На Тернопільщині будуть спільно молитися за відвернення загрози поширення інфекції та одужання хворих

На Тернопільщині будуть спільно молитися за відвернення загрози поширення інфекції та одужання хворих

У всіх парафіях Тернопільсько-Зборівської архиєпархії у час епідемії після Богослужінь віряни будуть спільно молитися три рази «Отче наш…» та тричі «Богородице Діво…» за відвернення загрози поширення інфекції та видужання хворих.

 

 

12 березня архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василій Семенюк звернувся до духовенства і вірних архиєпархії з рекомендаціями, які слід взяти до уваги у період поширення коронавірусної інфекції COVID-19. І розповів вірянам, як дотримуватися християнських практик у час епідемії коронавірусу.

- Дорогі в Христі брати і сестри! -  звернувся до вірян архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк. - Звертаюся до вас через пандемічну ситуацію поширення вірусу COVID-19, що викликає занепокоєння у цілому світі. Пам’ятаймо, що християнин є тим, хто найменше піддається паніці, оскільки свідомий, що людське життя протікає не у координатах випадковостей, а у просторі волі Божої, позначеної Його присутністю, Його опікою та Його любов’ю.

Наш Господь Ісус Христос навчав своїх учнів словами: «Хіба п’ять горобців не продаються за два шаги? А ні один з них не забутий у Бога. Ба навіть і волосся на голові у вас все пораховане. Не бійтеся…» (Лк. 12, 6-7).

Відео дня

Оскільки є імовірність поширення цієї інфекції в Україні, закликаю усіх бути пильними та відповідальними, дотримуватися розпоряджень та рекомендацій державної та місцевої влади і санітарних служб. Найдієвішим засобом протистояння гріху та його наслідку - хворобі є молитва.

Поручаю у всіх парафіях архиєпархії у цей період після Богослужінь спільно молитися 3 рази «Отче наш…» та 3 рази «Богородице Діво…» за відвернення загрози поширення інфекції та видужання хворих. Уповаючи на Боже милосердя, заохочуємо бути пильними, відповідальними та докладати власних зусиль.

У церковних практиках митрополит рекомендує дотримуватись наступного:

  1. У храмах стриматися від практики цілування та фізичного контакту з іконами та іншими богослужбовими речами. Ці практики можна замінити іншими християнськими традиціями пошанування святих речей – малим поклоном з прихиленням голови.
  2. Перед Святим Причастям нагадувати вірним, що в Українській Греко-Католицькій Церкві здавна існує традиція не дотикатися устами ложечки, а лише широко відкривати уста.
  3. Особи, які відчувають недугу (температуру, нежить, кашель), нехай утримаються від участі у Богослужінні з любові до ближнього, щоб не наражати інших на небезпеку.
  4. Особи, які вимушено залишаються удома, можуть користати з трансляцій Богослужінь у засобах масової комунікації. Щоденна радіо трансляція Літургії відбувається о 7.00 та 18.00 на архиєпархіальному радіо «Світанок» (від понеділка до суботи) та о 8.00 щонеділі. Трансляція Служби Божої на Тернопільському телеканалі ТV-4 проходить щонеділі, о 10.15. Усі богослужіння з Архикатедрального собору можна переглядати у режимі онлайн на каналі «Youtube» (Ютуб).
  5. Також вважаю доцільним відновиту нашу давню традицію духовного Святого Причастя, яку практикують християни, котрі через вимушені обставини не можуть брати участь у Богослужінні. Духовне Святе Причастя відбувається через відмовляння молити «О мій Ісусе!» (див. довідку).
  6. Священникам доручено уділяти Таїнство Сповіді та Причастя хворим особам удома.

Рекомендації митрополита отці парохи та адміністратори будуть зачитувати після кожного Богослужіння у 2-гу неділю Великого Посту, 15 березня.

Довідка

Молитва духовного Святого Причастя для хворих, які не можуть відвідувати богослужіння.

«О мій Ісусе! Вірю, що Ти присутній у Пресвятій Тайні Євхаристії! Люблю Тебе над усе, і моя душа тужить за Тобою. Не можу зараз Тебе прийняти в Пресвятій Тайні Євхаристії, тому хоча б духовним чином прийди до мого серця! Запрошую Тебе, відчиняю навстіж двері мого серця, згадуючи Твої слова: «Ось стою під дверима і стукаю. Якщо хто почує Мій голос і відчинить двері, Я ввійду до нього і буду вечеряти з ним, і він зі Мною» (Одкр 3, 20). Обіймаю Тебе, неначе б Ти вже був у мені, і весь єднаюся з Тобою. Ісусе, моє найвище Добро й моя солодка Любове! Торкнись мого серця й запали його, щоб воно завжди палало любов’ю до Тебе».

Читайте також Не торкатися і не цілувати ікон: Глава УГКЦ пояснив вірянам, як поводитися під час епідемії коронавірусу
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Хтось

    І хоча я відношу себе до віруючих людей, в даній ситуації я за радикальні заходи.Потрібно, щоби держава тимчасово закрила церкви, бо вся інша інформація до багатьох наших людей все рівно не дійде.І таких бабців, як оця з Житомирської області, ще буде багато.Звичайно,Бог добрий і багато допомагає, але може би і ми зробили щось для нього, наприклад, правильними діями врятували чиєсь життя?

    Веселий монах:) reply Хтось

    Правельно на Бога надійся а розум май тому це не проблема що будуть заходи безпеки.
  • Хтось

    По всіх християнських законах люди би не мали зараз нікуди ходити, і до церкви в тому числі, щоби ненароком не стати переносчиком тієї зарази.Он жіночка в Житомирській області 10 днів хворіла і при цьому ходила до церкви, один Бог знає, в що це скоро виллється в Україні.До наших людей дуже часто не доходять прості речі.Скільки я знаю людей, які ходять хворими до церкви, бо їм все життя вдолблювали в голови, що пропускати Службу Божу - це гріх.А стати відправною точкою епідемії - не гріх?А жити з думкою про те що через тебе померли люди - не гріх?
  • Анонім

    Повторють практику Ухані де теж люди збиралися і молилися тільки ось фокус в тому ,що вони і були епіцентром розмноження вірусу .

    Веселий монах reply Анонім

    Я тобі відкрию таємницю священики це можуть молитись і без скупчення людей.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up