Партнер рубрики Події

“Мене звільнили, бо захворіла на COVID”, — тернополянка скаржиться на роботодавця. У нього своя версія

“Мене звільнили, бо захворіла на COVID”, — тернополянка скаржиться на роботодавця. У нього своя версія

Працівника не можуть звільнити в період його тимчасової непрацездатності, каже закон. Тернополянка Юлія скаржиться, що роботодавець звільнив її, бо вона захворіла на коронавірус. Підприємець запевняє — це неправда і розповідає свою версію.

У редакцію «20 хвилин» звернулась тернополянка Юлія. Вона скаржиться на роботодавця, який нібито звільнив її через те, що вона пішла на лікарняний через коронавірус. Принаймні, так вона описала проблему та попросила у журналістів висвітлити її. 

Ми спробували розібратися в ситуації та зібрали коментарі юристів, які можуть стати в нагоді інших працівникам чи керівникам. Адже час карантину не минув…

“Як я могла працювати ...хвора?”

Отже, тернополянка Юлія (прізвище відоме, не називаємо його на прохання жінки – прим. авт.) розповідає, що її звільнили з роботи через хворобу. Три тижні довелося бути вдома через коронавірус. 

Відео дня

– Я захворіла на коронавірус, довелося відкривати лікарняний, – розповіла Юлія. – Одразу повідомила керівнику про цю ситуацію. Він сказав, що немає проблем. Однак коли я після лікарняного вже їхала на роботу, мені зателефонував начальник і повідомив, що в нас не вийде співпраці і попросив написати заяву на звільнення. Це через те, що мене не було три тижні на роботі. Але як я мала працювати і йти на роботу, якщо в мене був коронавірус?

Юлія працювала менеджером з продажу на підприємстві «Промтек Україна». Влаштувалася сюди в листопаді поточного року, однак COVID-19 вніс свої корективи. Тепер доведеться шукати іншу роботу.

– Майже місяць я стажувалась, 13 листопада офіційно оформили, пропрацювала трохи більше тижня і захворіла на коронавірус, – каже жінка. – Моя помилка була в тому, що я не одразу відкрила лікарняний. У мене чоловік хворів на коронавірус, і згодом я сама відчула симптоми. Тому я не стала виходити на роботу, щоб нікого не заразити. Але повідомила про це керівника. Він сказав – без проблем. Однак згодом мій стан погіршився, у мене почався жар, я звернулась до сімейного лікаря, і мені відкрили лікарняний.

Юлія надала редакції відповідні довідки та результати ПЛР-дослідження з приватних лабораторій. Останні підтверджують, що в неї таки виявили коронавірус.

– Загалом я здавала тест тричі, – розповіла пані Юлія. – Перший раз він не показав позитивного результату. Коли здала вдруге – він підтвердив діагноз COVID-19. Лікувалася я вдома, але під наглядом сімейного лікаря. Перед виходом на роботу я здавала тест втретє. Він показав, що я здорова. Тому я вже знала, що безпечна для інших. Але роботи більше немає, доведеться шукати нову. Знайомі радять – не залишати цього, звертатися до суду. Але я ще не вирішила, чи буду це робити. Ситуація не дуже приємна.

Що каже керівник?    

Журналіст редакції також звернувся за коментарем до директора підприємства, де працювала жінка. Як пояснює керівник Володимир Богун, коронавірус до звільнення немає жодного стосунку. А все, цитуємо, “через безвідповідальне ставлення до роботи”.   

– Юлія не з’явилась на роботу 23 листопада, – розповідає директор «Промтек Україна» Володимир Богун. – Вона пояснила, що захворіла. Немає питань, кожен може захворіти, але я попередив, що потрібно мати довідку лікаря про хворобу. Однак вона згодом надала довідку про лікарняний не з 23, а з 26 листопада. Тобто три дні вона по-суті прогуляла? Уже потім написала за цей час заяву про відпустку за власний рахунок. Я не хотів звільняти її за статтею. Якщо людина захворіла – у цьому немає ніяких проблем. Ніхто не звільняв її через коронавірус чи іншу хворобу. Ми всі люди, і кожен може захворіти. Але якщо тебе немає на роботі – потрібно мати підтвердження хвороби. Варто відповідально до цього ставитися. Адже я маю надавати ці документи у Фонд соціального страхування. А зараз почались маніпуляції, що буцімто я звільнив її через хворобу. Це неправда.

