,що в нас мер не яничар

    Anonymous reply Катя Попик

    То та лиса гнида, типу, патріот?! А ми ж то думаємо, чому в нас постійно якась херня, а то в нас патрійоти такі, пілять.

    Anonymous reply Катя Попик

    Ах ти сучище, мало тобі? Пхаєте, все пхаєте і мало? Скільки разів вже підвищували і все мало і мало. Морди у вас не потріскають, падли. Ну нехай, ну підняли знову, тільки для чого з людей знущатись? По-півроку чекають на ті кляті ваші картки, тепер херня всяка з ними, а водії як гребли готівкою так і будуть! І талони як не ви давали так і не будуть!  Бо ж не вигідно вам, щоб ті гроші дійсно обліковувались От тому всякі ксюші, газетні кіоски, херня всяка. А банківська карта для вас чому не підходить? А? В чому проблема? Чи ваші валідатори їх не знають, особливі вони у вас, надалівські? А пенсійне чому не підходить? Для вас то також не документ? І Конституція у вас вже не закон?

    Катя Попик reply Anonymous

    Це вас там такого вчать в школах: обзиватися, і криком здобувати усі льготних прав. То такі школи потрібно дійсно позакривати
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up