Партнер рубрики Події

Майстер на всі руки і дуже добрий. Що відомо про Богдана, який загинув на будові дороги на Протасевича

Майстер на всі руки і дуже добрий. Що відомо про Богдана, який загинув на будові дороги на Протасевича
  • Донька саме їхала до батька на роботу, аби відвідати його. Дівчина про трагедію дізналась першою з родини. А далі подзвонила мамі.
  • Як це все пережити – ми не знаємо, кажуть рідні і тримаються з останніх сил. Мусимо його достойно провести в останню путь – він на те заслужив. А як далі житимемо без нього – поки про це ніхто не думає…
  • Поховають Богдана завтра, 24 червня, у рідному селі. Панахида відбудеться сьогодні, 23 червня, о 20:00 – відправу проведуть у будинку, де проживав загиблий.
  • Він був дуже добрим, роботящим і щирим, старався всім допомогти і все вмів зробити власними руками, — рідні саме забирають тіло загиблого Богдана Слимака додому. — Як ми будемо без нього – не знаємо. Поки що стараємось не думати про це, а підтримати один одного. Біда… У нас величезна біда…

47-річний Богдан Слимак загинув на будівництві дороги на вул. Протасевича у Тернополі напередодні, 22 червня. Чоловік, як розповідають колеги, по обіді спустився до траншеї. Якоїсь миті посипалась земля, впала брила. Михайло Шот кинувся його рятувати – чоловіка теж присипало землею. Його із травмами хребта доправили швидкою до лікарні. Але вони виявились несерйозними. Сьогодні Михайло вже знову вийшов на роботу. Про нього кажуть, - народився у сорочці.

Відео дня

Богдана, якого засипало землею і, як розповідали очевидці, брила впала і притиснула його голову до труби, намагались дістати з-під завалів його колеги. Не менше 10 хвилин тривали роботи. На жаль, коли медики прибули на місце, чоловік вже був мертвим.

Першою про смерть батька дізналась донька Неля. Дівчина проживає і працює у Тернополі, по обіді того трагічного дня, ніби щось відчувала, їхала навідати Богдана на роботу. Неля — донька дружини Катерини, але завжди мала Богдана за рідного батька. А він ніколи не робив різниці між дітьми, хоча подружжя ще мало 18-річного спільного сина Євгена. Саме донька першою дізналась про трагедію. Саме Нелі довелось повідомити матері, що батька немає серед живих.

  • Богдан вже другий рік працює на цій фірмі, треба було гроші заробляти, — розповіла Галина, дружина рідного Богданового брата. — Минулого року були роботи на Франківщині. Зараз у Тернополі. Він приїжджав додому на суботу і неділю. Востаннє його бачили цього понеділка, коли після Зелених свят поїхав до Тернополя.

Усі вихідні Богдан проводив вдома. У нього в руках все горіло – зробити власними руками міг усе. «Майстер на всі руки» — кажуть про чоловіка у рідному селі Золочівка.

— Все умів, все міг зробити і все було йому під силу, — каже пані Галина. — І плитку покласти, і мурувати, і добудувати все вдома – все власними руками. Добрий. Дуже добрий чоловік і брат.

Поки що родичі не можуть дійти до тями і ніяк не можуть звикнути говорити про Богдана у минулому часі. Зараз, кажуть, всі переживають величезний шок і намагаються підтримати один одного. А ще допомогти пережити горе літньому батькові Богдана – йому буде, певно, найважче, адже доведеться хоронити свою дитину. Як звикатимуть жити без Богдана – поки й уявити не можуть. Зараз не можуть прийняти, що їхнього сина, тата, чоловіка і брата вже немає.

Панахида за померлим відбудеться сьогодні, 23 червня, у рідному домі Богдана Слимака, що у Золочівці колишнього Козівського, а зараз Тернопільського району. Поховають загиблого чоловіка завтра, 24 червня. О котрій розпочнеться похорон, родина поки не знає.

На Тернопільщині за останній тиждень сталося два нещасних випадки, при яких під час виконання земляних робіт загинув один працівник, ще один – зараз перебуває на лікуванні у медичному закладі. Про це повідомив начальник управління Держпраці в області Віталій Мариновський.
— Так, лише учора, 22 червня, у траншеї загинув дорожній робітник, ще один працівник, якого рятувальники витягнули з-під завалу грунту, на щастя, не отримав жодних тілесних ушкоджень та після огляду медиків повернувся на своє робоче місце, — повідомив Віталій Мариновський. — На сьогодні Управлінням Держпраці у Тернопільській області проводяться спеціальні розслідування, під час яких будуть з’ясовані причини та обставини настання усіх цих нещасних випадків, при яких постраждали працівники. Та вживатимуться заходи реагування до винних посадових осіб за допущені порушення вимог законодавства з охорони праці.