Пан Богун надав «20 хвилин» документи про прийняття на роботу жінки, заяву про відпустку за власний рахунок на три дні, медичну довідку про відкриття лікарняного та заяву про звільнення за згодою сторін.     

– Це безвідповідальне ставлення до роботи, – наголошує він. – Вона пропрацювала у нас два тижні, і після цього почались такі проблеми. Ми помилилися при виборі працівника, і тепер нам закидають, що ми звільнили її через хворобу. До того ж, лікар, який виписував медичну довідку, територіально знаходиться у Львові. Як саме він встановлював діагноз без огляду на відстані – незрозуміло.

Юлія на це має свої аргументи. Вона каже, що її сімейний лікар у Львові, оскільки вона сама родом звідти. Про свій стан вона розповідала по телефону та надсилала фотографії результатів ПЛР-тестів. Виписку забрала вже після одужання. А законом не заборонено мати сімейного лікаря в іншому місті. 

Як діяти в таких ситуаціях — поради юриста

Закон України захищає найманих працівників від неправомірного звільнення. Умови, відповідно до яких людину можуть звільнити, чітко прописані в Кодексі законів про працю. 

Юрист Ростислав Небельський каже, що ця ситуація непроста, оскільки жінка сама підписала заяву на звільнення за згодою сторін.

– Прогул може бути підставою для звільнення працівника, - пояснює юрист. – Але роботодавець має дотримуватися відповідної процедури – брати пояснення у робітника, що стало причиною прогулу. Однак якщо людина підписала заяву на звільнення за власним бажанням або за згодою сторін – добитися справедливості буде проблематично. На жаль, є така проблема, що люди спершу щось роблять, а потім думають і звертаються до юриста. Фактично, вона собі нашкодила. Якби її звільняли за прогул – була б інша процедура, якою треба дотримуватися.

Якщо від вас неправомірно вимагають підписати заяву про звільнення – робити цього не варто, радить пан Небельський. Також варто фіксувати порушення трудового законодавства.

– У даній ситуації, якщо б жінку звільнили за прогул і вона пішла до суду – скоріше за все, суд визнав би її дії не просто вимушеними, а і добросовісними, оскільки вона була хвора на коронавірус і не стала наражати інших на небезпеку. У таких випадках керівники можуть взяти письмове пояснення з працівника, чому саме був прогул. Але не звільняти, - наголошує юрист.

Дисциплінарний проступок, через який можуть звільнити працівника, – це і неявка на роботу навіть на три години, – продовжує він.Також причиною розірвання трудових відносин може бути явка на роботу в нетверезому стані тощо. 

Якщо звернутися до суду через неправомірне звільнення, є шанс не лише поновити себе не посаді, а і отримати компенсацію за той час, коли ви були без роботи. 

– Варто зберігати листування, документи, які підтверджують вашу правоту, – продовжує юрист. – Якщо вас звільняють неправомірно – ви можете звернутися до суду. Він може не лише зобов’язати роботодавця поновити вас на посаді, а і виплатити вам ті кошти, які ви мали б заробити за той час, коли вас було неправомірно звільнено. Навіть якщо ви не маєте коштів на адвоката – є безкоштовна правова допомога. Також можна звернутися до Державної служби України з питань праці зі скаргами на роботодавця. Моя порада – спершу обдумати, що робити. Проконсультуйтесь з юристом, отримайте безкоштовну правову допомогу, якщо вас хочуть звільнити. Оскільки по факту щось довести буде важко.

Звільнення за угодою сторін значно відрізняється від звільнення за власним бажанням. Однією з відмінностей є наявність волевиявлення (ініціативи) однієї зі сторін: як роботодавця, так і працівника.

Другою відмінністю є те, що, якщо ініціатива про звільнення виходить від працівника, то останній може бути звільнений в будь-який обумовлений з роботодавцем момент і для цього закон не вимагає вказувати поважну причину звільнення, як у випадку зі звільненням за власним бажанням. Це так само означає, що не потрібно роботодавця попереджати за два тижні до бажаної дати звільнення. Звільнитися можна і в день написання заяви.

