Партнер рубрики Події

Що думає про війну і пандемію митрополит Епіфаній? Деталі розмови з молоддю із Тернополя (РЕПОРТАЖ)

Що думає про війну і пандемію митрополит Епіфаній? Деталі розмови з молоддю із Тернополя (РЕПОРТАЖ)

Предстоятель Православної Церкви України Митрополит Київський і всієї України Епіфаній відвідує Тернопіль. У місті він перебуватиме три дні. Другого дня, 21 травня, він зустрівся з студентами та працівниками медичного університету. Про що говорив Епіфаній та як зустрічали митрополита?

У перший день свого приїзду Епіфаній святив дзвони кафедрального собору святих рівноапостольних Костянтина та Єлени, який будують на перехресті вулиць Тарнавського та Київської. Там зібралось чимало тернополян. Однак поспілкуватися вірянам з митрополотом, на жаль не вдалось. Після церемонії він подякував прихожанам, поблагословив юдей, які прийшли на освячення та поїхав на зустріч з батьками та дітками, хворими на СМА.

У п’ятницю, 21 травня, Епіфаній відвідав медуніверситет. Там зібрались студенти та викладачі університету. Зустрічали митрополита квітами. Разом з студентами–медиками в оточенні керівництва університету, митрополит пішов до актової зали, де на нього вже чекали.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Студенти на викладачі могли задати свої питання Епіфанію.

– Я прийшла за власним бажанням, нікого не змушували йти, – розповіла студентка Юлія. – Я віруюча людина і мені хотілось почути та побачити нашого митрополита. Така можливість випадає не часто. 

Під час заходу всі глядачі були в масках, дотримувались протиепідемічних вимог.

– Сьогодні у нас велике свято і історична подія, адже ми приймаємо в стінах університету митрополита Київського і всієї України Епіфанія, – каже ректор медичного університету Михайло Корда. – Православна церква України одна з найбільших автокефальних церков світу. У грудні 2018 року ми всі вболівали, хвилювалися та раділи, коли була утворена канонічна православна церква України. Ми вітаємо визнання нашої церкви.

Ректор подякував митрополиту за його чітку проукраїнську позицію, підтримку армії та благодійну діяльність.

– Тут присутні студенти–медики та викладачі, – каже Михайло Корда. – Це сучасна і майбутня еліта нашого краю. Не дарма кажуть, що професія священика та лікаря доповнюють одна одну. Адже неможливо лікувати фізичне тіло не лікуючи душу і неможна бути фізично здоровим, маючи неспокій на душі. Ми в нашому університеті приділяємо велику увагу моральним основам підростаючого покоління. Ми започаткували ряд проєктів, зокрема – духовні зустрічі Наші студенти постійно зустрічаються з духовними особами. Ми вважаємо, що для молоді вкрай важливо мати моральних авторитетів.    

Митрополит виступив з промовою перед слухачами та нагадав про нелегкий для України час через пандемію та війну.

– Всі православні українці повинні об’єднатися, щоб творити спільне майбутнє, – розповідає митрополит Епіфаній. – Церква є тією духовною основою, на якій ми зможемо будувати Україну, про яку мріяли попередні покоління. Ми хочемо мати свою вільну, незалежну та європейську Україну. Адже боротьба за незалежність ще триває. Але ми довели, що ми будемо боротися до кінця і відстоюватимемо свою українську землю. Ми не прагнемо чужого. Ми прагнемо бути господарями у своєму домі.

Також митрополит побажав майбутнім медикам бути стійкими та милосердними у своїй професії.

– Справді, священослужителі та лікарі мають щось спільне, – продовжує Епіфаній. – Звичайно, в історії були різні епізоди. Хтось намагався протиставляти науку, медицину та церкву. Але ми бачимо, що ми не є антиподами. Ми можемо спілкуватися, ми можемо творити спільні проєкти. Ми покликані творити добро для кожного українця. Звичайно, ми неодмінно здолаємо всі перешкоди, які трапились на нашому життєвому шляху. Якщо ми будемо духовно сильними – ми впораємось з усіма проблемами.

Всі охочі могли задати свої питання митрополиту. Епіфанія запитували про подальший розвиток ПЦУ, запитували про його роботу та життєвий шлях, хотіли почути порад, як залишатись сильними та стійкими перед випробуваннями.

У планах Епіфанія також ще одне спілкування з молоддю та усіма охочими біля Тернопільського ставу, освячення хреста біля храму Різдва Пресвятої богородиці та молитва за дітей, хворих на СМА.

У суботу Епіфаній візьме участь в освяченні Свято–Троїцького духовного центру, відкриє пам’ятник Данилов Галицькому, поспілкується з волонерами та візьме участь у відкритті міжнародного фестивалю духовної пісні. Детальну програму візиту читайте за посиланням.

 

Читайте також:

Митрополит Епіфаній у Тернополі. День перший: що робив і з ким спілкувався (РЕПОРТАЖ)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:05 Тернополяни бігтимуть задля підтримки військових 20:02 П’яний водій, який збив жінку і втік з місця ДТП, у суді відбувся штрафом 19:01 Де дивитись Євробачення-2024 та як голосувати у півфіналі play_circle_filled 18:15 Три роки умовно для водійки, яка під наркотою в’їхала в Катедру Від читача 16:53 Майже 600 переселенців шукають роботу на Тернопільщині 17:55 На яких вулицях 8 травня чекати відключень світла 17:05 Чоловік з Тернопільщини за 9 тисяч переправляв військовозобов'язаного через кордон 16:23 Зупинили кровотечу до приїзду швидкої: у Зборові патрульні врятували чоловіка 15:40 Як отримати лікарняний дистанційно: покрокова інструкція 15:02 Ні відстрочки, ні бронювання не маю: як журналістка «20 хвилин» ходила на пару до Володимира Труша 14:25 У Збаражі затримали чоловіка за розпивання алкоголю на зупинці, він мав при собі рюкзак з боєприпасами 13:43 Тернополян просять утриматись від відвідування парків 12:55 Двоє людей за добу втопились у річках Тернопільщини 12:09 Яку їжу за знижками продають у супермаркетах Тернополя photo_camera 11:35 Заплатив 9 тисяч доларів, взяв надувний човен і — на Дністер: прикордонники про мешканця Тернопільщини play_circle_filled 10:55 У Тернополі «на щиті» проводжають трьох загиблих героїв play_circle_filled photo_camera 10:15 На мальовничому озерці в Ланівцях оселився лебідь (ФОТО ДНЯ) photo_camera 09:40 Вимагав хабар у 300 тисяч доларів за землю: судитимуть ексдепутата райради з Тернопільщини 09:03 Тернополянок запрошують на благодійний марафон 08:00 7 травня на Тернопільщині оголосили штормове попередження — прогнозують грози
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up