Партнер рубрики Події

«Ми зробимо так, як хочемо»: родина Стадників просить суд визнати незаконним облаштування «Пантеону Героїв»

«Ми зробимо так, як хочемо»: родина Стадників просить суд визнати незаконним облаштування «Пантеону Героїв»
  • Батько загиблого захисника Віталія Стадника —  пан Олег подав позов до суду проти «Ритуальної служби»  у грудні 2023 року.
  • Просить визнати облаштування «Пантеону Героїв» незаконним та дозволити їм встановити індивідуальну надмогильну споруду.
  • Рідні інших загиблих категорично проти цього і наголошують на дотриманні загальної концепції – пам’ятники у вигляді хрестів з сірого пісковику.

Конфлікт через облаштування «Пантеону Героїв» тягнеться від жовтня 2023 року. Саме тоді батьки загиблого Віталія Стадника почали проводити перші роботи щодо облаштування могили сина за індивідуальним проєктом. Від власних джерел журналісти «20 хвилин» дізналися, що могилу планували оформлювати гранітом, а поверх встановити у масштабі один до одного статую загиблого захисника. Чоловік мав бути у формі, зі зброєю та квітами.

Рідні інших загиблих категорично проти гранітних плит та постаментів у весь зріст, адже переконані, на кладовищі всі рівні. Родина Стадників довела справу до суду, де домоглася арешту могили сина.

Домоглися арешту могили загиблого сина

Родина Стадників подала до суду після того, як 24 жовтня 2023 року працівники СКП «Ритуальна служба» демонтували встановлені гранітні плити на могилі їхнього загиблого сина. 25 жовтня керівництво спеціалізованого комунального підприємства «Ритуальна служба» отримали повідомлення від правоохоронних органів про відкрите кримінальне провадження. Мова йде про частину першу статті 297 ККУ (Наруга над могилою, іншим місцем поховання).

Відео дня

За даними державних реєстрів судових рішень, другого листопада 2023 року у Збаразькому районному суді задовольнити клопотання прокурора Тернопільської окружної прокуратури та наклали арешт на майно. Мова йде про частину земельної ділянки, де похований Віталій Стадник, а також вісім гранітних плит, що демонтували з могили.

Могила загиблого Віталія Стадника

Тернопільська міська рада подала апеляційну скаргу на ухвалу слідчого судді Збаразького районного суду. Восьмого листопада 2023 року Тернопільський апеляційний суд розглянув матеріали справи та ухвалив передачу всіх документів, матеріалів кримінального провадження до Верховного Суду України.

21 листопада 2023 року Верховний Суд України постановив передати матеріали справи до Хмельницького апеляційного суду.

А 30 листопада 2023 року у Хмельницькому розглянули апеляційну скаргу від Тернопільської міської ради. Під час засідання представники Тернопільської міськради просили скасувати ухвалу слідчого судді Збаразького районного суду та зняти арешт із земельної ділянки. Засідання проводили в режимі відеоконференцзв’язку.

Ознайомившись з матеріалами справи, суддя відмовила Тернопільській міській раді в задоволенні апеляційної скарги. Тобто, частина земельної ділянки, де похований Віталій Стадник, залишається арештованою на час проведення експертних досліджень.

Хочуть визнати Пантеон незаконним

На початку грудня 2023 року Олег Стадник (батько загиблого захисника – ред.) подав позовну заяву. Він просить визнати дії СКП «Ритуальна служба» незаконними, щодо визначення розміру могил та зобов’язати не чинити перешкод у встановленні намогильної споруди індивідуального замовлення. Також він просив заборонити виконання проєктних робіт, що вказані в документації про облаштування «Пантеону Героїв» на могилі сина. Про це «20 хвилин» стало відомо з єдиного державного реєстру судових рішень. 

Свої дії батько загиблого Віталія Стадника аргументує тим, що під поховання загиблих воїнів надали місце менших розмірів, ніж встановлені чинним законодавством України.

«Відповідно до законодавства, ширину земельної ділянки під поховання не менше 1,5 м. СКП «Ритуальна служба» визначила межі могили дерев’яними конструкціями розміром 1 м на 2 м. Проте, відстань між сусідніми могилами (такими ж дерев'яними конструкціями) справа – 40 см, зліва 30 см. Фактично під могилу загиблого надали місце на земельній ділянці кладовища шириною не більше 1,35 м (ширина могили 1 м + 20 см справа + 15 см зліва половини відстані між сусідніми могилами)», — йдеться в ухвалі від шостого грудня. 

Крім того, пан Олег наголошує, що 16 жовтня 2023 року майстри заливали фундамент для могили Віталія Стадника з відома «Ритуальної служби». І жодних питань щодо його розміру в керівника комунальної служби Сергія Тлумацького не було.

Акцентує чоловік і на незаконних діях Тернопільської міської ради.

«З 30 листопада 2016 року до грудня 2023 року міська рада та виконком не приймали рішення щодо виділення на Микулинецькому кладовищі земельної ділянки для сектору «Пантеон Героїв Тернополя» під поховання військових, які загинули (померли) з 24 лютого 2022 року у війні з росією. Підтвердженням відсутності затвердженої проєктної документації по об'єкту Пантеон Героїв Тернополя є доступна публічна інформація на сайті Prozorro», — повідомляють в ухвалі від шостого грудня 2023 року.