Коли роботодавець може звільнити працівника

Існує ряд випадків, коли звільнення працівника є законним і не порушує трудовий кодекс:

  • угода сторін;
  • закінчення терміну дії трудового договору (роботодавець може його просто не продовжити);
  • призов або вступ працівника на військову службу;
  • розірвання трудового договору з власної ініціативи працівника;
  • розірвання трудового договору на вимогу профспілки;
  • переведення працівника за його згодою на інше підприємство, в установу;
  • відмова працівника від переведення на роботу в іншу місцевість у випадку, якщо підприємство переїжджає, відмова працювати через зміну істотних умов праці;
  • набрання чинності вироком суду, що виключає можливість продовження роботи.

ДОВІДКА

Скористатися безоплатною правовою допомогою можна кількома способами.  Для цього можна зателефонувати на безкоштовну гарячу лінію +380800213103, залишити звернення на сайті безоплатної правової допомоги або завітати у центр надання безоплатної правової допомоги. У Тернополі таких є два – Тернопільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою вул. Шпитальна, 7 та Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області за адресою вул. За Рудкою, 22 (офіс 603).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (19)
  • Читач11

    Якшо було б більше таких свідомих працівників, то таких чмошних «роботодавців» було б менше
  • Валентина Вівчар

    ЯКЩО чисто по-людськи--дівчина дійсно вже тоді була хвораШкода що відробила два тижня на лайно \доречі без оформлення\А зараз би туда гарну перевірочку щоб лайно потрусили по повнійА то трішки пірьячком обріс-вже корчить місцевого царя
  • Ilene Kapynus

    заява  ж ніби за згодою сторін

    Ilene Kapynus reply Ilene Kapynus

    Лідія Муравська значить, працівника це влаштовує

    Лідія Муравська reply Ilene Kapynus

    Olga Kapynus це не вибір, це тиск і залякування.

    Ilene Kapynus reply Ilene Kapynus

    Лідія Муравська це вибір кожного.

    Лідія Муравська reply Ilene Kapynus

    Olga Kapynus і що? Вам розказати, як такі заяви пишуться? Чи як деякі вміють "залякати", що якщо не Напишеш так, то я тебе звільню по статті. І люди в шоці пишуть.
  • Лідія Муравська

    А як щодо місячного "стажування" без оформлення? Нажаль ось таких "роботодавців"  зараз повно.... Сама мала не обережність з таким працювати... На лікарняний не можна, хоч повзи, але на роботі бути мусиш, в кінці місяця ще подякуй, що заплатили...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Вдома двоє дітей і все на своїх місцях: тернополянка вчить жінок, як організувати простір 21:02 Пацієнти-воїни однієї з тернопільських лікарень слухають живий виступ Kozak System (ФОТО ДНЯ) photo_camera 20:02 Житель Тернопільщини наклав на себе руки: рідні звинувачують у всьому ТЦК 19:01 Як військовозобов'язаним оновити дані через ЦНАП в Тернополі Від читача 13:44 «Якісна освіта стає ще доступнішою». У Тернополі відкрили освітньо-культурний Гончаренко центр 18:12 На Борщівщині попрощались із захисником Василем Саманчуком 17:30 Відмовились від випускного і купують дрон для захисників: підтримайте збір школярів з Чорткова 16:50 Підприємство на Кременеччині заплатило мільйон державі за те, що роками забруднювало річку 16:30 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:04 Відмовився проходити алкотест і пропонував поліцейським кілька сотень доларів: як покарають водія 15:14 Загинув воїн зі Скали-Подільської Василь Палько 14:35 У центрі Тернополя висаджують квіти: дивіться, який вигляд мають клумби! play_circle_filled photo_camera 14:02 На Тернопільщині відмовились називати кількість людей в розшуку через мобілізацію 13:20 У Тернополі ремонтують дороги та тротуари: де обмежать рух транспорту 20 травня 12:35 На Тернопільщині зросла кількість хворих на ГРВІ та грип 12:07 Дитину збили на пішохідному переході на вулиці Братів Бойчуків 11:30 На автодорозі в Чортківському районі загорілася легківка 11:02 У Тернополі відбувся перший забіг з Ліги Run4Victory play_circle_filled photo_camera 10:37 21—24 травня на Східному і Дружбі будуть тимчасові перебої з водопостачанням play_circle_filled 10:00 Частково обмежать рух транспорту на важливій транспортній розв'язці у Тернополі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up