Партнер рубрики Події

Хто такі Парій і Танцоров? Історія трьох тернопільських теплоходів і ціни на квитки цього сезону

Хто такі Парій і Танцоров? Історія трьох тернопільських теплоходів і ціни на квитки цього сезону
  • Стартував сезон водних прогулянок на Тернопільському ставі.

  • Цього року на Тернопільському ставі можна буде побачити аж три теплоходи: "Капітан Парій", "Герой Танцоров" та "Сигма", який купили минулого року. 
  • Коли вони вперше зійшли на воду, скільки цього року витратили на ремонт та чи зросли ціни на квитки. Про усе читайте у матеріалі. 

Традиційно кінець квітня — початок травня в Тернополі сезон сходження на воду теплоходів. Для когось це можливість дістатись до Дального пляжу. Для когось — гарний різновид відпочинку. Кораблів чекають і дорослі і малюки. А для туристів вони вже стали справжньою родзинкою Тернополя. 

Як розповідає капітан тернопільських теплоходів Віталій Стасюк, курсувати кораблі розпочали з 25 квітня. 

Як готувались до відкриття сезону?

— "Герой Танцоров" минулого року майже не ходив. Був на ремонті. Потрібно було "переварити" частину днища, частину набору корпуса, поміняти двигун, трубопроводи. Усе зробили та спустили судно на воду в жовтні минулого року, — розповідає пан Стасюк. 

Відео дня

"Танцоров" готовий був до плавання вже на початку весни, але підвела погода. Додались карантинні обмеження. 

Читайте також: Теплохід «Герой Танцоров» на капітальному ремонті

Зараз і "Герой Танцоров", і "Капітан Парій" готові возити пасажирів. Маршрут незмінний.

Нині є дві діючі зупинки теплоходів: пристань «Центр», причал «Дальній пляж». Але якщо ви бажаєте зійти з теплохода на причалі «Дальній пляж», необхідно завчасно сповістити матросів. 

"Новий" теплохід "Сигма", який придбали у 2019-му році за кошти інвесторів, планують пустити у хід з 5 травня. 

Скільки коштує покататися

Маршрут судна "Сигма"відрізняється від маршруту «Капітана Парія» та «Героя Танцорова». Теплохід починатиме маршрут з центрального причалу і курсуватиме до Пронятина. Біля «Водної арени» теплохід буде пропливати під мостом.

Вартість прогулянки – 50 грн. з дорослого, 20 грн. для дітей від 5 до 10 років.

Тривалість круїзу – 50-60 хвилин.

На "Танцорові" і "Парію" безкоштовний проїзд для дітей віком до 5 років, від 5 до 10 років -10 грн. за коло і 5 грн. в одну сторону. Ціна для дорослих – 25 грн.

Скільки витратили на ремонт

Усі три кораблі зараз на балансі КП "Тернопільелектротранс".

Нагадаємо, теплохід "Сигма"  придбали за кошти інвестора. З міського бюджету кошти на нього не виділяли. Як розповів капітан тернопільських теплоходів Віталій Стасюк, теплохід "Сигма" в хорошому стані, хоча він не новий. Його придбали у Запоріжжі. Теплохід має 38 місць. Як розповідає Віталій Стасюк, з 1968 року нові теплоходи на Тернопільський став не заходили. Серед трьох теплоходів «Сигма» є найновішим. 

Випробування пройшли успішно. Стало відомо, коли теплохід "Сигма" вийде у свій перший рейс Тернопільським ставом

У Єдиній системі державних закупівель знаходимо інформацію про витрати на ремонт суден.

Так у жовтні 2020-го на послуги з технічного нагляду за судном "Капітан Т.Г. Парій" витратили понад 27 тис грн.


 

525 тисяч гривень вартував ремонт судна "Герой Танцоров". Тендер датований 31 серпня 2020 року. Ще майже 37 тисяч витратили на вимірювання залишкової товщини корпусу теплоходу "Герой Танцоров" та виготовлення схем ремонту.