Беззаперечно, що виконання земляних робіт, а саме: викопування траншеї, котловану чи колодязю відносяться до одного із видів небезпечних робіт. І нехтування елементарними правилами безпеки з охорони праці під час їхнього виконання призводять, на жаль, до непоправних наслідків, наголошують в управлінні Держпраці.
Тому, щоб упередити подібні нещасні випадки та задля збереження життя і здоров’я кожного працівника, роботодавцям потрібно суворо і неухильно дотримуватися правил безпечного виконання земляних робіт, а саме:

* у траншеях, котлованах і ямах глибиною понад 2 м, а також у зонах розташування підземних комунікацій (електрокабелі, газопроводи тощо) потрібно мати письмовий дозвіл (наряд-допуск) керівника робіт із переліком, необхідних у даному випадку заходів з охорони праці;

  • місця копання котлованів, траншей або ям повинні бути огороджені, встановлені попереджувальні знаки й написи (а в нічний час, за можливості, сигнальне освітлення), місця переходу людей через траншеї повинні бути обладнані перехідними містками, які освітлюються у нічний час відповідно до проекту виконання робіт;
  • копання траншей з вертикальними стінками без кріплення в нескельних і незамерзлих ґрунтах вище рівня ґрунтових вод і при відсутності поблизу підземних споруд допускається на глибину не більше: 1,0 м – в насипних, піщаних, гравійних ґрунтах та у ґрунтах, які містять у собі великі уламки каміння; 1,25 м – в супісках; 1,5 м – в суглинках і глинах, 2 м – в особливо щільних і нескельних ґрунтах;
  • кількість дощок кріплення, що одночасно вилучаються по висоті, має бути не більше трьох, а в сипучих і нестійких ґрунтах – не більше однієї, в міру вилучення дощок розпірки переставляються, у цьому випадку існуючі розпірки вилучаються тільки після встановлення нових;
  • будівельні матеріали і землю, що викидається, по можливості, розміщують в межах огородженого місця або осторонь від нього, але так, щоб не заважати рухові транспорту й пішоходів;
  • спуск у широкі траншеї робити лише по драбинах, шириною не менше 0,75 м, із поручнями.

Суворо заборонено:

  • копати без кріплення перезволожені, піщані, супіщані і лесові ґрунти;
  • спускатись по розпірках кріплення, бо їхнє послаблення може призвести до обвалів ґрунту стінок траншеї (ями);
  • вибирати ґрунт методом підкопу, бо це може призвести до обвалу.

У разі виявлення під час проведення земляних робіт незазначених на планах і схемах кабелів, трубопроводів, підземних споруд, незнайомих предметів слід негайно припинити роботи.

Працівникам до початку робіт необхідно:

  • одягти спецодяг та спецвзуття, яке не повинно обмежувати рухи;
  • перевірити справність використовуваних інструментів;
  • оглянути та звільнити робочу зону від сторонніх предметів, перевірити достатність освітлення робочої зони;
  • у разі виконання робіт за нарядом-допуском перевірити виконання вказаних у ньому заходів безпеки;
  • отримати  від відповідального  керівника робіт цільовий інструктаж щодо безпечного ведення робіт.

Про виявлені несправності та невідповідності, які можуть вплинути на безпеку праці, працівники повинні інформувати керівника робіт і до їхнього усунення не приступати до роботи.

Чи розслідує поліція смерть чоловіка на виробництві, поки дізнатись не вдалось.

Редакція «20 хвилин» щиро співчуває родині, друзям та односельцям загиблого Богдана Слимака. Царство небесне і вічная пам’ять…

Читайте також
Трагедія на Протасевича: двоє працівників опинились під завалами землі, один загинув
Біля «Авалону» чоловік впав у яму і його засипало землею. Що відомо?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (123)
  • Аня Влад

    Вичная йому память
  • Світлана Пісоцька

    +++++++++
  • Олена Приходько

    царство небесне
  • Natalia Tkachyk

    Вічна пам'ять і, співчуття рідним
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up