Шостого грудня Тернопільський міськрайонний суд відкрив провадження у цивільній справі за позовом та відмовив у задоволенні заяви родині Стадників. А вже 21 грудня адвокат родини Стадників подав апеляційну скаргу до Тернопільського апеляційного суду, де її задовольняють. Про це також відомо з реєстру.

На кладовищі всі рівні

21 березня у Тернопільському міськрайонному суді відбулося підготовче засідання. Про це журналістам «20 хвилин» розповіла тернополянка Дарця Веретюк.

— На підготовчому засіданні були представники від Тернопільської міської ради, адвокат родини Стадників та рідні інших загиблих. Як на мене, то адвокат родини Стадників маніпулювала, бо неодноразово казала, що могилою Віталія Стадника їздили бульдозером. Це – перебільшення, бо я особисто була під час демонтажу плит з могили загиблого захисника. Там все зробили обережно. І взагалі, спочатку Стадників просили самостійно прибрати ті чорні плити, давати їм кілька днів. Як довго триватимуть суди, чим це завершиться – поки невідомо, — розповідає пані Дарця.

На засідання прийшли рідні інших загиблих захисників. Вони просили залучити їх до розгляду справи як третю сторону на боці відповідача, тобто «Ритуальної служби». Серед них і мама захисника Андрія Саломона, який загинув 13 травня 2023 року на Донеччині.

— Коли ми ховали сина, то вже знали, що всі пам’ятники робитимуть в єдиному стилі. І нормально до цього віднеслися. Я не розумію, для чого помпезність та пафос на кладовищі? Наші сини були в одній формі, виконували одні завдання, мали спільні цілі, — каже тернополянка Наталія Саломон. — Я вважаю, що цвинтар військових має відрізнятися від цивільних поховань, щоб у майбутньому люди знали, що тут поховані захисники.

Також пані Наталія наголошує на тому, що могила загиблого Віталія Стадника буде посередині Пантеону, адже й далі продовжують ховати захисників. Тож, цей індивідуальний пам’ятник виділятиметься та псуватиме загальну концепцію.

«Вигадали собі той Пантеон…»

Позивач, батько загиблого військовослужбовця Олег Стадник, на засідання не прийшов. Його інтереси представляла адвокатка Оксана Притула.

Та ще раніше пан Олег коментував «20 хвилин», що створенням пантеону порушують права людей. І ні він, ні його дружина не погоджуються на перепоховання сина в іншому місці, адже Віталій – також Герой України і віддав за державу своє життя.

— Нам дійсно пропонували провести перепоховання. Аргументували тим, що за межами пантеону ми можемо встановлювати будь-які пам’ятники для свого сина. Але ми цю ідею не підтримуємо. Мій син – військовий, він загинув на фронті, то чого ж його мають ховати в іншому місці? Якщо інші хочуть оформлювати могили у сіре каміння, то нехай. У нашого сина такого не буде, ми зробимо так, як хочемо, — розповідав Олег Стадник.

Першого квітня журналісти «20 хвилин» знову зверталися до родини Стадників за коментарем. Натомість Марія Стадник відхилила наш виклик. На момент публікації матеріалу актуальну позицію родини Стадників почути не вдалося. Але ми готові опублікувати її згодом на наших платформах.

Пантеон продовжують облаштовувати

Нагадаємо, «Пантеон Героїв» зводять за кошти міського бюджету. Раніше журналісти «20 хвилин» повідомляли, що на облаштування вже виділили 14 мільйонів гривень. У Тернопільській міській раді повідомили, роботи на кладовищі тривають. А позиція представників влади залишається незмінною.

— Положення про створення «Пантеон Героїв Тернополя» затвердили рішенням виконавчого комітету. Його облаштування підтримали у місті усі родини загиблих Героїв, окрім однієї – родини Стадників. Від жовтня 2023 року тривають суди. Ми надалі вживатимемо усіх заходів щодо належного влаштування пам’яті всіх загиблих Героїв, — кажуть в міській раді.

З розкладу засідань Тернопільського міськрайонного суду, журналістам «20 хвилин» стало відомо, що наступне засідання запланували на восьме квітня 2024 року.

Наше медіа продовжують стежити за цією ситуацією. Про всі зміни повідомлятимемо на сайті та у соціальних мережах.

Читайте також:

На Микулинецькому демонтують залишки радянського меморіалу: який вигляд має Пантеон Героїв

Скандал на «Пантеоні Героїв»: як від листопада змінилася арештована могила захисника

Могилу арештували, а справу передали до Верховного Суду: нові подробиці скандалу з пантеоном

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (29)
  • Юрій Самуляк

    Неадиквати
  • Katrine

    Це їх право, чому вони мають робити так як всі? Ми ж демократична держава, а виходить вибору не маємо.

    Олександр reply Katrine

    Могли вибрати інше кладовище, але ні вони хочуть виділитись на фоні інших героїв. То що інші гірші чи як ти це собі уявляєш
  • Сергій Лотоцький

    Їх право зробити так як хочуть....Для чого ці сварки....На цьому просто наживаються....А цю всю ритуальну службу з Микулинецького розігнати під чисту....бардак повний....
  • Валентина Дмитрин

    Їм пропонували перезахоронити сина там,де вони зможуть поставити йому такий пам'ятник,який вважають за потрібне...вони чомусь не захотіли...

keyboard_arrow_up