Партнер рубрики Події

Культура споживання кави у Тернополі занепадала і відроджувалася

Культура споживання кави у Тернополі занепадала і відроджувалася
У великі кав’ярні “Віденська” та “Болєвард” (після Першої світової – “Адрія”) та цілу низку кав’ярень і цукерень по всьому місту ходили відпочивати тернополяни до приходу “совєтів”.

А от після війни культура кави у місті на деякий час занепала, каже краєзнавець Любомира Бойцун. Тернополянка теж полюбляє цей напій, особливо арабіку. Тож випиває її чи не щодня по чашці.
- “Віденська” кав’ярня діяла на куті сучасних вулиці Сагайдачного і бульвару Шевченка, а “Болєвард” – у готелі “Подільський”, пізнішому готелі “Україна”, - розповідає пані Бойцун. – Було і багато менших кав’ярень, наприклад, на Руській, Валовій, у Старому парку.
Каву до війни у Тернопіль возили через країни Європи з тієї ж Латинської Америки, а також Африки, продовжує історик.
- Пили у ті часи чорну і білу каву, деколи з лікером. Часто – з солодким, - зазначає пані Бойцун. – Як таких пекарень кав’ярні не мали, але випічку робили або ж самі її закуповували. Це були різні пляцки. “Наполеон” тоді називали французьким тістечком, а печиво з кремами – кремівками.
У “Болєвард” та пізнішій “Адрі” кав’ярня поєднувалася із цукернею, додає краєзнавець. До того ж, за її словами, усі кав’ярні працювали в Тернополі навіть під час німецької окупації.
- Культура кави різнилася від культури чаю, - говорить вона. – Так, для збору благодійних пожертв у місті часто робили так звані “чайні вечори”. Їх проводили без алкоголю, поєднували з танцями.
Каву ж, як каже тернополянка, пили під час зустрічей, тихого відпочинку у невеликих компаніях.
Але культура споживання кави у Тернополі занепала після Другої світової. Тоді через бідність “каву” робили не тільки з ячменю, а й з буряків. Для цього останні пряжили у невеликій кількості води.
- Кава “притихла і збідніла”, - розповідає Любомира Бойцун. – Вона “повернулася” тільки десь у 1970-1980-х роках.
Зараз у Тернополі триває відродження кавових традицій, завершує краєзнавець

Франкова кава у Тернополі
Не тільки пиво, а й каву замовляв у Тернополі Каменяр восени 1911 року.
Спогади про візит Івана Франка у наше місто залишив математик, син адвоката й письменника Андрія Чайковського Микола:
“Франко прочитав нам свого “Мойсея”, починаючи з першої глави, а “Пролог” відклав на кінець. Кінцеві слова “мій скромний дар весільний” – на залі тишина, а потім буря оплесків і окликів: “Слава! Слава!”
Сорок з лишнім років минуло з того пам’ятного вечора, та я досі не можу забути того сильного враження, яке на мене зробив цей виступ Франка.
Потім ми пішли до ресторану й до кав’ярні – невеликий гурток учителів української гімназії та ще дехто із місцевої інтелігенції. Пам’ятаю, що Франко пив дуже гарячу чорну каву. Він був дуже веселий та говіркий; згадував минуле Я нагадав йому нашу краснопущанську прогулянку, а учитель Семен Сидоряк, природник, згадував про їхні спільні екскурсії на рибу та до лісу по гриби.”

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    Шановний п. Мороз, а що таке "КУЛЬТУРА КАВИ"? )))) Можливо, Вам відома ще якась аналогічна культура, наприклад, КУЛЬТУРА ВАРЕНИКІВ чи КУЛЬТУРА БОРЩУ?

    Anonymous reply Anonymous

    Автор, мабуть, під висловом "культура кави" має на увазі культуру споживання кави.

    Anonymous reply Anonymous

    Давно і нескорено крокує по Україні КУЛЬТУРА САЛА.
  • Anonymous

    Можна ще автору дописати, що не тільки "триває відродження кавових традицій", а інтенсивно впроваджується культура споживання кави, барменів найвідоміших закладів навчають найдосвідчиніші баріста, яку гарну каву обсмажують на заводі у Тернополі (одна з найсмачніших та найпопулярніших в Україні та нетільки)...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up