На конкурс Яцика готувала хрещена

На конкурс Яцика готувала хрещена
Кращі мовознавці з шкіл, училищ та вузів Тернопільщини змагалися у заключному етапі ІХ міжнародного конкурсу знавців української мови ім. Петра Яцика.

Діти виконували завдання з різних розділів мовознавства і писали невеличкі творчі роботи наприклад, на тему “Якби я був Президентом…”

Заключний загальнонаціональний етап відбувся у суботу, 31 січня, у Тернополі у школі №4. У ньому взяли участь 41 переможець обласного етапу конкурсу. Це школярі 3-11 класів, учні професійно-технічних училищ, технікумів, коледжів, студенти вищих навчальних закладів Тернопільщини. Серед них - семеро школярів з Тернополя. Ці діти зайняли перші, другі і треті місця на обласному конкурсі знавців української мови.

Відео дня
an>

Третьокласниця Галинка Різник з тернопільського навчально-виховного комплексу №1 і на міському, і на обласному етапі отримала перші місця. Вона найкраще написала твір про подругу і розповіла про маму.

- Я є маленька україночка, і тому дуже люблю українську мову, - каже Галинка.

Її улюбленим предметом є українська мова, а улюбленими книжками - енциклопедія і оповідання для дітей Василя Сухомлинського.

Готує дівчинку на усі конкурси її вчителька української мови Галина Федун. Це вже її третя переможниця етапів конкурсу Яцика. З дитиною вона займається щодня.

- То, можна сказати, наша домашня дитина, бо Галинка – моя похресниця, - каже пані Федун. – Галинка – дуже розумна дівчинка, весь час в книжках. І я її ніколи не примушувала займатися, вона сама хотіла. Ми навіть кілька товстих зошитів списали, поки готувалися до конкурсу.

Галина Федун каже, що за дівчинку вболівають не лише вона і батьки Галинки, а й усі вчителі. Батьки однокласників, казали, що молитимуться за дівчинку.

А восьмикласниця зі школи №14 Юлія Галас три роки тому вже брала участь в конкурсі. Тоді вона отримала третє місце на міському етапі. Цього року дівчина виборола перше місце на міському і третє – на обласному етапах.

Готує її вчителька Галина Яськів. З дівчиною вона займається раз на тиждень. Каже, що Юля – дуже здібна і розумна дитина. Вона не тільки цікавиться українською мовою, а й дуже гарно співає, є головою самоврядування в класі.

- Я люблю мову, люблю читати, говорити, мріяти, - каже Юлія. – Подобається цей конкурс, бо дає можливість фантазувати. Творів я не боюся, може й найбільше хочу, щоб серед завдань був твір.

До речі, якими будуть завдання, ніхто в області не знав. Їх привезли представники Київського інституту інноваційних технологій міністерства освіти і науки України, зазначає заступник начальника управління освіти і науки обладміністрації Оксана Піхурко. Конкурсанти виконували від 4 до 6 завдань, залежно від віку учасників і рівня конкурсних завдань, яких є 5. Наймолодші учасники конкурсу, третьокласники, писали роботи одну годину. Найстарші - одинадцятикласники та студенти - три години.

-         На цьому етапі головне не стільки грамотність, скільки показати чуття мови, - каже пані Піхурко.

Роботи учасників повезуть для перевірки у Київ. Результатів слід очікувати через тиждень, каже вона.

Переможців нагородять в Києві грошовими преміями, книжками, годинниками, футболками, найімовірніше, під час Шевченківських днів у березні.

-         Приємно відзначити, що діти з Тернопільщини традиційно показують високі результати на цьому конкурсі. А щодо кількості учасників, то цього року, у зв'язку з кризою, їх менше з усіх регіонів, - повідомила методист Київського інституту інноваційних технологій Валентина Даньшова. - Премії також будуть дещо меншими, ніж у попередні роки.

 

Див бібліотеку: http://te.20minut.ua/tema/325

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up