Наш транспорт: у якому стані тернопільські маршрутки. Ми перевірили

Наш транспорт: у якому стані тернопільські маршрутки. Ми перевірили
  • Як часто вам доводиться користуватися громадським транспортом? У третій публікації  циклу «Наш транспорт» ми покажемо місцеві маршрутки. 
  • Задля експерименту вирішили проїхати випадковими маршрутками. Ми обирали різні маршрути та намагались охопити якомога більше. Що з цього вийшло дивіться в репортажі!

У місті курсує три види громадського транспорту – нові низькопідлогові автобуси, які місто закупляє за кордоном, тролейбуси та «старі добрі» маршрутки. Багато людей скаржаться як на маршрутки, так і на водіїв, які не завжди видають квитки.

В якому стані маршрутки?

Розпочали ми на зупинці «Філармонія». Там ми сіли до маршрутки №16.

Перше, що кидається в очі – численна реклама, якою обліплена маршрутка як зовні, так і всередині.

Відео дня

Обшивка на деяких сидіннях вже подерта, видно пожовклий поролон. Вона вже стара. Фарба на поручнях в багатьох місцях вже стерта.  

Під сидінням біля водія ми побачили вогнегасник, а на поручні біля передніх дверей незвичне пристосування – гумовий джут з гачком. Можливо він потрібен для того, щоб «перекрити» прохід на переднє сидіння.

Наступна маршрутка №15. Тут вже не було реклами ні зовні, ні в середині. Обшивка сидінь вже стара, однак розірваної ми не помітили.

Хоча на вулиці сніг, і майже в кожній маршрутці було багато бруду та води на підлозі – в цій було значно чистіше. Імовірно водій нещодавно прибрав у салоні.

На стінках та стелі нова оббивка – щось схоже на ламінат.

В салоні прохолодно, обігріву немає, як і у всіх інших маршрутках. Якщо в нових автобусах працює система обігріву, в маршрутках таких немає. Принаймні під час руху не дує з вікон.

На зупинці ми чекали наступної маршрутки, однак кілька з них прото не взяли пасажирів. Сидячі місця були зайняті. Так повз проїхала маршрутка №13 та 15, взявши лише кількох пасажирів на вільні місця. Однак не всі водії дотримуються карантинних вимог. Дехто бере зайвих пасажирів.

- Зараз проблеми з транспортом через карантин, водії не беруть пасажирів, якщо немає сидячих місць вільних, - бідкається тернополянка Анна. – А зараз мороз, поки дочекаєшся чи маршрутку, чи тролейбус – задубіти можна. Я розумію, що карантин, але ж люди мають якось їхати додому чи на роботу. Не всі можуть на холоді годину чекати.  

Далі ми сіли на маршрутку №18. Всередині сидіння обшиті тканиною. В деяких місцях помітні затертості, але вони відносно чисті та м’які. Їхати можна з комфортом.

На вікнах – шторки. Реклами немає, лише повідомлення, що в салоні не можна палити чи смітити і що аптечка та вогнегасник у водія.

В цій маршрутці ми побачили молоточки для аварійного розбивання вікна. У попередніх таких в салоні не було – лише порожні кріплення.  

Внизу дверей, де встановлена система відкривання, у маршрутках є щілини. В цій маршрутці їх закрили гумою.

У маршрутці №19 сидіння пластикові з тонкою обшивкою. Сидіти там не так зручно.В салоні є розклеяна реклама та оголошення. На поручнях облізла фарба. В деяких місцях металеві поручні «відполіровані» руками пасажирів.

Зовні маршрутку почала роз’їдати іржа.

У маршрутці №22 в салоні реклами немає. На вікнах – шторки, а сидіння мають м’яку обшивку. Обшивка та чохли на сидіннях не нові, в деяких місцях є дірки, однак вони чисті.

Далі ми пересіли на маршрутку №3. В ній також немає реклами. Сидіння вже старі. На спинках деяких сидінь написи коректором.

На стелі ми побачили напис з музичного фестивалю 2017-го року.  

Чи дотримуються карантину?

Пі час наших поїздок ми не помітили порушень карантину. Пасажири заходять в масках. Мороз змушує одягати їх навіть на вулиці.

Дехто спускає маски, коли говорить по телефону або вдягає їх неправильно, однак щоб хтось з пасажирів їхав без неї – ми не побачили.

Така ж ситуація і з водіями. Всі з масками однак у декого вони на бороді.

До переповнених маршруток нас не впустили. З дотриманням карантину стало краще.

Які ціни?

Вартість проїзду у маршрутках становить 7 гривень, якщо їхати з готівкою. Власники «Файної карти» платять за проїзд менше. З загальною картою проїзд коштує 6 гривень. «Соціальна карта тернополянина» дає можливість пільговим категоріям населення та пенсіонерам їхати безкоштовно. Однак у маршрутках безоплатний проїзд з 10:00.

Власники «Учнівської/студентської» картки платять менше. У період навчання учні та студенти платять 3 гривні за проїзд.

Оплатити проїзд можна і звичайною банківською карткою, якщо вона має  NFC-чіп. Однак вартість буде такою ж, як і при оплаті готівкою – 7 гривень.

Ми звернулись до міської ради, щоб дізнатися, чи не планують у місті переглянути вартість проїзду у громадському транспорті. Хто та як контролює приватних перевізників. Коли чекати нових автобусів на дорогах? Наразі у міській раді готують відповідь на наш запит. Про це читайте в наступній публікації з циклу «Наш транспорт».

А як вам наші маршрутки? Чи задоволені їх станом? Пищіть у коментарях!

Читайте також:

Наш транспорт: у якому зараз стані низькопідлогові автобуси, які придбали за 2 млн євро. Ми перевірили
Як виглядає наш транспорт: одні тролейбуси як нові, інші – розсипаються. Ми перевірили
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • СТУГНА П

    Вже розробили законопроект про ліквідацію маршруток по всій Україні .
  • Леся Ракоча

    А чому не написали про  різні "штучки", які хитаються перед очима водія, прикріплені на лобовому склі ( починаючи від вимпелів, прапорців, образків, вервиць, жуків, ляльок, медведиків тощо...) . І для чого шторки в салоні маршрутного таксі?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up