Понад мільйон гривень вартував ремонт цього ж судна у 2017-му році.

А як же карантин? 

Нагадаємо, минулого року початок роботи теплоходів припав на найжорсткіші карантинні обмеження. Тож "Капітан Парій" вперше зійшов на воду аж наприкінці травня. Як це було читайте у матеріалі: "Охочих покататися багато: як уперше цьогоріч курсував теплохід «Капітан Парій». Чи є ризик заразитися?"

Цього року карантинних норм теж будуть дотримуватись. Як повідомляють у пресслужбі Тернопільської міської ради, в умовах карантину судна працюють з дотриманням всіх обмежувальних заходів.

Коли з'явився "Капітан Парій"? 

Охочих покататися багато: як уперше цьогоріч курсував теплохід «Капітан Парій». Чи є ризик заразитися?

Судно "Капітан Парій" назване в честь капітана Тараса Парія, який відновив його після 10-річного простою. До того судно мало назву "ПТ-50". Вперше у Тернопіль воно прийшло у 1965-му. На початку 1990-х його передали в приватну оренду на 10 років. Орендар ним не займався. Тож майже 16 років корабель іржавів на причалі.

Легендарний капітан відійшов у вічність у грудні 2018-го. Але саме завдяки йому ми маємо змогу милуватись краєвидами ставу з палуби суден.

Помер легендарний капітан Тарас Парій

— Понад півстоліття та майже все своє життя Тарас Григорович присвятив судноплавству, — йдеться у згадці про капітана на сайті "Тернопільелектротранс". — Саме завдяки його відданості справі та принциповості вдалося зберегти обидва теплоходи, які щороку тішать тернополян та гостей міста. Ще за життя Тараса Григоровича, у 2011-му, один із теплоходів названий на його честь – “Капітан Т. Г. Парій”. Адже саме завдяки його зусиллям, після понад десятка років простою, цей корабель знову вийшов у води Тернопільського ставу. 

Зараз кораблями керує онук пана Парія Віталій Стасюк. Він продовжив справу своєї родини. 

Назвали на честь радянського героя

За інформацією з вільних джерел, Круїзний теплохід "Герой Танцоров" збудований у 1963 року в Білорусі. Майже 5 років він курсував по Дністру і мав назву "Заліщики". Згодом його транспортували в Тернопіль (на той час у місті вже був теплохід ПТ-50 та два пасажирських катера «ПК-52» і «ПК-55».

“Герой Г. Танцоров” знову на Ставу: що відремонтували на теплоході

"Герой Танцоров" пережив кризу 90-их. Він ставом курсував стабільно. Але вперше за 40 років судно почали ремонтувати лише у 2017-му. 

Читайте також: “Герой Г. Танцоров” знову на Ставу: що відремонтували на теплоході

З того часу судно на воду виходило з перервами через зміни в документації через ремонтні роботи, коли судно зазнало незначних переобладнань. 

Минулого року було здійснено підйом судна на берег для проведення капітального ремонту корпусу, а саме: повного огляду та заміни елементів днища, встановлення нового двигуна, ремонт рульового управління та заміна валолінії. Це третій підйом теплоходу на берег за всю його історію в Тернополі. До цього часу востаннє «Героя Танцорова» піднімали у 2005 році.

До слова, так корабель назвали в честь радянського військового Григорія Танцорова, який загинув та похований в Тернополі у 1944 році. Молодший лейтенант Танцоров відзначився в боях 6—10 березня 1944-го при звільненні залізничної станції Збараж та Тернополя. Під час вуличного бою підбитою самохідкою він здійснив таран, знищив 4 танки, 85 автомашин, 15 бронетранспортерів і понад 100 нацистських солдатів. Герой Радянського Союзу (посмертно). Почесний громадянин Тернополя.

А коли ви востаннє катались на теплоходах? Пишіть у коментарях.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо потім він добровільно мобілізувався 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up